Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Βουλή: Άδωνις για σόου Πολάκη – Καταθέτω αγωγή, λύνουμε τις διαφορές μας θεσμικά και όχι με τσίγκινα σωβρακάκια

Δημοσιεύθηκε

στις

Έπειτα από μιάμιση ώρα πολιτικής θύελλας για το χθεσινό ακτιβιστικό σόου του Παύλου Πολάκη στη Βουλή, το μεσημέρι της Τρίτης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε τον λόγο και ανέβηκε στο βήμα για συνεχίσει την ομιλία που διακόπηκε το βράδυ της Δευτέρας. Ο Παύλος Πολάκης είπε ότι δεν κάνε κατάληψη του βήματος της Βουλής, ο Άδωνις Γεωργιάδης του απάντησε ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και σχολίασε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ θα ικανοποιηθούν μόνο αν κάνουν ειδικό δικαστήριο με πρόεδρο τον Παύλο Πολάκη και εισαγγελέα τον Κώστα Βαξεβάνη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κώστας Τασούλας, μετά την ομιλία του Άδωνι Γεωργιάδη διευκρίνισε ότι με την αρχική του τοποθέτησε έλαβε θέση σε όσα έγιναν το βράδυ της Δευτέρας από πλευράς του προεδρείου. «ΑΔεν αποδοκιμάζω τα όσα έκανε ο κ. Αθανασίου ωστόσο ο καθένας μπορεί να κρίνει τις πράξεις του» είπε ο Κώστας Τασούλας για την απόφαση του προεδρεύοντος να κλείσει το μικρόφωνο του Παύλου Πολάκη. Νωρίτερα σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσει, ο Παύλος Πολάκης υποστήριξε ότι δεν έκανε κατάληψη του βήματος της Βουλής και κατηγόρησε τον προεδρεύοντα(χθες βράδυ) Χαράλαμπο Αθανασίου για πραξικοπηματική ενέργεια, όταν αποφάσισε να του θα αφαιρέσει τον λόγο. Έπειτα από μια σύντομη εισαγωγή, ο Παύλος Πολάκης συνέχισε με την ομιλία που είχε ετοιμάσει για τις φαρμακοβιομηχανίες.

Αμέσως μετά, ανέβηκε στο βήμα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης που απάντησε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Άδωνις: Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα

«Δεν βρήκαν ούτε αποχρώσες ενδείξεις για να κατηγορηθώ για τη Novartis» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Τι θέλουν πια; Ας κάνουν ειδικό δικαστήριο με πρόεδρο Πολάκη και εισαγγελέα Βαξεβάνη!».

«Η μόνη συζήτηση με τον Πολάκη θα είναι στο δικαστήριο για την αγωγή που του καταθέτω. Θα έρθει στο δικαστήριο να εξηγήσει γιατί ο εισαγγελέας αρχειοθετησε την υπόθεσή μας» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης προαναγγέλοντας προσφυγή του στη Δικαιοσύνη για όσα ισχυρίζεται ο Παύλος Πολάκης.

«Πάντα η άποψή μου ήταν για την Βουλή ότι είναι χώρος δημόσιου διαλόγου και συγκρούσεων ή συνθέσεων. Επίσης, εγώ δεν έχω να φοβηθώ τίποτα από όσα λέει ο Πολάκης. Όμως θέλω να απευθυνθώ στους συναδέλφους» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και πρόσθεσε: «Η πράξη αρχειοθέτησης περιέχει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και ποτέ η Δικαιοσύνη δεν την δίνει σε κανένα εκτός από τον ενδιαφερόμενο. Αν ένας δικαστής έδινε αυτή την πράξη χωρίς δική μου συναίνεση θα ήταν παράνομη πράξη».

Άδωνις: «Πώς λύνουμε τις διαφορές μας σε ένα κράτος δικαίου; Με τσίγκινα σωβρακάκια;»

«Εγώ όμως καταθέτω όλη την πράξη αρχειοθέτησης στη Βουλή. Η πράξη αρχειοθετήσεως είναι ύμνος για την θητεία μου. Εξετάζει όλες τις τιμές των φαρμάκων με ένα προς ένα τους νόμους και τις υπουργικές μου αποφάσεις και καταλήγει ότι δεν ευνόησα τη Novartis» συνέχισε ο υπουργός Ανάπτυξης και απευθύνθηκε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ: «Είπατε κ. Ραγκούση ότι σας ενδιαφέρει το κράτος δικαιου. Σε ένα κράτος δικαίου πώς λύνουμε την διαφορά μας; Με τσίγκινα σωβρακάκια ή με τον θεσμικό τρόπο;».

«Εσείς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συστήσατε προκαταρκτική επιτροπή; Εγώ παραιτήθηκα της παραγραφής μου και ζήτησα να γίνει ειδικό δικαστήριο. Εσείς το αρνηθήκατε και με στείλατε στη Δικαιοσύνη. Και η Δικαιοσύνη απεφάνθη. Δεν απεφάνθη όπως ψευδώς λέει ο Πολάκης ότι δεν είμαι αθώος. Εγώ είμαι αθώος από την πρώτη στιγμή όπως ισχύει σε κάθε κράτος δικαίου. Αθώος είναι κάθε συμπολίτης μας είτε είναι αντίπαλος είτε όχι μέχρι να καταδικαστεί σε δικαστήριο» επισήμανε ο Άδωνις Γεωργιάδης και συμπλήρωσε με έμφαση: «Επι 5 χρόνια με έλεγξε η Τουλουπάκη για να διαπιστώσουν αν υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για να κατηγορηθώ. Και μετά από 5 χρόνια κατέληξαν ότι δεν υπάρχουν ούτε καν αποχρώσες ενδείξεις για να κατηγορηθώ όχι για το αν είμαι αθώος. Ήμουν και είμαι αθώος!».

«Στους 5 εισαγγελείς οι τέσσερις είπαν να αρχειοθετηθώ. Η μία είπε ότι πριν αποφασίσουμε την αρχειοθέτηση πρέπει να ζητήσουμε τις απόψεις μου. Αυτή ήταν η άποψή της και για τους άλλους που αρχειοθετήθηκαν. Σας παραπέμπω και στην απόφαση του κ. Τζούρου ο οποίος κατέθεσε στον Ζαχαρή ότι ουδεν βρέθηκε κάτι μεμπτό για Γεωργιάδη. Τουλουπάκη, Τζούρος δεν βρήκαν τίποτα εναντίον μου. Δηλαδή πού θέλετε να πάω για να σταματήσετε να μιλάτε για εμένα για τη Novartis;  Να πάω στο Βατικανό; Στον ΟΗΕ; Με κατηγορείτε και με ελέγχουν 5 χρόνια στην Δικαιοσύνη. Τι άλλο να κάνω δηλαδή; Να στήσουμε ειδικό δικαστήριο με πρόεδρο τον Παύλο Πολάκη και εισαγγγελέα τον Κώστα Βαξεβάνη;».

«Όμως όταν κ. Ραγκούση αρνείστε να μου ζητήσετε συγγνώμη επειδή με είπατε κλέφτη εγώ τι να πω; Η μόνη χρονιά που η ΝNovartis είχε ζημίες ήταν επι δικής μου θητείας. Το μόνο αρμόδιο όργανο να κρίνει έκρινε αλλά εσάς δεν σας βολεύει. Είπατε κάτι για το βίντεο. Το τράβηξα και το έστειλα σε φίλους μου αλλά δεν ξέρω ποιος το διέρρευσε. Την ώρα όμως που έβγαινε το βίντεο ο Πολάκης αναρτούσε σέλφι φωτογραφία του από το βήμα που έκανε κατάληψη! Αυτό που μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι κανείς δεν είχε από τον ΣΥΡΙΖΑ το κουράγιο να τον ψέξει για το ομοφοβικό σχόλιο για το τσίγκινο σωβρακάκι. Ούτε αυτό δεν καταδικάσετε, τόσο υποχείριά του είστε!» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Και συνέχισε στην τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής: «Ερχομαι τώρα στο πιο σοβαρό. Εγώ με το ΚΙΝΑΛ έχω δώσει αγώνες και με εσάς προσωπικα κ. Κωνσταντινόπουλε. Ντρέπομαι. Όταν σας έβριζαν ως δωροδοκηθέντες για το CDS εγώ βγήκα και σας στήριξα. Και εσείς βγάζετε ανακοίνωση και με εξισώνετε με τον Πολάκη; Ακούστε την ιστορική αλήθεια. Ο Βενιζέλος έβγαλε μια ανακοίνωση και είπε ότι κακώς ο πρωθυπουργός δεν μίλησε και για τα 10 πολιτικά πρόσωπα που στοχοποιήθηκαν και μας τσουβάλιασε το σύστημα Ρασπούτιν και ο ΣΥΡΙΖΑ για να κερδίσει τις εκλογές».

Αδωνις: Καθόμουν στο εντευκτήριο κι έπινα τον καφέ μου και ήρθε ο Πολάκης και με εξύβρισε

«Όμως ο πρωθυπουργός μίλησε ως πρόεδρος της ΝΔ για να δώσει την δυνατότητα και στον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ να κάνει μια αντίστοιχη δήλωση. Πού είναι ο Ανδρουλάκης; Ούτε μια δήλωση δεν έκανε. Αγαπητέ κ. Βενιζέλο μας αδίκησες αλλά σε αδικησε το ίδιο σου το κόμμα. Το να με εξισώνετε με τον κ. Πολάκη αδικείτε τον κ. Βενιζέλο κύριοι του ΚΙΝΑΛ.  Εγώ καθόμουν στο εντευκτήριο και έπινα τον καφέ μου και ήρθε και με εξύβρισε. Του είπα ότι θα του κάνω αγωγή. Είμαστε το ίδιο; Χθες με έβριζε όπως και σήμερα και εγω δεν του απάντησα. Είμαστε το ίδιο; Και βγάζετε στο ΚΙΝΑΛ αυτή την κατάπτυστη ανακοίνωση και με εξισώνετε όταν και το δικό σας κόμμα ταλαιπωρήθηκε από τον Πολάκη; Ντροπή!» τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης και συνέχισε: «Η πολιτική δεν μπορεί να είναι μόνο τακτική για να ανεβείτε στις δημοσκοπήσεις. Στην πολιτική δεν μπορεί να διαχωρίζετε από το ήθος την αξιοπρέπεια, την μνήμη και τις αρχές. Αν με εξισώνει με τον Πολάκη πρέπει να εξηγήσουν στο ΚΙΝΑΛ πως δέχθηκαν να συγκυβερνούν με έναν Πολάκη».

«Στην πράξη αρχειοθετήσεως που φώναζε ο Τζανακόπουλος “γιατί δεν τη δίνω, τι έχω να κρύψω”. Ποιος; Ο Τζανακόπουλος που είχε πάει στον Αρειο Πάγο να παρει το φάκελο!  Η πράξη αρχειοθετήσως είναι παράσημο και θα την απέκρυπτα;  Είπατε κ. Ραγκούση ότι κάνουμε μπούλινγκ στους δικαστές. Πάρτε ορισμένες αναρτήσεις του κ. Πολάκη που μιλά για δικαστές».

«Βλέπω τον Ρουσόπουλο που στοχοποιήθηκε στο σκάνδαλο Βατοπεδίου. Αθωώθηκε. Του ζήτησε έστω και ένας συγγνώμη; Ούτε ένας. Είμαι 15 χρόνια βουλευτής. Ντρέπομαι για μια ημέρα που επιτέθηκα στον Πολάκη και του είπα για τα μουστάκια. Κακώς είχα χάσει τότε την ψυχραιμία μου.  Το χθεσινό βράδυ ήταν τραγωδία για εσάς στον ΣΥΡΙΖΑ.
Μόνο η Χρυσή Αυγή έκανε αντίστοιχα πράγματα. Είναι εξαιρετικά δηλωτικό του ποιοι είστε και ευκρινές για το λαό τι θα θέλατε να κάνατε αν ερχόταν η 2η φορά αριστερά.  Ο Πολάκης στο καφενείο προχθές μετά την ομοφοβική του δήλωση είπε και κάτι άλλο. Όπως μπαίνουν στο αρχείο οι υποθέσεις έτσι και ανασύρονται. Να μας το εξηγήσετε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Έχετε σκοπό να δώσετε εντολές στην Δικαιοσύνη; Και μετά μιλάτε για κράτος δικαίου;» σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης αναδεικνύοντας ακόμη μια πτυχή του σόου που δίνει τις τελευταίες ημέρες ο Παύλος Πολάκης. 

Ο Παύλος Πολάκης ανέφερε συγκεκριμένα στην τοποθέτησή του:  «Θα ξεκινήσω με το εξής: Εγώ κ. Πρόεδρε δεν έκανα καμία κατάληψη της έδρας του κοινοβουλίου. Ο Αθανασίου έκανε κατάλυση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών εχθές. Από την τοποθέτησή την δική σας και του κ. Οικονόμου είναι ότι τελικά αποδοκιμάζετε την τακτική αυτή η οποία σταμάτησε την διαδικασία. Ο Αθανασίου μιλούσε πάνω μου την ώρα που απαντούσα στις διαδοχικές προκλήσεις του κ. Γεωργιάδη. Μου έκανε μομφή και σταμάτησε την διαδικασία. Δεν έδωσε τον λόγο σε κάποιον άλλο ομιλητή για να τον εμποδίσω εγώ. Περίμενα εδώ όρθιος να έρθετε να μου κάνετε μομφή.

Ο Γεωργιάδης δεν ζητούσε να συνεχίσω.

Έχουν απογυμνωθεί όλα σας τα επιχειρήματα για το πραξικόπημα που πήγε να γίνει εναντίον μου χθες.

Ο κ. Γεωργιάδης στην συζήτηση της πρότασης μομφής αφιέρωσε την μισή του ομιλία με έντονο ύφος προς τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ να του ζητήσουν συγγνώμη γιατί αρχειοθετήθηκε η δίωξη του για την Νοβάρτις.

Δεν θα σας ζητήσουμε ποτέ συγγνώμη κ. Γεωργιάδη.

Γιατί;

Θα περιγράψω τους λόγους που αναφέρονται στην αρχειοθέτησή.

Λέει ότι ο Γεωργιάδης δεν ευνόησε την Νοβάρτις καθώς ότι έκανε για όλους έκανε και στην Νοβάρτις.

Το 2013 η Νοβάρτις πήρε 157, το 2015 η Νοβάρτις 145 την στιγμή που όλοι οι άλλοι κατακρημνίστηκαν ενώ η Νοβάρτις έπεσε μόνο 7%. Αυτό δεν είναι προνομιακή μεταχείριση;

Στρεβλή λογική ότι δεν ευνόησε τους ανταγωνιστές της. Η Νοβάρτις το 2013 έδωσε 130 εκατ. ευρώ φάρμακα και εισέπραξε 130 εκατ. ευρώ
Η εταιρία ΠΠΒΙ έδωσε 130 εκατ. και εισέπραξε 30 εκατ. Μόνο η ΡΟΣ από 81 πήρε 76 εκατ. ευρώ.  Μια εταιρεία αναπτύσσεται με βάση τι έχει στο συρτάρι της. Όταν πουλά και εισπράττει 130 ενώ ο άλλος πουλά 130 και παίρνει 20 ποιος είναι σε πλεονεκτική θέση; Έχουμε το λεγόμενο  «Harvard Project»  . Το Μάρτιο 2013 ο Φρουζής έλεγε ότι οπωσδήποτε πρέπει να μπουν 10 φάρμακα στην θετική λίστα για να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ
Ο Γεωργιάδης αναλαμβάνει τον Ιούνιο Υπουργός και αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής των φαρμάκων στην λίστα. Μπήκαν λοιπόν τα φάρμακα στην λίστα και άρχισαν να αποζημιώνονται. Και τι λένε οι δικαστές; Πως ενώ μπήκαν τα φάρμακα στην λίστα ο Γεωργιάδης έφερε άλλη απόφαση που επανέφερε το προηγούμενο καθεστώς ένταξης στις θετικές λίστες. Γι αυτό οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι ο Γεωργιάδης έθιξε το συμφέρον της Νοβάρτις.
Αυτό το πόρισμα αρχειοθετεί τον Γεωργιάδη για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους. Το νομοσχέδιο για την Ανάπτυξη ενισχύει τους ισχυρούς για να γίνουν ισχυρότεροι. Μοιάζει με όσα κάνατε στην Νοβάρτις. Δεν πέρασε η προσπάθεια που κάνατε . Είναι φανερή η ήττα σας. Θα είμαστε εδώ και σύντομα ο λαός θα σας βάλει εκεί που σας αξίζει».

«Δεν έχετε δικαίωμα να ξεπερνάτε τα όρια και με μεθόδους αυτοδικίας να διορθώνετε αυτό που νομίζετε ότι έγινε λάθος» είπε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κώστας Τασούλας αναφερόμενος στο χθεσινό σόου του Παύλου Πολάκη που όπως είπε δημιούργησε μια «δυσάρεστη, αποκρουστική εικόνα» για το κοινοβούλιο.

«Δεν είμαστε εδώ για να σφυγμομετρούμε απόψεις αλλά για να εφαρμόζουμε τον κανονισμό» είπε ο Κώστας Τασούλας και κάλεσε τους 300 βουλευτές να διαφυλάξουν τα έσχατα όρια του κοινοβουλίου «που είναι ο κανονισμός του, που είναι η αρχή της πλειοψηφίας».

Η πυροσβεστική παρέμβαση του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων έγινε στην έναρξη της συζήτησης για τον αναπτυξιακό νόμο που επαναλαμβάνεται σήμερα μετά τη χθεσινή διακοπή λόγω του επεισοδίου ανάμεσα στον Παύλο Πολάκη και τον προεδρεύοντα Χαράλαμπο Αθανασίου ο οποίος έκλεισε το μικρόφωνο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ,  κατόπιν διαφωνίας του γιατί μιλούσε για τη Novartis στο νομοσχέδιο για τον Αναπτυξιακό Νόμο.

Η παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα είχε «πυροσβεστικό» χαρακτήρα, αφού εξήγησε ότι ακόμη κι αν αδικήθηκε από τον προεδρεύοντα που του αφαίρεσε τον λόγο, ο βουλευτής πρέπει να σεβαστεί την απόφαση του προεδρείου και επικαλέστηκε την αρχή της πλειοψηφίας.

Ραγκούσης: Αντισυνταγματική και πραξικοπηματική η συμπεριφορά Αθανασίου

«Ο ελέφαντας μέσα σ’ αυτό το κοινοβούλιο είναι η αντισυνταγματική, πραξικοπηματική ενέργεια του προεδρεύοντος να διακόψει την ομιλία του βουλευτή Παύλου Πολάκη» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης. «Ο κ. Πολάκης δεν διέκοψε την ομαλή διεξαγωγή της συνεδρίασης» επιχειρηματολόγησε ο κ. Ραγκούσης.

Στην τοποθέτησή, συγκεκριμένα ο Κώστας Τσούλας είπε: «Η χθεσινή συνεδρίαση του κοινοβουλίου ήταν αποκαρδιωτική απέναντι σε αυτό που περιμένει ο ελληνικός λαός. Η Βουλή δεν είναι  οποιοδήποτε μέρος όπου παίρνουμε το λόγο για να πούμε και να κάνουμε ότι θέλουμε. Υπάρχει Συνταγματική ελευθερία. Πουθενά το σύνταγμα για έκφραση γνώμης δεν απονέμει δικαίωμα του απεριόριστου. Το απεριόριστο έχει σχέση με την ελευθερία και όχι με την ανοργάνωτη διεξαγωγή συζητήσεων. Η συζήτηση γίνεται βάσει κανονισμού που μας προφυλάσσει από το να είμαστε τμήμα φωνασκούντων ή σπίκερ κόρνερ.

Η τελική ευθύνη για την διεξαγωγή συζητήσεων ανήκει στο Προεδρείο το οποίο είναι διακομματικό. Υπάρχει άρθρο που λέει ότι οι βουλευτές οφείλουν να συμμορφώνονται στις υποδείξεις προεδρείου.

Υπάρχει περίπτωση βουλευτές να νιώθουν αδικημένοι. Ο Κανονισμός προβλέπει ότι το θέμα λύνεται με συνέχιση του διαλόγου και υπογράμμιση μιας εσφαλμένης ενδεχομένως απόφασης, είτε με μομφή είτε είτε είτε. Αυτό που δεν προβλέπεται είναι θέματα που ανάγονται στον ΚτΒ να λύνονται με τρόπο αυτοδικίας και ακτιβιστικό.

Χθες το προεδρείο αφαίρεσε το λόγο από τον κ. Πολάκη. Δικαιούται ο καθένας να έχει άποψη αλλά το προεδρείο έχει τελικό λόγο. Ο κ. Πολάκης αντί να συμμορφωθεί και να καταφύγει στα μέσα κοινοβουλευτικής αιτίασης κατά της απόφασης κάθισε στο βήμα εμποδίζοντας την συνέχιση διεξαγωγής συζητήσεως. Υπάρχουν 2 θέματα: αφαίρεση του λόγου και το 2ο η συμπεριφορά του που πρακτικά αφαίρεσε το λόγο από τους 23 συναδέλφους τους που περίμεναν να μιλήσουν.

Η Βουλή από το 1875 έχει τελικό όριο. Το τελικό όριο είναι η πλειοψηφία. Το τελικό καταφύγιο είναι πλειοψηφία. Για θέματα συνταγματικότητας, μομφής, παραβίασης κανονισμού, πειθαρχικών μέτρων αποφασίζει η πλειοψηφία. Μπορούμε εδώ με πράξεις ακτιβισμού να ανατρέψουμε αποφάσεις πλειοψηφίας; Την πλειοψηφία την αλλάζει ο λαός κανείς άλλος. Δεν μπορούμε εμείς εδώ να αντικαταστήσουμε την πλειοψηφία με άλλες μεθοδεύσεις που αμαυρώνουν εικόνα του κοινοβουλίου και το διασύρουν. Το θέλατε να γίνει αν δεν θέλει ένας βουλευτής να κατέβει από το βήμα; Να τον σέρνουν για να διασυρθεί το κοινοβούλιο παγκοσμίως; Δεν γίνεται διαφορετικά. Αυτός που αλλάζει την πλειοψηφία δεν είναι ο εκπρόσωπος του λαού εδώ αλλά ο εκπροσωπούμενος όταν φτάσει η ώρα.

Παρακαλώ, όταν αισθάνεται κανείς ότι αδικείται μπορεί να το εκφράσει. Υπάρχουν κοινοβουλευτικά μέσα να το εκφράσει αλλά δεν μπορεί αυτός που αισθάνεται ότι αδικήθηκε να συμπεριφέρεται ως καταληψίας. Χθες ήμουν εκτός Αθηνών και η διαχείριση της εικόνας ενός κοινοβουλίου που κρεμόταν από την διάθεση ενός συναδέλφου που πίστευε ότι αδικήθηκε και προχώρησε σε κατάληψη του βήματος ήταν η χειρότερη στιγμή.

Έχετε δικαίωμα να θεωρείτε άδικες τις πράξεις του προεδρείου και να τις επικρίνετε αλλά δεν έχετε δικαίωμα να ξεπερνάτε τα όρια και να νομίζετε ότι με μεθόδους αυτοδικίας να διεκδικείτε ότι νομίζετε.

Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί από το σημείο που διεκόπη. Ο κ. Πολάκης θα συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε και η σημερινή εικόνα να διορθώσει την χθεσινή αποκρουστική που απομακρύνει τους πολίτες από το κοινοβούλιο.

Υπάρχουν πολίτες που νομίζουν ότι είμαστε επιεικείς με τον κ. Πολάκη και άλλοι ότι τον αδικούμε. Δεν κάνουμε σφυγμομετρήσεις. Εφαρμόζουμε τους κανόνες και αν κάποιος αισθάνεται ότι αδικείται υπάρχουν τρόποι να το εκφράσει ενώ η τελική καταφυγή είναι η πλειοψηφία.

Ήθελα να τοποθετηθώ όχι για να συμφωνήσουμε αλλά για να διαφυλάξουμε τα έσχατα όρια του κοινοβουλίου».

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο Γιάννης Ραγκούσης. Συγκεκριμένα είπε:

«Εκφράζουμε την λύπη μας για τον κοινοβουλευτισμό και την δημοκρατία. Είπατε όσα είπατε καταφεύγοντας σε 2 τακτικές που δεν σας αρμόζουν πρωτίστως θεσμικά. Δεν μπορεί να είναι ο ελέφαντας μέσα στο κοινοβούλιο και να κάνετε ότι δεν βλέπετε. Δεν μπορεί να παραποιείτε τα όσα έγιναν χθες. Τα πραγματικά περιστατικά. Και να μην μιλάτε για τον ελέφαντα. Ο Ελέφαντας που ήρθε χθες και δεν τον διώξατε σήμερα είναι η πρωτοφανής, πραξικοπιματική ενέργεια χθες το βράδυ να αφαιρέσει το λόγο από Έλληνα βουλευτή επειδή διαφωνούσε με όσα έλεγε. Είστε πρόεδρος και δεν σας πρέπει να στιγματιστεί η θητεία σας από την πραξικοπηματική και αντισυνταγματική πράξη του Αθανασίου. Ιστορικό το ατόπημα αυτό που κάνατε σήμερα κ. πρόεδρε.

Σύμφωνα με το άρθρο 67 του Κανονισμού που περιγράφει αυτό που λέμε απρεπής συμπεριφορά και αντικοινοβυλευτική η ομιλία του κ. Πολάκη ήταν απρεπής; Όχι. Υβριστική; Όχι. Βρείτε μια λέξη.

Ήταν προσβλητικός και απρεπής ο κ. Πολάκης; Απολύτως όχι.

Τι επικαλέστηκε πολλές φορές ο κ. Αθανασίου;

Ένα πράγμα , ότι ο κ. Πολάκης ήταν εκτός θέματος σύμφωνα με το άρθρο 66. Γιατί; Γιατί μίλησε για την Νοβάρτις.
Πειθαρχικά μέτρα γιατί είναι εκτός θέματος.

Έδωσε το λόγο ο κ. Αθανασίου σε άλλο βουλευτή; Ήταν ανακριβέστατη η αναφορά σας . Ο κ. Πολάκης δεν εμπόδισε την τοποθέτηση άλλου βουλευτή. Ο Αθανασίου διέκοψε την συνεδρίαση για να έρθει ο ΠτΒ και να υποβάλει μομφή.

Σήμερα ο ΠτΒ υπέβαλε μομφή κατά του κ. Πολάκη; Όχι.

Άρα ένας και μοναδικός λόγος για τον οποίο χθες έγινε το απαράδεκτο σκηνικό μέσα στο κοινοβούλιο ήταν η αντιθεσμική συμπεριφορά του προεδρεύοντος.

Ήταν εκτός θέματος ο κ. Πολάκης;  Αν ισχύει ο προηγούμενος ομιλητής ο κ. Υψηλάντης που αναφέρθηκε στην Νοβάρτις γιατί δεν διεκόπη; Γιατί δεν επιβλήθηκαν και σε αυτόν πειθαρχικά μέτρα;

Τι έχουμε; Έχουμε ακραία προσπάθεια στέρησης του λόγου ελεύθερης έκφρασης από τον προεδρεύοντα την ώρα που δεν έγινε στους προηγούμενους ομιλητές. Δεν έχει ξανασυμβεί αυτό.

Με βάση το άρθρο 66 απαγορεύονται οι γραπτές ομιλίες. Έχει εφαρμοστεί αυτό;

Ήταν εκτός θέματος ο Πολάκης μιλώντας για την Νοβάρτις έχοντας απέναντι τον υπουργό που με προκλητικότητα ζητούσε να του πούμε συγγνώμη όλο το προηγούμενο διάστημα;

Ήταν απολύτως σχετικό ζήτημα για την ανάπτυξη της χώρας καθώς υπάρχουν πολυεθνικές που μοιράζουν για να νοθεύουν τον ανταγωνισμό
Και επι της ουσίας ο Πολάκης και Υψηλάντης μιλούσαν εντός θέματος. Η Νοβάρτις είναι σκάνδαλο που συντελέστηκε μέσα στα μνημόνια με τις παράνομες αυξήσεις φαρμάκων. Δεν υπάρχει πιο ακραίο και ανήθικο σκάνδαλο από αυτό της νοβάρτις.

Απολύτως αδικαιολόγητο και απαράδεκτο και δεν έπρεπε να το πάρετε στην πλάτη σας όλο αυτό κ. Πρόεδρε.

Γιατί τα κάνετε δύσκολα τα πράγματα κ. Γεωργιάδη; Γιατί δεν δίνετε στην δημοσιότητα την απόφαση αρχειοθέτηση της υπόθεσής σας γιατί φέρατε μόνο έξι σελίδες.

Ποιο είναι το συμπέρασμα; Δεν είχαμε καμία παραβίαση του Κανονισμού. Εϊχαμε παραβίαση του Συντάγματος και του άρθρου 60 που λέει ότι η ελευθερία λόγου βουλευτή δεν υπόκειται σε περιορισμούς

Γιατί δεν ήταν εκτός θέματος η αναφορά Νοβάρτις;

Γιατί τόση ώρα που μιλώ για την Νοβάρτις δεν με παρατηρήσατε κ. Πρόεδρε.

Να ξέρετε κ. Πρόεδρε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επειδή το ζήτημα Νοβάρτις είναι συναφές με το νομοσχέδιο θα έχουν αναφορές στην ομιλία τους για την υπόθεση αυτή.

Εμείς σας ζητούμε έστω και τώρα . Να αποδοκιμάσετε τον κ. Αθανασίου. Για την αντισυνταγματική πραξικοπηματική του συμπεριφορά. Να αποδοκιμάσετε τον Γεωργιάδη που μετά την Ζαρούλια της ΧΑ ήταν αυτός που κατέγραφε το κοινοβούλιο και συναδέλφους του σαν μια άλλη θρας ΤΒ της κυβέρνησης Φουρθιώτη. Και αν αυτό δε είναι αντικοινοβουλευτικό που έκανε ο Γεωργιάδης τι άλλο είναι;

Από αυτό το βήμα ο Μητσοτάκης δεν ήταν αυτός και μόνο τα γουνάκια και τήβεννο δικαστή δεν φόρεσε όχι μόνο για να αμφισβητήσει το τεκμήριο αθωότητας δημοσιογράφων αλλά τους καταδίκασε. Μοίρασε ποινή.

Για εμάς και το λαό το συμπέρασμα είναι προφανές για όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από την Βουλή. Υπάρχει συστηματική προσπάθεια τρομοκράτησης οποιουδήποτε έχει άλλη γνώμη. Συστηματική προσπάθεια τρομοκράτησης θεσμικών λειτουργών βασικών πυλώνων του Δημοκρατικών μας αρχών. Τρομοκρατούνται δημοσιογράφοι όπως στα παλιά χρόνια της Δεξιάς τότε που ο Γεώργιος Παπανδρέου είχε πει ότι ένας είναι ο δρόμος για το λαό τρομοκρατήστε τους τρομοκράτες όταν έχει απ[έναντι του μια δεξιά.

Είστε γελασμένοι απολύτως γιατί σε όλες τις φάσεις σύγχρονης ιστορίας υπάρχει ένα όριο σημείο καμπής το οποίο έχετε ξεπεράσει.
Μια φράση για να αποτυπωθεί στα πρακτικά. Όσο η δεξιά δεν θα ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά και θα αναβιώνει τις χειρότερες αντιλήψεις τόσο και ο λαός δεν θα το ξεχνά, Δεν θα ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά, το σκάνδαλο Νοβάρτις»

Το λόγο έλαβε ξανά ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος ανέφερε:

«Με το ζόρι κόλαση δεν προκαλείται.

Η κόλαση δεν θα έρθει ούτε με αναφορές από βαριές σκληρές φράσεις του παρελθόντος που νομίζουμε τάχα αυτές οι φράσεις μπορούν με χίλια τάχα να έχουν εφαρμογή στο σήμερα. Σήμερα η χώρα και το κοινοβούλιο διοικούνται δημοκρατικά ελεύθερα με σεβασμό στο Σύνταγμα. Δεν θα μετατρέψουμε σε δήθεν τριτοκοσμική διάσταση με κάτι που δεν ισχύει. Με το ζόρι κόλαση δεν θα γίνει ούτε η Βουλή ούτε η χώρα.
Έχω σοβαρό μειονέκτημα. Είναι ότι δεν μπορώ να προσποιηθώ τον θυμωμένο και μου αδυνατίζει τα επιχειρήματα. Να υιοθετήσω πομπόδεις εκφράσεις.

Υπάρχει η αφαίρεση του λόγου. Υπάρχει και η κατάληψη του βήματος της Βουλής.  

Κύριε Πολάκη ποιος σας είπε ότι η κατάληψη της Βουλής είναι μια στάση η οποία δεν συνιστά τρομοκρατία παραβίαση του συντάγματος προσβολή της βαθειάς έννοιας του κοινοβουλευτισμού. Για φανταστείτε να λέγαμε και εμείς τα ίδια. Ιδίως όσοι από εμάς έχουν πλούσιο λεξιλόγιο από την φαρέτρα των επιθετικών προσδιορισμών. Εκεί θα πάμε; Είναι πανεύκολο.

Το μικρόφωνο χθες έκλεισε με απόφαση του Προεδρείου. Η άμυνα σε αυτή την απόφαση δεν είναι η κατάληψη του βήματος. Προβλέπεται άμυνα δημοκρατική και όχι τρομοκρατική.

Το πολύ να βραχνιάσετε. Κόλαση την Βουλή δεν θα την κάνετε».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης επέστρεψε το γάντι στον κ. Ραγκούση λέγοντας μεταξύ άλλων: «προσβάλατε την παράταξη της ΝΔ. Την παράταξη που έβαλε την Δημοκρατία και το Σύνταγμα την χώρα μας. Είναι άκρως προσβλητικό για το πολιτικό σύστημα της χώρας να προσβάλλεται το κόμμα που αποκατέστησε την Δημοκρατία Είναι στο πλαίσιο της λειτουργίας της Βουλής η κατάληψη του βήματος της Ολομέλειας; Αυτό που έγινε ήταν πρωτόγνωρο και απαράδεκτο. Ακόμα και αν κάποιος συνάδελφός νιώθει ότι αδικείται δεν μπορεί να καταφεύγει σε τέτοιες πρακτικές. Η εικόνα ήταν αποκρουστική. Ευχόμαστε όλοι να μην επαναληφθούν ποτέ τέτοιες εικόνες».

Με τακτική ίσων αποστάσεων εμφανίστηκε στο βήμα της Βουλής η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη. Απευθυνόμενη στην ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ είπε «Σας καταγγέλλουμε για την μεθοδευμένη πόλωση που επιχειρείτε. Είναι ξεκάθαρο. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση έχετε στόχο να πολώσετε τα ακροατήριά σας. Είστε κατώτεροι τον περιστάσεων και του χρέους σας»

Για «κοκορομαχία» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος υποστηρίζοντας ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να «συγκαλύψουν την ταύτιση απόψεων μέσα από στημένες συγκρούσεις». «Ο λαός πρέπει να γυρίσει την πλάτη του σε αυτά τα κακόγουστα σόου» είπε.

«Είστε όλοι αμετανόητοι και υποκριτές», υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κώστας Χήτας.

Η χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, ξεπέρασε όλα τα προγνωστικά, καθώς αποδείχθηκε όχι μόνο επεισοδιακή, αλλά και ημιτελής. Και αυτό, γιατί διακόπηκε οριστικά για χθες το βράδυ και μετά από παύση τουλάχιστον μιας ώρας, στη διάρκεια της οποίας ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Παύλος Πολάκης παρέμενε στο βήμα και δεν αποχωρούσε, παρότι η ομιλία του είχε διακοπεί από τον Προεδρεύοντα της συνεδρίασης, Χαράλαμπο Αθανασίου.

Βατήρας για την εκτόξευση του πολιτικού θερμόμετρου στην αίθουσα της Ολομέλειας αποτέλεσε η επιλογή του κ. Πολάκη να επικεντρωθεί στην υπόθεση της Novartis, επιτιθέμενος προσωπικά στον Υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, αντί να τοποθετηθεί επί του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, το οποίο συζητείτο στην εθνική αντιπροσωπεία. Για το λόγο αυτό, ο Προεδρεύων της συνεδρίασης, Χαράλαμπος Αθανασίου κάλεσε επανειλημμένα τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να εφαρμόσει τον Κανονισμό της Βουλής και να τοποθετηθεί για το ζήτημα της ημερήσιας διάταξης, δηλαδή το αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Η συνεχής, ωστόσο, άρνηση του κ. Πολάκη να εναρμονιστεί με το πραγματικό αντικείμενο της συζήτησης, ανάγκασε τελικά τον κ. Αθανασίου να διακόψει τη συνεδρίαση.

Η στάση του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ως αποτέλεσμα σε κάποια στιγμή να σηκωθεί ακόμη και όρθιος ο κ. Αθανασίου, ενώ όταν επέλεξε να κλείσει το μικρόφωνο του κ. Πολάκη, εκείνος με τη σειρά του πλησίασε τον Άδωνι Γεωργιάδη στα υπουργικά έδρανα, καθώς τα μικρόφωνα ήταν ανοιχτά, προκειμένου να ακούγεται, με τον Υπουργό Ανάπτυξης να… σταυροκοπιέται από την αντίδραση του συναδέλφου του.

Ο διάλογος Αθανασίου -Πολάκη:

Πολάκης: Σήμερα είχαμε 128 νεκρούς. Το χειρότερο ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας. Φέρτε τα μονοκλωνικά. Προμηθευτείτε πιο γρήγορα τα αντιικα, όπως της Pfizer.

Πάμε στο σκάνδαλο Novartis. Υποχρεούμαι να απαντήσω στην πρόκληση Γεωργιάδη, που ζήτησε να του πούμε συγγνώμη. Δεν θα σου πούμε συγγνώμη. Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι σεβαστές, αλλά κρίνονται. Σήμερα καταθέσαμε αίτηση να μας δημοσιοποιηθεί η απόφαση αρχειοθέτησης. Δεν είναι αθώος. Αρχειοθετήθηκε η υπόθεση

Δεν είναι ιδιωτική διαφορά. Αφορά υπουργούς και πολιτικούς και πρέπει να δημοσιοποιηθεί.

Μιλάμε για σκάνδαλο, στο οποίο η Novartis ήρθε σε συμβιβασμό με τις ΗΠΑ και πλήρωσε, γιατί στην Ελλάδα δωροδοκούσε πολιτικούς αξιωματούχους. Και εδώ λέμε ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο. Λέει η απόφαση αρχειοθέτησης… Πάμε στα συγκεκριμένα στοιχεία. Λέει ότι ο Γεωργιάδης δεν λειτούργησε προνομιακά για τη Novartis. Πάμε να δούμε τα πραγματικά στοιχεία που δεν έλαβαν υπόψη τους οι δύο από τους τρεις εισαγγελείς.

Οι άλλες εταιρείες κατακρημνίστηκαν και η Novartis είχε πτώση μόνο 7%.

Αθανασίου: Πηγαίνετε στο θέμα της συνεδρίασης.

Πολάκης: Πάτε να με κόψετε.

Αθανασίου: Κάντε μια επίκαιρη ερώτηση, να σας απαντήσει ο Γεωργιάδης. Θα σας κλείσω το μικρόφωνο. Σας υπενθυμίζω τον κανονισμό. Αν δεν συμμορφωθείτε με τις υποδείξεις του προεδρείου, θα σας αφαιρέσω τον λόγο

Πολάκης: Κύριε Γεωργιάδη αυτό ζητήσατε;

Αθανασίου: Αφήστε τα αυτά, αν δεν σταματήσετε θα εφαρμόσω τον κανονισμό

Πολάκης: Αυτός είναι ο εξευτελισμός του Κοινοβουλίου

Αθανασίου: Θα μάθετε να σέβεστε τον κανονισμό

Πολάκης: Κύριε Γεωργιάδη επειδή δεν μπορείτε να απαντήσετε, βάλατε τον πρόεδρο να με κόψει;

Αθανασίου: Θα σας ανακαλέσω στην τάξη. Μπείτε στο νομοσχέδιο.

Πολάκης: Παίρνει 130 και χάνει 130 η Novartis. Οι άλλοι πουλάνε 50 και παίρνουν 28. Αυτό δεν είναι προνομιακή μεταχείριση;

Αθανασίου: Σας ανακαλώ στην τάξη (σ.σ. σηκώθηκε όρθιος). Σας ανακαλώ

Πολάκης: Πάμε παρακάτω

Αθανασίου: Θα διακόψω τη Βουλή. Θα καλέσω τον πρόεδρο της Βουλής να σας απευθύνει μομφή

Πολάκης: Καλέστε τον. Θαυμάστε πρόεδρο. Εξευτελισμός του ελληνικού Κοινοβουλίου. Κύριε Γεωργιάδη σας τα λέω από εδώ…

Η πολιτική ατμόσφαιρα ήταν, άλλωστε, από πριν ηλεκτρισμένη, μετά την ένταση που σημειώθηκε μεταξύ των κ. Γεωργιάδη και Πολάκη στο καφενείο της Βουλής την περασμένη Κυριακή, όταν λίγο πριν από την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση, οι δυο τους κόντεψαν να πιαστούν στα χέρια, επεισόδιο που τελικά αποσοβήθηκε με την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων.

adwnis_katagrafei_polaki

Η χθεσινή τους συνάντηση,  όμως, στην αίθουσα της Ολομέλειας έδωσε το έναυσμα στον κ. Πολάκη να απευθυνθεί εκ νέου προς τον Υπουργό Ανάπτυξης για την υπόθεση της Novartis παρακάμπτοντας το προς συζήτηση νομοσχέδιο, με τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αμφισβητεί ευθέως την απόφαση των εισαγγελέων οικονομικού εγκλήματος για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης του κ. Γεωργιάδη, λέγοντας πως «η αρχειοθέτηση δεν είναι αθώωση».

Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Αθανασίου δήλωσε εντέλει πως αποχωρεί από την έδρα, ώστε να την αναλάβει ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, για να απευθύνει με τη σειρά του μομφή στο πρόσωπο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, όπως δήλωσε ο Προεδρεύων.

«Κατάληψη» Πολάκη

Στη θέση του Προεδρεύοντα επέστρεψε όμως -μετά τη διακοπή- ο Βουλευτής της ΝΔ, Θανάσης Μπούρας ως Αντιπρόεδρος της Βουλής, μεταφέροντας, ωστόσο, μήνυμα του κ. Τασούλα. Συγκεκριμένα, «επικοινώνησα με τον πρόεδρο της Βουλής και μου ζήτησε τη διακοπή της συνεδρίασης της Βουλής για σήμερα. Ο κ. Πολάκης δεν θα μεταβάλλει τον χώρο του Κοινοβουλίου σε χώρο φτηνού ακτιβισμού και κατάληψης, διασύροντάς τον. Όσοι τον ανέχονται και τον καλύπτουν έχουν τεράστιες ευθύνες» ανέφερε, εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής, ο κ. Μπούρας.

Αν και ο Πρόεδρος της Βουλής δεν βρισκόταν στο Κοινοβούλιο τη στιγμή του επεισοδίου, δε θεωρείται καθόλου βέβαιο ότι θα απηύθυνε μομφή κατά του κ. Πολάκη ακόμη και αν ήταν παρών, καθώς σε περίπτωση που ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αρνούνταν να συμμορφωθεί με την εφαρμογή του Κανονισμού και των διατάξεων περί μομφής, τότε ο κ. Τασούλας θα αναγκαζόταν να καλέσει τους άνδρες της ασφάλειας της Βουλής για να κατεβάσουν τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από το βήμα της Ολομέλειας, εικόνα που δεν φαίνεται να επιθυμεί να αποτυπωθεί στα κοινοβουλευτικά χρονικά ούτε το Προεδρείο, ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Μάλιστα, κατά πληροφορίες, η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Όλγα Γεροβασίλη και ο Βουλευτής Γιάννης Σαρακιώτης ζητούσαν από τον κ. Πολάκη να κατέβει από το βήμα, όπου παρέμεινε επί μία ώρα, χωρίς να μιλάει, προκειμένου να συνεχιστεί κανονικά η διαδικασία. Στον αντίποδα, ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας παρέμενε ακλόνητος στη θέση του ομιλητή, ενώ στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταδιδόταν ζωντανά η εικόνα της παραμονής του στο κοινοβουλευτικό βήμα.

Επακόλουθο όλων αυτών ήταν η κοινοβουλευτική συζήτηση να αναβληθεί για χθες και να συνεχιστεί σήμερα πια στις 11 το πρωί, με πρώτο ομιλητή τον κ. Πολάκη, με την αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο, να κάνει λόγο για «πρωτοφανή κοινοβουλευτική εκτροπή», σε ανακοίνωσή της.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βαδίζει πλέον σε επικίνδυνα για τη Δημοκρατία μονοπάτια. Πριν από λίγο είχαμε μια πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά ήθη εκτροπή εις βάρος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ από την Ν.Δ.

Ο προεδρεύων Χαράλαμπος Αθανασίου σε διατεταγμένη υπηρεσία δεν δίστασε να κλείσει τα μικρόφωνα στον Παύλο Πολάκη, όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να μιλάει για το σκάνδαλο Novartis με την δικαιολογία ότι μιλάει για άσχετο θέμα. Κάτι όμως που είχε κάνει ελάχιστα λεπτά πριν βουλευτής της ΝΔ, χωρίς να τον διακόψει κάνεις, αφού επαναλάμβανε τα κυβερνητικά ψεύδη για το σκάνδαλο.

Το σύστημα Μητσοτάκη αποδεικνύει ότι δεν είναι ούτε Νέα, ούτε Δημοκρατία.

Είναι ένα καθεστώς επικίνδυνο για την Δημοκρατία».

dialogos_metaksy_tous

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Εξωφρενικό» συμβάν

Την ίδια ώρα, η Κουμουνδούρου χαρακτηρίζει, κατά πληροφορίες, «εξωφρενικό» το γεγονός ότι του αφαιρέθηκε ο λόγος, επισημαίνοντας πως λίγο πριν ο κ. Πολάκης ανέβει στο βήμα, υπήρξε αναφορά στην υπόθεση της Novartis και από άλλο Βουλευτή, δηλαδή το Βουλευτή της ΝΔ, Βασίλη Υψηλάντη, χωρίς η ομιλία εκείνου να διακοπεί. Σε κάθε περίπτωση, αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου, στο βουλευτήριο η συζήτηση επί της επικαιρότητας εκτός από πάγια τακτική, είναι και μέρος της υποχρέωσης των βουλευτών ως εκπροσώπων της ελληνικής κοινωνίας, ενώ οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για «ορμπανοποίηση της χώρας», ως προς τη διαχείριση των δημοκρατικών ελευθεριών βουλευτών και πολιτών.

ΝΔ: Aπαξίωση του πολιτεύματος

«Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα του ήθους και της ευπρέπειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του κ. Πολάκη, επιδιώκει την απαξίωση του πολιτεύματος, τον διχασμό και την ευτέλεια της πολιτικής ζωής» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία μετά το συμβάν. «Δεν θα τους παρακολουθήσουμε, γιατί ούτε είμαστε και ούτε θα γίνουμε όμοιοί τους. Οι κανόνες της δημοκρατίας και του Κοινοβουλίου θα δίνουν κάθε φορά, με θεσμικό τρόπο, τις κατάλληλες απαντήσεις σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης τους», κατέληγε η ανακοίνωση.

ΚΙΝΑΛ: Xουλιγκανικού χαρακτήρα σύγκρουση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

«Η αποψινή θλιβερή εικόνα στο Ελληνικό κοινοβούλιο επιβεβαιώνει ότι κάποιοι συνειδητά επιδιώκουν τον ολοένα και βαθύτερο ευτελισμό των θεσμών. Η χουλιγκανικού χαρακτήρα σύγκρουση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε πρωτοφανείς καταστάσεις και μετατρέπει τη Βουλή των Ελλήνων σε Βουλή μιας τριτοκοσμικής χώρας» επισήμανε σε σχετικό σχόλιό του και το Κίνημα Αλλαγής, καταλήγοντας πως «μαζί δημιουργούν και συντηρούν τοξικό κλίμα που ενισχύει την κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών για την πολιτική και υποβαθμίζει την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Αυτές οι εικόνες και αυτές οι συμπεριφορές δεν αξίζουν στον Ελληνικό λαό».

Ανταπάντηση στην ανακοίνωση της ΝΔ καταγράφηκε αργά χθες το βράδυ από μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας πως «Η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα που άρχει ο λαός. Και ο λαός έχει δικαίωμα να μάθει την αλήθεια. Η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα των πολλών, της πλειοψηφίας, όχι των ολιγαρχών, των εταιρειών, των μεσαζόντων και των λογοκριτών. Ο Λουδοβίκος ο 16ος το κατανόησε καθυστερημένα στη Γαλλική Επανάσταση. Ο κ. Μητσοτάκης αρκεί να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές».

«Έκρηξη» στο twitter

Τα όσα διαδραματίστηκαν στην αίθουσα της Ολομέλειας, είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθεί παλιρροϊκό κύμα σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο από άλλους βουλευτές -κάποιοι εκ των οποίων υπήρξαν παρόντες και στο συμβάν- όσο και από χιλιάδες πολίτες, καθώς το θέμα #Πολάκης βρέθηκε στις πρώτες θέσεις των σχολιασμών από πλευράς των χρηστών επί πολλές ώρες, χθες το βράδυ.

Δείτε τα σχόλια

adonis3_-_Αντιγραφη_-_Αντιγραφη
baralikos2_-_Αντιγραφη_-_Αντιγραφη
karaniko4
konst5_-_Αντιγραφη_-_Αντιγραφη
mamoulaki6
mylonaki7
sia1
vhrist8

Ραντεβού για σήμερα το πρωί, οπότε και αναμένεται να τοποθετηθεί εκ νέου, έδωσε και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παύλος Πολάκης στα κοινωνικά δίκτυα, σχολιάζοντας πως:

«ΕΝΤΕΛΕΙ… Ο Τασούλας δεν ήρθε, έστειλε τον αντιπρόεδρο Μπούρα να διακόψει τη συνεδρίαση!!

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ αύριο στις 11.00 το πρωί .

ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ ΞΑΝΑ!

Δεν θα τους περάσει!»

«Προβοκάτσια»

Οι ενστάσεις, πάντως, στο εσωτερικό του κόμματος με αποδέκτη την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφορικά με τη στάση του κ. Πολάκη αναζωπυρώθηκαν μετά το επεισόδιο προχθές στο καφενείο της Βουλής. Με τίτλο, «Σήμα Κινδύνου! Μαζέψτε αμέσως τον Πολάκη. Προβοκάτσια εν όψει…», «αν ο Τσίπρας, η Γεροβασίλη και ο Θεοχαρόπουλος που έχουν την ευθύνη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν τον αποσύρουν από τη συγκεκριμένη συζήτηση, ό,τι κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο τριήμερο της πρότασης μομφής θα εξανεμιστεί» ανέφερε χθες σε άρθρο της η ιστοσελίδα «Ανοιχτό Παράθυρο», καταλήγοντας πως «αν δεν καταλαβαίνουν ότι με τον Πολάκη και 3-4 ακόμη στο προσκήνιο ο Μητσοτάκης θα «τους πάρει και τα σώβρακα» -που θα έλεγε και ο Πολάκης- δεν αντιλαμβάνονται και τι σημαίνει προβοκάτσια», ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Ευρωβουλευτής του κόμματος, Στέλιος Κούλογλου είχε δηλώσει πως «Η διαγραφή Κουρουμπλή μπορεί να δείξει τον δρόμο για τον Πολάκη».


Ροή ειδήσεων

Advertisement