Πάτρα - Δ. Ελλάδα
Πράσινη» πόλη χωρίς… πράσινο-Ελάχιστο στον αστικό ιστό της, παρά τα… «πανηγύρια» της δημοτικής Αρχής για τη δεύτερη θέση
Του Διονύση Ζακυνθινού
Η Πάτρα εμφανίζεται στα… χαρτιά ως μια από τις πιο «πράσινες» πόλεις της Ελλάδας, αλλά πάσχει από σοβαρή έλλειψη πρασίνου στον πολεοδομικό ιστό της.
Κι αυτό που υπάρχει είναι μικρότερο ακόμη και από την ελάχιστη, αποδεκτή, αναλογία ανά τετραγωνικό. Ακούγεται αντιφατικό, αλλά ισχύει και έχει την εξήγηση του.
Η ένταξη στον Δήμο Πατρέων περιαστικών περιοχών (όπως το Πλατάνι, τα Σελλά, τα Αργυρά κ.α) έχει ως αποτέλεσμα η αχαϊκή πρωτεύουσα να βρίσκεται σήμερα στη δεύτερη θέση των «πράσινων» πόλεων πανελλαδικά.
Κι αυτό έσπευσε να το εκμεταλλευτεί πολιτικά η δημοτική Αρχή, παρουσιάζοντας το ως δικό της επίτευγμα, και προτάσσοντας ενδεικτικά μεταξύ άλλων το νότιο πάρκο, το Πλατανόδασος και το πάρκο του Κόκκινου Μύλου.
Όμως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Στον πολεοδομικό ιστό της Πάτρας το πράσινο είναι ελάχιστο. Και δεν πρόκειται για την εξαίρεση, αλλά για τον κανόνα, καθώς η Ελλάδα παρουσιάζει την χαμηλότερη κατά κεφαλή αναλογία αστικού πρασίνου σε όλη την Ευρώπη.
Όσον αφορά το αστικό πράσινο στην Πάτρα, αυτό φαίνεται (από απεικόνιση του Google Earth) να καλύπτει επιφάνεια σαφώς μικρότερη του 10% της συνολικής έκτασης της, που είναι η ελάχιστη αναλογία πρασίνου που ενδείκνυται για μια βιώσιμη περιβαλλοντικά πόλη.
Η απουσία πρασίνου στον αστικό ιστό αποδίδεται κυρίως στην οικοδομική έξαρση των τελευταίων δεκαετιών. Γεγονός για το οποίο δεν ευθύνεται ασφαλώς η σημερινή δημοτική Αρχή.
Η αστυφιλία που ενέσκηψε μεταπολεμικά στη χώρα, σε συνδυασμό με την περιβόητη αντιπαροχή, είχαν ως αποτέλεσμα την…τσιμεντοποίηση των πόλεων, μηδέ εξαιρουμένης της Πάτρας.
Για να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, πράγματι, η δημοτική Αρχή έχει καταβάλει προσπάθειες για να ενισχυθεί το πράσινο. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η Πάτρα «πρασίνισε» απότομα χάρη στις παρεμβάσεις της.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΑΝ ΦΥΤΕΥΑΜΕ ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ…
«Ομολογώ ότι, διαβάζοντας τα στοιχεία που δείχνουν ότι η Πάτρα είναι μια από τις πιο “πράσινες” πόλεις, εντυπωσιάστηκα», λέει στη «Γ» ο πρόεδρος του παραρτήματος Πελοποννήσου του ΓΕΩΤΕΕ Θανάσης Πετρόπουλος, επισημαίνοντας: «Αλλά τα στοιχεία αυτά δεν αντιστοιχούν στην εικόνα που αντικρίζουμε. Στον αστικό ιστό δεν έχουμε το πράσινο που θα έπρεπε. Χρειαζόμαστε περισσότερες εστίες πρασίνου. Εάν φυτεύαμε ένα δέντρο κάθε μέρα, η εικόνα θα ήταν πολύ καλύτερη. Και αυτή είναι η πρόταση μου. Να φυτεύουμε, έστω, ένα δέντρο την ημέρα».
«ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ» Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Η Πάτρα είναι η δεύτερη πιο «πράσινη» πόλη της Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος.
Τα ευρήματα προέκυψαν από έκθεση του με θέμα «Ποιος ωφελείται από το πράσινο στις πόλεις; Οι κοινωνικές ανισότητες στην πρόσβαση σε αστικό πράσινο στην Ευρώπη».
Βασικό εργαλείο της έκθεσης, η οποία περιλαμβάνει όλες τις πόλεις που βρίσκονται στην Urban Audit List της Eurostat, είναι φωτογραφίες από το ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα «Κοπέρνικος».
Σύμφωνα, λοιπόν, μ’ αυτήν, η Πάτρα έχει ποσοστό πρασίνου 44,6% (16,7 από τα 37,5 τ. χλμ.), ενώ προηγείται η Καλαμάτα καθώς στο 54,4% της πρωτεύουσας της Μεσσηνίας υπάρχουν δέντρα. Αυτό σημαίνει πως τα δέντρα εκτείνονται σε 23,2 από τα 42,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα του αστικού ιστού της Καλαμάτας. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Καβάλα με 36% (20,8 από τα 57,7 τ. χλμ.), ενώ από τις 9 ελληνικές πόλεις που εξετάστηκαν στην τελευταία θέση βρέθηκε ο Βόλος με μόλις 4,% (1,3 από 27 τ. χλμ. κάλυψη δέντρων).