Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Η πρόταση μομφής

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Κάθε πρόταση μομφής αποτελεί μία πολύ σημαντική κοινοβουλευτική διαδικασία, που μάλιστα μπορεί να φτάσει να αποτελεί το «απόλυτο όπλο» της αντιπολίτευσης όταν πραγματικά πιστεύει ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν έχει τη δεδηλωμένη (δηλαδή την εμπιστοσύνη της Βουλής) και άρα, μπορεί η κυβέρνηση να καταψηφιστεί και η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές.

Και ερχόμαστε στην πρόταση μομφής που κατέθεσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας κατά της κυβέρνησης. Πιστεύει άραγε κάποιος – ακόμα και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας – ότι αυτή τη στιγμή κινδυνεύει η κυβερνώσα πλειοψηφία; Προφανώς, όχι.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μάλλον ορθά είδε την ευκαιρία να «σφυροκοπήσει» την κυβέρνηση και παράλληλα, να αναδείξει το δικό του ηγετικό προφίλ σε μία περίοδο όπου η μεν κυβέρνηση υπόκειται σε φθορά, ο δε ΣΥΡΙΖΑ όμως, όχι μόνο δεν δείχνει να κερδίζει, αλλά αντίθετα να χάνει από το ΚΙΝΑΛ και την καλή αύρα που έφερε η αλλαγή ηγεσίας στο συγκεκριμένο κόμμα.

Ο χιονιάς και τα προβλήματα στην Αττική, έδωσαν αυτή την ευκαιρία. Αλλά η μομφή δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεδιπλώσει όλη την ατζέντα της επικαιρότητας (φυσικά φαινόμενα, πανδημία, ακρίβεια, ενεργειακή κρίση) και θα φροντίσει να δείξει ότι έχει την πολιτική πρωτοβουλία και ο ΣΥΡΙΖΑ, εξακολουθεί να αποτελεί κυβερνητική επιλογή.

Από την άλλη πλευρά όμως και η κυβέρνηση μάλλον… καλοδέχτηκε την πρωτοβουλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γιατί όχι μόνο δεν αισθάνεται ότι μπορεί να έχει κοινοβουλευτικές απώλειες, αλλά αντίθετα, θα της δοθεί η ευκαιρία να αρθρώσει τον δικό της πολιτικό λόγο και παράλληλα με τα προβλήματα, να καταδείξει και τις θετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει, αλλά και να συγκρίνει με την εποχή διακυβέρνησης Τσίπρα.

Εν κατακλείδι, η τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία θα έχει δύο πρωταγωνιστές: Τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα. Και οι δύο θα προσπαθήσουν να κερδίσουν «πόντους», ο καθένας για διαφορετικό λόγο…


Ροή ειδήσεων

Advertisement