Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πολιτισμός

Έρχονται οι «Εκκλησιάζουσες»

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Αντίστροφη μέτρηση για την νέα παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας σε συνεργασία με το «Καρναβάλι Πάτρας» που κάνει πρεμιέρα στις 12 Φεβρουαρίου

Στις τελικές πρόβες έχει επικεντρωθεί το ενδιαφέρον λίγο πριν την «αποκάλυψη» επί σκηνής της νέας παραγωγής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση «Καρναβάλι Πάτρας», «Εκκλησιάζουσες- Μία κωμωδία».
Πρόκειται για το αριστοφανικό χορόδραμα “Ιάκωβος Καμπανέλλης” που θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του πατριάρχη του νεοελληνικού θεάτρου.
Η παράσταση «Εκκλησιάζουσες» του Λουκά Θάνου βασίζεται στην ομώνυμη κωμωδία του Αριστοφάνη, από την μετάφραση του Κώστα Ταχτσή. Το έργο έχει διανθιστεί με τραγούδια και κείμενα του Ιάκωβου Καμπανέλλη και του Λουκά Θάνου. Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου και ώρα 21:00.
Οι «Εκκλησιάζουσες», του Αριστοφάνη, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 392 π.Χ. Μέσα από την ιδιότυπη κωμική τους φόρμα και τα χιουμοριστικά επεισόδια της πολιτικής κωμωδίας, ο ποιητής εκφράζει την πικρία του για την δύσκολη κατάσταση της Αθήνας, μετά το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου.
Την περίοδο αυτή οι Αθηναίες, με πρωτοβουλία της Πραξαγόρας, αποφασίζουν να αντιδράσουν δυναμικά. Μεταμφιεσμένες σε άντρες, εμφανίζονται στην Εκκλησία του Δήμου και επιβάλλουν τις πολιτικές τους μεταρρυθμίσεις, εφαρμόζοντας περιουσιακή και ερωτική κοινοκτημοσύνη. Γεγονός που θα αποδειχτεί ουτοπικό και θα υπονομευθεί από διαδοχικές κωμικοτραγικές καταστάσεις.
Η σκηνοθεσία-χορογραφία είναι του Λουκά Θάνου, τα σκηνικά- κοστούμια του Κέννυ ΜακΛέλλαν, ενώ επιπρόσθετη χορογραφία έχει κάνει ο Άγγελος Χατζής.
Παίζουν, οι Έφη Κιτσαντα, Βασίλης Κόκκαλης, Μίλτος Νίκας, Ανδριάνα Χαλκίδη και Σταύρος Σιόλας, ενώ στο χορεύουν οι, Παναγιώτα Αδαμοπούλου, Θεανώ Ανδρώνη, Ανναθαλία Καράμπελα, Μαρία Κίκινα, Ηλίας Μανιατόπουλος, Κατερίνα Μαραγκάκη, Louiz Mendes, Erric Nour και Άννα Φυτιλά.
Συμμετέχουν ακόμη οι μουσικοί:
Πιάνο: Λιουντμίλα Ιβάνοβα, Νίνα Μεταξά. Α΄και Β΄ Βιολιά: Γιαροσλάβ Τόκαρεβ , Άλλα Σελαλμαζίδη, Βλαντισλάβ Ιβάνοφ, Δανάη Βουτσινά, Βιόλες: Ρόμπερτ Σμαγκούλοβ, Σβετλάνα Χμούροβα, Βιολοντσέλα: Νικολάι Κομισσάροβ, Αλέξανδρος Κακαρούμπας, Κόντρα Μπάσο: Καραπετιάν Βιλέν, Κλαρινέτο: Αγγελική Σύρρου.
Τραγούδι-Διδασκαλία Χορωδίας: Λίνα Γερονίκου
Μέλη Χορωδίας Δωματίου Δημοτικού Ωδείου:
Soprani: Χριστίνα Μωραϊτη ,Ιωάννα Παπαγεωργίου, Σοφία Σαλαβαντάκη,
Ειρήνη Τσούμα
Alti: Ελένη Ευθυμίου, Ιωάννα Μαλτέζου, Κωνσταντίνα Παπαλεξοπούλου
Tenori: Κυριάκος Αθανασόπουλος, Βαλέρια Μοτρέβιτς, Κωνσταντίνος Τριπολιτσιώτης
Bassi: Ιορδάνης Βαλαχάς, Βασίλης Κωνσταντάρας.
Οι παραστάσεις αναμένεται να διαρκέσουν έως την Κυριακή 6 Μαρτίου, ενώ η παράσταση θα είναι αμιγής.


Ροή ειδήσεων

Advertisement