Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Επί θύραις η μετατροπή της covid σε ενδημική νόσο» δηλώνει στη «Γ» ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος

Published

on

Της Τέτας Γιαννάρου

Τα πρώτα μικρά δείγματα απομείωσης του αριθμού των κρουσμάτων. Οι θάνατοι μόλις λίγο κάτω από μια εκατόμβη ημερησίως. Ελάχιστη μείωση στις νοσηλείες.

Αντικρουόμενες οι εκτιμήσεις για το ποιο είναι το ποσοστό που υπερέχει κατά περιοχή στους νοσηλευόμενους, η μετάλλαξη Όμικρον ή Δέλτα; Πληθαίνουν οι επαναμολύνσεις από το στέλεχος Όμικρον. Στην τελική φάση το πολυεμβόλιο που παρέχει αντισώματα και για την Όμικρον. Τελικά τα υπάρχοντα εμβόλια σε ποιο ποσοστό μας καλύπτουν από την συγκεκριμένη μετάλλαξη; Είναι ικανοποιητική εξέλιξη τα 15.000 αντιιικά της Pfizer που είναι προ των πυλών; Πού βασίζεται η σταθερή θέση των επιστημόνων, ότι η πανδημία θα μετατραπεί σε ενδημική νόσο; Και με το πολυαναμενόμενο Καρναβάλι της Πάτρας υπό τις παρούσες συνθήκες τι, όταν η αποκλιμάκωση των μέτρων αποτελεί απόφαση; Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το τοπίο. Οι επιστημονικές απαντήσεις πάντα ρίχνουν φως και αποσαφηνίζουν το νεφελώδες τοπίο των γενικών διερωτημάτων. Τα συγκεκριμένα ερωτήματα έθεσε η «Γ» στον Καθηγητή Παθολογίας/Λοιμωξιολόγο του Πανεπιστημίου Πατρών, Μέλος της Επιτροπής και Χαράλαμπο Γώγο.
Για την Όμικρον
Υπό φακό αισιοδοξίας, ή από στατιστικά στοιχεία επιστημονικής τεκμηρίωσης προαναγγέλλεται η μετατροπή της πανδημίας σε ενδημική νόσο, όταν υπάρχει αμελητέα κάμψη του αποτυπώματος της πανδημίας; Σύμφωνα με τον Καθηγητή Παθολογίας/ Λοιμωξιολόγο: «Το στέλεχος Όμικρον επικρατεί. Όντως από το συγκεκριμένο στέλεχος υπάρχει κίνδυνος επαναμόλυνσης και επανανόσησης αλλά για τους εμβολιασμένους δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να επαπειλεί κίνδυνο ο ασθενής να χάσει τη ζωή του. Υπάρχει κάποιο ποσοστό της Δέλτα που κάνει βαριά νόσηση και απαιτεί διασωληνώσεις. Όμως το ποσοστό της Δέλτα μειώνεται συνεχώς. Η εξάπλωση της υπερμεταδοτικής Όμικρον είναι λογικό να αυξάνει τον αριθμό των κρουσμάτων. Αυτό δεν συνεπάγεται κακή πρόγνωση της πανδημίας. Άτομα με υποκείμενα νοσήματα, μερικώς εμβολιασμένα και κυρίως οι ανεμβολίαστοι έχουν επαυξήσει τις νοσηλείες».
Για αντιιοκά, νέα εμβόλια, πολυεμβόλιο
Το γεγονός ότι έρχονται σε λίγες μέρες 15.000 αντιιικά χάπια paxlovid της Pfizer, ενώ ήδη διατίθενται 5.000 molnupiravir της Merck, δημιουργούν μαζί με τα εμβόλια που θα προστεθούν, την πεποίθηση στους επιστήμονες μετατροπής της πανδημίας σε ελεγχόμενη ενδημική νόσο;
