Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Βατόπουλος για κορονοϊό: Πιθανή η εμφάνιση μίας ακόμη μετάλλαξης, δεν συζητάμε ακόμα για κανονικότητα

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, στους εμβολιασμούς αλλά και στην άρση των μέτρων, αναφέρθηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας το πρωί της Τρίτης (15.02.2022) στην ΕΡΤ. Αν και τα κρούσματα και οι διασωληνώσεις καταγράφουν πτώση το τελευταίο διάστημα, αυτό που ανησυχεί του ειδικούς – όπως είπε – είναι η πιθανή εμφάνιση μίας ακόμη μετάλλαξης.

«Υπάρχει μία γενικότερη πολιτική απόφαση, παγκόσμια, που θέλει να φύγουμε από τους περιορισμούς και να λειτουργήσει η κοινωνία κανονικά», δήλωσε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, σχολιάζοντας τις αποφάσεις για χαλάρωση των μέτρων εξαιτίας της αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων του κορονοϊού. «Το επιδημιολογικό κύμα που περνάμε πέφτει σιγά σιγά. Πέφτουν τα κρούσματα, αρχίζουν και ελαττώνονται οι διασωληνώσεις», με την αγωνία των επιστημόνων, όπως είπε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, να είναι για την πιθανή εμφάνιση μίας ακόμη μετάλλαξης.

«Μπορεί να φαίνεται ότι είναι πολύ ελαφρά τα κρούσματα αλλά πάντα υπάρχει η αβεβαιότητα τι μπορεί να γίνει στο μέλλον. Δεν κρεμάμε τη μάσκα μας. Δεν συζητάμε ακόμα για κανονικότητα», τόνισε.

Για την 4η δόση

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας σημείωσε ότι και οι εμβολιασμοί αυξάνονται, γεγονός που μπορεί να προστατεύσει τον πληθυσμό. «Ο ιός αυτός έχει μεγάλη διασπορά. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μπορούμε να κολλήσουμε πολλές φορές. Είναι σαν το κοινό κρυολόγημα», δήλωσε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Όσον αφορά την πιθανότητα τέταρτης δόσης εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να γίνει σύντομα κάτι τέτοιο. «Αν υπάρξει τέταρτη δόση ουσιαστικά θα είναι ετήσια αναμνηστική, σαν της γρίπης. Αυτό που μας απασχολεί είναι τυχόν εμφάνιση νέων παραλλαγών του κορονοϊου. Ουσιαστικά την πανδημία την οδηγούν οι παραλλαγές», σημείωσε.

Δεν συζητάμε ακόμα για κανονικότητα
Αναφερόμενος στους υγειονομικούς που παραμένουν ανεμβολίαστοι και με δεδομένο ότι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα βελτιώνεται ο κ. Βατόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι και αυτοί, όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, θα πρέπει να επιστρέψουν στη δουλειά τους.

«Όταν τελειώσει η πανδημία προφανώς και δεν θα υπάρχει πρόβλημα, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Πρέπει να γίνει κατανοητό. Μπορεί να φαίνεται ότι είναι πολύ ελαφρά τα κρούσματα αλλά πάντα υπάρχει η αβεβαιότητα τι μπορεί να γίνει στο μέλλον. Δεν κρεμάμε τη μάσκα μας. Δεν συζητάμε για κανονικότητα. Είμαστε μακριά στο να πούμε ότι επιστρέφουμε σε μια κανονικότητα».

Kαι όπως είπε, θα περάσει πολύς καιρός πριν καταλάβουμε ότι τελείωσε η πανδημία.

newsit.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement