Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Πολιτισμός

Ένας αιώνας από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, αποτέλεσαν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση της προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνας Γεροπαναγιώτη, στα γραφεία του Οργανισμού, με την συμμετοχή εκπροσώπων συνδέσμων, πολιτιστικών και εκπολιτιστικών συλλόγων της Πάτρας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ρίου «Ζωοδόχος Πηγή» , Νίκος Κορωναίος, από τον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμό Πατρών και Περιχώρων ο ταμίας Γρηγόρης Συμεωνίδης, η πρόεδρος του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «Παναγία η Γηροκομίτισσα» Μαρία Δεληγιάννη, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Φάρος Ποντίων Πατρών» Δημήτρης Αντωνιάδης και το μέλος στην Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας, Κωνσταντίνα Παπάκου.

H πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, επεσήμανε ότι φέτος 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης στόχος είναι, η διαμόρφωση ενός προγράμματος εκδηλώσεων μέσα από το οποίο θα επιχειρείται η προσέγγιση μιας από τις πιο σημαντικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας, τις συνέπειες της οποίας πλήρωσε ο λαός της, με το βίαιο ξεκλήρισμα και την προσφυγιά.

Η κ. Γεροπαναγιώτη επεσήμανε, ότι «ο ελληνισμός της Μικράς Ασίας και του Πόντου, πλήρωσε τους ανταγωνισμούς και το μοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής από τους ισχυρούς και τους κατέχοντες τον πλούτο. Την προσφυγιά συνεχίζουν να τη βιώνουν οι λαοί μέχρι σήμερα. Η πόλη της Πάτρας και το λιμάνι της αποτελούν χρόνια τώρα προορισμό για χιλιάδες ξεριζωμένους».

Ροή ειδήσεων

Advertisement