Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

ΑΠΟΨΗ: Ο Αλέξης, οι τάσεις και η επόμενη μέρα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

H άποψή μας έχει εκφραστεί και άλλες φορές στο παρελθόν…

Από την αρχή σχεδόν της προεδρίας του στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, βρέθηκε ανάμεσα σε δύο κυρίαρχες τάσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Η μία ήταν αυτή που υποστήριζε το άνοιγμα του κόμματος σε τάσεις και σε ανθρώπους και που θα διεκδικούσε ένα μεγαλύτερο μερίδιο στην εκλογική και πολιτικη «πίτα» της χώρας. Τελικά, η τάση που και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ακολούθησε και εκμεταλλευόμενος την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, τον  έφτασε μέχρι την εξουσία. Η άλλη τάση ήταν αυτή που ήθελε τον ΣΥΡΙΖΑ πιο «κλειστό» και περιχαρακωμένο από πρόσωπα και δομές που θα τον κρατούσαν ίσως πιο… «ρομαντικό», αλλά ταυτόχρονα και πιο μικρό.

Και η αλήθεια είναι πως ήταν πάντα δύσκολο για τον Αλέξη Τσίπρα να προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ αυτών των τάσεων, ακόμα και όταν έφτασε να γίνει πρωθυπουργός, ακόμα και όταν έχασε ένα σημαντικό τμήμα στελεχών μετά το δημοψήφισμα και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου. Ήταν δύσκολο να πείσει τους πάντες ότι δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ταυτόχρονα ένα μεγάλο κόμμα που θα διεκδικεί εξουσία και από την άλλη, να διατηρεί δομές και κανόνες που δεν επέτρεπαν την εισροή και την ανάδειξη «νέου αίματος», (ακόμα και αν αυτό σηματοδοτούσε την αλλαγή της πολιτικής φιλοσοφίας και την μετάβαση του κόμματος προς ένα μοντέλο που είναι πιο κοντά στη σοσιαλδημοκρατία).

Γι’ αυτό και παρά το γεγονός πως πέρασαν αρκετά χρόνια από την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση, πολλές δομές στον ΣΥΡΙΖΑ παρέμεναν ίδιες και απαράλλαχτες.

Η πρόταση για εκλογή προέδρου από τη βάση, μάλλον σπάει ένα ακόμα «ταμπού» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και αποτελεί μία ακόμα «πόρτα» για να εισρεύσει νέο αίμα. Ήταν όμως και μία κίνηση που ίσως να ήταν αναγκαία, ειδικά μετά τη νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη στο ΚΙΝΑΛ και το «φούσκωμα στα πανιά» του καραβιού του ΠΑΣΟΚ.

Αρκεί όμως αυτή η κίνηση για να ξεκολλήσει τον ΣΥΡΙΖΑ από τον… βάλτο στον οποίο δείχνει να έχει περιέλθει σε πολιτικό και δημοσκοπικό επίπεδο; Προφανώς, όχι. Αρκεί ίσως για να διασφαλίσει ο Αλέξης Τσίπρας την «επόμενη μέρα», έστω και μετά από μία νέα ήττα από τη ΝΔ. Γιατί, όπως και πάλι έχουμε αναφέρει πολλές φορές, η αλήθεια είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε μεγάλος με τον Αλέξη Τσίπρα. Και μετά από αυτόν, δεν διαφαίνεται διάδοχος μέχρι τώρα…

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement