Τρίτη 16 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Προκόπης Παυλόπουλος: “Χρέος μου προς την Αιγιάλεια και την Ιστορία, η καθιέρωση της τοπικής εορτής της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας”

Δημοσιεύθηκε

στις

Με μεγάλη τιμή, το Αίγιο και η Αιγιάλεια υποδέχθηκαν το πρωί της Κυριακής τον τ. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο ως επίσημο προσκεκλημένο της πόλης, στον απόηχο των φετινών εορτασμών για την 201η επέτειο της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας.

Ο κ. Παυλόπουλος δεν ήταν παρών ανήμερα της επετείου (26 Ιανουαρίου) λόγω των συνεπειών της σφοδρής κακοκαιρίας, όμως πιστός στην υπόσχεσή του βρέθηκε την Κυριακή στο Αίγιο για να παραστεί στη Δοξολογία που εψάλη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου.

Μετά το τέλος της Δοξολογίας, ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος καλωσόρισε τον κ. Παυλόπουλο, τονίζοντας πως η παρουσία του προσδίδει επιπλέον κύρος στη σπουδαία επέτειο του μεγαλύτερου προεπαναστατικού πολιτικού γεγονότος της εποχής, η οποία ανακηρύχθηκε ως τοπική εορτή ιστορικής σημασίας με Προεδρικό Διάταγμα που υπέγραψε ο ίδιος ο κ. Παυλόπουλος στα τέλη του 2017.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, αφού αναφέρθηκε στη σημασία της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας ως απαρχή του Ελληνικού Κράτους-Έθνους και πράξη ύψιστης πολιτικής σημασίας, τόνισε πως το γεγονός είχε τα χαρακτηριστικά της σωστής επιλογής τοποθεσίας, οργάνωσης και αντιπροσωπευτικότητας, όπου εκφράστηκαν όλες οι διαφορετικές απόψεις που υπηρέτησαν τον κοινό υψηλό σκοπό. Επίσης, προανήγγειλε τη διεξαγωγή συνεδρίου για τη διπλωματία του 1821, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στο Αίγιο (που αναβλήθηκε το 2021 λόγω της πανδημίας) και προσκάλεσε ήδη ως ομιλητή τον κ. Παυλόπουλο.

Για τη μεγάλη τιμή που νιώθει ως επίτιμος δημότης Αιγιαλείας μίλησε ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος μάλιστα ήταν παρών στους πρώτους επίσημους εορτασμούς το 2018. “Η ημέρα που ανακηρύχθηκα επίτιμος Δημότης Αιγιαλείας μετεβλήθη σε χρέος μου, διότι με την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος δεν έκανα τίποτα άλλο παρά το χρέος μου προς την πόλη σας, υπηρετώντας την ιστορία” είπε ο τ. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, που αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στις εργασίες της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, δικαιολογώντας τον δισταγμό όσων προκρίτων που συμμετείχαν ανησυχούσαν για το πόσο έτοιμος ήταν τότε ο Ελληνισμός για να ξεσηκωθεί κατά των Οθωμανών. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα παράλληλα γεγονότα του Συνεδρίου του Λάιμπαχ, όπου οι μεγάλες δυνάμεις έμελλε να κηρύξουν “νομικά άκυρες” όλες τις επαναστατικές κινήσεις στην Ευρώπη.

Οι Έλληνες όμως δεν έκαναν πίσω και έτσι το νεώτερο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος που δημιουργήθηκε ήταν και το πρώτο στην Ευρώπη. Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πόσα οφείλει η δημιουργία του ελληνικού κράτους σε μια μεγάλη φυσιογνωμία που δυστυχώς του φερθήκαμε αφρόνως, στον Ιωάννη Καποδίστρια. Καταλήγοντας, σημείωσε: “Αυτή την πατρίδα πρέπει να υπερασπιστούμε, οι κίνδυνοι και οι απειλές είναι εδώ αλλά πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε ομονοούντες, μην ξεχνώντας τον αξιακό κώδικα του πολιτισμού μας. Είναι χρέος μας να θυμόμαστε την ιστορία μας και να μεταλαμπαδεύσουμε ζωντανές και αληθινές αξίες στις γενιές που έρχονται”.
Στη συνέχεια, αφού ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος έδωσε συγχαρητήρια για την ιστορική και θεολογική ομιλία του κ. Παυλόπουλου, τον κάλεσε να βραβεύσει τους νέους που έπεσαν στη θάλασσα ανήμερα των Θεοφανείων για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό, ενώ από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τέμενης δόθηκε στον κ. Παυλόπουλο δώρο μια ιστορική έκδοση. Η επίσκεψη του κ. Παυλόπουλου περιλάμβανε ακολούθως ξενάγηση στο Μουσείο Ψηφιακών Εκθεμάτων που στεγάζεται στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου στο Αίγιο, από την πρόεδρο της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας κα Βάνα Μπεντεβή, καθώς και δεξίωση για μικρό αριθμό προσκεκλημένων, πάντα τηρουμένων όλων των μέτρων κατά της διάδοσης του κορωνοϊού.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement