Connect with us

Οικονομία

Στα ύψη…το γίδινο γάλα-Έχει φτάσει έως και τα 80 λεπτά το κιλό

Published

on

Την αυξητική τάση του πρόβειου και του αγελαδινού ακολουθεί το γίδινο γάλα, με το ενδιαφέρον των εταιρειών να παραμένει ενεργό γι’ αυτό, παρά το γεγονός ότι τα κοπάδια τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί σημαντικά.

Συγκεκριμένα, οι τιμές του γίδινου γάλακτος έχουν… σκαρφαλώσει στα 70 με 75 λεπτά το κιλό, όταν πριν από μια τριετία είχαν κολλήσει στα επίπεδα των 55 λεπτών το κιλό.
«Έντονη είναι η ζήτηση για γίδινο γάλα για όλη την περίοδο με τις τάσεις των τιμών να ακολουθούν αυτές των ζωοτροφών», σημειώνει από την πλευρά της η Μαρία Καραντάνη, αιγοτρόφος από τα Καλάβρυτα.
Μιλώντας στον «ΑγροΤύπο», σημειώνει ενδεικτικά ότι στην Δυτική Ελλάδα οι τιμές έχουν ανέλθει έως και τα 80 λεπτά το κιλό, σε περιοχές όπως το Αγρίνιο, ενώ στην Θεσσαλία έχουν περάσει τα 70 λεπτά.
Αυτό που δίνει ώθηση στο γίδινο γάλα είναι πρωτίστως η προοδευτική μείωση των κοπαδιών για διάφορους λόγους, μεταξύ των άλλων και εξαιτίας του ότι δεν υπάρχει πλέον το κατάλληλο εργατικό δυναμικό.
Αλλά σ’ αυτό συντελεί και η κατεύθυνση – παρότρυνση των εταιρειών από το καλοκαίρι στους παραγωγούς να έχουν γάλα για όλον το χρόνο, καθώς υπάρχει ανάγκη για προϊόν που προορίζεται για νωπή κατανάλωση.
Εξάλλου, το γίδινο γάλα, που είναι πιο κοντινό στο… μητρικό, χρησιμοποιούν κυρίως οι μικρές εταιρείες για την παρασκευή Φέτας, μαζί με το πρόβειο, ενώ οι μεγάλες βιομηχανίες το ζητούν για κατανάλωση ως νωπό.

Ροή ειδήσεων

Advertisement