Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

ΑΠΟΨΗ: Εθισμός στη βία από παντού!

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Μπορεί η βία να είναι γένους θηλυκού, όμως σε μία κοινωνία με βαθιές πατριαρχικές δομές όπως η ελληνική, βασικά ασκείται από άνδρες. Από άνδρες, τόσο προς άνδρες όσο και ως προς γυναίκες.

Και ας μην κοιτάζουμε μόνο τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, τις κακοποιήσεις και φυσικά, τις γυναικτονίες.

Ας ρίξουμε μια ματιά και στις περιπτώσεις bulluying που δυστυχώς, πολλές φορές εξακολουθούν να κρύβονται «κάτω από το χαλί». Στη συντριπτική πλειοψηφία, οι δράστες είναι νέοι – κάποιες φορές και μικρά παιδιά – αρσενικού γένους. Ας ρίξουμε μια ματιά και στη βία των γηπέδων, όμως. Και εκεί, η συντριπτική πλειοψηφία είναι νέοι άνδρες.

Η βία λοιπόν υπάρχει παντού τριγύρω μας. Και συνήθως έχει γένος… αρσενικό. Αν το καταλάβουμε και δούμε τον παντελώς λάθος τρόπο με τον οποίο εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας, τότε θα έχουμε κάνει το… μεγάλο βήμα προς την λύση του προβλήματος.

Και ως «εκπαίδευση» δεν εννοούμε μόνο την οικογενειακή και σχολική εκπαίδευση, αλλά συνολικά το «περιβάλλον» και την κουλτούρα μεγαλώνουν τα παιδιά.

Για παράδειγμα, μία κοινωνία που από την μία πλευρά ανέχεται και προβάλλει τραγούδια που (υπερ)προβάλλουν τη βία, το «αντριλίκι» και τον σεξισμό, αλλά από την άλλη καταδικάζει περιστατικά βίας, είναι μία κοινωνία που τελικά υποκρίνεται. Ή που δεν έχει καταλάβει τι της συμβαίνει.

Και μία κοινωνία που με χίλιους τρόπους ενισχύει την κουλτούρα που αντιμετωπίζει τις γυναίκες ως «σκεύος ηδονής» (κάνοντας μάλιστα και τις ίδιες τις γυναίκες να πιστεύουν ότι αυτός είναι και ένας από τους κύριους ρόλους τους) και προωθεί την εικόνα του «μάτσο άνδρα», είναι με βεβαιότητα μία κοινωνία όπου το «αντριλίκι» θα συνεχίζει να αποτελεί μέρος του «πολιτισμού» της.

Προφανώς, το ζήτημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Και προφανώς, δεν είμαστε ο χειρότερος λαός του πλανήτη. Ούτε και πιστεύουμε ότι υπάρχει ποτέ περίπτωση να εξαφανιστεί η βία, που άλλωστε είναι συνυφασμένη με την ίδια τη φύση του ανθρώπου. Μπορούμε όμως να γίνουμε πολύ καλύτεροι. Και κυρίως, μπορούμε να εκπαιδεύσουμε καλύτερα τις νεότερες γενιές…

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement