Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023
Connect with us

Μαγειρική

Κρεμμυδόσουπα με γραβιέρα Κρήτης

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

8 μεγάλα κρεμμύδια (άσπρα ή κίτρινα), σε χοντρές φέτες

4 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος

3 φλιτζάνια νερό

½ φλιτζάνι κονιάκ

1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου

½ λίτρο ζωμό μοσχαρίσιο

6 κλαδάκια θυμάρι φρέσκο

2 φύλλα δάφνης

1 μπαγκέτα ψωμί 300γρ.

γραβιέρα Κρήτης

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο σοτάρετε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο και τα κρεμμύδια για περίπου 20 λεπτά. Μεταφέρετε τα κρεμμύδια και τα υγρά τους σε πυρέξ, αλατοπιπερώνετε, σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στον φούρνο για 30 λεπτά. Βγάζετε τα κρεμμύδια από το φούρνο (ίσως χρειαστεί να τους προσθέσετε 3-4 κουτ. σούπας νερό) και με σπάτουλα ξύνετε το πυρέξ, να πάρετε και τα κομματάκια της σάλτσας και των κρεμμυδιών. Βάζετε ξανά στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια και ό,τι υγρά έχουν μείνει στο πυρέξ, προσθέτετε λίγο νερό και μαγειρεύετε τα κρεμμύδια μέχρι να καραμελώσουν, να εξατμιστούν όλα τα υγρά και να πάρουν τα κρεμμύδια πολύ σκούρο καφέ χρώμα, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην καούν. Εάν εξατμιστούν τα υγρά πριν αποκτήσουν τα κρεμμύδια το επιθυμητό χρώμα, προσθέτετε πάλι λίγο νερό και συνεχίζετε μέχρι να εξατμιστεί. Όταν καραμελώσουν τα κρεμμύδια προσθέτετε τα 3 φλιτζάνια νερό, τους ζωμούς και τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζετε για 20 λεπτά ακόμα. Κόβετε την μπαγκέτα σε φέτες και τις αραδιάζετε σε ένα ρηχό ταψί. Τρίβετε επάνω τους αρκετή γραβιέρα, κρατώντας λίγη και για το σερβίρισμα. Ψήνετε τις φέτες στο γκριλ μέχρι να λιώσει η γραβιέρα και τις αφήνετε να κρυώσουν. Σερβίρετε την κρεμμυδόσουπα σε πυρίμαχα βαθιά μπολ, βάζετε πάνω σε κάθε μπολ από 2 φέτες μπαγκέτας και πασπαλίζετε την επιφάνεια με τριμμένη γραβιέρα. Ξαναβάζετε τα μπολ με τη σούπα στο γκριλ και μόλις λιώσει η γραβιέρα σερβίρετε αμέσως!

Μαγειρική

Τυρόπιτα στο τηγάνι με δύο τυριά       

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

2 χωριάτικα φύλλα

6 κουταλιές ελαιόλαδο

4 κουταλιές γάλα ή νερό

150 γρ. τυρί φέτα ή 1 κούπα μυζήθρα

70 γρ. τυρί κρέμα δηλ. 1 κουταλιά γεμάτη ή γιαούρτι στραγγιστό

προαιρετικά 1 αβγό

Εκτέλεση:

Ξεπαγώνετε 1 πακέτο χωριάτικα φύλλα τουλάχιστον 2 ώρες νωρίτερα. Κομματιάζετε το τυρί και ανακατεύετε με την κρέμα τυριού. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζετε 1-2 κουταλιές λάδι και το αλείφετε παντού με πινέλο σε όλη την επιφάνεια του και τα τοιχώματα. Τοποθετείτε το 1ο φύλλο χαλαρά αφήνοντας να εξέχουν οι άκρες και βάζετε 1-2 κουταλιές λάδι. Απλώνετε προσεκτικά τη γέμιση παντού στο φύλλο. Βάζετε από πάνω το 2ο φύλλο πάλι χαλαρά και το λαδώνετε με 2 κουταλιές λάδι και κλείνετε με τις άκρες που εξέχουν, τις οποίες βρέχετε με μια κουταλιά λάδι. Βρέχετε την πίτα γύρω-γύρω με το γάλα ή το νερό. Ανάβετε το μάτι της κουζίνας στην αρχή στο 1ο λεπτό σε δυνατή φωτιά και μετά κατεβάζετε σε μέτρια. Κουνάτε πότε-πότε το τηγάνι όπως κάνετε με την ομελέτα ελέγχοντας από κάτω αν ψήθηκε. Μετά από 5-6 λεπτά που έχει πάρει χρυσόξανθο χρώμα βάζετε μια πιατέλα και γυρνάτε ανάποδα την πίτα και την ξαναβάζετε στο τηγάνι από την άψητη πλευρά να ακουμπά. Αν είναι στεγνή πριν τη γυρίσετε προσθέτετε 1 κουταλιά λάδι στα σημεία που σας φαίνεται στεγνή. Κουνάτε γύρω-γύρω το τηγάνι και μετά από 5΄ αφού ελέγξετε ότι έχει ψηθεί τη βγάζετε και τη σερβίρετε.

Περισσότερα

Μαγειρική

Σπανακόπιτα χωρίς φύλλο, με πράσο και φέτα     

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι

2 πράσα

3 αυγά

200 γρ στραγγιστό γιαούρτι

50 ml ελαιόλαδο

πιπέρι

άνηθο-δυόσμο

10 γρ μπέικιν πάουντερ

200 γρ αλεύρι γ.ο.χ.

1 κιλό σπανάκια

200-300 γρ φέτα

σιμιγδάλι

Εκτέλεση:

Ξεκινάτε καθαρίζοντας και πλένοντας όλα τα χορταρικά. Στη συνέχεια, τα στραγγίετε και τα ψιλοκόβετε. Έπειτα, τσιγαρίζετε σε καυτό ελαιόλαδο το κρεμμύδι και τα πράσα. Σε ένα μπολ αναμειγνύετε τα αυγά με το γιαούρτι και το λάδι. Προσθέτετε πιπέρι, άνηθο, δυόσμο, το μπέικιν και το αλεύρι. Κατόπιν, ανακατεύετε να γίνει χυλός και βάζετε το κρεμμύδι, τα πράσα, το σπανάκι και την σπασμένη φέτα. Συνεχίζετε παίρνοντας το μεγάλο ταψί της κουζίνας το οποίο λαδώνετε. Πασπαλίζετε με σιμιγδάλι την βάση του και απλώνετε στη συνέχεια το μείγμα. Τέλος, ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνετε στους 200 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, μέχρι να ροδίσει.

Περισσότερα

Μαγειρική

  Τσίζκεικ σοκολάτας με φιστίκια Αιγίνης

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 12 άτομα)

Για τη βάση

150 γρ. μπισκότα της αρεσκείας σας

100 γρ. βούτυρο

75 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

40 γρ. αλεύρι

15 γρ. κακάο

30 γρ. νερό

60 γρ. φιστίκια Αιγίνης ανάλατα

Για τη γέμιση

150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

800 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα

150 γρ. κρέμα γάλακτος 35%-36% λιπαρά

150 γρ. κουβερτούρα 55%

6 κρόκους αυγών + 2 μικρά αυγά

Για τα καραμελωμένα φιστίκια Αιγίνης

230 γρ. φιστίκια κομμένα στα 2

120 γρ. ζάχαρη

50 γρ. νερό

8 γρ. ανθό αλατιού

Εκτέλεση:

Αλέθετε τα μπισκότα σε σκόνη, τα ανακατεύετε με το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλεύρι, το κακάο και το νερό και φτιάχνετε μια λεία ζύμη. Απλώνετε τη ζύμη σε βουτυρωμένο τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. και ύψους 5 εκ. πιέζοντάς τη με την παλάμη σας για να δημιουργήσετε μία βάση χωρίς κενά. Σκορπίζετε τα φιστίκια και πιέζετε. Στο μίξερ χτυπάτε το φρέσκο τυρί κρέμα με τη ζάχαρη. Προσθέτετε έναν-έναν τους κρόκους και τα αυγά. Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος και πριν βράσει τη ρίχνετε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα. Ομογενοποιείτε πολύ καλά και προσθέτετε στο προηγούμενο μείγμα. Αδειάζετε λίγη ποσότητα να καλύψετε τη βάση και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 10΄. Αδειάζετε έπειτα και την υπόλοιπη γέμιση και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για άλλα 70΄. Σερβίρετε με καραμελωμένα φιστίκια. Ζεσταίνετε ελαφρώς τα φιστίκια σε τηγάνι. Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό στους 115°C, ρίχνετε τα φιστίκια και καραμελώνετε. Ρίχνετε και το αλάτι, ανακατεύετε και αποσύρετε.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα