Τρίτη 5 Ιουλίου 2022
Connect with us

Ελλάδα

Βούλα: Ντελιβεράδες μαχαιρώθηκαν για μία παραγγελία

Δημοσιεύθηκε

στις

Άγριο επεισόδιο μεταξύ ντελιβεράδων με μαχαιρώματα, μπουνιές και κλωτσιές, μέρα μεσημέρι σε κεντρικό σημείο της Βούλας. Οι δυο διανομείς του εστιατορίου, ένας 43χρονος Έλληνας και ένας 33χρονος Αλβανός, «έπαιξαν μπουνιές» με φόντο το μοίρασμα των παραγγελιών με αποτέλεσμα ο 43χρονος να αρπάξει ένα κουζινομάχαιρο να μαχαιρώσει και να κυνηγάει τον Αλβανό έξω στο δρόμο στα έκπληκτα μάτια των θαμώνων του καταστήματος και διερχόμενων πολιτών.

Όπως αναφέρει το διαβιβαστικό της δικογραφίας που παρουσιάζει το protothema.gr και του υλικού από τις κάμερες του καταστήματος που κατέγραψε το άγριο σκηνικό, όλα ξεκίνησαν «Στις 14:00 της 6 Φεβρουαρίου 2022. Οι ανωτέρω εντός του καταστήματος και ύστερα από φραστικό επεισόδιο μεταξύ τους, σχετικά με την διανομή μιας παραγγελίας, ο δράστης αρχικά κατάφερε χτύπημα με το κεφάλι στα χείλη του παθόντα, ενώ αυτός προσπαθήσει να τον αποφύγει με χτύπημα χεριού-μπουνιά. Κατά τη διάρκεια της πάλης και εξερχόμενοι του καταστήματος, ο δράστης χρησιμοποίησε μαχαίρι οικιακής χρήσης, το οποίο πήρε από τραπέζι του καταστήματος και το έστρεψε προς τον παθόντα, επιχείρησε πολλές φορές να τον πλήξει στην κοιλιακή χώρα και το λαιμό.

Τελικά ο δράστης, κατάφερε παράλληλο χτύπημα ως προς τον κορμό του σώματος του παθόντα, στην πλάτη του και στο μέσω αυτής με το μαχαίρι που έφερε. Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ που μετέβησαν στο σημείο, κατά τις αναζητήσεις τους, εντόπισαν σε παρακείμενο δρόμο, δύο όμοια μεταξύ τους μαχαίρια, με μήκος λάμας 11 εκατοστών και στελέχους-λαβής 10 εκατοστών και τα παρέδωσαν στο Αστυνομικό Τμήμα Βούλας – Βουλιαγμένης ενώ ο δράστης προσήχθη ομοίως. Το θύμα διεκομίσθη στο νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» για την παροχή πρώτων βοηθειών όπου όπως προέκυψε από τα ιατρικά έγγραφα διαγνώστηκε με τραυματισμό μη καθορισμένης περιοχής του σώματος, χωρίς να χρήζει περαιτέρω νοσηλείας.

Στον παθόντα χορηγήθηκε παραγγελία για ιατροδικαστική εξέταση, από την οποία προέκυψε ότι έφερε τραύμα 4 εκατοστών στην αριστερή θωρακική κοιλότητα, παράλληλα στην σπονδυλική στήλη και σε απόσταση πέντε εκατοστών από αυτή, το οποίο προκλήθηκε από νυσσον και τέμνον όργανο. Επίσης έφερε εκδορά στο άνω χείλος του στόματος από θλων όργανο. Εξεταζόμενος ο κατηγορούμενος απο την υπηρεσία μας αρνήθηκε τις σε βάρος του αποδιδόμενες πράξεις».

003
002
001

«Προσπάθησε πάνω από 20 φορές να με μαχαιρώσει»

Στις καταθέσεις που έδωσε τόσο στους αστυνομικούς του Τμήματος Βουλιαγμένης όσο και στον ανακριτή, το θύμα, ο 33χρονος Αλβανός διανομέας ανέφερε τα εξής: «Δουλεύω στο συγκεκριμένο μαγαζί στην Βούλα, εδώ και τέσσερα χρόνια. Δουλεύω στο μαγαζί σαν ντελιβεράς. Σήμερα και περίπου 2 το μεσημέρι και ενώ μιλούσα με τον δράστη για μια παραγγελία, μαλώσαμε, γιατί δεν συμφωνούσαμε ποιος θα κάνει την διανομή της. Ενώ διαφωνούσαμε έντονα χωρίς να βριζόμαστε όμως, εκείνος μου έριξε μία κουτουλιά και με τραυμάτισε στο άνω χείλος. Μετά του έριξα και εγώ μια μπουνιά στα χείλια. Αμέσως μετά τον βλέπω να έχει πάρει ένα μαχαίρι στο χέρι του και αρχίζει να προσπαθεί να με μαχαιρώσει στην κοιλιά.

Εγώ τον εμπόδισα γιατί του έπιανα το χέρι. Προσπάθησε πολλές φορές να με μαχαιρώσει. Πάνω από 20 φορές προσπάθησε. Ακόμα και όταν μας χώριζαν, αυτός συνέχιζε να θέλει να μου επιτεθεί με το μαχαίρι. Κάποια στιγμή οι άλλοι που μας χώρισαν φοβήθηκαν και έφυγαν και αυτός μου επιτέθηκε πάλι και επιχείρησε να με καρφώσει στο λαιμό και την κοιλιά. Εγώ πάλι τον απέτρεψα και μετά με κάρφωσε στην πλάτη και στο μέσο της πλάτης. Το μαχαίρι που κρατούσε ήταν μυτερό και κοφτερό. Μετά μας χώρισαν πάλι ώσπου ήρθε η αστυνομία. Όλο αυτό κράτησε πάνω από ένα τέταρτο» ανέφερε στους αστυνομικούς ενώ στον ανακριτή ήταν πιο αναλυτικός στην περιγραφή της επίθεσης «Με τον τρόπο που μου επιτέθηκε και με τη χρήση του μαχαιριού που έκανε, πιστεύω ότι ήθελε να μου προκαλέσει τραύματα σε ευαίσθητα σημεία του σώματος μου όπως είναι η κοιλιά και ο λαιμός. Εάν τα είχε καταφέρει πιστεύω ότι και θα μπορούσε να είναι είχε σκοτώσει. Ο λόγος που δεν τα κατάφερε είναι γιατί τον απέφευγα εγώ με τα χέρια και οι συνάδελφοι προσπαθούν να αποτρέψουν. Ήταν σε κατάσταση αμόκ θα έλεγα, για 15 λεπτά δεν μπορούσε κανείς να τον κάνει καλά και διαρκώς προσπαθούσε να μου επιτεθεί. Μου επιτέθηκε μέσα στα 15 λεπτά τέσσερις με πέντε φορές. Το σημάδι στο πάνω χείλος μου είναι από την κουτουλιά που μου έριξε».

009
008
007

«Έκανε το αφεντικό και κανόνιζε τις παραγγελίες»

Από την πλευρά του ο 43χρονος Έλληνας ανέφερε τα εξής: «Αποδέχομαι ότι έγινε συμπλοκή μεταξύ μας. Σας δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν είχα καμιά πρόθεση να τον σκοτώσω. Τα πράγματα έχει να προσέξεις και θα καταλάβετε. Συνεργαζόμαστε στο ίδιο μαγαζί με τον παθόντα και δουλεύουμε ως διανομής φαγητού. Τ ις τελευταίες τρεις με τέσσερις μέρες με πήρε από το ένα μαγαζί και με έβαλε στο μαγαζί που δούλευα και ο συνάδελφος. Από τις πρώτες ημέρες που πήγα στο μαγαζί είχα την εντύπωση ότι του κακοφάνηκε που πήγα εκεί. Ο συγκεκριμένος έχει γενικότερα μια αρνητική και κακή συμπεριφορά με τους υπόλοιπους διανομείς. Είναι ο παλαιότερος στο μαγαζί και Και ασκεί στους άλλους διανομής μία ψυχολογική βία. Επιλέγει τις παραγγελίες και όποιος διαμαρτυρηθεί και έχει αντιρρήσεις, τον επιπλήττει και του ασκεί ψυχολογική βία. Με λίγα λόγια το παίζει παλαιός και για το λόγο αυτό θέλει να κάνει το κουμάντο. Επιλέγει πελάτες που δίνουν παραγγελίες και οι οποίοι συνήθως δίνουν μεγάλο φιλοδώρημα. Επίσης αποφεύγει τις μακρινές παραγγελίες. Εκείνη την ημέρα μπήκα στο μαγαζί μετά από μια παραγγελία που είχα πάει.

Η κοπέλα στο ταμείο μου έδωσε δύο παραγγελίες και περιμένοντας να μου ετοιμάσει την δεύτερη παραγγελία, μπήκε στο μαγαζί εκείνος και παρενέβη στην κοπέλα, χωρίς να έχει αυτή η αρμοδιότητα και της υπέδειξε ποιες παραγγελίες θα πάρω εγώ η οποία ήταν διαφορετικές από αυτές που προορίζεται να μου δώσει η κοπέλα. Δεν αντέδρασε εκείνη τη στιγμή. Είναι κάτι που διαρκώς επαναλαμβάνει, όχι σε μένα, αλλά και στους άλλους διανομείς. Δεν του απηύθηνα το λόγο και είπα στην κοπέλα να μου δώσει τις παραγγελίες που μου ετοίμαζε αρχικά. Εκεί επαινέθηκε πάλι μπαίνοντας πιο απειλητικά στην συζήτηση και ανεβάζοντας τους τόνους λέγοντας επιλέξει σαν αφεντικό: όχι δεν θα πάρει αυτές τις παραγγελίες, θα πάρει αυτές που θα σου πω εγώ. Σημειώνω ότι δεν είχε καμιά αρμοδιότητα να παρεμβαίνει στην επιλογή των παραγγελιών. Η ενέργεια του αυτή είναι εξακολουθητική και έχει σκορπίσει τον τρόμο και στους υπόλοιπους συναδέλφους. Ανέβασε λοιπόν τους τόνους σαν αφεντικό και με μία υποτιμητική χειρονομία, απλώς το δεξί του χέρι, με παραμέρισε-έσπρωξε προς τα δεξιά και έτσι γιγαντόσωμος που είναι, ήρθε και κόλλησε το σώμα και πρόσωπο με πρόσωπο ήρθε πάνω μου με σκοπό να με εκφοβίσει και να μου επιδείξει τις σωματικές του αρετές. Είναι ιδιαίτερα μεγαλόσωμος.

Εγώ εκεί, πέρα από το γεγονός ότι η συμπεριφορά του είχε σκοπό να με ταπεινώσει και μάλιστα μπροστά σε όλο τον κόσμο, με άλλα λόγια ήθελε με την σωματική του διάπλαση να μου επιβληθεί, αισθάνθηκα ότι θα με χτυπούσε είμαι το κεφάλι του κουτουλιά ή με τα χέρια του. Αισθανόμενος λοιπόν μια τρομερή απειλή, τον απομάκρυνα με τα χέρια μου σε απόσταση ασφαλείας, καθόσον είχε κολλήσει το σώμα του επάνω μου. Τότε άρχισε να με απειλεί και να με βρεις και συγκεκριμένα μου είπε θα σε@@@. Και διαπίστωσα ότι ήταν έτοιμος να μου επιτεθεί. Τότε με χτύπησε με το χέρι του το δεξί, δηλαδή γροθιά, την οποία κατάφερε και την απέφυγα γιατί θα δημιουργήσει την απόσταση ασφαλείας, ακολούθησαν άλλες δύο γροθιές σε βάρος μου στο πρόσωπό μου, τις οποίες κατάφερα πάλι να αποφύγω και μετά πιαστήκαμε σώμα με σώμα. Εγώ προσπαθούσα να αμυνθώ από την άδικη επίθεση που μου έκανε. Εκεί κατάφερε και μου έδωσε τέσσερα με πέντε χτυπήματα στο πρόσωπο. Σας δείχνω τα χτυπήματα που έχω στο κεφάλι και στα χείλη. Σημειώνω πάλι ότι ο συγκεκριμένος έχει πολύ μεγάλη σωματοδομή. Στη συνέχεια άρχισα να ζαλίζομαι τα χτυπήματα, κατάφερε και με έπιασε από το μπουφάν και από το σβέρκο και μου έριχνε χτυπήματα στο πρόσωπο. Σημειώνω τα χτυπήματα αυτά τα πολύ δυνατά και θα μπορούσαν να μου προκαλέσουν σίγουρα σωματική βλάβη σοβαρή. Άρχισα να φοβάμαι όχι μόνο για την σωματική μου ακεραιότητα καθόσουν από τα χτυπήματα είχα δεχθεί είχα αρχίσει να ζαλίζομαι, αλλά και για την ίδια μου τη ζωή.

Σας επαναλαμβάνω και πάλι τα χτυπήματα ήταν πολύ δυνατά, συνεχόμενα και σε καίρια σημεία του σώματος μου και της κεφαλής μου. Πλέον είχε αποκλειστεί σκέψη μου, αισθάνθηκα ότι κινδυνεύει ζωή μου, αισθάνθηκα ότι έπρεπε να αμυνθώ καθώς ο συγκεκριμένος είναι πολύ πιο δυνατός από εμένα και έτσι χωρίς να το καταλάβω προσπαθούσα να πιάσω ένα αντικείμενο, οποιοδήποτε αντικείμενο για να σταματήσω την επίθεση του. Τελικά, χωρίς να ξέρω τι έπιανα, έπιασα ένα μαχαίρι και προσπάθησα να τον απωθήσω και να το αποτρέψω. Σε καμία περίπτωση δεν είχα σκοπό, όχι να τον σκοτώσω, αλλά και να του προκαλέσω και σωματική βλάβη. Ήταν τέτοιο το σοκ που είχα πάθει από την επίθεση που δεχόμουν που έκανα περίπου 30 λεπτά να συνέλθω από το σοκ της επίθεσης.

Τελικά μας χώρισαν οι συνάδελφοι μας και συγκεκριμένα τον απώθησαν οποίος όπως σας περιέγραψα μου είχε επιτεθεί με ιδιαίτερη και ακραία βία. Αν και ήμουν αμυνόμενος, και πιστεύω ότι δεν είχα άλλη επιλογή από την πρωτοφανή επίθεση σε βάρος μου, για να σώσω τον εαυτό μου, ζητώ και πάλι συγνώμη για όλο αυτό το περιστατικό. Τονίζω ότι δεν είχα καμιά πρόθεση να το σκοτώσω. Βρισκόμουν σε άμυνα και επιχειρούσα να γλιτώσω τον εαυτό μου. Αν δε γινόταν αυτό σήμερα εγώ θα ήμουν ο παθών πιο συγκεκριμένος ο θύτης. Είναι η μόνη μου αλήθεια. Έχω μόνιμη κατοικία. Φροντίζω τους γονείς μου, τον πατέρα μου είναι πέντε χρόνια κατάκοιτος από εγκεφαλικό και τη μητέρα μου που είναι τα τελευταία χρόνια με άνοια. Εγώ τους συντηρώ. Μόνο εγώ μπορώ να τους φροντίσω. Δουλεύω για 400€ το μήνα».

006
005
004

Η νομική άποψη

Ο συνήγορος του 43χρονου κατηγορούμενου, για απόπειρα ανθρωποκτονίας που μετά την απολογία του στον ανακριτή αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, κ. Στάθης Μητσοκάλης τονίζει στο protothema.gr πως: «Ο εντολέας μου παρασύρθηκε στην αδικαιολόγητη πράξη του από δικαιολογημένη αγανάκτηση. Η αντίδρασή του υπήρξε υπερβολική κι επικίνδυνη αλλά η πρόθεσή του δεν ήταν να σκοτώσει».

dikigoros332

Ελλάδα

ΕΟΔΥ: 25.566 νέα κρούσματα, 19 θάνατοι και 98 διασωληνωμένοι

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κοροναϊό (COVID-19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 05 Ιουλίου 2022 (ώρα 09:00).

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου(άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 25.566. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.755.074 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 48.5% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 5.022 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 187.202(4.7% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας:
Στο Διάγραμμα 1 παρουσιάζεται η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (ατόμων) και ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος όρος του αριθμού των κρουσμάτων.

Στο Διάγραμμα 2 παρουσιάζεται ο αριθμός των επαναλοιμώξεων ανά ημερομηνία λήψης δείγματος και ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος όρος των επαναλοιμώξεων.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.349 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Στο Διάγραμμα 3 παρουσιάζεται η ημερήσια κατανομή των θανάτων και ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος όρος του αριθμού των θανάτων.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 98 (61.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 έτη. To 90.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 37 (37.76%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 61 (62.24%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.738 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 309 (ημερήσια μεταβολή +20.23%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 292 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Διάγραμμα 4: Ηλικιακή Κατανομή κρουσμάτων, νοσηλευόμενων στις MEΘ και ασθενών που απεβίωσαν από την αρχή της πανδημίας.

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων COVID-19 των τελευταίων 14 ημερών ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.

Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Περισσότερα

Ελλάδα

Καθορίστηκαν οι βουλευτικές έδρες ανά εκλογική περιφέρεια – Λιγότερες στην Αχαΐα

Δημοσιεύθηκε

στις

Με φόντο τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, καθορίστηκαν πανελλαδικά οι βουλευτικές έδρες ανά εκλογική περιφέρεια, οι οποίες στο σύνολο τους ανέρχονται στις 285.

Οι βουλευτικές έδρες είναι κατά τρεις λιγότερες από ότι στις εθνικές εκλογές του 2019, οι οποίες τότε ήταν 288. Οι αλλαγές που σημειώνονται στον αριθμό των βουλευτικών εδρών, σε σχέση με αυτόν του 2019, είναι στην A’ Αθηνών που μειώνεται κατά μία (13 από 14), στο Β3′ Νότιο Τομέα Αθηνών που μειώνεται και πάλι κατά μία (17 από 18) και στο νομό Αχαΐας που μειώνεται κατά μια (8 από 9).

Διαβάστε επίσης: Τα «όπλα» του Μαξίμου στον δρόμο προς την κάλπη
Στις υπόλοιπές εκλογικές περιφέρειες ο αριθμός των βουλευτικών εδρών παραμένει ο ίδιος με αυτόν του 2019.

Οι βουλευτικές έδρες ανά περιφέρεια
Ειδικότερα, ο αριθμός των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας, για τις γενικές βουλευτικές εκλογές, ορίζεται ως εξής:

Α΄ Αθηνών σύνολο εδρών 13 (από 14)
Β1΄ Βόρειου Τομέα Αθηνών 15
Β2′ Δυτικού Τομέα Αθηνών 11
Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών 17 (από 18)
Α’ Πειραιώς 6
B’ Πειραιώς 8
Α’ Ανατολικής Αττικής 10
Β’ Δυτικής Αττικής 4
Νομού Αιτωλοακαρνανίας 7
Αργολίδος 3
Αρκαδίας 3
Άρτης 3
Αχαΐας 8 (από 9)
Βοιωτίας 3
Γρεβενών 1
Δράμας 3
Δωδεκανήσου 5
Έβρου 4
Ευβοίας 6
Ευρυτανίας 1
Ζακύνθου 1
Ηλείας 5
Ημαθίας 4
Ηρακλείου 8
Θεσπρωτίας 2
Α’ Θεσσαλονίκης 16
Β’ Θεσσαλονίκης 9
Νομού Ιωαννίνων 5
Καβάλας 4
Καρδίτσης 4
Καστοριάς 2
Κέρκυρας 3
Κεφαλληνίας 1
Κιλκίς 3
Κοζάνης 5
Κορινθίας 4
Κυκλάδων 4
Λακωνίας 3
Λαρίσης 8
Λασιθίου 2
Λέσβου 3
Λευκάδος 1
Μαγνησίας 6
Μεσσηνίας 5
Ξάνθης 3
Πέλλης 4
Πιερίας 4
Πρεβέζης 2
Ρεθύμνης 2
Ροδόπης 3
Σάμου 1
Σερρών 6
Τρικάλων 4
Φθιώτιδος 5
Φλωρίνης 2
Φωκίδος 1
Χαλκιδικής 3
Χανίων 4
Χίου 2
Σύνολο εδρών 285 (από 288)

Περισσότερα

Ελλάδα

Τις επόμενες ημέρες η ανάρτηση των ποσών  για την «Επιστρεπτέα»

Δημοσιεύθηκε

στις

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ανάρτηση των ποσών τα οποία θα πρέπει να επιστρέψουν περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έλαβαν ενίσχυση μέσω των επτά κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Αν και τα ποσά που δόθηκαν ανέρχονται συνολικά σε 8,3 δισ. ευρώ, μετά τα «κουρέματα» που έγιναν οι υπόχρεοι θα κληθούν να επιστρέψουν 3 δισ. ευρώ εκ των οποίων εισπράξιμα θεωρούνται τα 2,3 δισ. ευρώ.
Η καταβολή της πρώτης δόσης έχει οριστεί για το τέλος Ιουλίου. Ωστόσο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας το Σάββατο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί να υπάρξει μία ακόμα παράταση καθώς είναι μικρό το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της ανάρτησης των ποσών και του χρόνου που ξεκινά η αποπληρωμή. «Θα πρέπει να το σκεφτούμε αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει προγραμματίσει την έκδοση ξεχωριστών εκκαθαριστικών σημειωμάτων για κάθε κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ανάλογα με τον αριθμό των ενισχύσεων που έλαβε κάθε υπόχρεος μέσα από τους επτά κύκλους. Αν δηλαδή μια επιχείρηση έχει λάβει ποσά από 3 κύκλους Επιστρεπτέας Προκαταβολής τότε θα λάβει τρία εκκαθαριστικά σημειώματα.
Μετά την ανάρτηση των ποσών που πρέπει να επιστρέψει κάθε επιχείρηση, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αναζητήσουν το εκκαθαριστικό στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr στην επιλογή «myAADE / Ο λογαριασμός μου /Προσωποποιημένη πληροφόρηση / Στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης και πληρωμή».
Με βάση το υπάρχον χρονοδιάγραμμα, το ποσό μπορεί να καταβληθεί είτε εφάπαξ με επιπλέον έκπτωση 15% στα τέλη Ιουλίου είτε σε 96 δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται επίσης στα τέλη Ιουλίου. Στην περίπτωση που κάποιος έχει λάβει ποσά μέσω δύο κύκλων Επιστρεπτέας Προκαταβολής, έχει τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμεί, να αποπληρώσει εφάπαξ το ποσό από τον ένα κύκλο (κερδίζοντας και την επιπλέον έκπτωση 15%) και το ποσό από το δεύτερο κύκλο να το εξοφλήσει σε 96 άτοκες μηνιαίες δόσεις.
ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ
Δουλειά έπιασε ομάδα εργασίας του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να επεξεργαστεί τις ενστάσεις που υποβλήθηκαν από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που είτε αποκλείστηκαν από κάποιο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής είτε εκτιμούν ότι έλαβαν λιγότερα χρήματα από αυτά που δικαιούνται.
Το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ ελέγχουν ένα-ένα τα αιτήματα επανεξέτασης καθώς και τα δικαιολογητικά που έχουν υποβληθεί, προκειμένου να καταλήξουν αν θα απορρίψουν ή θα δικαιώσουν τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Όσοι δικαιωθούν, θα λάβουν τα χρήματα της επιστρεπτέας προκαταβολής που δικαιούνται, ενώ τα ποσά που θα κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος θα είναι κουρεμένα έως και 75%.
Η σχετική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου του 2023. Όσοι δικαιωθούν και πάρουν εκ των υστέρων το κρατικό δάνειο θα έχουν περίοδο χάριτος από την καταβολή της ενίσχυσης μόλις έως τις 31 Μαΐου 2023.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα