Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Δεν μπορούμε να ρίξουμε ακόμα τις «ασπίδες»

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Περίπου 1.300 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορωνοϊό στην χώρα μας από τις αρχές του έτους, δηλαδή σε μόλις 17 μέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.  Μαθηματικά, θα λέγαμε ότι χάνουν τη ζωή τους κατά μέσο όρο περίπου 76 άτομα κάθε μέρα. Όμως, μιλώντας για… ζωές (και θανάτους) τα μαθηματικά δεν «αντέχουν» πολύ. Η ουσία είναι ότι από την αρχή της πανδημίας έχουν χαθεί πάνω από 22.000 άνθρωποι στην Ελλάδα, οι 1.300 εκ των οποίων μέσα σε ελάχιστες μέρες, ως αποτέλεσμα μάλλον της μετάλλαξης «Δέλτα» που ακόμα ταλαιπωρεί πολλούς πολίτες. Και ναι μεν η «Όμικρον» δείχνει να προκαλεί πιο ήπια νόσηση και πάλι όμως, κανένας δεν μπορεί να είναι βέβαιος, δεδομένης της  τεράστιας έξαρσης που έχει.

Να λοιπόν γιατί δεν μπορούμε ακόμα να καταλάβουμε για ποιο λόγο γίνεται και ξαναγίνεται – στην παρούσα φάση – λόγος για χαλάρωση των μέτρων, ενώ τα νοσοκομεία ακόμα «στενάζουν» και δεν έχουμε τίποτα παραπάνω από τις πρώτες μόνο ενδείξεις υποχώρησης του κύματος της «Όμικρον».

Και να λοιπόν γιατί δεν μπορούμε να καταλάβουμε επίσης, γιατί διαφαίνεται μία γενικότερη «χαλαρότητα» στον ορίζοντα και μία αίσθηση ότι, όπου να ‘ναι ξεμπερδεύουμε με την πανδημία.

Μακάρι να είναι έτσι. Μακάρι να  αποδειχθεί ότι ξεμπερδεύουμε, ότι ο ιός «συμφιλιώνεται» με τον ανθρώπινο οργανισμό και γίνεται ενδημικός. Ακόμα δεν το ξέρουμε, όμως! Κανένας σοβαρός επιστήμονας (και άνθρωπος γενικότερα) δεν μπορεί να υποστηρίξει κάτι τέτοιο. Αντίθετα, οι πιο σοβαροί προειδοποιούν ότι ο ιός μπορεί να μας επιφυλάσσει και άλλες αρνητικές εκπλήξεις. Ότι, όσο ο εμβολιασμός δεν έχει φτάσει παντού, τόσο μεγαλύτερες «κερκόπορτες» υπάρχουν για να ακολουθήσουν και άλλες μεταλλάξεις.

Ας μην βιαζόμαστε, λοιπόν. Δεν χάθηκε και ο κόσμος να περιμένουμε λίγες ακόμα μέρες για να είμαστε πιο βέβαιοι για το τι συμβαίνει με την «Όμικρον» και, όχι μόνο δεν χάθηκε ο κόσμος αλλά επιβάλλεται, να είμαστε προετοιμασμένοι για τις επόμενες μεταλλάξεις.

Δυστυχώς, δεν μπορούμε να ρίξουμε ακόμα τις «ασπίδες»…


Ροή ειδήσεων

Advertisement