Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022
Connect with us

Ελλάδα

ΠΟΕΔΗΝ: Αυτοί είναι οι δέκα λόγοι που η Ελλάδα έχει περισσότερους θανάτους

Δημοσιεύθηκε

στις

Δέκα λόγους για τους οποίους η Ελλάδα εμφανίζει μεγάλο αριθμό θανάτων από κοροναϊό παραθέτει η ΠΟΕΔΗΝ, σε μια περίοδο που η Ελλάδα καταγράφει σταθερά όλες τις τελευταίες ημέρες πάνω από 100 θανάτους ημερησίως.

Μάλιστα με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), την εβδομάδα 25 έως 31 Ιανουαρίου, η Ελλάδα κατείχε την τρίτη υψηλότερη αναλογία στην ΕΕ, με 61 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ ο Ιανουάριος υπήρξε ο φονικότερος μήνας της πανδημίας καθώς είχαμε 2.710 θανάτους ή 87 απώλειες ανά ημέρα.

Το τρίμηνο Νοέμβριος 2021 – Ιανουάριος 2022, έχασαν συνολικά τη ζωή τους 7.562 ασθενείς με Covid. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ αυτοί οι θλιβεροί δείκτες θνητότητας οφείλονται στους εξής δέκα λόγους:

1. Επικοινωνιακή διαχείριση – Ατομική ευθύνη
Η διασπορά του κοροναϊού, κατά την κυβέρνηση, είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης, αν και οι πολίτες επέδειξαν αξιοθαύμαστη πειθαρχία στην πλειονότητά τους, με προσωπικό, οικογενειακό και οικονομικό κόστος.

2. Ανίσχυρο το ΕΣΥ, άφαντος ο ΕΟΔΥ
Υπήρχε χρόνος, από την εμφάνιση της πανδημίας, να ενισχυθεί το ΕΣΥ, τα νοσοκομεία με προσωπικό και επιπλέον χρηματοδότηση, με δεδομένο ότι πια δεν ισχύουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί. Δεν το έπραξαν, γιατί δεν πιστεύουν στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και το έδειξαν από την πρώτη στιγμή. Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη έχει αφεθεί στην τύχη και στις τσέπες των πολιτών. Τα τεστ δεν συνταγογραφούνται. Ο ΕΟΔΥ είναι άφαντος. Η διατίμηση είναι 30 ευρώ, ακριβότερη από την πραγματική τιμή. Δεν υπάρχουν οικογενειακοί γιατροί και οι ασθενείς δεν παρακολουθούνται στην κοινότητα. Τα νοσοκομεία λειτουργούν χωρίς κατάλληλο εξοπλισμό και ελλείψεις, ακόμη και στην παροχή οξυγόνου. Είναι υποστελεχωμένα και εγκαταλελειμμένα.

3. Έλλειψη κλινών ΜΕΘ
Το 75% των ασθενών καταλήγουν σε απλές κλίνες εκτός ΜΕΘ. Διασωληνωμένοι ασθενείς χάνουν τη ζωή τους πριν προλάβουν να εισαχθούν σε ΜΕΘ. Διασωληνωμένοι εισάγονται στις ΜΕΘ πολλές ημέρες μετά τη διασωλήνωση, όταν η κατάστασή τους είναι μη αναστρέψιμη. Λειτουργούν αυτοσχέδιες ΜΕΘ. Υπάρχει υποστελέχωση των ΜΕΘ και μάλιστα με μη εξειδικευμένο προσωπικό. Οι κλίνες ΜΕΘ που καλύπτουν τις προδιαγραφές ασφαλείας σε εξοπλισμό και προσωπικό δεν ξεπερνούν τις 700 στη χώρα, από 3.000 που έπρεπε να είναι, με βάση τα διεθνή στάνταρ.

4. Προστασία του ιδιωτικού τομέα
Επέταξαν υποτίθεται 650 κλίνες απλές για περιστατικά κοροναϊού. Είναι γεμάτες κάθε φορά οι μισές και πληρώνονται για όλες. Νοσηλεύουν περιστατικά χαμηλής βαρύτητας και δεν νοσηλεύουν διασωληνωμένους ασθενείς με κορωνοϊό στις ΜΕΘ που διαθέτουν. Φιάσκο η επίταξη ιδιωτών γιατρών για τα νοσοκομεία.

5. Σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ
Όταν η κυβέρνηση σχεδιάζει την ιδιωτικοποίηση του συστήματος, την κατάργηση – συγχώνευση υγειονομικών μονάδων, κάτι που ακόμα και τώρα πρωθυπουργός και αρμόδιοι Υπουργοί δεν το κρύβουν, πώς θα το ενισχύσουν;

Όταν έχουν στοχοποιήσει υπηρεσίες για ιδιωτικοποίηση και υγειονομικές μονάδες για κατάργηση και συγχώνευση, επιδιώκουν την απαξίωσή τους, για να υλοποιηθούν ευκολότερα τα σχέδιά τους.

6. Καθηλωμένες στο 5% του ΑΕΠ οι δημόσιες δαπάνες υγείας
Οι δημόσιες δαπάνες Υγείας βρίσκονται καθηλωμένες στο 5% του ΑΕΠ, παρά την πανδημία. Είναι μακράν το χαμηλότερο ποσοστό στις χώρες της Ευρώπης. Ο προϋπολογισμός του έτους 2022 των νοσοκομείων είναι κουτσουρεμένος. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων είναι κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Πολλά νοσοκομεία, εν μέσω πανδημίας, δεν διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό. Δεν διαθέτουν επάρκεια σε οξυγόνο, που είναι η ζωή των ασθενών με κοροναϊό.

7. Κόπωση και έλλειψη προσωπικού
Το εναπομείναν ελάχιστο υγειονομικό προσωπικό δεν είναι μηχανές, για να εργάζονται ακατάπαυστα δύο χρόνια χωρίς σταματημό. Αναλογούν δύο νοσηλευτές για 40 ασθενείς, μεταξύ αυτών και διασωληνωμένοι. Γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων (οφθαλμίατροι, αλλεργιολόγοι) παρακολουθούν περιστατικά κορωνοϊού.

Οι υγειονομικοί αντιμετωπίστηκαν αρχικά ως «ήρωες». Τώρα, νιώθουν την έντονη στοχοποίηση από τη μεριά της κυβέρνησης: αχρείαστη υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, μη επίλυση δίκαιων κλαδικών αιτημάτων (ΒΑΕ, μονιμοποίηση συμβασιούχων, αύξηση μισθών, άρση αναστολών εργασίας, εργατικό ατύχημα).

8. Κατάρρευση εμβολιαστικού προγράμματος
Η κυβέρνηση απέτυχε να πείσει τους πολίτες με επιχειρήματα να εμβολιαστούν. Στοχοποίησε τους επιφυλακτικούς πολίτες, προβάλλοντας την ατομική ευθύνη. Ο ΕΟΔΥ δεν ανταποκρίθηκε στις εμβολιαστικές ανάγκες. Δεν εφαρμόσθηκαν προγράμματα εμβολιασμού πόρτα πόρτα. Άτομα με ειδικές ανάγκες αιτούνται ακόμη και τώρα τον εμβολιασμό κατ’ οίκον χωρίς ανταπόκριση. Άστοχοι ήταν χειρισμοί των υγειονομικών αρχών για συγκεκριμένα εμβόλια εταιρειών. Υπήρξαν λάθος μηνύματα για τους εμβολιασμένους πολίτες ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα, χωρίς να τηρούν κανένα μέτρο προστασίας. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα στη χώρα μας, με 11 εκατομμύρια κατοίκους, να έχουμε 7.317.910 ολοκληρωμένους εμβολιασμούς και μόνο 4.873.284 να έχουν πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση.

9. Άστοχες προβλέψεις «ειδικών» για την πανδημία
Υπήρξε αποπροσανατολισμός των πολιτών με τις άστοχες προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας. Το καλοκαίρι προέβλεπαν το τέλος της πανδημίας και το πληρώνουμε με εκατόμβες νεκρών και τώρα προβλέπουν ξανά το τέλος της πανδημίας, με 100 θανάτους την ημέρα. Οι σοβαροί επιστήμονες που ήταν στο πρώτο κύμα της πανδημίας εξαφανίστηκαν, γιατί διέβλεπαν την εξέλιξη με την εγκατάλειψη του ΕΣΥ. Η ενημέρωση πια πέρασε στους επιστήμονες της ατομικής ευθύνης. Ό,τι βολεύει την κυβέρνηση.

10. Αδιόρθωτοι – Εμμονή στις αναστολές εργασίας
Κανονικά θα έπρεπε να μαθαίνεις από τα λάθη σου και έστω και αργά να τα διορθώνεις. Η κυβέρνηση εδώ είναι αδιόρθωτη. Οι ΜΕΘ είναι πολυτέλεια κατά τον Πρωθυπουργό. Ανακοινώνονται απολύσεις αντί για προσλήψεις. Υπάρχει επιμονή στις αναστολές εργασίας. Τις αμέσως επόμενες ημέρες, ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρξει παράταση στους επικουρικούς, η οποία θα είναι μεγάλη, μέχρι τα τέλη του χρόνου.

www.in.gr

Περισσότερα

Ελλάδα

Επιταγή ακρίβειας: 250 ευρώ η ενίσχυση – Ποιοι οι δικαιούχοι – Πότε θα γίνει η καταβολή

Δημοσιεύθηκε

στις

Από τις 15 μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η καταβολή της επιταγής ακρίβειας ύψους 250 ευρώ για 2,3 εκ. ωφελούμενους, σύμφωνα με πληροφορίες.

Διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος ακρίβειας ανακοίνωσε η κυβέρνηση καθώς από φέτος την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ θα λαμβάνουν και οι συνταξιούχοι με σύνταξη μέχρι 800 ευρώ και όχι μόνο όσοι λάμβαναν 600 ευρώ, όπως πέρσι.

Τον Δεκέμβριο πρόκειται να δοθεί και πάλι εφάπαξ ενίσχυση στους ευάλωτους συμπολίτες μας. Οι διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη καταβολή είναι πως το ποσό αυξάνεται στα 250 ευρώ (από 200 προηγουμένως), ενώ διευρύνεται σημαντικά το πλήθος των ωφελούμενων συνταξιούχων καθώς την ενίσχυση θα την λάβουν όσοι συνταξιούχοι έχουν μηνιαίο εισόδημα 800 ευρώ αντί των 600 ευρώ που ίσχυε, ενώ αντίστοιχα διευρύνονται και τα κριτήρια του οικογενειακού εισοδήματος και της περιουσίας.

Συγκεκριμένα, δικαιούχοι είναι:

  • 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι (από 634.000 που ίσχυε πέρυσι), με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ (έναντι 7.200), ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 16.800 ευρώ (έναντι 14.400) και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ (έναντι 200.000 ευρώ),
  • 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ,
  • 225.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που θα λάβουν διπλή δόση τον Δεκέμβριο,
  • 172.000 δικαιούχοι επιδόματος ΑμεΑ,
  • 800.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ, θα λάβουν αυξημένο επίδομα κατά 50%,
  • 100.000 μακροχρόνια άνεργοι από 12 έως 24 μήνες –στη βάση του μοντέλου που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας- που δεν είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως
  • 9.600 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 16.800 ευρώ.

Συνολικά, οι δικαιούχοι του μέτρου είναι 2,3 εκατομμύρια συμπολίτες μας και το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 496 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 250 εκατ. ευρώ αφορούν στους συνταξιούχους.

Επίδομα ακρίβειας: Οι τρεις «κόφτες»

Το όριο δεν μετρά μόνο το εισόδημα από συντάξεις αλλά από κάθε πηγή. Το εν λόγω εισοδηματικό κριτήριο είναι διευρυμένο σε σχέση με πέρυσι που ο «κόφτης» ανερχόταν σε 600 ευρώ τον μήνα.

Ο δεύτερος «κόφτης», που δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, είναι το περιουσιακό κριτήριο. Πέρυσι το όριο της αξίας της περιουσίας δεν έπρεπε να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ.

Ο τρίτος «κόφτης» είναι το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα. Φέτος το όριο για το οικογενειακό εισόδημα έρχεται στα 16.800 ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν 14.400 ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα υπάρξουν ζευγάρια συνταξιούχων με ατομικό εισόδημα 800 ευρώ που δεν θα καταφέρουν να πάρουν εις διπλούν το επίδομα. Κι αυτό επειδή το πλαφόν του οικογενειακού εισοδήματος (16.800€) δεν είναι το διπλάσιο του ατομικού πλαφόν (9.600€) όπως πέρυσι (7.200€ – 14.400€).

Πότε θα δοθεί η επιταγή ακρίβειας

Από τις 15 μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η καταβολή της επιταγής ακρίβειας ύψους 250 ευρώ για 2,3 εκ. ωφελούμενους, σύμφωνα με πληροφορίες

 

 

Περισσότερα

Ελλάδα

Καταδρομική επίθεση στο σταθμό του μετρό «Συγγρού-Φιξ» – Προκάλεσαν ζημιές σε μηχανήματα

Δημοσιεύθηκε

στις

πίθεση από ομάδα ατόμων σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στον σταθμό του μετρό «Συγγρού-Φιξ». Η Αστυνομία κάνει λόγο για 8-10 άτομα, ενώ συνδικαλιστής της ΣΤΑΣΥ υποστηρίζει πώς ήταν 15.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι δράστες, που φορούσαν μάσκες και κράνη, προκάλεσαν φθορές σε δύο ATM και σε προστατευτικούς υαλοπίνακες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρχές προχώρησαν σε τρεις προσαγωγές.

Περισσότερα

Ελλάδα

Κρήτη: Τη βίασαν σε ερημική περιοχή και όταν αντιστάθηκε τη χτύπησαν, καταγγέλλει Σουηδή τουρίστρια

Δημοσιεύθηκε

στις

Τον απόλυτο τρόμο στα χέρια  δύο Κρητικών έζησε μια 21χρονη τουρίστρια από τη Σουηδία.

Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής όταν η 21χρονη μαζί με μια φίλη της διασκέδαζαν σε ένα μπαρ στα Χανιά.

Εκεί σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων γνωρίστηκαν με μια παρέα νεαρών και όταν οι κοπέλες έφυγαν, οι νεαροί προσφέρθηκαν να τις πάνε με το αυτοκίνητο στο κατάλυμα που διέμεναν.

Η μια κοπέλα έφυγε και η δεύτερη μπήκε στο αμάξι που επέβαιναν τρία άτομα ενώ ένας ακόμα ακολουθούσε με δεύτερο αυτοκίνητο.

Όταν έφτασαν στην περιοχή του Πλατανιά σταμάτησαν το αυτοκίνητο σε μια ερημική τοποθεσία και όπως κατήγγειλε σοκαρισμένη η 21χρονη οι δύο τη βίασαν ενώ οι άλλοι δύο έφυγαν. Μάλιστα όταν η κοπέλα άρχισε να φωνάζει, όπως είπε στους αστυνομικούς, ο ένας τη χτύπησε.

Τα δύο άτομα ένας, 19 χρόνος και ένας 22χρονος από τα Χανιά, έφυγαν και η κοπέλα βρήκε τη δύναμη να πάρει τηλέφωνο τη φίλη της που έσπευσε να τη βοηθήσει ενώ κατήγγειλε το περιστατικό στο ΑΤ Πλατανιά.

Την υπόθεση ανέλαβε η υποδιεύθυνση ασφαλείας Χανίων, η οποία και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ταυτοποίησε τους δύο Κρητικούς και μάλιστα συνέλαβε τον έναν, τον 22χρονο ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμό, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να παραδοθεί στις αρχές και ο 19χρονος. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο ιατροδικαστής διαπίστωσε βιασμό και μώλωπες στο σώμα της κοπέλας.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα