Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Κορονοϊός: Έως και 100% προστασία προσφέρει η μάσκα του ΑΠΘ για το υγειονομικό προσωπικό

Δημοσιεύθηκε

στις

Πιστοποιήθηκε η υψηλή αποτελεσματικότητα, έως και 100%, της μάσκας αποστείρωσης εισπνεόμενου και εκπνεόμενου αέρα, που δημιουργήθηκε στα εργαστήρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για την προστασία του υγειονομικού προσωπικού από την έκθεση στον κορονοϊό SARS-CoV-2.

Η πιστοποίηση της μάσκας του ΑΠΘ έγινε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και η πρώτη κλινική μελέτη δοκιμής της, πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο». Η μικροβιοκτόνος μάσκα φέρει την ονομασία VITER (Virus Terminator).

Ο έλεγχος μικροβιακού φορτίου ελέγχου πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2022 στο Τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου Εμβολίων, Φαρμάκων και Φαρμακευτικών Προϊόντων του Ινστιτούτου υπό την επίβλεψη του προϊσταμένου Δρ. Ιωάννη Ράμπια και απέδειξε τη μείωση του μικροβιακού φορτίου και κατ’ επέκταση του ιικού φορτίου του αέρα μετά την εφαρμογή του μηχανολογικού συστήματος αποστείρωσης αέρα Viter σε ποσοστό 99,25% κατά μέσο όρο, στη μέγιστη ένταση λειτουργίας της συσκευής (FAN 3 – με μάσκα). Κατά τη διαδικασία ποιοτικού ελέγχου το ολικό μικροβιακό φορτίο εξουδετερώθηκε έως και 100%.

Κύριο χαρακτηριστικό της συσκευής VITER αποτελεί ότι αποστειρώνει τόσο τον εισπνεόμενο όσο και τον εκπνεόμενο αέρα, ώστε αν ο χρήστης της μάσκας είναι ασυμπτωματικός φορέας του κορονοϊού SARS-CoV-2 να μην μεταδίδει τον ιό σε συναδέλφους του, οι οποίοι βρίσκονται στον ίδιο χώρο και χρησιμοποιούν συμβατικά μέτρα προστασίας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement