Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023
Connect with us

Διεθνή

Γρίπη των χοίρων: Κρούσμα στη Δανία – Πόσο επικίνδυνο είναι να μεταδοθεί

Δημοσιεύθηκε

στις

Το κρούσμα της γρίπης των χοίρων που εντοπίστηκε στη Δανία έχει προκαλέσει ανησυχία, ενώ το ECDC παρακολουθεί τις εξελίξεις. Η γυναίκα που νόσησε είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο με σοβαρά συμπτώματα όπου και διαγνώστηκε με τον ιό της γρίπης των χοίρων.

Ο πιθανότερος τόπος μετάδοσης θεωρείται το σφαγείο, στο οποίο εργαζόταν στο νησί Σγιέλαν. Ο έλεγχος δεν εντόπισε άλλα κρούσματα και δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο, όπως αναφέρει το ECDC σε έκθεσή του.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, σποραδικά κρούσματα γρίπης των χοίρων σε ανθρώπους έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν στη Δανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στο πόρισμά τους, οι επιστήμονες του ECDC υπογραμμίζουν πως η έκθεση σε χοίρους ή προϊόντα χοίρων αποτελεί τον πιο κοινό παράγοντα κινδύνου. Ωστόσο έχουν επίσης εντοπιστεί κρούσματα σε υγιή άτομα, τα οποία δεν έχουν εκτεθεί σε παρόμοιες συνθήκες.

Συνάντηση των επιστημόνων του ECDC με τους ειδικούς στη Δανία
Οι ιοί από ασθενείς με σοβαρές παθήσεις και θετικό τεστ γρίπης, θα πρέπει να αξιολογούνται περαιτέρω από τα εθνικά εργαστήρια αναφοράς γρίπης και τα συνεργαζόμενα κέντρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Πρέπει να παρακολουθείται η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο και να λαμβάνονται τα ενδεδειγμένα μέτρα.

Το ECDC παρακολουθεί τα κρούσματα της ζωονοσογόνου, μέσω των συστημάτων επιδημιολογικής επιτήρησης, προκειμένου να καταγραφούν ενδεχόμενες αλλαγές στον ιό.

Στελέχη του Οργανισμού αναμένεται να έχουν σύντομα συνάντηση με επιστήμονες από τη Δανία, προκειμένου να εξετάσουν λεπτομερώς την υπόθεση και να αποφασίσουν τις περαιτέρω ενέργειες.

Η παγκόσμια επιδημία του 2009
«Γρίπη των χοίρων» ήταν η δημοφιλής ονομασία του ιού που ήταν υπεύθυνος για μια παγκόσμια επιδημία γρίπης, από το 2009 έως το 2010. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του βρετανικού συστήματος Υγείας, και όπως μεταδίδει το iatronet.gr, πρόκειται για έναν τύπο εποχικής γρίπης, ο οποίος τώρα καλύπτεται από το ετήσιο αντιγρπικό εμβόλιο.

Η επιστημονική ονομασία για τη γρίπη των χοίρων είναι A/H1N1pdm09. Συχνά συντομεύεται σε «H1N1». Ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Μεξικό τον Απρίλιο του 2009. Έγινε γνωστός ως γρίπη των χοίρων επειδή είναι παρόμοιος με τους ιούς της γρίπης που προσβάλλουν τους χοίρους.

Εξαπλώθηκε γρήγορα από χώρα σε χώρα, επειδή ήταν ένας νέος τύπος ιού γρίπης στον οποίο λίγοι νέοι είχαν ανοσία. Συνολικά, το ξέσπασμα δεν ήταν τόσο σοβαρό όσο είχε αρχικά προβλεφθεί, κυρίως επειδή πολλοί ηλικιωμένοι είχαν ήδη ανοσία σε αυτό. Στις 10 Αυγούστου 2010, ο ΠΟΥ κήρυξε επίσημα τη λήξη της πανδημίας.

Καθώς πολλοί άνθρωποι έχουν τώρα κάποιο επίπεδο ανοσίας στον ιό A/H1N1pdm09, είναι πολύ λιγότερο ανησυχητικό από ό,τι ήταν το 2009 έως το 2010.

Τα συμπτώματα είναι ίδια με άλλους τύπους κοινής γρίπης (πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, πόνοι στο σώμα, πονοκέφαλοι και αίσθημα κόπωσης. Είναι συνήθως ήπια και περνούν μέσα σε 1 έως 2 εβδομάδες.

Όπως συμβαίνει με όλους τους τύπους γρίπης, μερικοί άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας, ιδιαίτερα εκείνοι με υποκείμενα προβλήματα υγείας.

www.in.gr

Διεθνή

Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης διακόπτει προσωρινά τη λειτουργία του, για πρώτη φορά μετά τους σεισμούς του 1999

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε τη διακοπή της λειτουργίας του – για πρώτη φορά μετά το 1999 – μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη λόγω της αστάθειας της αγοράς μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία.

Το Χρηματιστήριο δικαιολόγησε την απόφασή του σήμερα κάνοντας λόγο για «αυξημένη αστάθεια και μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών μετά τον καταστροφικό σεισμό».

Είχε καταγράψει σημαντικές απώλειες πριν αποφασίσει να αναστείλει τις συναλλαγές σήμερα το πρωί.
«Δεδομένου του χαμηλού όγκου των συναλλαγών που δεν επιτρέπει τον αποτελεσματικό καθορισμό τιμών, όλες οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στις 8 Φεβρουαρίου 2023 θα ακυρωθούν», εξήγησε το Χρηματιστήριο το απόγευμα, διευκρινίζοντας ότι τελικά θα παραμείνει κλειστό έως τις 14 Φεβρουαρίου.

Η τελευταία φορά που το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης παρέμεινε κλειστό ήταν μετά τον σεισμό του 1999, ο οποίος σκότωσε περισσότερους από 17.000 ανθρώπους.

Πολιτικοί είχαν ζητήσει την ακύρωση όλων των χρηματιστηριακών συναλλαγών που έγιναν μετά τον σεισμό της Δευτέρας.

«Δεν αρκεί να κλείσει (το χρηματιστήριο). Οι συναλλαγές που έγιναν στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης μετά τον σεισμό θα πρέπει να ακυρωθούν», δήλωσε ο βουλευτής Μουράτ Μπακάν, μέλος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Είναι λοιπόν θέμα προστασίας των δικαιωμάτων των 500.000 μικροεπενδυτών που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια, που είναι νεκροί ή που περιμένουν βοήθεια και που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο», έγραψε στο Twitter.

Περισσότερα

Διεθνή

Σεισμός στην Τουρκία: Σε γήπεδα η αναγνώριση των νεκρών από τους σεισμούς – Συγκλονιστικές εικόνες

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι κάτοικοι στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας περνούσαν δίπλα από εκατοντάδες σορούς που βρίσκονται σε γήπεδα και χώρους στάθμευσης, σηκώνοντας προσεκτικά από το πρόσωπό τους τις κουβέρτες που τους καλύπτουν προσπαθώντας να αναγνωρίσουν τους νεκρούς συγγενείς τους μετά τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε την περιοχή.

Η Νάντα, μια Σύρια και ο Τούρκος σύζυγός της ρώτησαν μέλος των σωστικών ομάδων ποιος είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος για να βρουν την ανιψιά και τη θεία τους μεταξύ των 100 και πλέον πτωμάτων που έχουν τοποθετηθεί στον χώρο στάθμευσης στο νοσοκομείο του Χατάι κοντά στην πόλη Αντάκια (Αντιόχεια) της νότιας Τουρκίας.

«Τσεκάρετε ένα προς ένα» τους είπαν.

«Η γυναίκα μου δεν μιλά τουρκικά και εγώ δεν βλέπω πολύ καλά», δήλωσε ο σύζυγος, που δεν έδωσε το όνομά του. «Πρέπει να ελέγξουμε όλα τα πρόσωπα. Χρειαζόμαστε βοήθεια».

000_338T2AK

Πολλοί από αυτούς που σκοτώθηκαν στον σεισμό – που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας – είχαν τοποθετηθεί σε ειδικούς σάκους, ή είχαν καλυφθεί με κουβέρτες ή μουσαμάδες, έως ότου τους αναγνωρίσουν συγγενείς ή φίλοι και τους μεταφέρουν από το σημείο αυτό. Τα πτώματα είχαν τοποθετηθεί σε σκηνές ή πάνω στο πεζοδρόμιο έξω από το νοσοκομείο των 1.130 κλινών που κατασκευάστηκε το 2016, το οποίο υπέστη πολύ μεγάλες ζημιές.

Σε κάποιους νεκρούς υπήρχαν ετικέτες με τα προσωπικά τους στοιχεία, σε άλλους όχι. Οι συγγενείς που εντοπίζουν κάποιο δικό τους πρόσωπο λαμβάνουν πιστοποιητικό θανάτου και άδεια ταφής από εισαγγελέα που βρίσκεται στο σημείο και στη συνέχεια μεταφέρουν τους νεκρούς με τα δικά τους οχήματα.

Μια γυναίκα που δεν μπορούσε να βρει τη αδελφή της φώναζε: «Θεέ μου, κοίτα πώς είμαστε, θα είμαστε ευγνώμονες εάν βρούμε τις σορούς των δικών μας ανθρώπων».

Ο Ερντέμ, 36 ετών, εργαζόμενος στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που ήρθε από τη Σμύρνη, στη δυτική Τουρκία, δήλωσε ότι ένα πρόβλημα είναι η έλλειψη νεκροτομείων και ότι οι συντονιστές περιμένουν φορτηγά-ψυγεία για να τοποθετήσουν τους νεκρούς.

Προς τα βόρεια, στο Καχραμανμαράς, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, τουλάχιστον 100 σοροί είχαν τοποθετηθεί σε γήπεδο, όπου οι κάτοικοι πήγαιναν για αναγνώριση.

Μια γυναίκα έπεσε στα γόνατα, κλαίγοντας. Εντός του αγωνιστικού χώρου και κάτω από σειρές άδειων καθισμάτων για θεατές, κείτονταν τα πτώματα τριών μικρών παιδιών καλυμμένα με σεντόνια πάνω σε παιδικά φορεία.

Περισσότερα

Διεθνή

Σεισμός στην Τουρκία: Περισσότερους από 1.500 γιατρούς και διασώστες έστειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στείλει συνολικά παραπάνω από 1.500 γιατρούς και διασώστες στην Τουρκία για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του σεισμού, ανακοίνωσε ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς.

Η βοήθεια αυτή προέρχεται από 20 χώρες της ΕΕ και τρεις χώρες που συμμετέχουν στο Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, ενώ η Τουρκία ζήτησε σήμερα επιπλέον υποστήριξη, αυτή τη φορά σε είδη βοήθειας εκτάκτου ανάγκης: σκηνές, κουβέρτες και σόμπες.

Όσον αφορά τη Σύρια, η Δαμασκός ζήτησε την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ σήμερα το πρωί. Όπως εξήγησε ο Επίτροπος Λέναρτσιτς, το αίτημα βοήθειας από τη Συρία περιέχει ένα μακρύ κατάλογο: βοήθεια ή υπηρεσίες αναζήτησης και διάσωσης, ιατρικά είδη και ιατρικό εξοπλισμό, τρόφιμα και πολλά ακόμα είδη βοήθειας έκτακτης ανάγκης.

«Ενθαρρύνουμε τα κράτη-μέλη και τις άλλες χώρες που συμμετέχουν στο Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, να ανταποκριθούν ευνοϊκά σε αυτό το αίτημα», τόνισε ο Λέναρτσιτς και πρόσθεσε ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι η βοήθεια θα φτάσει στα άτομα που τη χρειάζονται. «Αυτό είναι κάτι που θα το παρακολουθούμε».

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα