Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Διεθνή

Smartphones: Ένας φορτιστής για όλα τα κινητά

Δημοσιεύθηκε

στις

Σχέδιο οδηγίας με την οποία προτείνεται μια κοινή τυποποιημένη θύρα για μία ευρεία γκάμα συσκευών ετοιμάζει η ΕΕ.

Πρόκειται για έξυπνα τηλέφωνα, ταμπλέτες, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, ακουστικά κεφαλής, φορητά ηχεία και κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών.

Χθες τα κράτη μέλη συμφώνησαν σε εντολή διαπραγμάτευσης για την πρόταση φορτιστή κοινού τύπου.

Στόχος της πρότασης είναι να διασφαλιστεί ότι δεν θα είναι πλέον αναγκαία η αγορά νέου φορτιστή κάθε φορά που αγοράζετε ένα νέο κινητό τηλέφωνο ή παρόμοιο προϊόν, και ότι όλες οι συσκευές μπορούν να επαναφορτιστούν με τον ίδιο φορτιστή.

Η ευκολία
Η πρόταση θα ενισχύσει την ευκολία των καταναλωτών, μέσω της εναρμόνισης των διεπαφών φόρτισης και της τεχνολογίας ταχείας φόρτισης. Με τη νέα αυτή οδηγία, η πώληση των φορτιστών θα διαχωριστεί από την πώληση ηλεκτρονικών συσκευών, έτσι ώστε κάθε νέα συσκευή που αγοράζεται να μην συνοδεύεται απαραίτητα από νέο φορτιστή. Ο διαχωρισμός αυτός θα μειώσει τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού που συνδέονται με την παραγωγή, τη μεταφορά και τη διάθεση φορτιστών.

Για τη βελτίωση της ενημέρωσης των καταναλωτών, το Συμβούλιο πρόσθεσε ένα παράρτημα στην πρόταση, στο οποίο περιλαμβάνονται ένα εικονόγραμμα το οποίο θα υποδεικνύει αν χορηγείται συσκευή φόρτισης μαζί με τη συσκευή, καθώς και μια σήμανση η οποία θα επισημαίνει τις προδιαγραφές φόρτισης.

Το Συμβούλιο αποσαφηνίζει επίσης τις τεχνικές προδιαγραφές για τους φορτιστές κοινού τύπου.

Η άρνηση
Η Apple αντιτίθεται στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή ενός κοινού φορτιστή από όλες τις εταιρείες, κάτι που θα την ανάγκαζε να εγκαταλείψει τον δικό της φορτιστή τύπου Lightning για τα iPhones και iPads.

Η όποια απόφαση για κοινό φορτιστή για όλα τα κινητά τηλέφωνα θα επηρεάσει την Apple περισσότερο από κάθε άλλη εταιρεία, καθώς τα περισσότερα προϊόντα της χρησιμοποιούν το καλώδιο Lightning για να φορτιστούν, ενώ οι συσκευές Android χρησιμοποιούν καλώδια τύπου USB.

WWW.OT.GR


Ροή ειδήσεων

Advertisement