Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

5.000 Αχαιοί στην αναμονή για τη ρύθμιση κορονοχρεών-Στις 26/1 εκπνέει η προθεσμία

Published

on

Περισσότεροι από 5.000 Αχαιοί υπάγονται στις προϋποθέσεις ρύθμισης των χρεών της πανδημίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις λογιστών και φοροτεχνικών της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Ιανουαρίου εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στη ρύθμιση των 36 -72 δόσεων και από τις 27 του μήνα χρέη ύψους 2,26 δισ. ευρώ «ξεπαγώνουν» και είναι απαιτητά.
Οι οφειλέτες, μπορούν να επιλέξουν αποπληρωμή σε 36 άτοκες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.
Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ρύθμισης δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ ή κατώτερο από 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ.

ΤΙ ΟΡΙΖΕΙ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
Όπως ορίζει η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ:
-Η ρύθμιση καθίσταται ενεργή και ο οφειλέτης τυγχάνει των ευεργετημάτων της, μετά την εμπρόθεσμη εξόφληση της πρώτης δόσης, μέσα σε 3 εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία αίτησης και σε κάθε περίπτωση καταβάλλεται μέχρι και την 31η/1/2022. Εφόσον δεν εξοφληθεί η πρώτη δόση εντός της αποκλειστικής προθεσμίας των τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ένταξης στη ρύθμιση, ο αιτών πρέπει να υποβάλει νέα αίτηση.
-Ο επόμενες δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επομένων μηνών.
-Εξαιρετικά για τις περιπτώσεις που υφίσταται αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης, η αίτηση για την υπαγωγή των οφειλών στη ρύθμιση υποβάλλεται, είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στην Υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης που είναι αρμόδια για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής ή στη Δ.Ο.Υ. που είναι βεβαιωμένη η οφειλή, η οποία σε κάθε περίπτωση υποχρεούται να τη διαβιβάσει αμελλητί στην αρμόδια για την επιδίωξη της είσπραξης υπηρεσία.
-Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να λάβει πληροφορίες σχετικά με τις οφειλές του από την επιλογή «Οφειλές εκτός ρύθμισης και πληρωμή» μέσω του συνδέσμου myaade.gr στην πλατφόρμα πληροφόρησης για τις Οφειλές, Πληρωμές & Επιστροφές” της ΑΑΔΕ (https://www1.aade.gr/).
-Στην περίπτωση αυτή, δύναται να υποβάλει αίτηση συμπληρώνοντας και εκδίδοντας την υπεύθυνη δήλωση που είναι διαθέσιμη στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη Gov.gr.
-Μετά τη συμπλήρωση του κειμένου στη φόρμα της υπεύθυνης δήλωσης απαιτείται και η αποστολή της συμπληρωμένης αίτησης/ υπεύθυνης δήλωσης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή το Ελεγκτικό Κέντρο.
-Μετά την παραλαβή της αίτησης/υπεύθυνης δήλωσης από την αρμόδια Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικό Κέντρο, η αρμόδια υπηρεσία (Δ.Ο.Υ/ Ελεγκτικό Κέντρο) αποστέλλει, το αργότερο εντός της επομένης εργάσιμης από την δημιουργία της απόφασης ρύθμισης, προς τον αιτούντα απαντητικό μήνυμα στη θυρίδα «e-Κοινοποιήσεις» στο myTAXISnet, όπου θα αναφέρεται:
*η ταυτότητα της ρυθμισμένης οφειλής (ΤΡΟ),
*το ακριβές ποσό της πρώτης δόσης,
*η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της δόσης.
-Ο τελικός αριθμός των δόσεων καθορίζεται βάσει της αίτησης του οφειλέτη και του κατά περίπτωση ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης.
-Σε κάθε περίπτωση, κατόπιν υποβολής της αίτησης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η αρμόδια Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικό Κέντρο/Ε.Μ.ΕΙΣ. οφείλει να επικοινωνήσει με τον αιτούντα προκειμένου να παρασχεθούν τυχόν διευκρινίσεις επί της αίτησης.
-Ανεξάρτητα από τον τρόπο υποβολής της αίτησης – αυτοπρόσωπα ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου – μετά την πληρωμή της πρώτης δόσης και την πίστωση αυτής, η ρύθμιση θα εμφανιστεί στην επιλογή «Οφειλές σε ρύθμιση και πληρωμή» μέσω-του συνδέσμου myaade.gr στην “πλατφόρμα πληροφόρησης για τις Οφειλές, Πληρωμές & Επιστροφές” της ΑΑΔΕ (https://www1.aade.gr/).

Ροή ειδήσεων

Advertisement