Μαγειρική
Κεφτεδάκια με κρέμα φέτας και γραβιέρα
Υλικά (για 4 άτομα)
300γρ. κιμά μοσχαρίσιο
300γρ. κιμά χοιρινό
3 – 4 φέτες ψωμί (την ψίχα)
γάλα, για το μούλιασμα του ψωμιού
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + 4 κουτ. σούπας
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
20 φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα
1/3 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο + λίγο ακόμη για γαρνίρισμα
1 αβγό
1 κουτ. γλυκού ούζο + 2 κουτ. σούπας ακόμα
1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
1 μεγάλη ντομάτα, τριμμένη
1½ κούπα γραβιέρα, σε μικρά κυβάκια
αλάτι, πιπέρι
Για την κρέμα φέτας
1 + 1/3 κούπας φέτα
1 + 2/3 κούπας φρέσκο γάλα
2 κουτ. σούπας πελτέ τομάτας
Εκτέλεση:
Μουλιάζετε το ψωμί στο γάλα. Σε μικρό τηγάνι ζεσταίνετε τις 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 5 λεπτά, μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει. Σε μεγάλο μπολ βάζετε τον κιμά, το ψωμί, το τσιγαρισμένο κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το δυόσμο, το αβγό, την 1 κουτ. γλυκού ούζο, την καπνιστή πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε καλά, να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Πλάθετε τα κεφτεδάκια σε μπαλάκια μεγέθους όσο ένα μεγάλο καρύδι και τα βάζετε στο ψυγείο να σφίξουν για μισή με μία ώρα. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Σε ένα μεγάλο τηγάνι με μεταλλική λαβή ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά τις 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κεφτεδάκια για 5 λεπτά από κάθε πλευρά. Βάζετε στο μούλτι όλα τα υλικά για την κρέμα φέτας και τα χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτετε στο τηγάνι τις 2 κουτ. σούπας ούζο, την ντομάτα και την κρέμα. Μεταφέρετε το τηγάνι στο φούρνο και ψήνετε για 50 λεπτά. Μόλις 10 λεπτά πριν βγάλετε από το φούρνο το τηγάνι, ρίχνετε τη γραβιέρα ομοιόμοφρα. Γαρνίρετε με το μαϊντανό και σερβίρετε με ρύζι ή μακαρόνια.