Δευτέρα 23 Μαΐου 2022
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Στάχτες οι κόποι μιας ζωής-Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες του εργοστασίου φερετροποιΐας ιδιοκτησίας Κουτρόπουλου 

Δημοσιεύθηκε

στις

Μόχθοι μιας ζωής τυλίχθηκαν στις φλόγες και μέσα σε λίγες ώρες έγιναν στάχτες και αποκαΐδια…

Το εργοστάσιο κατασκευής φερέτρων, ιδιοκτησίας του Φώτη Κουτρόπουλου στη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας καταστράφηκε ολοσχερώς, από την πυρκαγιά που ξέσπασε προχθές τη νύχτα κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες.

Με το πρώτο φως της ημέρας αποκαλύφθηκε το μέγεθος της καταστροφής. Η πύρινη λαίλαπα στο πέρασμά της κατέστρεψε τα πάντα, αφήνοντας πίσω της ένα απογυμνωμένο κτήριο.

Η θέα της εικόνας της καταστροφής έχει φέρει σε απόγνωση τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι μέσα σε λίγες ώρες έχασαν τα πάντα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η ζημιά που προκλήθηκε ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο ευρώ, καθώς εκτός από τον εξοπλισμό της επιχείρησης καταστράφηκαν οι πρώτες ύλες που είχαν προμηθευτεί.

Το εργοστάσιο ήταν γεμάτο από είδη ξυλείας και από εύφλεκτα υλικά γι’ αυτό και η φωτιά πήρε άμεσα μεγάλες διαστάσεις και ήταν δύσκολο να ελεγχθεί.
Πάντως, το ευτύχημα ήταν ότι στον χώρο του εργοστασίου την ώρα της πυρκαγιάς δεν υπήρχε κανείς εργαζόμενος καθώς είχε κλείσει από τις 4 το απόγευμα.

27 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ

Αν και δόθηκε ολονύχτια μάχη από τους πυροσβέστες για να περιοριστεί το κακό, αυτό κατέστη ανέφικτο καθώς τα είδη ξυλείας που είχε το εργοστάσιο πυροδότησαν τις φλόγες.

Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πατρών ήταν άμεση. Αμέσως, ενημερώθηκε το κλιμάκιο της Π.Υ. στην ΒΙΠΕ από φύλακα της περιοχής και έσπευσαν στο σημείο οχήματα, ενώ έγινε μεγάλη κινητοποίηση με δυνάμεις και από την Πάτρα.

Συνολικά, στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν εννέα οχήματα της Πυροσβεστικής με 27 πυροσβέστες οι οποίοι ρίχθηκαν στην μάχη με τις φλόγες, δημιουργώντας παράλληλα ασπίδα ώστε να μην επεκταθεί η φωτιά και απειληθούν γειτονικά εργοστάσια.
Μάλιστα, λόγω της πυρκαγιάς προκλήθηκε εκτεταμένη βλάβη στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και η περιοχή βυθίστηκε στο σκοτάδι.
Οι φλόγες έσβησαν μετά από αρκετές ώρες, με τους καπνούς να βγαίνουν από το κτίριο μέχρι και χθες, οπότε και δυνάμεις της Π.Υ. παρέμεναν στο σημείο για προληπτικούς λόγους.

ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΜΑ Η ΑΙΤΙΑ;

Μετά το έργο της κατάσβεσης αξιωματικοί του Προανακριτικού Γραφείου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ανέλαβαν να βρουν τα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά.
Από τα πρώτα στοιχεία της αυτοψίας που έγινε από τους προανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. δεν προέκυψε με σαφήνεια η αιτία και γι’ αυτό ορίστηκε ειδικός πραγματογνώμονας για να ερευνήσει το πώς εκδηλώθηκε η φωτιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Γ» οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως εικάζεται ότι το πιθανότερο αίτιο είναι η φωτιά να ξέσπασε από βραχυκύκλωμα στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου και λόγω των εύφλεκτων υλικών επεκτάθηκε πολύ γρήγορα, καθώς δεν προέκυψαν ευρήματα που να ωθούν τις έρευνες σε εμπρησμό.
Ανακριτικοί υπάλληλοι συλλέγουν πληροφορίες και αναζητούν από κλειστό κύκλωμα καταγραφής γειτονικών εργοστασίων υλικό προκειμένου να διερευνήσουν πλήρως την υπόθεση.

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: «Πράσινο» φως για την αξιοποίηση της πρώην Χαρτοποιϊας Λαδόπουλου από την Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ  

Δημοσιεύθηκε

στις

H Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ  ενέκρινε τη Δευτέρα τρία νέα έργα ΣΔΙΤ συνολικού κόστους επένδυσης 300 εκατομμυρίων ευρώ, ανάμεσα στα οποία και η  αξιοποίηση του πρώην Εργοστασίου Χαρτοποιίας Λαδόπουλου στην Πάτρα.

«Τα έργα που εγκρίναμε σήμερα ως Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ ενισχύουν σημαντικά τις τοπικές κοινωνίες όχι μόνο μέσω της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας αλλά και μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας κατά την κατασκευή αλλά και κατά τη λειτουργία των σημαντικών αυτών έργων», ανέφερε σε δηλώσεις του, το αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

Το εργοστάσιο Λαδόπουλου υπήρξε για σχεδόν έξι δεκαετίες ένα σύμβολο της βιομηχανικής ανάπτυξης της πόλης. Ξεκίνησε τις δραστηριότητες της το 1928 και εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες χαρτοβιομηχανίες των Βαλκανίων. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 έβαλε λουκέτο.

Τα τελευταία τριάντα χρόνια, το μεγαλύτερο μέρος του ακινήτου εγκαταλείφθηκε και ένα μικρό τμήμα του χρησιμοποιήθηκε στα πλαίσια του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2006 αλλά και για την εξυπηρέτηση υπηρεσιών του Δήμου Πάτρας.

Ο Δήμος Πατρέων είναι κάτοχος ενός ακινήτου (οικοπέδου με κτιριακές εγκαταστάσεις) επιφανείας του οικοπέδου 53.466,07 τ.μ. και 44.751 τ.μ. επιφανείας κτιρίων. Στον ανωτέρω χώρο προστέθηκε και το κτίριο του Εργοστασίου Τέχνης.

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης του ακινήτου και της νότιας περιοχής της πόλης, ο Δήμος Πάτρας και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμφώνησαν να προωθήσουν την αξιοποίηση του ακινήτου μέσω παραχώρησής για 30 χρόνια από τον Δήμο στην Περιφέρεια.

Επίσης, το Περιφερειακό  Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας ψήφισε υπέρ του σχεδίου ανάπτυξης χρήσεων του πρώην εργοστασίου.

Το σενάριο που έχει προκριθεί απ’ το Δήμο Πατρέων δομείται στη βάση της απόδοσης μεγαλύτερης επιφάνειας κοινοχρήστων χώρων μέσω της δημιουργίας ενός Ενιαίου Πάρκου Αναψυχής που θα λειτουργεί ως πόλος έλξης, μνήμης και διασύνδεσης της πόλης με τη θάλασσα.

Θα εξυπηρετεί το σύνολο των αναγκών των φορέων και θα εξασφαλίζει τη λειτουργική βιωσιμότητα της αξιοποίησης. Ουσιαστικό στόχος είναι η δημιουργία μιας μικρής πόλης με ένα αναγνωρίσιμο βιομηχανικό στυλ επαναχρησιμοποιώντας τα παλιά υλικά και δίνοντας της νέες πινελιές με βάση το πράσινο και το τσιμέντο. Ο κόσμος θα επισκέπτεται την περιοχή για δουλειά, για άθληση, για ψυχαγωγία.

Ειδικότερα, το αρχικό σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός πάρκου 5.000 τ.μ. με πράσινο, νερό, παιχνίδια, καθιστικά, στεγασμένη περιοχή με καντίνες, αλέα δέντρων και φυσικά τα διατηρητέα στοιχεία του συγκροτήματος που αναδεικνύονται με το σωστό φωτισμό. Το πάρκο αυτό ενώνεται νοητά μέσω του υγρού στοιχείου με την νέα πλατεία διοίκησης, στο κέντρο του συγκροτήματος.

Μία ξύλινη γέφυρα – πάρκο ξεκινάει από την είσοδο των πεζών στην οδό Δυμαίων  αγκαλιάζει περιμετρικά το κτίριο καινοτομίας και δημιουργεί μια νέα ζώνη περιπάτου και αναψυχής σε ένα ψηλότερο επίπεδο με θέα τη θάλασσα, που διασχίζει όλο το συγκρότημα και επικοινωνεί με το επίπεδο του συγκροτήματος στο τέλος της γέφυρας με ράμπα.

Όλη αυτή η ζώνη και στα δυο της επίπεδα είναι χώρος όπου υπάρχουν χρήσεις εξυπηρέτησης και αναψυχής όπως καφέ, εστιατόρια, καταστήματα αλλά και χώροι πολιτισμού, πάρκα, καθιστικά και ένας υπαίθριος χώρος αμφιθεάτρου. Είναι η περιοχή που δίνει ζωή στο συγκρότημα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.  Επιπλέον εντός της εγκατάστασης δημιουργείται ποδηλατική διαδρομή για την ενίσχυση της χρήσης των ποδηλάτων και για λόγους αναψυχής, διαχωρισμένη από τους χώρους κίνησης των πεζών.

Με βάση το προκαταρκτικό σχέδιο η υφιστάμενη δόμηση με μικρές προσθήκες εξυπηρετεί τις ανάγκες για να στεγάσει υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, του Βιομηχανικού Μουσείου, του πολυχώρου καινοτομίας και άλλες χρήσεις, όπως επίσης υπηρεσίες εστίασης κ.α., ενώ απαιτείται νέα δόμηση για τη στέγαση της 6ης ΥΠΕ, του Μουσικού Σχολείου, Βρεφονηπιακού Σταθμού και Υπηρεσιών Διοίκησης.

Η λογική του σχεδιασμού διέπεται από το στόχο να αναπτυχθεί ένα σύγχρονο, βιώσιμο και τεχνολογικά προηγμένο κτιριακό συγκρότημα, που θα ενσωματώνει το ιστορικό παρελθόν της περιοχής, θα εκμεταλλεύεται στο μέγιστο δυνατό τα υφιστάμενα, υψηλής αρχιτεκτονικής σημασίας, κτίρια, θα συνδέεται και θα συνδέει την παραλία με τον αστικό ιστό σε μια λογική ανοικτού πάρκου.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Τροχαίο με τραυματισμό ανήλικου στη Ν.Ε.Ο

Δημοσιεύθηκε

στις

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στη Ν.Ε.Ο Πατρών-Αθηνών. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχει τραυματιστεί ένα ανήλικο παιδί. Στο σημείο κλήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Το παιδάκι τραυματίστηκε ελαφρά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Συνεχίζονται οι εργασίες στις παιδικές χαρές του Δήμου

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Δημοτική Αρχή, από την πρώτη θητεία της, έχοντας προτεραιότητα την λαϊκή οικογένεια και τις ανάγκες της, προσπαθεί, με ελλιπή χρηματοδότηση και μειωμένο προσωπικό, όχι απλά να συντηρήσει τις 120 παιδικές χαρές του Δήμου, αλλά να τις αλλάξει ριζικά, δίνοντας βαρύτητα στο να γίνουν ασφαλείς για τα παιδιά μας.

Έτσι, από το 2016, άρχισε να παραδίδει ανακατασκευασμένες παιδικές χαρές, εργασίες που έγιναν με βάση όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία για την ασφάλεια των παιδιών.

Σήμερα, από το σύνολο των παιδικών χαρών του Δήμου Πατρέων,  54 διαθέτουν ειδικό σήμα καταλληλότητας, 14 διαθέτουν Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης από Διαπιστευμένο Φορέα Ελέγχου και βρίσκονται στο στάδιο προετοιμασίας φακέλου για την υποβολή στην Επιτροπή Ελέγχου Παιδικών Χαρών ώστε να αποκτήσουν ειδικό σήμα καταλληλότητας.

Σε 23 ακόμα, εκτελούνται εργασίες ανακατασκευής και συντήρησης, ώστε να αποκτήσουν Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης και να υποβληθεί φάκελος στην αρμόδια Επιτροπή για την χορήγηση σήματος.

Επιπλέον, έχει ολοκληρωθεί το έργο: “Προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών του Δήμου Πατρέων” συνολικής δαπάνης προϋπολογισμού 577.319,20 ευρώ, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», μέσω της οποίας 16 παιδικές χαρές, έχουν λάβει και ειδικό σήμα καταλληλότητας.

Για την Δημοτική Αρχή, τα παιδιά και οι ανάγκες τους δεν να αντιμετωπίζονται με κριτήριο το κόστος. Είναι ό,τι πολυτιμότερο για το σήμερα και το αύριο της κοινωνίας μας.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα