Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πρόταση Μαρλαφέκα στα υπουργεία – Να καταβάλουν οι επιχειρήσεις το 50% των “φουσκωμένων” λογαριασμών της ΔΕΗ

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαϊας Πλάτωνας Μαρλαφέκας απέστειλε την ακόλουθη επιστολή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ Αδωνι Γεωργιάδη και προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενεργειας κ Κωνσταντίνο Σκρέκα με αφορμή την μεγάλη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων και την ασφυξία από τις υπέρογκες χρεώσεις στο σύνολο των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής αναφέρει τα εξής:

κ.κ. Υπουργοί,

Με την παρούσα επανερχόμαστε στα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει στο σύνολο του επιχειρηματικού ιστού της χώρας μας, σχετικά με τις υπέρογκες χρεώσεις στο σύνολο των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι επιχειρήσεις, στο σύνολό τους σχεδόν, από τις δυσμενείς επιπτώσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν λόγω της μεγάλης διάρκειας οικονομικής κρίσης αλλά και της διετούς υγειονομικής κρίσης, εμφανίζονται εξαντλημένες, στοιχείο το οποίο αποτυπώνεται και στις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύονται.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης της ICAP που έγινε για λογαριασμό του Επιμελητηρίου Αχαΐας, η πανδημία το 2020 οδήγησε σε μείωση του ποσοστού των κερδοφόρων επιχειρήσεων στο νομό Αχαΐας από το 57% του συνόλου το 2019 στο 33% του συνόλου το 2020. Που σημαίνει πως το 67% του συνόλου είναι ζημιογόνες.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι εμφανισθείσες υψηλές χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, επιδείνωσαν τα προβλήματα βιωσιμότητας, συρρικνώνοντας επιπλέον και ραγδαία τα οικονομικά αποτελέσματα, αφαιρώντας χρήσιμα κεφάλαια για τον επιχειρηματικό κύκλο.

Επισημαίνουμε δε, πως οι συνεχείς και απρόβλεπτες αυξήσεις των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, επιβάρυναν το κόστος παραγωγής, με μη προβλέψιμη αναδρομικότητα, που σημαίνει πως θα αυξηθεί επιπλέον το ποσοστό των ζημιογόνων επιχειρήσεων.

Στα πλαίσια αυτά, είναι και η πρόσφατη απόφαση για αναστολή μέχρι και την 31/3/2022 της καταβολής χρεώσεων των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, σε συγκεκριμένους κλάδους της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

κ. Υπουργέ,

όπως αναγνωρίζετε κι εσείς, οι υψηλές χρεώσεις των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπισθούν από τις επιχειρήσεις, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ενήμερες στις υποχρεώσεις τους.

Για τους λόγους αυτούς προτείνουμε, να εξετάσετε την δυνατότητα καταβολής του 50% της αξίας και αναστολή της πληρωμής του υπολοίπου 50% των λογαριασμών, των ενήμερων επιχειρήσεων.

Το συγκεντρωτικό δε ποσό της αναστολής, να χρεωθεί συγκεντρωτικά στο τέλος της περιόδου κρίσης (balloon) που υπολογίζεται, (σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις), τον Απρίλιο 2022. Η οφειλή δε που θα συγκεντρωθεί να εξοφληθεί σε περίοδο 24 μηνών με ισόποσες δόσεις, αφού προηγούμενα αφαιρεθεί οποιαδήποτε Κυβερνητική επιδότηση.

Θεωρούμε πως μια τέτοια λύση αποτελεί σημαντική διέξοδο, που θα προσφέρει σημαντική ανάσα στις επιχειρήσεις, χωρίς αντίστοιχα να προκαλεί άλλου είδους προβλήματα.

Ροή ειδήσεων

Advertisement