Connect with us

Υγεία

Νέες θεραπείες στην πενταετία

300 νέα φάρμακα που θα εστιάζουν στην αντιμετώπιση καρκίνου, διαβήτη και νευρολογικών παθήσεων

Published

on

Αξιολόγηση των φαρμάκων νέας τεχνολογίας με ειδικό Ταμείο στη Βρετανία και ενιαίο κανονισμό στην Ε.Ε. – Οι κυβερνητικές πιέσεις κρατούν τη φαρμακευτική δαπάνη σε ρυθμούς ανάπτυξης 3-6% – Στα 250 δις. τα εμβόλια για την πανδημία

Με 300 νέα φάρμακα που θα εστιάζουν στην αντιμετώπιση του καρκίνου και νευρολογικών παθήσεων και πολλά από αυτά να αποτελούν γονιδιακές ή κυτταρικές θεραπείες, η φαρμακευτική βιομηχανία εστιάζει την επόμενη πενταετία στην ενίσχυση της ογκολογίας, της ανοσολογίας και του διαβήτη, ενώ καινοτόμες θεραπείες αναμένονται και στον τομέα των σπανίων παθήσεων.

Τα νέα αυτά φάρμακα αναμένεται να προκαλέσουν δαπάνη της τάξης των 196 δις. δολ. την ερχόμενη πενταετία, κόστος που θα αντισταθμιστεί στο μεγαλύτερο μέρος του από μειώσεις τιμών σε φάρμακα που χάνουν την πατέντα τους και θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση 188 δις. δολ.

Με τις νέες αυτές θεραπείες η φαρμακευτική δαπάνη αναμένεται να φτάσει το 1,8 τρις. δολ. διεθνώς, εμφανίζοντας τάσεις ανάπτυξης που θα κυμαίνονται μεταξύ 3-6% ως το 2026, καθώς θα συνεχιστούν οι πιέσεις των κυβερνήσεων για συμπίεση του κόστους της φαρμακευτικής περίθαλψης.

 

Από τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης «ξεφεύγουν» οι τομείς της ογκολογίας και ανοσοθεραπείας, που αναμένεται να εμφανίσουν ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 9-12% και 6-9%, αντίστοιχα.

 

Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στην έκθεση της εταιρείας μελετών IQVIA για την πορεία της φαρμακευτικής αγοράς ως το 2026 διεθνώς, που παρουσιάστηκε χθες.

 

Καθώς η καινοτόμες θεραπείες αποτελούν πλέον κρίσιμη παράμετρο της φαρμακευτικής δαπάνης, με τις κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες να είναι εξαιρετικά ακριβές, οι κυβερνήσεις διερευνούν τρόπους για περιστολή των δαπανών, με την αξιολόγηση των νέων τεχνολογιών υγείας, ως προς το κόστος και το όφελος από τις θεραπείες αυτές.

Παρόλα αυτά, η πανδημία έχει προκαλέσει μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης (με την εξαίρεση των εμβολίων και των λοιπών θεραπευτικών μέσω για την COVID-19) ρίχνοντας το συνολικό κόστος κατά 175 δις. δολ. στην επταετία ως το 2026 αν δεν υπήρχε ο νέος κοροναϊός. Όμως τα εμβόλια υπολογίζονται σε 250 δις. δολ. συνολικά, με την καθαρή δαπάνη να φτάνει τελικά τα 133 δις. δολ. ή το 3% της συνολικής παγκόσμιας δαπάνης στη διάρκεια της πανδημικής περιόδου. Το πρώτο κύμα εμβολιασμών, αναμενόταν να καλύψει το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού ως το τέλος του 2022 με την τρέχουσα παραγωγική δυνατότητα, όμως τελικά εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος σχεδόν του 2023.

Στην ίδια πενταετία, την πρωτιά την ανάπτυξης θα έχουν τα ογκολογικά φάρμακα, καθώς 100 νέες φαρμακευτικές ουσίες αναμένεται να βγουν στην αγορά και να δώσουν ανάπτυξη της τάξης του 10%. Η ανάπτυξη αυτή παρουσιάζει επιβράδυνση, εξαιτίας των εξοικονομήσεων από τα βιοϊσοδύναμα, οδηγώντας την συνολική δαπάνη για ογκολογικά σκευάσματα σε πάνω από 300 δις. δολ.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement