Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Απαλλαγή για πάνω από 4.300 οικογένειες-Εγκρίθηκαν με την ψήφο της πλειοψηφίας τα ανταποδοτικά τέλη για το 2022 

Δημοσιεύθηκε

στις

Δριμεία κριτική στη δημοτική Αρχή για ανισότητες στη χρέωση των δημοτών για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες εξαπέλυσαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο συζήτησης του καθορισμού των τελών για το 2022 στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων.

Το θέμα εισηγήθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Διονύσης Πλέσσας επαναλαμβάνοντας πως η δημοτική Αρχή διεκδικεί τη συνολική κατάργηση των ανταποδοτικών τελών με χρηματοδότηση των Υπηρεσιών από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Βαδίζουμε σε τεντωμένο σκοινί, όχι μόνο να μην αυξήσουμε τα ανταποδοτικά τέλη, αλλά και να τα μειώνουμε και να απαλλάσσουμε από αυτά σύμφωνα με τον πολιτικό μας προσανατολισμό, λειτουργώντας παράλληλα τις Υπηρεσίες Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού», τόνισε ο κ. Πλέσσας αναφέροντας πως από το 2014 έχουν μειωθεί οι συντελεστές ανταποδοτικών τελών κατά 45%, ενώ για περισσότερες από 4.300 οικογένειες υπάρχει απαλλαγή. «Αυτή τη στιγμή με τις μειώσεις που έχουμε κάνει, έχουμε φτάσει τον οικιακό συντελεστή στο 1,08€/τ.μ. από 1,95€/τ.μ. που τον παραλάβαμε το 2014 δηλαδή μείωση 45% και 0,73€/τ.μ. τον χαμηλότερο. Τον επαγγελματικό συντελεστή από 3,60€/τ.μ. που τον παραλάβαμε τον έχουμε πάει μειούμενο στο 3,06€/τ.μ.», είπε ο αντιδήμαρχος και προσέθεσε πως στους κοινωφελείς και μη κερδοσκοπικούς Συλλόγους και Ιδρύματα, καθώς επίσης Πολιτιστικούς Συλλόγους, Εργατικό Κέντρο, Εμπορικός Σύλλογος, δημιουργήθηκε ξεχωριστός μειωμένος συντελεστής 0,81€/τ.μ.

«Για το 2022 εισηγούμαστε περαιτέρω τη μείωση του οικιακού συντελεστή από το 1,08€/τ.μ. που τον έχουμε πάει με τις προηγούμενες μειώσεις, στο 1€/τ.μ. νέα μείωση δηλαδή 8% περίπου και επίσης τον επαγγελματικό συντελεστή στο 2,90€/τ.μ. από το 3,06€/τ.μ. νέα μείωση δηλαδή 6% περίπου, θέλοντας να συμβάλλουμε ακόμη περισσότερο όσο μπορούμε στην κατεύθυνση οικονομικών ελαφρύνσεων των δημοτών μας και των επαγγελματιών της πόλης μας, ενώ ο συντελεστής της μεγάλης επιχειρηματικής δραστηριότητας που έχουμε δημιουργήσει όπως είναι οι τράπεζες, οι βιομηχανίες, οι αλυσίδες S/M, ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά θεραπευτήρια, εταιρίες κινητής τηλεφωνίας ΔΕΗ, κ.τ.λ.. από 4,5€/τ.μ. που είναι τώρα, πάει στα 6€/τ.μ.», κατέληξε ο κ. Πλέσσας.

ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος ανέφερε πως η δημοτική παράταξη «Πρωτεύουσα Ξανά» είναι σύμφωνη με την προοπτική μείωσης των δημοτικών τελών, ωστόσο τόνισε πως υπάρχουν ανισότητες στις χρεώσεις, καθώς δεν έχουν καθοριστεί γεωγραφικές ζώνες. «Δεν είναι δυνατόν να πληρώνει ένας κάτοικος του κέντρου της Πάτρας τα ίδια τέλη με έναν δημότη που διαμένει στις Ιτιές», τόνισε και επεσήμανε πως η δημοτική Αρχή δεν έχει φροντίσει να διασφαλίσει προγράμματα που θα βελτίωναν την εικόνα πόλης, με αποτέλεσμα το βάρος όλο για την καθαριότητα να πέφτει στους δημότες.

Από την παράταξη «Πάτρα Ενωμένη», ο δημοτικός σύμβουλος, Κώστας Σβόλης κατήγγειλε τη δημοτική Αρχή για υποκρισία και λαϊκισμό λέγοντας πως «η πρόβλεψη των εσόδων από τα ανταποδοτικά τέλη είναι κατά περίπου 900.000 ευρώ περισσότερα από πέρυσι. Γιατί αφού αγαπάτε το λαό δεν επιστρέφετε αυτά τα χρήματα στους δημότες; Αντί να ασκείτε συνεχώς αντιπολίτευση ξεκινήστε να ασκείτε διοίκηση».
Ο Γιώργος Ρώρος επεσήμανε πως η δημοτική Αρχή δεν υιοθέτησε καμία από τις προτάσεις της παράταξης «Ώρα Πατρών» προκειμένου τα ανταποδοτικά τέλη να είναι αποτελεσματικά. «Οι υπηρεσίες που παρέχονται δεν είναι ίδιες σε όλη την έκταση του Δήμου», είπε.

Ο επικεφαλής του «σπιράλ», Πέτρος Ψωμάς τόνισε πως οι εισηγήσεις της δημοτικής Αρχής για τα ανταποδοτικά τέλη είναι τα τελευταία χρόνια copy paste. «Αναμασάτε το ίδιο πολιτικό κείμενο. Και είναι πραγματικά ειρωνικό να ορίζετε τέλος διαφήμισης όταν η διαφήμιση και η χορηγία σας είναι άγνωστες λέξεις, την ώρα όμως που επιβάλλεται την αφισοκόλληση παντού», είπε.
Ο Θ. Ντρίνιας ανέφερε πως «στην Πάτρα έχει παγώσει ο χρόνος τα τελευταία χρόνια», ενώ ενστάσεις κατέθεσε και ο Αλέκος Χρυσανθακόπουλος.

Τα τέλη ψηφίστηκαν από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και τον κ. Πατούχα, ενώ λευκό ψήφισαν οι παρατάξεις «Πρωτεύουσα Ξανά», «Πάτρα Ενωμένη», ο κ. Βορίσης από τη «Νέα Πάτρα», «Ώρα Πατρών», «σπιράλ», «Κοινοτικόν», «Πάτρα, Διεθνής Σύγχρονη Πόλη» και ο δημοτικός σύμβουλος, Αντώνης Κουνάβης.

Ροή ειδήσεων

Advertisement