Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Τεχνολογία

Αυξάνεται στα €8.000 η επιδότηση για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Δημοσιεύθηκε

στις

Όπως ανακοίνωσε προ ολίγων ημερών από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει στη χώρα μας ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά», ο οποίος προβλέπει αύξηση της επιδότησης για την αγορά νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο 30% από 20% και έως το ποσό των €8.000 από €6.000, που ίσχυε μέχρι πρόσφατα.

Η πλατφόρμα για τις νέες αιτήσεις αναμένεται να ανοίξει μέσα στον Απρίλιο με αναδρομική ισχύ από τον Δεκέμβριο του 2021, οπότε και ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος του προγράμματος. Ο συνολικός προϋπολογισμός για το «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ» φθάνει τα 50 εκατ. ευρώ με τις αυξημένες επιδοτήσεις να αφορούν τόσο τα φυσικά πρόσωπα όσο και τις επιχειρήσεις

Το νέο πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί επίσημα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τις προσεχείς ημέρες, προβλέπει επίσης προσαύξηση €4.000 για κάθε αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου στα νησιά, ενώ στο 40% με μέγιστο ποσό τα €800 του πρώτου προγράμματος, θα παραμείνουν οι επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων. Τα τελευταία απορρόφησαν και τη μεγαλύτερη μερίδα του πρώτου προγράμματος με ποσοστό 69%.

Με το «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ» η κυβέρνηση θέλει να προσφέρει υψηλότερα κίνητρα αγοράς από το 2020 και το 2021 και να στρέψει περισσότερους καταναλωτές προς την ηλεκτροκίνηση. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί αυτή τη φορά και στους εταιρικούς στόλους αυτοκινήτων, αυξάνοντας όχι μόνο την επιδότηση, αλλά και τον επιτρεπόμενο αριθμό επιδοτούμενων οχημάτων στα 20 από 3 έως σήμερα και 6 για όσες εταιρείες δραστηριοποιούνται στα νησιά, με την επιδότηση να αυξάνεται από το 15% στο 25% επί της λιανικής τιμής προ φόρων με μέγιστο ποσό τα €8.000. Προβλέπετε επίσης κατάργηση της υποχρέωσης εξαγοράς του οχήματος στη λήξη της περιόδου χρονομίσθωσης, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα επιδότησης σε ποσοστό 40% για την αγορά έως και 10 ηλεκτρικών ποδηλάτων στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της ενοικίασης ποδηλάτων τουρισμού και διανομής φαγητού κατ’ οίκον.

Σημαντική επιδότηση που θα αγγίξει τα €22.500 θα υπάρξει και για την αντικατάσταση των συμβατικών ταξί με καινούργια ηλεκτρικά ή υβριδικά μέσω ξεχωριστού προγράμματος που θα χρηματοδοτηθεί με 40 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σημειώνουμε ότι ο πρώτος κύκλος του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» ολοκληρώθηκε με 19.000 αιτήσεις να έχουν καταβληθεί, το 69% των οποίων αφορούσαν ηλεκτρικά ποδήλατα.


Ροή ειδήσεων

Advertisement