Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

«Διαγωνισμός» αποτυχημένων χωρίς… προτάσεις- Της Κατερίνας Σολωμού

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

«Διαγωνισμός» για τον λιγότερο αποτυχημένο στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, ήταν ουσιαστικά η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, μετά την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας, από την πλευρά του προέδρου της Κ.Ο. της ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξη Τσίπρα.

Οι δύο πρωθυπουργοί (νυν και τέως) αναλώθηκαν, στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας σε «κοκορομαχίες» για θέματα, που ασφαλώς έρχονται σε δεύτερη μοίρα από την πλευρά των πολιτών.

Δείγμα σαφές, ότι τόσο η Ν.Δ., όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, «βλέπουν» εκ του μακρόθεν τις πραγματικές ανάγκες και προτεραιότητες των πολιτών.

Η βελτίωση της καθημερινότητας τους, συνεπώς, φαίνεται ότι αποτελεί όνειρο «θερινής νυκτός» και τα δυο κόμματα, βρίσκονται σε «χειμερία νάρκη» σε ότι αφορά τις πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, σε διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά κυρίως του λεκανοπεδίου της Αττικής, που υπέστησαν τα πάνδεινα τις ημέρες της κακοκαιρίας, περίμεναν ν’ ακούσουν από τους Κ. Μητσοτάκη και Α. Τσίπρα, τι πρέπει να αλλάξει στην πολιτική προστασία, για να βελτιωθούν οι δομές και να μη ξαναζήσουν στιγμές αγωνίας, εγκλωβισμένοι για ώρες μέσα στα χιόνια χωρίς θέρμανση και ρεύμα ούτε για το πώς θα αντιμετωπιστεί αποφασιστικά η ακρίβεια που πλήττει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Αλλά περίμεναν μάταια και είναι βέβαιο ότι οι περισσότεροι θ’ άλλαξαν τηλεοπτικό κανάλι, αν έτυχε να παρακολουθούν τη συζήτηση στη Βουλή.

Ίσως το μόνο συμπέρασμα που εξήχθη από τη συγκεκριμένη συζήτηση είναι ότι πλέον, το Κίνημα Αλλαγής εκφράζει τη βούληση ενός νέου ρεύματος στην κοινωνία και η δυναμική του προκαλεί ανασφάλεια της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό διεφάνη και από το γεγονός ότι ήταν το μοναδικό κόμμα, που κατέθεσε συγκεκριμένες και συγκροτημένες προτάσεις, που αφορούν: 

  • Ισχυρό και λειτουργικό Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, με σαφείς αρμοδιότητες και ευθύνες και άρτια στελέχωση.
  • Επικαιροποίηση των σχεδίων πολιτικής προστασίας ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του «Ξενοκράτη»
  • Υιοθέτηση στόχων ανθεκτικότητας στα Ευρωπαϊκά πρότυπα
  • Αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος, με αξιοκρατία και διαρκή επιμόρφωση.

Και ο επίλογος:  Ο κ. Τσίπρας τον Ιούνιο και ο κ. Ηλιόπουλος εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, τον Αύγουστο με 35 νεκρούς, είχαν πει ότι δεν θα ζητήσουν εκλογές όσο η υγειονομική κατάσταση είναι αυτή που είναι. Μάλιστα ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα ήταν τυχοδιωκτική κίνηση με 35 νεκρούς και ο κ. Ηλιόπουλος ότι είναι ανεύθυνο. Σήμερα που έχουμε 110 νεκρούς, είναι ανεύθυνο και τυχοδιωκτικό ή όχι;

(*) Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων


Ροή ειδήσεων

Advertisement