Σύμφωνα με τον κ. Γώγο είναι θέμα χρόνου αυτή η μετατροπή γιατί ενδυναμώνεται εξαιρετικά το οπλοστάσιο κατά της νόσου covid, ώστε να προαναγγέλλεται μια τέτοια εξέλιξη. «Είναι γεγονός ότι η εισαγωγή και άλλων νέων αντιιικών με καλές προδιαγραφές που προορίζονται για ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα που διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο αν νοσήσουν βαριά, αποτελεί ευνοϊκή εξέλιξη ώστε αυτοί οι ασθενείς να μην επιδεινωθούν και να ανακοπούν οι αυξημένες νοσηλείες, δεδομένου ότι χορηγούνται σε πρώιμο στάδιο και θα παραδίδονται κατ’ οίκον από τον ΕΟΠΥΥ. Αρκετοί ερευνητές εκτιμούν ότι το Paxlovid και το άλλο διαθέσιμο αντιιικό χάπι της Merck θα λειτουργήσουν και κατά της Όμικρον επειδή και τα δύο στοχεύουν στην ικανότητα αναπαραγωγής του ιού και όχι στην πρωτεΐνη ακίδας εάν δοθούν έγκαιρα».
Το Novavax ευκαιρία για ανεμβολίαστους που δεν εμπιστεύονται τα mRNA
Όσον αφορά το νέο εμβόλιο Novavax που παραλαμβάνεται σε 500.000 δόσεις και θα χορηγείται με ραντεβού από την άλλη ή την μεθεπόμενη εβδομάδα ο Καθηγητής Γώγος πληροφορεί: «Είναι διαφορετικής τεχνολογίας από τα mRNA (Pfizer, Moderna) και τα εμβόλια των εταιρειών Johnson & Johnson και AstraZeneca, το νέο εμβόλιο της εταιρείας Novavax, το οποίο θα ξεκινήσει να χορηγείται από αρχές Μαρτίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), το Nuvaxovid – όπως αποκαλείται – ενδείκνυται για την ενεργητική ανοσοποίηση για την πρόληψη της COVID-19 σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω. Χορηγείται ενδομυϊκά σε δύο δόσεις ενώ η 2η δόση γίνεται 3 εβδομάδες μετά την πρώτη και έχει ήπιες παρενέργειες. Ίδιας τεχνολογίας είναι και το εμβόλιο Sanofi».
Τέλος ο ίδιος υπογραμμίζει ότι είναι πολλοί αυτοί που αρνούνται να εμβολιαστούν γιατί δεν εμπιστεύονται την τεχνολογία mRNA, με την οποία δρουν τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna. Ευκαιρία λοιπόν να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της Novavax που στηρίζεται σε μία δοκιμασμένη «συνταγή» που χρησιμοποιείται χρόνια κατά της γρίπης, του τετάνου και του κοκκύτη. Παράλληλα αναμένεται και το πολυεμβόλιο που θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό όπλο για τη μείωση της πανδημίας.

ΕΝΘΕΤΟ
«Ο προσανατολισμός για το Καρναβάλι»
«Είναι στον προσανατολισμό της Επιτροπής όπως έχω δηλώσει να εξετάσει το ενδεχόμενο, και το βλέπει θετικά, μήπως επιτραπεί να διεξαχθούν κάποια πολιτιστικά δρώμενα χαμηλού κινδύνου» επισημαίνει το μέλος της Επιτροπής, τονίζοντας ότι θα ληφθεί υπ’ όψη η σημαντικότητα του θεσμού να επιτραπεί η διεξαγωγή κάποιων μεμονωμένων δρώμενων του Πατρινού Καρναβαλιού, που θα δίνουν το στίγμα της πολιτιστικής παράδοσης της πόλης. «Πρόκειται για μια παράδοση και παράλληλα ένα θεσμό χρόνων, το να εκπέμψει σήμα είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση που σήμερα η Επιτροπή θα αποφασίσει τι θα επιτραπεί στη βάση αυτής της φιλοσοφίας».

Ροή ειδήσεων

Advertisement