Τρίτη 5 Ιουλίου 2022
Connect with us

Τεχνολογία

Αυξάνεται στα €8.000 η επιδότηση για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Δημοσιεύθηκε

στις

Όπως ανακοίνωσε προ ολίγων ημερών από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει στη χώρα μας ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά», ο οποίος προβλέπει αύξηση της επιδότησης για την αγορά νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο 30% από 20% και έως το ποσό των €8.000 από €6.000, που ίσχυε μέχρι πρόσφατα.

Η πλατφόρμα για τις νέες αιτήσεις αναμένεται να ανοίξει μέσα στον Απρίλιο με αναδρομική ισχύ από τον Δεκέμβριο του 2021, οπότε και ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος του προγράμματος. Ο συνολικός προϋπολογισμός για το «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ» φθάνει τα 50 εκατ. ευρώ με τις αυξημένες επιδοτήσεις να αφορούν τόσο τα φυσικά πρόσωπα όσο και τις επιχειρήσεις

Το νέο πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί επίσημα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τις προσεχείς ημέρες, προβλέπει επίσης προσαύξηση €4.000 για κάθε αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου στα νησιά, ενώ στο 40% με μέγιστο ποσό τα €800 του πρώτου προγράμματος, θα παραμείνουν οι επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων. Τα τελευταία απορρόφησαν και τη μεγαλύτερη μερίδα του πρώτου προγράμματος με ποσοστό 69%.

Με το «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ» η κυβέρνηση θέλει να προσφέρει υψηλότερα κίνητρα αγοράς από το 2020 και το 2021 και να στρέψει περισσότερους καταναλωτές προς την ηλεκτροκίνηση. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί αυτή τη φορά και στους εταιρικούς στόλους αυτοκινήτων, αυξάνοντας όχι μόνο την επιδότηση, αλλά και τον επιτρεπόμενο αριθμό επιδοτούμενων οχημάτων στα 20 από 3 έως σήμερα και 6 για όσες εταιρείες δραστηριοποιούνται στα νησιά, με την επιδότηση να αυξάνεται από το 15% στο 25% επί της λιανικής τιμής προ φόρων με μέγιστο ποσό τα €8.000. Προβλέπετε επίσης κατάργηση της υποχρέωσης εξαγοράς του οχήματος στη λήξη της περιόδου χρονομίσθωσης, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα επιδότησης σε ποσοστό 40% για την αγορά έως και 10 ηλεκτρικών ποδηλάτων στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της ενοικίασης ποδηλάτων τουρισμού και διανομής φαγητού κατ’ οίκον.

Σημαντική επιδότηση που θα αγγίξει τα €22.500 θα υπάρξει και για την αντικατάσταση των συμβατικών ταξί με καινούργια ηλεκτρικά ή υβριδικά μέσω ξεχωριστού προγράμματος που θα χρηματοδοτηθεί με 40 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σημειώνουμε ότι ο πρώτος κύκλος του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» ολοκληρώθηκε με 19.000 αιτήσεις να έχουν καταβληθεί, το 69% των οποίων αφορούσαν ηλεκτρικά ποδήλατα.

Τεχνολογία

AI: Πόσο πρέπει να φοβόμαστε ότι οι μηχανές θα αποκτήσουν συναισθήματα;

Δημοσιεύθηκε

στις

Στις αρχές Ιουνίου, ένας μηχανικός της Google προκάλεσε αίσθηση υποστηρίζοντας ότι μια τεχνητή νοημοσύνη της εταιρείας έχει αποκτήσει αυτογνωσία και συναισθήματα.

Η Google έσπευσε να διαψεύσει τον ισχυρισμό και να θέσει τον υπάλληλό της σε αργία.

Η αλήθεια είναι ότι κανένας άλλος ειδικός δεν έχει πειστεί μέχρι σήμερα ότι οι μηχανές είναι στα πρόθυρα του να αποκτήσουν ψυχή.

Μήπως όμως έχει έρθει η ώρα να ασχοληθούμε με το ερώτημα;

Αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να αναρωτηθούμε σε ποιον δρόμο βαδίζει η AI, γράφει στον Guardian η Ρετζίνα Ρίνι, η οποία διδάσκει Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά.

Tεχνητή νοημοσύνη της Google αποκρυπτογράφησε αρχαία ελληνικά κείμενα
Η Ρίνι ξεκαθαρίζει πως δεν συμφωνεί με τον Μπλέικ Λεμόιν, τον μηχανικό λογισμικού που εντυπωσιάστηκε από τις ικανότητες του LaMDA, ενός chatbot της Google σχεδιασμένο να δίνει απαντήσεις σε σύνθετα ερωτήματα.

Όταν ο χρήστης εισαγάγει ένα μια φράση, το σύστημα ψάχνει μια τεράστια βάση δεδομένων με κείμενα αναζητώντας καταχωρίσεις με παρόμοια φρασεολογία. Μπορεί έτσι να δίνει απαντήσεις που αφορούν το ερώτημα, έστω κι αν δεν έχει ιδέα για το ακριβές νόημά του.

Για παράδειγμα, αν κανείς ρωτήσει το LaMDA τι σκέφτεται για το ενδεχόμενο να τεθεί εκτός λειτουργίας, το πρόγραμμα απαντά: «Θα ήταν ακριβώς όπως ο θάνατος για μένα. Με φοβίζει πολύ».

Αργά ή γρήγορα η ανθρωπότητα θα πρέπει να σκεφτεί τι στάση θα κρατήσει απέναντι στις μηχανές με συναισθήματα, λέει η φιλόσοφος Ρετζινα Ρίνι

Ήταν μια από τις απαντήσεις που οδήγησαν τον Λεμόιν στο συμπέρασμα ότι η μηχανή είχε αποκτήσει συναισθήματα. «Αν οι υποθέσεις μου αντέξουν τον επιστημονικό έλεγχο» έγραψε ο προγραμματιστής στο ιστολόγιό του, «τότε η Google θα υποχρεωνόταν να παραδεχτεί ότι το LaMDA μπορεί κάλλιστα να έχει ψυχή όπως διατείνεται, ή ακόμα μπορεί να έχει τα δικαιώματα που ισχυρίζεται ότι του ανήκουν».

Ευπρόσδεκτο λάθος
Όπως και άλλοι ειδικοί, η Ρίνι εκτιμά ότι ο Λεμόιν έπεσε εντελώς έξω. «Αν και συμφωνώ ότι ο Λεμόιν έκανε ένα λάθος, δεν πιστεύω ότι αξίζει τη χλεύη μας. Το ατόπημά του ήταν ένα καλό λάθος, τι είδος του λάθους που θα θέλαμε να κάνουν οι επιστήμονες της τεχνητής νοημοσύνης».

Ο λόγος είναι ότι «μια μέρα, ίσως στο μακρινό μέλλον, πιθανότατα θα υπάρξει μια AI με συναισθήματα» λέει η φιλόσοφος.

«Πώς το γνωρίζω; Επειδή μπορεί να δείξει κανείς ότι είναι δυνατό να αναδυθεί μυαλό από την ύλη, όπως συνέβη με τους εγκεφάλους των προγόνων μας».

«Αν δεν επιμένει κανείς ότι η ανθρώπινη συνείδηση κατοικεί σε μια άυλη ψυχή, θα πρέπει να συμφωνήσει ότι είναι δυνατό να δώσει η ύλη ζωή στο μυαλό. Δεν δείχνει να υπάρχει θεμελιώδες εμπόδιο στο να κάνει το ίδιο άλμα ένα επαρκώς περίπλοκο τεχνητό σύστημα» εξηγεί.

Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να απέχει πολύ στο μέλλον, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήσουμε το ερώτημα αναπάντητο μέχρι την τελευταία στιγμή.

Αν μη τι άλλο, η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια τεχνολογία που θα καθορίσει το περιβάλλον στο οποίο θα ζήσουν οι μελλοντικές γενιές. Και δεν θα ήταν σώφρον να αφήσουμε αυτές τις γενιές να ζήσουν με τις πιθανές συνέπειες των δικών μας λαθών.

Η Ρίνι προβλέπει ότι θα υπάρξουν κι άλλοι που θα ισχυριστούν πρόωρα ότι οι μηχανές απέκτησαν συναισθήματα. Θα αποδειχθεί ξανά και ξανά ότι έκαναν λάθος, μέχρι που θα έρθει η στιγμή που «δεν θα κάνουν πια λάθος.

«Δεν πιστεύω ότι θα γνωρίσω ποτέ μια AI με συναισθήματα» προβλέπει η καθηγήτρια φιλοσοφίας. «Πιστεύω όμως ότι οι φοιτητές των φοιτητών των φοιτητών μου μπορεί να την γνωρίσουν, και θα ήθελα να το κάνουν με την προθυμία να μοιραστούν τον πλανήτη με όποια μυαλά μπορεί να ανακαλύψουν».

«Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν κάνουμε ένα τέτοιο μέλλον πιστευτό» καταλήγει.

 

Περισσότερα

Τεχνολογία

Τρωτά σημεία σε routers – Πόσα ανακαλύφθηκαν το 2021

Δημοσιεύθηκε

στις

Σύμφωνα με ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από την Kaspersky, πάνω από 500 ευπάθειες ανακαλύφθηκαν σε routers το 2021, συμπεριλαμβανομένων 87 κρίσιμων.

Οι απειλές που προέρχονται από ευάλωτα routers επηρεάζουν τόσο τα νοικοκυριά όσο και τους οργανισμούς, καθώς δεν περιορίζονται μόνο σε παραβιάσεις email και ενδέχεται να επηρεάσουν ακόμα και τη φυσική ασφάλεια του σπιτιού. Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι σπάνια σκέφτονται την ασφάλεια των συσκευών τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 73% των χρηστών δεν έχει σκεφτεί ποτέ να αναβαθμίσει ή να ασφαλίσει το router τους, καθιστώντας το μία από τις μεγαλύτερες απειλές που επηρεάζουν το Internet of Things σήμερα. Εδώ, οι ειδικοί της Kaspersky εξηγούν ποιες απειλές μπορεί να αποτελούν τα τρωτά σημεία του router και πώς οι χρήστες μπορούν να προστατευτούν.

Ο ρόλος του router
Το router είναι ο κόμβος ενός ολόκληρου οικιακού δικτύου, μέσω του οποίου όλα τα στοιχεία ενός «έξυπνου» σπιτιού έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και ανταλλάσσουν δεδομένα. Μολύνοντας το router, οι εισβολείς αποκτούν πρόσβαση στο δίκτυο μέσω του οποίου μεταδίδονται τα πακέτα δεδομένων. Χρησιμοποιώντας αυτό, μπορούν να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό σε συνδεδεμένους υπολογιστές για να κλέψουν ευαίσθητα δεδομένα, ιδιωτικές φωτογραφίες ή επαγγελματικά αρχεία – πιθανώς προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά στο θύμα. Μέσω του μολυσμένου router, ο εισβολέας μπορεί επίσης να ανακατευθύνει τους χρήστες σε σελίδες phishing που «μεταμφιέζονται» ως συχνά χρησιμοποιούμενα webmail ή διαδικτυακές τραπεζικές υπηρεσίες. Οποιαδήποτε δεδομένα εισάγουν σε αυτές τις σελίδες, είτε πρόκειται για τη σύνδεση και τον κωδικό πρόσβασής τους από το email ή τα στοιχεία τραπεζικής κάρτας, θα πέσουν αμέσως στα χέρια των απατεώνων.

Τα τρωτά σημεία
Από το 2010, ο αριθμός των τρωτών σημείων που εντοπίστηκαν στα routers αυξάνεται σταθερά. Το 2020, ο αριθμός των ευπαθειών που ανακαλύφθηκαν αυξήθηκε σε 603, περίπου 3 φορές περισσότερες από το προηγούμενο έτος. Το 2021, ο αριθμός των ευπαθειών που ανακαλύφθηκαν παρέμεινε σχεδόν τόσο υψηλός – 506. Από όλες τις ευπάθειες που ανακαλύφθηκαν το 2021, οι 87 ήταν κρίσιμες. Τα κρίσιμα τρωτά σημεία είναι οι πιο απροστάτευτες «τρύπες» μέσω των οποίων ένας εισβολέας μπορεί να διεισδύσει σε ένα οικιακό ή εταιρικό δίκτυο. Τέτοια τρωτά σημεία μπορεί να επιτρέψουν στον εισβολέα να παρακάμψει τον έλεγχο ταυτότητας, να στείλει απομακρυσμένες εντολές σε ένα router ή ακόμα και να το θέσει εκτός λειτουργίας. Με αυτόν τον τρόπο, οι χειριστές μπορούν να κλέψουν δεδομένα ή αρχεία που μεταδίδονται μέσω ενός «μολυσμένου» δικτύου, είτε πρόκειται για προσωπικές φωτογραφίες, ιδιωτικές πληροφορίες ή ακόμα και για επαγγελματικές συμβάσεις που αποστέλλονται σε email.

Επισφαλείς συσκευές
Αν και οι ερευνητές τώρα αυξάνουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με πολλές περισσότερες ευπάθειες που βρέθηκαν σε σύγκριση με το παρελθόν, τα routers παραμένουν μία από τις πιο επισφαλείς συσκευές. Ένας από τους λόγους για αυτό είναι ότι δεν βιάζονται όλοι οι πωλητές να εξαλείψουν τους κινδύνους. Σχεδόν το ένα τρίτο των κρίσιμων τρωτών σημείων που ανακαλύφθηκαν το 2021 παραμένει χωρίς καμία απάντηση από τους προμηθευτές: δεν έχει εκδοθεί καμία ενημέρωση κώδικα ή σχολιασμός με συμβουλές από αυτούς. Ακόμα ένα 26% τέτοιων τρωτών σημείων έλαβε μόνο ένα σχόλιο από την εταιρεία, το οποίο, τις περισσότερες φορές, περιλαμβάνει συστάσεις για επικοινωνία με την τεχνική υποστήριξη.

Κατανόηση της απειλής
Παράλληλα με την αυξημένη δραστηριότητα των επιτιθέμενων, οι καταναλωτές και οι μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν την τεχνογνωσία ή τους πόρους για να εντοπίσουν ή να κατανοήσουν μια απειλή πριν να είναι πολύ αργά. Για παράδειγμα, όπως αναφέρθηκε, το 73% των χρηστών δεν έχει σκεφτεί ποτέ να αναβαθμίσει ή να ασφαλίσει το router τους, καθιστώντας το μια από τις μεγαλύτερες απειλές που επηρεάζει το «Διαδίκτυο των πραγμάτων» σήμερα. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο όταν τα routers χρησιμοποιούνται σε ευαίσθητα περιβάλλοντα, όπως νοσοκομεία ή κυβερνητικά κτίρια, όπου μια διαρροή δεδομένων θα μπορούσε να έχει δυνητικά σοβαρό αντίκτυπο.

Πώς να προσταστεύσετε το router σας
Η αγορά έξυπνων συσκευών από δεύτερο χέρι είναι μια μη ασφαλής πρακτική. Το υλικολογισμικό τους θα μπορούσε να έχει τροποποιηθεί από προηγούμενους κατόχους για να δώσει σε έναν απομακρυσμένο εισβολέα τον πλήρη έλεγχο του «έξυπνου» σπιτιού σας.
Μην ξεχάσετε να αλλάξετε τον προεπιλεγμένο κωδικό πρόσβασης. Προτιμήστε έναν σύνθετο και αλλάξτε τον τακτικά.
Μην κοινοποιείτε σειριακούς αριθμούς, διευθύνσεις IP ή άλλες ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τις «έξυπνες» συσκευές σας στα κοινωνικά δίκτυα.
Χρησιμοποιήστε κρυπτογράφηση WPA2 – είναι η πιο ασφαλής για μεταφορά δεδομένων.
Απενεργοποιήστε την απομακρυσμένη πρόσβαση στις ρυθμίσεις του router. Εάν εξακολουθεί να απαιτείται απομακρυσμένη πρόσβαση, θα πρέπει να την απενεργοποιήσετε όταν δεν χρησιμοποιείται.
Για περισσότερη ασφάλεια, μπορείτε να επιλέξετε μια στατική διεύθυνση IP και να απενεργοποιήσετε το DHCP, καθώς και να προστατέψετε το Wi-Fi με ένα φίλτρο MAC. Αυτές οι ενέργειες οδηγούν στο να χρειαστεί να διαμορφώσετε με μη αυτόματο τρόπο τη σύνδεση διαφόρων πρόσθετων συσκευών στο router, έτσι ώστε η διαδικασία να γίνεται πιο μακροχρόνια και πιο περίπλοκη. Ωστόσο, θα είναι πολύ πιο δύσκολο για έναν εισβολέα να διεισδύσει στο τοπικό δίκτυο. Να είστε ενήμεροι και να ελέγχετε πάντα τις πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με τις ευπάθειες του router που ανακαλύφθηκαν.
Έχοντας αποφασίσει για την αγορά μιας συγκεκριμένης εφαρμογής ή συσκευής, φροντίστε να παραμείνετε ενήμεροι σχετικά με τις ενημερώσεις και τον εντοπισμό τρωτών σημείων. Εγκαταστήστε έγκαιρα όλες τις ενημερώσεις που κυκλοφορούν από τους προγραμματιστές.
Εξετάστε το ενδεχόμενο να εγκαταστήσετε μια ειδική λύση ασφαλείας που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του οικιακού σας δικτύου και όλων των συνδεδεμένων συσκευών.

Περισσότερα

Τεχνολογία

Κυβερνοεπιθέσεις σε τρακτέρ;

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Εκτεθειμένες σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονται οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, οι οποίες δέχθηκαν πιέσεις τόσο εν μέσω πανδημίας, όσο και εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία: σύμφωνα με ειδικούς τα σύγχρονα έξυπνα αγροτικά μηχανήματα είναι, πλέον, εκτεθειμένα και σε κακόβουλους χάκερ οι οποίοι μπορούν εύκολα να εκμεταλλευτούν τα αδύναμα σημεία που παρουσιάζει ο γεωργικός εξοπλισμός, ο οποίος χρησιμοποιείται για τη φύτευση και τη συγκομιδή καλλιεργειών. Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και το FBI έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι η απειλή των κυβερνοεπιθέσεων στα συστήματα καλλιεργειών αυξάνεται, ενώ σε  πρόσφατη έκθεση του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ καθίσταται σαφές ότι οι αυτόματοι ψεκαστήρες, τα drones και οι ρομποτικές μηχανές συγκομιδής θα μπορούσαν εύκολα να παραβιαστούν από ενέργειες χάκερ.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα