Δευτέρα 23 Μαΐου 2022
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Ο δρόμος των κινητοποιήσεων δεν είναι μονόδρομος…

Δημοσιεύθηκε

στις

Της Κατερίνας Γρ. Σολωμού, αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας, δημοτικής συμβούλου με την παράταξη “Πρωτεύουσα Ξανά”, καθηγήτριας Ιατρικής του Παν/μίου Πατρών 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η αντιπρόεδρος του Σώματος, Κατερίνα Σολωμού ανέφερε πως «η απόφαση της Δημοτικής αρχής για κινητοποίηση στην Αθήνα και η συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας σε δεύτερο χρόνο μόνο σεβασμό δεν δείχνει στο ύψιστο όργανο της πόλης, προκαλώντας δυσαρέσκεια σε μέλη των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Φυσικά και πρέπει να διεκδικούμε από τις κυβερνήσεις αυτά που πιστεύουμε ότι μας αναλογούν με κάθε τρόπο, ωστόσο ο δρόμος των κινητοποιήσεων δεν είναι μονόδρομος. Θα πρέπει να απαλείψουμε εμμονές και σύνδρομα περασμένων δεκαετιών, λανθασμένων πολιτικών, χαμηλών προσδοκιών και στενών οριζόντων.

Άλλες πόλεις , όπως Τρίκαλα, Βόλος, Λάρισα, Γιάννενα κάνουν βήματα μπροστά και εμείς απλώς παρακολουθούμε…

Χάνονται ευκαιρίες λόγω ιδεοληψιών να γίνει η Πάτρα, η Πρωτεύουσας της Νότιας Ελλάδος.

-Πρέπει να αναδειχθεί ως πόλη του πνεύματος, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού αλλά και ως πόλη του Αγίου Ανδρέα. Να γίνει μια πόλη που θα εξελίσσεται διαρκώς.

-Όλοι λένε ναι στην ευρωζωνικότητα, το 5G, τις νέες τεχνολογίες, το Patras IQ, που θα κάνουν την Πάτρα μια έξυπνη πόλη και η σημερινή δημοτική αρχή το αρνείται.

-Η καθημερινότητα των πολιτών είναι εφιαλτική: Χωρίς λειτουργικούς δρόμους και πεζοδρόμια σε πολλές συνοικίες, με εγκλωβισμένους οδηγούς σε ένα απίστευτο κυκλοφοριακό χάος.

-Η καθαριότητα σε ελλειπή κατάσταση.

-Υποδομές, όπως η ολοκλήρωση της εγκατάστασης για το φυσικό αέριο, η έλευση του τρένου, η νέα μαρίνα, το παραλιακό μέτωπο, ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει και αναρωτιέμαι πότε θα ολοκληρωθούν άραγε;

-Το έργο της ανάπλασης του κέντρου της Πάτρας ήδη ευρίσκεται σε αδιέξοδο. Θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση  για να μην χαθεί η χρηματοδότηση και το έργο οδηγηθεί στις καλένδες.  Ένα έργο με εκτιμώμενο χρόνο υλοποίησης 24μήνες το οποίο όμως θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν τις 31/12/2023.

Μπορεί η πανδημία να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα την τελευταία διετία, αλλά η Πάτρα πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια σε μεγάλες εκδηλώσεις, διεθνή συνέδρια.

Θα πρέπει να συνεργαστούν όλοι οι φορείς, Πανεπιστήμια Πατρών και Πελοποννήσου, ΕΑΠ, Περιφέρεια, Επιμελητήρια, ο Εμπορικός Σύλλογος, ο ΟΕΒΕΣΝΑ, ο ΣΚΕΑΝΑ, ο Ιατρικός και Δικηγορικός Σύλλογος και να διεκδικηθούν οργανώσεις και εκδηλώσεις και να διαφημιστεί η Πάτρα.

Αυτά και πολλά άλλα….

Φυσικά και πρέπει συνεχώς να διεκδικούμε. Όμως, πρέπει να υπάρχει σεβασμός προς το ύψιστο όργανο της πόλης που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο όπου πρώτα συζητούνται τα θέματα και αποφασίζονται οι δράσεις που πρέπει να γίνουν και όχι κατόπιν εορτής.

Η παράταξη Πρωτεύουσα Ξανά, αν και διαφωνεί με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, στηρίζει με κάθε τρόπο οτιδήποτε μπορεί να επιφέρει κάποιο θετικό αποτέλεσμα στην Πάτρα, άρα και την κινητοποίηση, θεωρώντας  το πλαίσιο διεκδίκησης ημιτελές καθώς απουσιάζουν κρίσιμα ζητήματα για την πόλη και τις προοπτικές της».

 

 

Άρθρα-Συνεργασίες

Η ελληνική γλώσσα στον… λάκκο των λεόντων

Δημοσιεύθηκε

στις

Γράφει η Αμαλία Γ. Κουσαδιανού-Διδάχου

Πτυχιούχος Φιλοσοφίας-Συγγραφέας

 Μέσα από την «δυσωδία» που διασκορπίζεται καθημερινά από τις αποκαλύψεις των διαλόγων του ζεύγους από την Πάτρα, το οποίο έχει χάσει τρία κοριτσάκια και με την μάνα κατηγορούμενη για δολοφονία τουλάχιστον του ενός, μέσα σε μια ακατάπαυστη ροή ερωτικών αλλά και οικονομικών διαξιφισμών μεταξύ τους, είναι λογικό να αδιαφορεί ο καθένας για μια παράμετρο σαν αυτή που θα αναφερθούμε: την κατακρεούργηση της ελληνικής γλώσσας και θα επιμένουμε σ’ αυτό.

Σε δύο προηγούμενα άρθρα μας, είχαμε τονίσει ότι η κατηγορούμενη κακώς χαρακτηρίζεται στις τηλεοπτικές εκπομπές ως «πανέξυπνη».

Αντιδράσαμε επίσης στην έκφραση «σε συνέντευξή της η κατηγορούμενη είπε…», αφού συνεντεύξεις δίνουν μόνο προσωπικότητες!

Τώρα, παρατηρούμε και την…. κατακρήμνιση της ελληνικής γλώσσας στον… λάκκο των λεόντων, αφού δεν χρησιμοποιείται από κανέναν σωστά το επώνυμο του διαπρεπούς ιατροδικαστή Γρηγορίου Λέοντος!

Ακούμε για παράδειγμα: «μιλήσαμε στον κύριο Λέων» ή «η γνώμη του κυρίου Λέων». Λέμε ποτέ «στον κύριο Δημητρόπουλος» ή «του κυρίου Σπυρόπουλος»; Ποτέ! Γιατί πρέπει λοιπόν να ταλαιπωρούμε έτσι το επώνυμό του, αφήνοντάς το άκλιτο!

Θεωρούμε απίθανη την περίπτωση να έχει ζητήσει ο ίδιος την λανθασμένη προσφώνησή του σε «κύριε Λέων» αντί του ορθού «κύριε Λέοντα» (όπως π.χ. κύριε Σπυρόπουλε) και απολύτως πιθανή την καρτερία του, λόγω της ευγενικής φύσης του.

Γι’ αυτό, απευθυνόμενη στον ίδιο, θα του πω, έτσι απλά: «κύριε Λέοντα, είστε ευγενέστατος!!». Αλλά δυστυχώς αυτό δεν σώζει την γλώσσα μας! Μια γλώσσα με μοναδικότητα, διαχρονικότητα, εκφραστικότητα και πλούτο όσο καμία στον κόσμο!!

Γι’ αυτό και είναι ασυγχώρητο το λάβωμά της! Γι’ αυτό και πληγώνει!!

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Η παγκόσμια οικονομία… από την αρχή

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Μία άλλη οπτική του πολέμου στην Ουκρανία είναι αυτή που (ξανα)δείχνει ότι οι «ιστοί» της παγκόσμιας οικονομίας, όπως τους γνωρίσαμε τις τελευταίες δεκαετίες, καταρρέουν.

Έτσι κι αλλιώς, η πανδημία που προηγήθηκε του πολέμου, ανέδειξε μία μεγάλη κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα. Πρώτες ύλες και προϊόντα που μεταφέρονταν από την μία άκρη του κόσμου στην άλλη, άρχισαν να λιγοστεύουν, να σπανίζουν, να γίνονται ακριβότερα. Τα εργοστάσια των μεγάλων εταιρειών της Δύσης που βρίσκονται στην ανατολική Ασία άρχισαν να γνωρίζουν πρωτόγνωρες ελλείψεις υλικών. Και τα προϊόντα αυτών των εργοστασίων που προορίζονταν για τις «ανεπτυγμένες» κοινωνίες της Δύσης, επίσης λιγόστεψαν και έγιναν ακριβότερα. Και αυτό είναι κάτι που το ξέρουν καλά ακόμα και όσοι το προηγούμενο διάστημα παρήγγειλαν – και περίμεναν επί μακρόν για να παραλάβουν – διάφορα προϊόντα, από τσιπάκια μέχρι… αυτοκίνητα.

Ήρθε και ο πόλεμος στην Ουκρανία που πυροδότησε μία εκρηκτική ενεργειακή κρίση, που και αυτή όμως προϋπήρχε του πολέμου. Και πίσω από την ενεργειακή κρίση, ακολούθησε μία νέα ακρίβεια και ένας περιορισμός της κατανάλωσης που ίσως να μην έχει δείξει ακόμα τα οδυνηρά αποτελέσματά του στις εθνικές οικονομίες, αλλά θα τα δείξει πολύ σύντομα.

Με τον πληθωρισμό στα ύψη και την αναγκαστική αύξηση επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, η ύφεση σύντομα θα χτυπήσει, όχι ένα, αλλά… πολλά καμπανάκια! Σύμφωνα με το Bloomberg, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα χάσει 1,6 τρις δολάρια το 2022. Και μάλλον, όλα θα είναι χειρότερα το 2023.

Είναι απολύτως λογικό λοιπόν, οι «δομές» της παγκόσμιας οικονομίας να δοκιμάζονται. Πολλές, μάλιστα, θα διαλυθούν. Η ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, μπορεί να ακολουθηθεί από μία παραγωγική απεξάρτηση από την Άπω Ανατολή ή και άλλες χώρες.

Γυρίζουμε σε έναν πιο εσωστρεφή κόσμο. «Το δικό μας ρεύμα, το δικό μας σιτάρι, το δικό μας αυτοκίνητο…».  Ένας νέος κύκλος της παγκόσμιας οικονομίας έχει ήδη ανοίξει. Πολλά θα επαναπροσδιοριστούν. Και όπως συμβαίνει πάντα, αυτές οι αλλαγές θα έχουν και καλά και κακά για τους απλούς ανθρώπους. Η 4η βιομηχανική επανάσταση, τελικά ίσως να μην έχει ακριβώς τη μορφή που όλοι έλεγαν πριν 3-4 χρόνια…

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Τα αισιόδοξα αμερικανο-χειροκροτήματα και άλλα!- Του Αρκά

Δημοσιεύθηκε

στις

 

-Με πρωτόγνωρη, εντυπωσιακή αμερικανική μεγαλοπρέπεια, ο πλανητάρχης στον Λευκό Οίκο δέχθηκε τον Μητσοτάκη.

-Τα αισιόδοξα αμερικανο-χειροκροτήματα στον Κυριακό, ραπίσματα στον σουλτάνο.

-Ο λόγος του στο κογκρέσο ήταν μεστός, ουσιαστικός, ξεκάθαρος και ο νοών νοείτο.

-Καλοδεχούμενα τα φιλικά Μπαϊντένο-χειροκροτήματα. Αλλά του πιστού φίλου εν κινδύνοις γιγνώσκει.

-Στις Συριζοεκλογές ο Αλέξης έτρεξε μόνος του και τερμάτισε πρώτος.

-Το χειροκρότησαν όλοι το άνοιγμά του στην βάση, ελπίδα για το μέλλον του κόμματος.

-Λερναία Ύδρα η ακρίβεια τρέχει γρηγορότερα από τα διάφορα ανακουφιστικά μέτρα.

– Και δυστυχώς δεν αντιμετωπίζεται με χειροκροτήματα.

-Με τον θάνατο του μουσικοσυνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου λιγοστεύουν οι Έλληνες που μας κάνουν παγκόσμια υπερήφανους.

-Η κάλπη της απλής αναλογικής θα δρομολογήσει την πορεία της μελλοντικής πολιτικής ζωής.

-Πολλοί επιθυμούσαν να γίνουν σύνεδροι στο ΠΑΣΟΚ αλλά δυστυχώς ολίγοι οι εκλεκτοί μετά την κάλπη.

-Η κάλπη προσγείωσε πολλούς που νόμιζαν ότι έχουν πιστούς ψηφοφόρους, αρκετοί πράγματι έμειναν στα κρύα του λουτρού.

-Μέχρι νεωτέρας τέρμα οι μάσκες δεν πιστεύω να τιμωρηθούν όσοι θα συνεχίσουν να τις φορούν.

-Μετά την νυχτερίδα της Κίνας έχουμε τον πίθηκα της Νιγηρίας που απειλεί και αυτός για πανδημία. Σιγά σιγά ο ζωολογικός κήπος… θα είναι ακατάλληλος για επισκέψεις.

-Ο πράσινος ήλιος επέστεψε δεν γνωρίζουμε εάν θα επιστρέψουν τα μέλη που μετανάστευσαν σε άλλο κομματικό στέκι.

-Η προεκλογία συνεχίζεται, ο Κυριάκος το ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, τα κόμματα όμως – ορατά και αόρατα – προετοιμάζονται, καλού κακού.

-Ο Αρκάς Πέτρος Ευθυμίου πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Συνεδρίου. Εμβληματικό ιστορικό στέλεχος γεμάτος γνώση και εμπειρία. Του εύχομαι καλή επιτυχία!

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα