Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Άνθρωποι μονάχοι: οι «τυχεροί» της πανδημίας!- Της Αμαλίας Γ. Κουσαδιανού- Διδάχου

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Έτσι απρόσμενα ήρθαν στο νου οι συγκλονιστικοί στίχοι του τραγουδιού, με την αξεπέραστη φωνή της Βίκυς Μοσχολιού: «άνθρωποι μονάχοι, σαν το ξεχασμένο στάχυ, σαν ξωκλήσια ερειπωμένα, σαν εσένα, σαν εμένα».

Στίχοι με παρομοιώσεις που θολώνουν το βλέμμα και γεμίζουν με σκιές τα μύχια της καρδιάς.

Και ξαφνικά, όσοι ζουν μόνοι είτε από επιλογή τους είτε από τις συγκυρίες – και εννοούμε βέβαια τους ψυχικά υγιείς – αναδεικνύονται τυχεροί μέσα στην μοναξιά τους, στον καιρό της πανδημίας. Το οξύμωρον της κατάστασης!

Κατ’ αρχήν, αν μολυνθούν με τον ιό, δεν έχουν το άγχος ότι θα τον μεταδώσουν σε κάποιον στο σπίτι τους, αφού δεν υπάρχει κανείς και ταυτόχρονα δεν κινδυνεύουν να κολλήσουν από κανέναν στον ίδιο χώρο. Όσο για το εργασιακό περιβάλλον τους και τις εξωτερικές δραστηριότητές τους, αρκεί η τήρηση των μέτρων προστασίας.

Επιπλέον, οι άνθρωποι που μένουν μόνοι, έχουν ενδυναμώσει τις άμυνές τους και την αυτοπροστασία τους ειδικά στο θέμα της υγείας, επειδή ξέρουν ότι αν αρρωστήσουν ή τους συμβεί το παραμικρό ατύχημα κυρίως μέσα στο σπίτι, δεν θα έχουν κανέναν να τους βοηθήσει σωματικά και να τους στηρίξει ψυχολογικά. Γι’ αυτό ανήκουν στην κατηγορία που τηρεί στο μέγιστο βαθμό όλες τις υγειονομικές οδηγίες.

Είναι γνωστό ότι η καραντίνα αλλά και τα μετέπειτα διαστήματα, έφεραν στην επιφάνεια ανεκδήλωτες επιθετικές συμπεριφορές και δημιούργησε ανεπούλωτες ρωγμές ανάμεσα στα ζευγάρια, που πριν εκτονώνονταν μέσω των κοινωνικών συναναστροφών ακόμα και των ξέφρενων διασκεδάσεων.

Η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας μα και των διαζυγίων ήταν το αναμενόμενο επακόλουθο. Επειδή η διατάραξη της (σωτήριας;) ρουτίνας, αποκάλυψε πλήθος «ξένων στο ίδιο σπίτι»!

Αντίθετα οι μοναχικοί δεν βίωσαν παρόμοιες καταστάσεις οπότε και ο ψυχισμός τους έμεινε άθικτος. Γι’ αυτό και δεν θα διαγνωστούν με αυξημένες ψυχικές διαταραχές – κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, φοβίες ή άλλα ανησυχητικά συμπτώματα – όπως συμβαίνει με τους προαναφερθέντες.

Γενικότερα, οι πιο επιβαρυμένοι με όλα τα παραπάνω, είναι εκείνοι οι «λεηλατημένοι» από μια κοινωνία όπου, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής, Στέλιος Στυλιανίδης: «κυριαρχούσε ο ακραίος καταναλωτισμός, η εξιδανίκευση του πλούτου, η ισχύς του χρήματος ως άμυνα απέναντι στο άγχος του θανάτου, η ικανοποίηση του αγοραίου ναρκισσισμού μέσα από τα πολλά likes στα social media και η κουλτούρα του κενού» (εφημ. Το «Βήμα» 2 Ιανουαρίου 2022). Καταπέλτης ο καθηγητής Στυλιανίδης! Ας θυμηθούμε εδώ ως ελάχιστο χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι, εκείνο που κυρίως έλειπε στην πλειοψηφία των δυσανασχετούντων με τους περιορισμούς, ήταν το «σκότωμα» της ώρας με έναν καφέ. Αλοίμονο! Η Ελλάδα όλη, μια καφετέρια!…

Αν θα έπρεπε να εξετάσουμε κατά πόσον η αντοχή στην καραντίνα αντικατοπτρίζει και το πνευματικό επίπεδο του καθενός, επικαλούμαστε ως απάντηση τα λόγια της καταξιωμένης ηθοποιού Κάτιας Δανδουλάκη, σε συνέντευξή της: «Περνάω θαυμάσια! Έχω με τόσα να ασχοληθώ στην καραντίνα! Διαβάζω, μελετάω, σκέφτομαι, προγραμματίζω».

Οι άνθρωποι σαν την κυρία του θεάτρου μας, την μοναχική μα αυτάρκη μάλλον αποτελούν μειοψηφία, είναι όμως οι απολύτως τυχεροί, με ή χωρίς πανδημία!

Επειδή καταφέρνουν και τα βγάζουν πέρα με το πιο άγριο θηρίο, που είναι για όλους μας: ο εαυτός μας!

(*) Πτυχιούχος Φιλοσοφίας – Συγγραφέας

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Τα καλά νέα της δεκαετίας

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Ιδού, λοιπόν, που στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε προέκυψαν και κάποια καλά νέα, τα οποία αποζητούσαμε όπως το ξεραμένο χώμα θέλει απεγνωσμένα το νερό.

Αρχής γενομένης από μια σημαντική εισοδηματική «ανάσα», που θα φανεί από τις πρώτες κιόλας ημέρες του 2023, και την οποία θα πάρουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, που έπειτα από 12 ολόκληρα χρόνια θα δουν τις συντάξεις τους να αυξάνονται. Σε συνδυασμό δε με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και την πληρωμή των τελευταίων «πακέτων» αναδρομικών, η βελτίωση του εισοδήματος τουλάχιστον των 2/3 του συνόλου των συνταξιούχων θεωρείται δεδομένη.

Συγκεκριμένα, με τις καταβολές του Δεκεμβρίου, που αντιστοιχούν στις συντάξεις Ιανουαρίου του 2023, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις, που βάσει των μέχρι σήμερα σχεδιασμών δεν αποκλείεται να προσεγγίζουν το 6% – 6,5%. Δεν θα είναι μεγάλες, αλλά δεν παύουν να είναι αυξήσεις. Κάτι που μόνο απαρατήρητο δεν μπορεί να περάσει.

Παράλληλα, εξερχόμαστε από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, από τις 20 Αυγούστου. Σε σχετική ανακοίνωση της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των δεσμεύσεων της, που ανέλαβε στο Eurogroup κατά την έξοδό της από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής τον Ιούνιο του 2018, καθώς και ότι έχει πετύχει αποτελεσματική εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, ακόμη και κάτω από τις δυσμενείς συνθήκες που δημιουργήθηκαν από την πανδημία και από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Καλά είναι τα νέα που έρχονται και από το μέτωπο της ανεργίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αυτή κατέγραψε μείωση τον Ιούνιο στο 12,1% από 12,5% τον Μάϊο του 2022 και από 15% τον Ιούνιο του 2021.

Επομένως, δεν είναι όλα μαύρα και άραχνα. Στη «σκιά» της πανδημίας και των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, η Ελλάδα πετυχαίνει σημαντικές νίκες, που της επιτρέπουν να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

Όλα δείχνουν ότι τα χειρότερα τα αφήσαμε πίσω μας, ενώ σε πείσμα της αντίξοης διεθνούς συγκυρίας, όχι μόνο ορθοποδήσαμε, αλλά μπορούμε να προσδοκούμε και ότι τα καλύτερα έρχονται…

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Τα γκαζάκια έστειλαν ένα σαφές μήνυμα, ελήφθη;

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

Δύο εμπρηστικές επιθέσεις μέσα σε μια μέρα, σε τοπικό επίπεδο, δεν λες ότι είναι κι ένα σύνηθες φαινόμενο, ούτε τυχαίο. Κι επειδή σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση, το «μήνυμα» των επιθέσεων με γκαζάκια δεν έχει ως αποδέκτες μόνο τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων που έγιναν στόχοι, αλλά και την Ελληνική Αστυνομία. Αυτό, ελήφθη;

Άλλωστε, το παρελθόν είναι που διδάσκει ότι η λήψη προληπτικών μέτρων συνιστά την ενδεδειγμένη οδό που οφείλουμε να ακολουθήσουμε, ώστε να μην γίνουμε…Σικάγο. Όσο κι αν ακούγεται αυτό ενδεχομένως υπερβολικό, μόνο αδύνατο δεν είναι.

Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι πολύ μακρινή η εποχή που η Πάτρα έγινε ένα ανοικτό πεδίο αναμέτρησης των κυκλωμάτων της νύχτας με ένα αιματηρό και ανελέητο ξεκαθάρισμα λογαριασμών… Πάθαμε, αλλά το ερώτημα είναι αν μάθαμε.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, ας συμφωνήσουμε, λοιπόν, ότι  δεν πρέπει να ζήσουμε έναν ανάλογο εφιάλτη.

Διανύοντας δύσκολους καιρούς, που τούς συνθέτουν η πανδημία και οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, το τελευταίο που (δεν θα) θέλαμε να βιώσουμε είναι η έξαρση ενός οργανωμένου εγκλήματος, που θα έχει στο επίκεντρο της τα καταστήματα εστίασης με φόντο τη νύχτα.

Επομένως, είναι (αυτονόητη) υποχρέωση των διωκτικών αρχών να λειτουργήσουν εγκαίρως, τόσο προληπτικά όσο και αποτρεπτικά για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Όντας αναρμόδιοι, δεν είμαστε σε θέση να τούς κάνουμε υποδείξεις για το πώς θα κάνουν τη δουλειά τους, την οποία, θεωρούμε ότι άριστα γνωρίζουν.

Ωστόσο, εκ του ρόλου μας είμαστε υποχρεωμένοι να σημειώσουμε το προφανές, αυτό που αντιλαμβανόμαστε ότι συνέβη με τις συγκεκριμένες επιθέσεις ή μπορεί να ακολουθήσει μετά από αυτές, εν όψει ενός σκληρού χειμώνα που έρχεται.

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Παραδοχή και προμήνυμα ραγδαίων εξελίξεων

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Με μια δήλωση που δεν επιδέχεται διαστρεβλώσεων και παρερμηνειών, ο πρωθυπουργός αποσαφήνισε ότι δεν γνώριζε πως η ΕΥΠ παρακολουθούσε το κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη, επισημαίνοντας ότι αν είχε ενημερωθεί σχετικά δεν θα το επέτρεπε.

Αναγνωρίζοντας ότι επρόκειτο λάθος που δεν έπρεπε να συμβεί, εξήγγειλε μια σειρά αλλαγών, που στοχεύουν στη διαφάνεια ως προς τη δράση των μυστικών υπηρεσιών μας χωρίς, προφανώς, να εμποδίζουν την αποστολή τους. Κι αυτό είναι πλέον το πρώτιστο ζητούμενο.

Ωστόσο, παράλληλα είναι απαραίτητο να διαφυλαχθεί το κύρος της ΕΥΠ, η οποία στο παρελθόν (ως ΚΥΠ) είχε ταυτιστεί στη συλλογική συνείδηση με τον βραχίονα παρακρατικών μεθοδεύσεων και δράσεων. Διότι, αναμφίβολα, η αποκάλυψη για την παρακολούθηση του κινητού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ προκάλεσε σε πολίτες ανάλογους συνειρμούς.

Όμως, η Ελλάδα του 2022 δεν είναι η προδικτατορική Ελλάδα. Είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις, μία εκ των οποίων ξεκινάει από σήμερα με τον απόπλου του τουρκικού γεωτρύπανου.

Υπό αυτές τις συνθήκες, εκτός από την αδήριτη αναγκαιότητα για τη διαφύλαξη του κύρους της, ας συνειδητοποιήσουμε ότι ο ρόλος της ΕΥΠ είναι κρίσιμος και καθοριστικός για την εθνική ασφάλεια.

Επομένως, η επιπλέον θωράκιση της, οι αλλαγές στη δομή της και η προσαρμογή της σε ένα πιο αποτελεσματικό μοντέλο λειτουργίας είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋποθέσεις για την ενίσχυση της αποστολής της, όπως επεσήμανε κατηγορηματικά και ο πρωθυπουργός, προτείνοντας τέσσερα πεδία για αλλαγές.

Οι νόμιμες επισυνδέσεις είναι μέρος της δουλειάς της, αλλά όχι για την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων και πολιτών, που δεν υπονομεύουν τη χώρα.

«Ανορθογραφία», λοιπόν, μια «μουντζούρα» στο σημαντικό έργο της αυτό που συνέβη; Ας το δεχθούμε, ας το ερμηνεύσουμε έτσι.

Όμως, επιβάλλεται να μην επαναληφθεί στο μέλλον, εάν θέλουμε να αποκτήσουμε ακόμη πιο στέρεους και ανθεκτικούς στον χρόνο δημοκρατικούς θεσμούς, όπως  κατέστησε σαφές ο πρωθυπουργός, αναλαμβάνοντας εμπράκτως με τα όσα έπραξε και είπε την ευθύνη.

Κατά τα λοιπά, αποδεχόμενη το σχετικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, η κυβέρνηση αποφάσισε το πρόωρο άνοιγμα της Βουλής, που συνιστά προπομπό ραγδαίων εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό.

Διότι, κατόπιν όλων αυτών, ποιος πλέον μπορεί να αποκλείσει και το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ακόμη και μέσα στο φθινόπωρο; Ούτως ή άλλως, ο πολύ δύσκολος χειμώνας που έρχεται «δεν βγαίνει» για την κυβέρνηση…

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα