Connect with us

Χωρίς κατηγορία

«Ήταν θαμμένοι στο χιόνι»-«Πάγωσε» η Πάτρα-Φονική χιονοστιβάδα-έκοψε το «σχοινί» της ζωής των έμπειρων αναρριχητών

Published

on

Τρεις φίλοι, τρεις έμπειροι αναρριχητές και χιονοδρόμοι, τρεις άνθρωποι δραστήριοι και ιδιαίτερα αγαπητοί άφησαν την τελευταία τους πνοή στο Χελμό, όπου είχαν πάει για παγοαναρρίχηση.

Μία ασύλληπτη τραγωδία που «πάγωσε» την Πάτρα, τον Ορειβατικό Σύλλογο και τον κόσμο της αναρρίχησης και χιονοδρομίας σ’ όλη την Ελλάδα. Ο 56χρονος, Γιάννης Τορέλλι μορφή του ορειβατικού κινήματος με δεκάδες διακρίσεις που συμμετείχε ενεργά στη διαμόρφωση αναρριχητικών διαδρομών σε όλη την Ελλάδα, ο 40χρονος Αθανάσιος Σωτηρόπουλος, μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Πατρών και ο 49χρονος Παναγιώτης Τέκος, προϊστάμενος του ΕΛΓΑ στην Κορινθία και μόνιμος κάτοικος Πατρών μοιράζονταν το ίδιο πάθος και αγάπη για το βουνό, στο οποίο όμως, έμελλε να «φύγουν» τόσο πρόωρα και άδικα…
Όπως όλα δείχνουν, οι ορειβάτες χτυπήθηκαν από χιονοστιβάδα πριν προλάβουν να φθάσουν στο σημείο που είχαν προγραμματίσει να κάνουν παγοαναρρίχηση. «Οι τρεις φίλοι μας αναρριχητές εντοπίστηκαν, χωρίς τις αισθήσεις τους. Οι φόβοι για την χιονοστιβάδα στα ύδατα της Στυγός 2 χλμ μακριά από τις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού δυστυχώς επαληθεύτηκαν. Πενθούμε για τους αγαπημένους φίλους. Τα θερμά μας συλλυπητήρια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του, το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

Το απόγευμα του Σαββάτου οι άτυχοι άντρες, προσπαθούσαν να βρουν πάγο για να σκαρφαλώσουν, εκτός των ορίων του χιονοδρομικού κέντρου, σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο σημείο.
Η αναζήτηση των τριών ανδρών ξεκίνησε από το Χιονοδρομικό, αφότου δεν απαντούσαν στο τηλέφωνο που είχαν δώσει όταν άφησαν το αυτοκίνητό τους στο πάρκινγκ του Χιονοδρομικού Κέντρου.
Αμέσως με οχήματα του Χιονοδρομικού, το προσωπικό του Κέντρου άρχισαν την αναζήτησή τους και ειδοποιήθηκε η Αστυνομία. Στο σημείο έσπευσαν άντρες της Π.Υ. Καλαβρύτων, Περιπολικό του Α.Τ. Καλαβρύτων και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Καλαβρύτων, ενώ ζητήθηκε και η συνδρομή της 6ης ΕΜΑΚ, η οποία έφθασε στο σημείο και με ερπυστιοφόρο όχημα.
Χθες το πρωί στο Χιονοδρομικό Κέντρο έφθασε και η ομάδα Μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Πυροσβεστικού Σώματος, διασωστική ομάδα, μέλη της ΕΟΔ, ενώ έκαναν συνεχώς πτήσεις δυο ελικόπτερα του Στρατού και του ένα ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος. Στο σημείο μετέβη ο Συντονιστής της Π.Υ. Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, υποστράτηγος Νίκος Ρουμελιώτης, ο οποίος συντόνιζε την επιχείρηση. Συνολικά από την Πυροσβεστική επιχείρησαν 22 πυροσβέστες με την Ο.Ο.Ε.Δ. της 6ης ΕΜΑΚ, ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα και ομάδα ΣΜηΕΑ.

Η «Γ» μίλησε αποκλειστικά χθες με τον ιδιώτη διασώστη- οδηγό βουνού ο οποίος εντόπισε πρώτος τους άτυχους αναρριχητές

Του Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου

«Ήμουν με μια ομάδα τεσσάρων ατόμων καθ οδό προς το Αλπινιστικό κέντρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας – Αναρρίχησης στον Παρνασσό, όταν ενημερωθήκαμε από την ΕΜΑΚ προκειμένου να συνδράμουμε στις έρευνες. Γύρω στις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε η αναζήτηση από την Περιστέρα προς Χιονοδρομικό. Η προσπάθειά μας διήρκησε περίπου τέσσερις ώρες. Τους βρήκαμε στην κυριολεξία θαμμένους στο χιόνι και αμέσως ξεκινήσαμε την προσπάθεια ανάσυρσης» αναφέρει ο Γιώργος Βουτυρόπουλος, ο επικεφαλής της ομάδας που εντόπισε χθες τους άτυχους ορειβάτες αναρριχητές.

Σύμφωνα με τον κ. Βουτυρόπουλο, στην προσπάθειά τους να περάσουν από τα Ύδατα Στυγός, κατά την μετάβασή τους στο σημείο της αναρρίχησης πιθανότητα βρέθηκαν σε ένα σημείο όπου είχε συγκεντρωθεί μεγάλη ποσότητα χιονιού.

«Κινούμενοι πάνω στο χιόνι, προκάλεσαν οι ίδιοι μια μεγάλη χιονοστιβάδα σε σημείο ασταθές, πάνω στο γκρεμό που οδηγεί στην κορυφή της Στυγός, η χιονοστιβάδα τους παρέσυρε γύρω στα 100 μέτρα και εκεί θάφτηκαν» συνεχίζει.
Οι τρεις άτυχοι αναρριχητές είχαν βρεθεί στα 2.200 μ. ύψος και μετά την πτώση βρέθηκαν νεκροί στα 2.100 μ.

«Τα ίχνη τους πρέπει να είχαν χαθεί από το απόγευμα του Σαββάτου. Το βράδυ κατά την ώρα που οι εργαζόμενοι αποχώρησαν από το Κέντρο είδαν το όχημά τους. Επειδή είναι φίλοι του Χελμού και τους γνωρίζουμε, ενημερώθηκαν οι αρχές και εν συνεχεία οι οικογένειες που επιβεβαίωσαν ότι δεν είχαν επικοινωνία μαζί τους. Αμέσως ξεκίνησε η επιχείρηση. Από την πρώτη στιγμή άνθρωποι μας ανέβηκαν στην κορυφή του βουνού και προσπαθούσαν να αναζητήσουν ίχνη.

Λόγω του γεγονότος ότι είχε πέσει η νύχτα, κάναμε σήματα με φακούς και άλλα μέσα μήπως και ανταποκριθούν. Με το πρώτο φως της ημέρας» αναφέρει ο Αλέξης Άγριος, Διευθυντής του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων.
Ο

Γιώργος Βουτυρόπουλος είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Οδηγών Βουνού και κατάγεται από το Κορωπί. Είναι ειδικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Ορειβασίας σε θέματα ορειβατικής εκπαίδευσης εδώ και μια 20ετία και είναι υπεύθυνος για τις σχολές Εκπαιδευτών και, επίσης για σχολές αρχηγών αναβάσεων και σχολές ορειβασίας και αναρρίχησης μέσου επιπέδου.

«Είναι πολύ σημαντικό που μας βοήθησε καθώς οι άνθρωποι αυτοί, αν δεν τους βρίσκαμε άμεσα, θα ήταν πολύ δύσκολο να εντοπιστούν ένα 24ωρο αργότερα. Με το επόμενο χιόνι θα είχαμε χάσει τα ίχνη τους» αναφέρει ο κ.Αγριος.

«Από τις πρώτες πρωινές ώρες τόσο η ΕΜΑΚ όσο και το Χιονοδρομικό, μαζί με τις δύο ομάδες, μία από την κορυφή της Στυγός και μία από κάτω, από Περιστέρα-Μεσορρούγι, είχαν ξεκινήσει τις έρευνες. Πέταξαν και δύο drone, της ΕΜΑΚ και του Χιονοδρομικού. Στο τέλος η εμπειρία των οδηγών βουνού βοήθησε να βρεθούν έγκαιρα. Παρά τα τεχνικά μέσα, οι έρευνες θα μπορούσαν να διαρκέσουν μέρες!» αναφέρει στη «Γ» ο Θύμιος Τζόβολος, χειριστής drone από τα Καλάβρυτα.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement