Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Φουντώνει» η παραβατικότητα των ανηλίκων-Η ανάλυση του Άγγελου Τσιγκρή στη “Γ”

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο βουλευτής, Άγγελος Τσιγκρής με την επιστημονική κατάρτιση του ως καθηγητής Εγκληματολογίας, αναλύει στη «Γ» ένα κοινωνικό φαινόμενο που έχει προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις και στην Αχαΐα..

Του Διονύση Ζακυνθινού

Έντονο προβληματισμό προκαλεί το φαινόμενο της παραβατικότητας ανηλίκων, το οποίο έχει προσλάβει, και σε τοπικό επίπεδο, ανησυχητικές διαστάσεις.
Η «Γ» απευθύνθηκε στον βουλευτή Αχαϊας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελο Τσιγκρή, ο οποίος, με την επιστημονική ιδιότητα του καθηγητή Εγκληματολογίας αναλύει τις αιτίες της παραβατικής συμπεριφοράς ανηλίκων, σκιαγραφώντας παράλληλα το προφίλ τους.
Όπως εξηγεί, για να υπάρξει πιθανότητα τέλεσης εγκληματικών πράξεων από ανηλίκους, πρέπει να υπάρξει ένας συνδυασμός φτώχειας, εγκληματικού παρελθόντος της ίδιας της οικογένειας, καθώς και έλλειψης ελέγχου των γονέων προς το παιδί.
Επιπλέον, σημειώνει ότι οι ανήλικοι που διολισθαίνουν σε παραβατικές συμπεριφορές είναι συνήθως αγόρια μέσης ηλικίας

TI ΑΠΑΝΤΗΣΕ

Ποια είναι τα αίτια που έχουν επιφέρει την έξαρση της παραβατικής συμπεριφοράς ανηλίκων;

Έχει αποδειχθεί ότι ο χαλαρός έλεγχος στο πλαίσιο της οικογένειας και η έλλειψη επικοινωνίας, ανάμεσα στον γονιό και στο παιδί, ευνοούν την παραβατικότητα. Εάν λείπει αυτό το στοιχείο της επικοινωνίας με τους γονείς, αντίστοιχα το παιδί αδιαφορεί για το σχολείο και εμπλέκεται σε ομάδες άλλων νεαρών, που μπορεί να εκδηλώσουν παραβατική συμπεριφορά.
Πολυετείς επιστημονικές έρευνες απέδειξαν ότι οι οικογένειες, των νεαρών παραβατών έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Το ένα χαρακτηριστικό είναι ότι, συνήθως, πρόκειται για φτωχές οικογένειες. Ωστόσο, δεν είναι μόνον η φτώχεια που προκαλεί την εγκληματικότητα. Πολύ συχνά η φτώχεια ωθεί τους νέους να ξεπεράσουν άλλους συνομηλίκους τους από εύπορες οικογένειες και να μεγαλουργήσουν.

Και κάπως έτσι, διαμορφώνεται ένα πρόσφορο έδαφος για εφήβους να εκδηλώσουν παραβατικές συμπεριφορές…

Για να υπάρξει πιθανότητα τέλεσης εγκληματικών πράξεων από ανήλικους, πρέπει να υπάρξει ένας συνδυασμός φτώχειας, εγκληματικού παρελθόντος της ίδιας της οικογένειας και έλλειψης ελέγχου των γονέων προς το παιδί. Πρέπει, δηλαδή, να συμπέσουν ταυτόχρονα τρεις παράγοντες προκειμένου να υπάρξει σοβαρή πιθανότητα να εκδηλώσει κάποιος ανήλικος παραβατική συμπεριφορά.
Οι ανήλικοι με παραβατικό ιστορικό (π.χ. τέλεση κλοπών, πρόκληση επεισοδίων στα γήπεδα και φθοράς ξένης ιδιοκτησίας), παρουσιάζουν αντίστοιχα προβλήματα στην οικογένεια και το σχολείο, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε παραβατικές ομάδες, προκειμένου να αναπληρώσουν εκεί την ανθρώπινη επικοινωνία και την αναγνώριση που τους λείπει.
Η εγκληματολογική έρευνα, αναφορικά με τους έφηβους παραβάτες, έχει αποδείξει ότι πρόκειται κυρίως για αγόρια, μέσης ηλικίας. Η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους εμφανίζεται γενικά να είναι αρκετά καλή, καθώς εργάζονται συνήθως και οι μητέρες τους, αλλά περιστασιακά και οι ίδιοι.

Να θεωρήσουμε ότι στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σχολική βία;

Οι παραβατικές παρέες των νέων σχολικής ηλικίας είναι σχετικά πολυμελείς και στελεχώνονται κυρίως με άτομα του ιδίου φύλου. Τα μέλη της παρέας προέρχονται κυρίως από το σχολείο, αλλά επίσης από τη γειτονιά, τον χώρο εργασίας και τους τόπους νυκτερινής διασκέδασης.
Στην παρέα μετέχουν συνήθως για να βρουν φίλους, χωρίς να έχουν συνήθως κάποιον αρχηγό ή ιεραρχική δομή, ώστε να μπορεί να γίνει λόγος για «συμμορίες ανηλίκων».
Οι έφηβοι παραβάτες επιδίδονται συχνά σε αντισυμβατικές ενέργειες, όπως αγορά, πώληση και χρήση ναρκωτικών ουσιών, πρόκληση ζημιών σε σχολικό χώρο, κλοπές σε κατάστημα, επεισόδια στο γήπεδο, συμπλοκές με τρίτους, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, κλοπές χρήσης ή εξαρτημάτων μεταφορικού μέσου, απειλές κατά συνομηλίκων, διαρρήξεις κατοικιών και αυτοκινήτων, πώληση κλοπιμαίων, κλπ.

Πώς μπορεί να προληφθεί η παραβατικότητα των ανηλίκων;

Για να προληφθεί μια μελλοντική έξαρση της παραβατικότητας των ανηλίκων και της νεανικής βίας θα πρέπει (μεταξύ άλλων) να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στους νέους, να επαναπροσδιορισθούν οι στόχοι της νέας γενιάς και να διασφαλισθούν τα μέσα για την επίτευξή τους, να μειωθεί η ανεργία, να ενσωματωθούν οι μειονοτικές ομάδες του πληθυσμού. Επίσης θα πρέπει να στηριχθούν οι θεσμοί της οικογένειας και του σχολείου και να οικοδομηθεί μια κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης.

ΑΛΜΑΤΩΔΗΣ ΑΥΞΗΣΗ

Σε ό,τι αφορά την έκταση του προβλήματος, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, το 2019 είχαμε 261 ανήλικους δράστες παραβατικών ενεργειών, το 2020 είχαμε 1.370 και το 2021, μόνο τα πρώτα δύο τετράμηνα, σημειώθηκαν 877 περιστατικά.
Τα βασικά αδικήματα για τα οποία αναπτύχθηκε η παραβατική συμπεριφορά αφορούσαν, σε συντριπτικό βαθμό, ληστείες, κλοπές, ναρκωτικά και περιπτώσεις ξυλοδαρμών.

ΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ 11525

Οι τηλεφωνικές κλήσεις που δέχεται η Συμβουλευτική Γραμμή 11525 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» για το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι δεκάδες. Οι κλήσεις προέρχονται κυρίως από γονείς παιδιών, τα οποία έχουν υπάρξει θύματα σχολικού εκφοβισμού, αλλά και από γονείς παιδιών που ασκούν bullying (μπούλινγκ) ενώ καλούν και κηδεμόνες παιδιών, τα οποία είναι μάρτυρες βίαιων περιστατικών.


Ροή ειδήσεων

Advertisement