Δευτέρα 23 Μαΐου 2022
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΕΝΦΙΑ: Τι θα ισχύσει με τα φετινά εκκαθαριστικά- Του Δημήτρη Μπόκαρη

Δημοσιεύθηκε

στις

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΟΚΑΡΗ

(ΜΕΛΟΥΣ Δ.Σ ΕΛΦΕΕ ΑΧΑΪΑΣ)

Σε αγώνα ταχύτητας για τη διαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν από την άνοιξη πάνω από 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων αποδύονται στο υπουργείο Οικονομικών.

Η άσκηση αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη για την ομάδα εργασίας που έχει αναλάβει να υπολογίσει τον φόρο με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και να διαμορφώσει την τελική κλίμακα του νέου φόρου στην οποία θα εφαρμόζονται «κόφτες» οι οποίοι θα περιορίζουν τις επιβαρύνσεις που προκαλούν στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες.

THN EΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες επικαλούνται τα “Νέα” το τελικό σχέδιο του νέου φόρου ακινήτων αναμένεται να παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα στους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της 13ης αξιολόγησης, ενώ τα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ πάνε λίγο πιο πίσω. Αναμένεται να γίνουν τον Φεβρουάριο με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή έως τα τέλη του επόμενου μήνα.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ Η ΨΗΦΙΣΗ

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα πρέπει να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις και εγκύκλιοι που θα ξεκαθαρίζουν το νέο τοπίο και αμέσως μετά θα πιάσει δουλειά η ΑΑΔΕ. Θα «τρέξει» την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ του 2022 με βάση τις νέες ρυθμίσεις και τα εξής δεδομένα:

1 Ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση την αξία της ακίνητης περιουσίας που έχει στην κατοχή του κάθε φορολογούμενος την 1η Ιανουαρίου 2022. Για κάθε ακίνητο ο φόρος υπολογίζεται χωριστά.

2 Οι εκπτώσεις 50% και 100% στον ΕΝΦΙΑ για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες αναμένεται να  διατηρηθούν, αλλά επειδή τα εκκαθαριστικά σημειώματα θα εκδοθούν πριν από την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα υπολογιστούν με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε δεύτερη φάση και αφού θα έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, η ΑΑΔΕ θα «τρέξει» νέα εκκαθάριση για να εντοπίσει τυχόν περιπτώσεις φορολογουμένων που είτε δεν δικαιούνται τις εκπτώσεις και απαλλαγές που τους χορηγήθηκαν ή τις δικαιούνται και δεν εμφανίστηκαν στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα χτυπήσουν την πόρτα των ιδιοκτητών ακινήτων προς το τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου και η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις.

Στην ΑΑΔΕ πάντως προετοιμάζονται για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και έχουν προχωρήσει σε προσαρμογές στην ηλεκτρονική εφαρμογή του, ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η έκδοση των νέων εκκαθαριστικών.

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ είναι τα εξής:

– Νέα μείωση 3%-4%. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2022, τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ είναι κουρεμένα κατά 60 εκατ. ευρώ. Τα 60 εκατ. ευρώ είναι πρόσθετη μείωση στον ΕΝΦΙΑ της τάξεως του 3%-4% και έρχεται να προστεθεί στη μεσοσταθμική μείωση 22% που έγινε το 2019, ανεβάζοντας τη συνολική μείωση στο 25%, ενώ παραμένει η κυβερνητική δέσμευση για συνολική ελάφρυνση 30% στον ΕΝΦΙΑ.

– Η κλίμακα και οι «κόφτες». Σύμφωνα με πληροφορίες, στη νέα κλίμακα υπολογισμού του ενιαίου φόρου ακινήτων υπάρχουν αλλαγές στα κλιμάκια, ενώ θα μπαίνουν «κόφτες» που θα σβήνουν τις  επιβαρύνσεις για όσους κατέχουν μικρή και μεσαία περιουσία μετά το άλμα των νέων αντικειμενικών αξιών που έγινε στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Το ποσοστό του κόφτη θα είναι πολύ μεγαλύτερο για περιουσίες έως 100.000 ευρώ και πάνω από την αξία αυτή και ανά 100.000 ευρώ θα βαίνει μειούμενος. Σύμφωνα με την ισχύουσα κλίμακα, για Τιμή Ζώνης (ΤΖ) έως 550 ευρώ ο ΕΝΦΙΑ είναι 2 ευρώ/τ.μ., για ΤΖ 551 έως 750 ευρώ ο ΕΝΦΙΑ είναι 2,8 ευρώ/τ.μ., για ΤΖ από 751 έως 1.050 ευρώ είναι 2,9 ευρώ/τ.μ., για ΤΖ από 1.051 έως 2.000 ευρώ είναι 3,7 ευρώ, για ΤΖ από 2.001 έως 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο είναι 6 ευρώ, ενώ για υψηλότερες τιμές ζώνης ο ΕΝΦΙΑ ανά τ.μ. φθάνει και τα 13 ευρώ.

Η πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης είναι φέτος στην πλειονότητά τους οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ.

ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ

Αυτοί που αναμένεται να πληρώσουν περισσότερο φόρο συγκριτικά με το 2021 είναι οι ιδιοκτήτες ενός ακινήτου σε περιοχή όπου επέρχεται πολύ μεγάλη αύξηση της τιμής ζώνης. Στους χαμένους θα είναι κατά κύριο λόγο οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις ζώνες που μπήκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές φθάνουν έως και 250%.

–Συμπληρωματικός φόρος. Για τα φυσικά πρόσωπα ο συμπληρωματικός φόρος ουσιαστικά καταργείται, ενώ για τις επιχειρήσεις θα εξακολουθεί να επιβάλλεται ξεχωριστά από τον κύριο φόρο και ίσως να υπάρξουν παρεμβάσεις στον συντελεστή υπολογισμού του. Με τις ισχύουσες διατάξεις, για κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται και υπολογίζεται στην αξία των δικαιωμάτων με συντελεστή 5,5‰. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με συντελεστή 1‰. Ειδικά για τα ΝΠΔΔ και τα ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ ισούται με 3,5‰ επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων για τα ακίνητα που δεν ιδιοχρησιμοποιούν. Για το 2021, 68.542 επιχειρήσεις και νομικές οντότητες κλήθηκαν να πληρώσουν για τα ακίνητά τους 216,182 εκατ. ευρώ κύριο φόρο και 278,014 εκατ. ευρώ συμπληρωματικό φόρο, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε 494,197 εκατ. ευρώ. Για τα 7.180.009 φυσικά πρόσωπα ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ του 2021 ανήλθε σε 2,093 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ο συμπληρωματικός φόρος που επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες με ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ φτάνει τα 368,4 εκατ. ευρώ.

–Εκπτώσεις. Στον νέο ΕΝΦΙΑ αναμένεται να διατηρηθούν οι μειώσεις 50% και 100% που ισχύουν και σήμερα για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Επίσης αναμένεται να διευρυνθεί το κριτήριο της περιουσίας, προκειμένου να μη χάσουν τις εκπτώσεις οι φορολογούμενοι λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Η παγκόσμια οικονομία… από την αρχή

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Μία άλλη οπτική του πολέμου στην Ουκρανία είναι αυτή που (ξανα)δείχνει ότι οι «ιστοί» της παγκόσμιας οικονομίας, όπως τους γνωρίσαμε τις τελευταίες δεκαετίες, καταρρέουν.

Έτσι κι αλλιώς, η πανδημία που προηγήθηκε του πολέμου, ανέδειξε μία μεγάλη κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα. Πρώτες ύλες και προϊόντα που μεταφέρονταν από την μία άκρη του κόσμου στην άλλη, άρχισαν να λιγοστεύουν, να σπανίζουν, να γίνονται ακριβότερα. Τα εργοστάσια των μεγάλων εταιρειών της Δύσης που βρίσκονται στην ανατολική Ασία άρχισαν να γνωρίζουν πρωτόγνωρες ελλείψεις υλικών. Και τα προϊόντα αυτών των εργοστασίων που προορίζονταν για τις «ανεπτυγμένες» κοινωνίες της Δύσης, επίσης λιγόστεψαν και έγιναν ακριβότερα. Και αυτό είναι κάτι που το ξέρουν καλά ακόμα και όσοι το προηγούμενο διάστημα παρήγγειλαν – και περίμεναν επί μακρόν για να παραλάβουν – διάφορα προϊόντα, από τσιπάκια μέχρι… αυτοκίνητα.

Ήρθε και ο πόλεμος στην Ουκρανία που πυροδότησε μία εκρηκτική ενεργειακή κρίση, που και αυτή όμως προϋπήρχε του πολέμου. Και πίσω από την ενεργειακή κρίση, ακολούθησε μία νέα ακρίβεια και ένας περιορισμός της κατανάλωσης που ίσως να μην έχει δείξει ακόμα τα οδυνηρά αποτελέσματά του στις εθνικές οικονομίες, αλλά θα τα δείξει πολύ σύντομα.

Με τον πληθωρισμό στα ύψη και την αναγκαστική αύξηση επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, η ύφεση σύντομα θα χτυπήσει, όχι ένα, αλλά… πολλά καμπανάκια! Σύμφωνα με το Bloomberg, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα χάσει 1,6 τρις δολάρια το 2022. Και μάλλον, όλα θα είναι χειρότερα το 2023.

Είναι απολύτως λογικό λοιπόν, οι «δομές» της παγκόσμιας οικονομίας να δοκιμάζονται. Πολλές, μάλιστα, θα διαλυθούν. Η ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, μπορεί να ακολουθηθεί από μία παραγωγική απεξάρτηση από την Άπω Ανατολή ή και άλλες χώρες.

Γυρίζουμε σε έναν πιο εσωστρεφή κόσμο. «Το δικό μας ρεύμα, το δικό μας σιτάρι, το δικό μας αυτοκίνητο…».  Ένας νέος κύκλος της παγκόσμιας οικονομίας έχει ήδη ανοίξει. Πολλά θα επαναπροσδιοριστούν. Και όπως συμβαίνει πάντα, αυτές οι αλλαγές θα έχουν και καλά και κακά για τους απλούς ανθρώπους. Η 4η βιομηχανική επανάσταση, τελικά ίσως να μην έχει ακριβώς τη μορφή που όλοι έλεγαν πριν 3-4 χρόνια…

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Τα αισιόδοξα αμερικανο-χειροκροτήματα και άλλα!- Του Αρκά

Δημοσιεύθηκε

στις

 

-Με πρωτόγνωρη, εντυπωσιακή αμερικανική μεγαλοπρέπεια, ο πλανητάρχης στον Λευκό Οίκο δέχθηκε τον Μητσοτάκη.

-Τα αισιόδοξα αμερικανο-χειροκροτήματα στον Κυριακό, ραπίσματα στον σουλτάνο.

-Ο λόγος του στο κογκρέσο ήταν μεστός, ουσιαστικός, ξεκάθαρος και ο νοών νοείτο.

-Καλοδεχούμενα τα φιλικά Μπαϊντένο-χειροκροτήματα. Αλλά του πιστού φίλου εν κινδύνοις γιγνώσκει.

-Στις Συριζοεκλογές ο Αλέξης έτρεξε μόνος του και τερμάτισε πρώτος.

-Το χειροκρότησαν όλοι το άνοιγμά του στην βάση, ελπίδα για το μέλλον του κόμματος.

-Λερναία Ύδρα η ακρίβεια τρέχει γρηγορότερα από τα διάφορα ανακουφιστικά μέτρα.

– Και δυστυχώς δεν αντιμετωπίζεται με χειροκροτήματα.

-Με τον θάνατο του μουσικοσυνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου λιγοστεύουν οι Έλληνες που μας κάνουν παγκόσμια υπερήφανους.

-Η κάλπη της απλής αναλογικής θα δρομολογήσει την πορεία της μελλοντικής πολιτικής ζωής.

-Πολλοί επιθυμούσαν να γίνουν σύνεδροι στο ΠΑΣΟΚ αλλά δυστυχώς ολίγοι οι εκλεκτοί μετά την κάλπη.

-Η κάλπη προσγείωσε πολλούς που νόμιζαν ότι έχουν πιστούς ψηφοφόρους, αρκετοί πράγματι έμειναν στα κρύα του λουτρού.

-Μέχρι νεωτέρας τέρμα οι μάσκες δεν πιστεύω να τιμωρηθούν όσοι θα συνεχίσουν να τις φορούν.

-Μετά την νυχτερίδα της Κίνας έχουμε τον πίθηκα της Νιγηρίας που απειλεί και αυτός για πανδημία. Σιγά σιγά ο ζωολογικός κήπος… θα είναι ακατάλληλος για επισκέψεις.

-Ο πράσινος ήλιος επέστεψε δεν γνωρίζουμε εάν θα επιστρέψουν τα μέλη που μετανάστευσαν σε άλλο κομματικό στέκι.

-Η προεκλογία συνεχίζεται, ο Κυριάκος το ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, τα κόμματα όμως – ορατά και αόρατα – προετοιμάζονται, καλού κακού.

-Ο Αρκάς Πέτρος Ευθυμίου πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Συνεδρίου. Εμβληματικό ιστορικό στέλεχος γεμάτος γνώση και εμπειρία. Του εύχομαι καλή επιτυχία!

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Τα 300 δις δεν θα λύσουν το πρόβλημα της Ευρώπης

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει να «πέσουν» 300 δισ. ευρώ για να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία, όμως όσα περιγράφονται στο σχέδιο, ούτε εύκολα, ούτε και πολύ γρήγορα μπορούν να γίνουν, ειδικά εάν λογαριάσουμε την ευρω-γραφειοκρατία και τους ρυθμούς με τους οποίους κινούνται αξιωματούχοι και στελέχη στις Βρυξέλλες. Κυρίως όμως, έχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι κάτι που είναι πιο εύκολο να γίνει σε μία χώρα, είναι πολύ δύσκολο σε κάποια άλλη. Γιατί, κακά τα ψέματα, ούτε όλες οι χώρες και όλες οι κοινωνίες είναι ίδιες, ούτε οι συνθήκες είναι κοινές. Για παράδειγμα, τα φωτοβολταϊκά στις στέγες ίσως είναι μια κάποια λύση για την Ελλάδα και για χώρες με αρκετά μεγάλη ηλιοφάνεια όπως η Ελλάδα. Τι μπορούν να προσφέρουν όμως στις πιο βόρειες χώρες;

Γι’ αυτό, παρά τις προσπάθειες που δεδομένα θα γίνουν προκειμένου η Ευρώπη να μπει σε μία νέα ενεργειακή εποχή, στην πραγματικότητα η Ευρώπη θα έχει πάντοτε ανάγκη τη Ρωσία, όπως και η Ρωσία θα έχει ανάγκη την Ευρώπη.

Επαναλαμβάνουμε λοιπόν ότι η Δύση – και ειδικά η Ευρώπη – οφείλει να δει μελλοντικά τη Ρωσία ως αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής ασφάλειας και ευημερίας της ηπείρου μας.

Γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να λέγεται και να γράφεται τη στιγμή που εξελίσσεται μία μεγάλη και άδικη αιματοχυσία στην Ουκρανία, που περνάει ολοένα και μεγαλώνει ένα χάσμα μίσους μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων, που όλο και περισσότερο απομονώνεται η Ρωσία από την Ευρώπη.

Γι’ αυτό και είναι ανάγκη να τελειώσει το συντομότερο αυτός ο πόλεμος. Κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο αυτή τη στιγμή, καθώς ούτε η Ρωσία, ούτε η Ουκρανία (και η Δύση) θέλουν να βγουν ηττημένες. Είναι απόλυτη ανάγκη όμως να βρεθεί ένας οδικός χάρτης εξόδου από την κρίση. Ένας τρόπος που θα βοηθήσει όλους να καθίσουν σε ένα τραπέζι…

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα