Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Η κυβέρνηση θα αποδώσει ευθύνες για τα λάθη, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Δημοσιεύθηκε

στις

«Δεν υπάρχει απάντηση που να σας λέει ότι έγιναν όλα σωστά. Η ώρα των εξηγήσεων και των απαντήσεων στην κοινωνία θα έρθει μετά την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας και της ταλαιπωρίας των πολιτών» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στο Open, σε μία από τις σημερινές πρωινές τηλεοπτικές του συνεντεύξεις.

«Η κυβέρνηση θα δώσει τις απαντήσεις της και θα αποδώσει τις ευθύνες» απάντησε σιβυλλικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χωρίς να διευκρινίσει αν οι εξηγήσεις από την κυβέρνηση για το φιάσκο στην Αττική Οδό με τον εγκλωβισμό τουλάχιστον 3.000 αυτοκινήτων, την επί ώρες ακινητοποίηση οδηγών στη λεωφόρο Μεσογείων και σε άλλους κεντρικούς οδικούς άξονες της Αθήνας αφορούν και τις πολιτικές ηγεσίες όσων υπουργείων χειρίστηκαν με ανεπάρκεια το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας.

Ο Γιάννης Οικονόμου, σε διαδοχικές συνεντεύξεις στον Alpha, στον Σκάι και στο Open επισήμανε ότι θα υπάρξουν συνέπειες προς την εταιρεία που διαχειρίζεται την Αττική Οδό για τον 24ωρο εγκλωβισμό χιλιάδων οδηγών στα αυτοκίνητά τους μέσα στο ψύχος χωρίς βοήθεια για τουλάχιστον 12 ώρες, κάνοντας λόγο για μεγάλες και βαριές ευθύνες της «Αττικής Οδός ΑΕ» και παράλληλα ανέφερε ότι η διαχειρίστρια εταιρεία είχε δώσει διαβεβαιώσεις ότι ο δρόμος θα παραμείνει ανοιχτός.

Αυτή την ώρα, η προσπάθεια της κυβέρνησης σε ανώτατο επίπεδο και των συναρμόδιων υπουργείων είναι να απελευθερωθούν οι εγκλωβισμένοι οδηγοί και τα αυτοκίνητά τους από την Αττική Οδό και παράλληλα να ομαλοποιηθεί η ηλεκτροδότηση στις περιοχές που υπάρχει μπλακάουτ.

«Η ελπίδα και ο στόχος είναι να αποκατασταθούν οι βλάβες μέσα στην ημέρα, στις περισσότερες περιπτώσεις» είπε ο Γιάννης Οικονόμου για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

«Ππεριμένουμε και θα πάρουμε εξηγήσεις απ’ αυτούς που ήταν αρμόδιοι» συνέχισε απαντώντας στα πιεστικά ερωτήματα για το μεγάλο φιάσκο στην Αττική Οδό. «Θα καταλογιστούν οι ευθύνες, θα υπάρξουν συνέπειες» συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Μιλώντας στον Σκάι, ο κ. Οικονόμου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατατεθούν αγωγές σε βάρος της διαχειρίστριας εταιρείας για την καταβολή αποζημιώσεων. «Η διαχείριση του δρόμου της Αττικής Οδού με ευθύνη της εταιρείας κατέρρευσε από την πρώτη στιγμή. Δεν είναι μέρα σήμερα για να κάνουμε πινγκ πονγκ ευθυνών. Είναι μέρα που πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια απεγκλωβισμού των ανθρώπων. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία δυσκολία να αναλαμβάνει τις ευθύνες της και θα το κάνει, αλλά και οι ευθύνες άλλων που είχαν εγγυηθεί ότι οι δρόμοι θα μένουν ανοιχτοί, πράγμα που δεν έγινε, κι αυτές θα αποδοθούν», τόνισε.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα αν το κράτος θα καταθέσει αγωγή, ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε πως «ό,τι πρέπει να γίνει, για τις κυρώσεις που πρέπει αποδοθούν, για τον κόσμο που ταλαιπωρήθηκε και του οφείλουμε και ηθικώς να αποδοθούν αυτές οι ευθύνες, αλλά και να αποζημιωθεί, να είστε σίγουροι ότι θα γίνει με όλους τους τρόπους και τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας».

Μιλώντας στον Alpha ο κ.Οικονόμου, είπε ότι «οφείλουμε συγγνώμη και εξηγήσεις και θα αποδοθούν ευθύνες».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στην κακοκαιρία υποστήριξε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες ήταν αντιμέτωπες «με ένα φαινόμενο πολύ μεγάλης έκτασης και προφανώς οι δομές δεν κατάφεραν να ανταπεξέλθουν».

Στη συνέντευξή του στο Open παραδέχτηκε ότι «υπάρχει ένα ζήτημα: η διαχείριση της κατάστασης» και πρόσθεσε: «Οφείλουμε να εξηγήσουμε γιατί δημιουργήθηκε αυτή η κατάσταση» αλλά απέφυγε να προσωποποιήσει τις ευθύνες στις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες ή στην ΕΜΥ και δεν είπε το παραμικρό για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.

Αντιθέτως, με πολύ προσεκτικές διατυπώσεις, ο Γιάννης Οικονόμου δεν είπε το παραμικρό για την προετοιμασία της Πολιτικής Προστασίας και του αρμόδιου υπουργού Χρήστου Στυλιανίδη, ούτε κάλυψε τους χειρισμούς του συγκεκριμένου υπουργείου.

«Το κύμα κακοκαιρίας ήρθε πολύ νωρίτερα και με πολύ μεγαλύτερη έκταση απ’ ότι είχε προβλέψει ο κάθε μετεωρολόγος» αρκέστηκε να πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Δεν είχε προγνώσεις η Πολιτική Προστασία που να μιλούν για τέτοιας έντασης φαινόμενο, δεν μιλούσαν οι προγνώσεις για τέτοια ένταση καιρικού φαινομένου καιόλες οι προγνώσεις μιλούσαν για την έλευση του φαινομένου από τη Δευτέρα το μεσημέρι και μετά».

Ροή ειδήσεων

Advertisement