Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Εκκλησιαστικά

Ο Άγιος της ημέρας: Όσιος Παρθένιος, ο προστάτης των καρκινοπαθών

Δημοσιεύθηκε

στις

“Αν δεν σου αρέσει κάτι, άλλαξέ το. Αν δεν μπορείς να το αλλάξεις, άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο το αντιμετωπίζεις”
Μάγια Αγγέλου, Αφροαμερικανίδα ποιήτρια (1928-2014)

Σήμερα 7 Φεβρουαρίου εορτάζει ο Όσιος Παρθένιος, προστάτης των καρκινοπαθών. Καταγόταν από κάποια κωμόπολη της Βιθυνίας και έζησε κατά τους χρόνους του Μ. Κωνσταντίνου (324-337).
Ήταν γιος του διακόνου της Εκκλησίας της Μελιτοπόλεως, Χριστοφόρου. Ο τρόπος με τον οποίο ο Κύριος αλίευσε τους αποστόλους που ήσαν ψαράδες, τον έκανε να αγαπήσει την αλιεία.
Τα χρήματα που εισέπραττε από την πώληση των ψαριών δεν τα κρατούσε για τον εαυτό του, αλλά τα μοίραζε στους φτωχούς. Γι’ αυτό κι όταν τον ευχαριστούσαν έλεγε: «Γιατί με ευχαριστείτε; Δεν έχω καμία τέτοια αξίωση. Μήπως είμαστε ξένοι; Εμείς είμαστε αδελφοί. Τι δε απλούστερο και φυσικότερο από το να βοηθά αδελφός τους αδελφούς;».
Για την ενάρετή του παρουσία ο Επίσκοπος Μελιτοπόλεως Φίλιππος τον χειροτόνησε πρεσβύτερο κι αργότερα ο Επίσκοπος Κυζίκου Αχίλλιος τον χειροτόνησε Επίσκοπο Λαμψάκου.
Ο Θεός τον προίκισε με το χάρισμα της θαυματουργίας, για να μπορέσει να εκδιώκει τους δαίμονες από τους ανθρώπους και να θεραπεύει κάθε είδους ασθένεια. Γι’ αυτό προσφεύγουν σε αυτόν ιδιαίτερα οι πάσχοντες από τη νόσο του καρκίνου. Ο Όσιος Παρθένιος εκοιμήθη εν ειρήνη.
Τμήμα της τιμίας κάρας του φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Μακρυμάλλη της Μητροπόλεως Χαλκίδας, ενώ αποτμήματα του ιερού λειψάνου του βρίσκονται και στη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου στα Καλάβρυτα.


Ροή ειδήσεων

Advertisement