Connect with us

Ελλάδα

“Ανέλπιδη η ανοσία της αγέλης”-Εξομολόγηση της καθηγήτριας Επιδημιολογίας Αθηνάς Λινού στην «Γ» 

Published

on

Της Τέτας Γιαννάρου

Προσδοκούμε στην αποκλιμάκωση της πανδημίας. Στο STOP των θανάτων. Στη μείωση των κρουσμάτων. Στην έξοδο από την πανδημία. Και η παραλλαγή Όμικρον; Τι μεταφέρει και πόσο η Όμικρον 2 (ΒΑ.2) ανιχνεύεται και μπορεί να προκαλέσει νέα επιδημικά κύματα; Οι επανανοσήσεις θα αποτελούν θέμα ρουτίνας; Θα επιτευχθεί ανοσία της αγέλης; Τι περιμένουμε από τα νέα εμβόλια; Πόσο θα βοηθήσουν τα αντιιικά της MERCK που μπήκαν στην κυκλοφορία; Ποιο το αποτύπωμα της πανδημίας στα παιδιά;

Αν και η ζωή φαίνεται να συνεχίζει την πορεία της ανακτώντας κάποιες από τις προ κορωνοϊού συνήθειες με την αποκλιμάκωση των μέτρων, τα συγκεκριμένα ερωτήματα παραμένουν. Οι απαντήσεις από την καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού ρίχνουν φως, ενώ μια προσωπική εξομολόγηση δίνει την ανθρώπινη διάσταση του φόβου των παιδιών που εγείρει ο κορωνοϊός.

«Η ΟΜΙΚΡΟΝ ΕΠΑΝΑΜΟΛΥΝΕΙ»
Αναφερόμενη στην παραλλαγή Όμικρον 2 η γνωστή καθηγήτρια Επιδημιολογίας επισημαίνει: «Αν η παραλλαγή της Όμικρον 1 έχει αποδειχθεί εν τοις πράγμασι (αριθμός κρουσμάτων) ότι είναι υπερμεταδοτική, η Όμικρον 2 (ΒΑ.2) είναι πολλαπλάσια μεταδοτική, γεγονός που ερμηνεύει ότι η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων δεν έχει τον αναμενόμενο ρυθμό ανομοίωσης, όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια. Δεν έχουμε στοιχεία που να συνηγορούν ότι προκαλεί σοβαρότερη νόσηση, αλλά μπορεί να παρατείνει τα τρέχοντα κύματα της Όμικρον. Η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να είναι πιο ήπια συμπτωματολογικά, ωστόσο δεν σημαίνει ότι είναι ακίνδυνη».

Η ίδια δεν αποκλείει το ενδεχόμενο με την Όμικρον να υπάρξουν διασωληνώσεις ή ακόμα και θάνατοι: «Λόγω του αυξημένου αριθμού ατόμων που θα νοσηλευτούν σε απλές κλίνες, κάποιοι θα μπουν σε ΜΕΘ και ο αριθμός μπορεί να είναι ίδιος ή και μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο της Δέλτα. Οι μη εμβολιασμένοι νοσούν ξανά και μεταδίδουν τον ιό, το ίδιο και οι εμβολιασμένοι, με την διαφορά ότι όσοι έχουν κάνει την τρίτη δόση δεν θα χάσουν την ζωή τους. Εμβολιασμένοι, αλλά και όσοι έχουν νοσήσει θα επαναμολυνθούν από τις μεταλλάξεις τις Όμικρον».

Δεν είναι εύκολο πλέον να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης σύμφωνα με την καθηγήτρια Επιδημιολογίας. «Το ευχόμαστε, αλλά δεν έχουμε στοιχεία που το επιβεβαιώνουν. Η Ν. Αφρική αποτελεί έναν δείκτη αναφοράς γιατί έκλεισε εκεί το κεφάλαιο της Όμικρον. Όμως όταν λόγω υπερμεταδοτικότητας υπάρχουν τόσα κρούσματα και μάλιστα όταν η Όμικρον δεν εξασφαλίζει ανοσία, αλλά υπάρχουν επαναμολύνσεις, πώς θα καταστεί εφικτή η ανοσία της αγέλης;» τονίζει.

«ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ-ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΩΝ»
«Κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να απαντήσει στο γιατί υπάρχει τόσο μεγάλος αριθμός θανάτων στα Νοσοκομεία. Βέβαια δεν συμβαίνει μόνο στη χώρα μας, αλλά είναι αλήθεια ότι σε σχέση με τον πληθυσμό μας έχουμε αυξημένους θανάτους» επισημαίνει η κ. Λινού, ενώ προβάλλει ως παρατήρηση: «Στη χώρα μας δεν έχουμε απόλυτη επάρκεια εμβολιαστικής κάλυψης. Επίσης, επειδή η Εντατικολογία είναι σχετικά πρόσφατη ειδικότητα, δεν υπάρχει επάρκεια εντατικολόγων σε πολλές χώρες, πολύ περισσότερο στη χώρα μας. Αυτό μπορεί να έχει μια εξήγηση και παράλληλα το γεγονός ότι με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων δεν υπάρχει πλέον ικανοποιητική στελέχωση σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό».

«ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΙΙΚΑ»
Σύμφωνα με την κ. Λινού, θα βοηθήσουν τα αντιιικά της MERCK που μπήκαν στην κυκλοφορία γιατί «αν δοθούν εγκαίρως και σωστά, θα αποτρέψουν την κακή εξέλιξη της νόσου και θα αποτρέψουν διασωληνώσεις. Πρόκειται για ένα σημαντικό βοήθημα που μπορεί δυνητικά να αναχαιτίσει τη φορά του κύματος και να αποτρέψει την επιδείνωση σε ευάλωτες ομάδες και ασθενείς με κακή πρόγνωση».

«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ»
Αναφερόμενη στο τεράστιο ψυχολογικό αποτύπωμα που αφήνει ως τραύμα η πανδημία στα παιδιά, καθώς μόνο στην Ελλάδα έχουν μείνει ορφανά 10.000 λόγω κορωνοϊού, και στην αναγκαιότητα επίλυσής του, αφηγήθηκε ένα προσωπικό χαρακτηριστικό περιστατικό: «Ήμουν πρόσφατα στην Αμερική, όπου πήγα να πάρω την 7χρονη εγγονή μου από το σχολείο. Θα έπρεπε πριν βγάλει τη μάσκα να κάνει τεστ. Τότε έντρομη, μου είπε: “Τι θα κάνω, γιαγιά, αν βγω θετική; Να δεις εγώ θα αρχίσω να τρέχω και δεν θα ξέρω πού να πάω γιατί μπορεί να μολύνω εσένα και όλη την οικογένεια”. Της εξήγησα πως αν συμβεί αυτό, θα μείνει στο δωμάτιό της και θα την φροντίζουμε έως ότου γίνει καλά και το ίδιο θα συμβεί αν αρρωστήσω εγώ ή όποιο μέλος της οικογένειας. Έτσι ησύχασε…». Μέσω του προσωπικού παραδείγματος προτείνει η Πολιτεία να ετοιμάσει σχετικό υλικό και να μετεκπαιδεύσει τους εκπαιδευτικούς, ώστε να υπάρχει πρέπουσα στήριξη στα παιδιά. «Τα παιδιά της πανδημίας χρειάζονται ειδική μεταχείριση και ψυχολογική ενδυνάμωση από εξειδικευμένους δασκάλους» καταλήγει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement