Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Εκκλησιαστικά

Πηγή ευλογίας ο Σταυρός του Πρωτόκλητου

Κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις από την 42η Επανακομιδή στον ναό του Πολιούχου

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

Συμπληρώνονται σήμερα σαράντα δύο χρόνια από την ημέρα της επανακομιδής του Σταυρού του  μαρτυρίου του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου στην πόλη που έζησε, δίδαξε και βρήκε φρικτό τέλος.

Το γεγονός τιμάται με τη δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών όπου σήμερα στον νέο Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου, ευρίσκεται ο Σταυρός του Αγίου μας, που αποτελεί πηγὴ ευλογίας και αγιασμού.

Χθες το απόγευμα τελέστηκε μέγας αρχιερατικός εσπερινός, ενώ θα κορυφωθούν σήμερα το πρωί (7:00 – 10:30π.μ.) όπου θα τελεστεί όρθρος και αρχιερατικό συλλείτουργο και χειροτονία διακόνου  στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα.

Ο Σταυρός του Πρωτόκλητου των Αποστόλων, θεωρείται ένα πολύ σημαντικό κειμήλιο για όλον τον Χριστιανικό κόσμο.

Από την ημέρα της σταύρωσης του Αποστόλου έως και την εποχή της Φραγκοκρατίας όπου και αρπάχθηκε, ο Σταυρός βρισκόταν στην Πάτρα. Την εποχή εκείνη πολλά κειμήλια της Εκκλησίας αρπάχτηκαν και μεταφέρθηκαν στη Δύση. Ένα από αυτά ήταν δυστυχώς και ο Σταυρός του Αποστόλου Ανδρέα.
Σύμφωνα με τα αρχεία του Δουκάτου της Βουργουνδίας, ο Σταυρός αρχικά τοποθετήθηκε στη Μονή Weaume στη Μασσαλία, ενώ αργότερα μεταφέρθηκε στη Μονή του Αγίου Βίκτωρος της ίδιας πόλης.
Κατά τη Γαλλική Επανάσταση επιχείρησαν να κλέψουν τον Σταυρό, κάτι που τελικά δεν επιτεύχθηκε. Τα τμήματα του, διασώθηκαν και τοποθετήθηκαν σε θήκη σχήματος κανονικού Σταυρού.

ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΣΣΑΛΙΑ

Στις 9 Οκτωβρίου 1979 ο τότε Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος συναντήθηκε με τον τότε πρόεδρο της Γαλλικής Ιεραρχίας και ολόκληρης της Ρωμαιοκαθολικής Ιεραρχίας της Δυτικής Ευρώπης, Καρδινάλιο και Roger Etchegaray στη Μασσαλία, για να συζητήσουν το θέμα της επιστροφής του Σταυρού στη Πάτρα.
Αφού έγιναν διαβουλεύσεις μεταξύ Ρωμαιοκαθολικών και Ορθοδόξων, ο Καρδινάλιος είπε στον Μητροπολίτη Πατρών «εφ όσον εκ Πατρών εκομίσθη ενταυθα ο Σταυρός, ανήκει εις Πάτρας».
Σύντομα άρχισαν οι επαφές και οι συζητήσεις των δυο πλευρών για την επιστροφή του Σταυρού στην Πάτρα. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενημερώθηκαν για το θέμα.

Στις 18 Ιανουαρίου 1980 αεροπλάνο της πολεμικής αεροπορίας με την αντιπροσωπεία της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών, αναχώρησε για τη Γαλλία για την παραλαβή και τη μεταφορά του Σταυρού στην Πάτρα.
Αφού μετέβησαν στη Μασσαλία, παραδόθηκε ο Σταυρός στην ελληνική αντιπροσωπεία, μέσω μιας «άτυπης» τελετής.
Την επομένη, 19 Ιανουαρίου, αφίχθη στο αεροδρόμιο του Άραξου το αεροπλάνο που μετέφερε το Σταυρό, και τις δυο αντιπροσωπείες, των Ορθόδοξων και των Ρωμαιοκαθολικών, και στη συνέχεια και έγινε η επίσημη υποδοχή.

ΞΥΛΟ ΕΛΙΑΣ

Όσον αφορά το είδος του ξύλου του Σταυρού, O Ιππόλυτος Ρώμης αναφέρει για ξύλο ελιάς και σε μελέτες που έχουν γίνει πάντως έχει αποδειχθεί πως πρόκειται πράγματι για ξύλο ελιάς και χρονολογείται στον πρώτο αιώνα.

Για τον τρόπο σταύρωσης δεν υπάρχει ομοφωνία. Υπάρχουν αναφορές περί «προσηλώσεως» και όχι περί «προσδέσεως». Στο δεξί πέλμα του Αγίου Ανδρέα, υπάρχει ουλή από το καρφί το οποίο καρφώθηκε στο ξύλο πάνω στο οποίο πέθανε.

Οι υμνογράφοι της Εκκλησίας μιλούν για «προσήλωσιν επί Σταυρού» ενώ παλαιοχριστιανικά έγγραφα μιλούν περί «πρόσδέσεως του Αποστόλου επί του Σταυρού».

Ωστόσο, η επικρατέστερη άποψη είναι ότι ο Σταυρός που μαρτύρησε ο Πρωτόκλητος των Αποστόλων ήταν σε σχήμα Χ.Η άποψη αυτή είναι τόσο διαδεδομένη έτσι ώστε συνηθίζεται πλέον τους Σταυρούς σε σχήμα Χ να τους χαρακτηρίζουν ως «Σταυρός του Αποστόλου Ανδρέου».

Κατά τη μεταφορά του στην Πάτρα, το 1980, ήταν τοποθετημένος σε θήκη σχήματος κανονικού Σταυρού αλλά αντικαταστάθηκε από μεγαλύτερη και πιο επιβλητική θήκη, αυτή τη φορά σε σχήμα Χ.

Χαρακτηριστικό της δυναμικής του Σταυρού του Αγίου Ανδρέα είναι το γεγονός πως το Χ, από το σχήμα του είναι το σύμβολο του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας το οποίο έχει τον Απόστολο Ανδρέα προστάτη του.

Περισσότερα


Ροή ειδήσεων

Advertisement