Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Στα χέρια των αρχών το πόρισμα για τον τραυματισμό του 6χρονου τον περασμένο Σεπτέμβριο

Δημοσιεύθηκε

στις

Καταπέλτης είναι το πόρισμα των πραγματογνωμόνων για το ατύχημα που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των αγώνων καρτ του 13ου PICK, τον περασμένο Σεπτέμβριο στο κέντρο της Πάτρας, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός 6χρονου αγοριού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Γ», το πολυσέλιδο πόρισμα που συνυπογράφουν δύο πραγματογνώμονες (ο ένας διπλωματούχος μηχανολόγος μηχανικός Πάτρας και ο άλλος πολιτικός μηχανικός με έδρα την Αθήνα), βρίσκεται στα χέρια των αρμόδιων προανακριτικών αρχών που έχουν αναλάβει την διενέργεια του προκαταρκτικού ελέγχου για το ατύχημα κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

Στο τελικό πόρισμα παραθέτονται στοιχεία και γίνονται εκτιμήσεις για λάθη και παραλείψεις που είχαν σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό του ανήλικου θεατή.
Όλα συνέβησαν, στις 19 Σεπτεμβρίου 2021, στις 12 το μεσημέρι, όταν – σύμφωνα με τους πραγματογνώμονες – «κατά τη διεξαγωγή του αγώνα το καρτ Νο 2 μετά από σύγκρουση με άλλο παρέκκλινε της πορείας του αριστερά, έπεσε στα πλαστικά και άδεια jersey, απογειώθηκε και αφού χτύπησε τα μεταλλικά διαχωριστικά μετακινούμενα κιγκλιδώματα στη συνέχεια απέκοψε από τον ιστό πινακίδα απαγόρευσης στάθμευσης που ήταν στο πεζοδρόμιο και ακολούθως σε ανατροπή κατέληξε στο οδόστρωμα. Από την πρόσκρουση και παρεπόμενη πορεία του ως την τελική του θέση τραυματίστηκε σοβαρά ο 6χρονος νεαρός, ο οποίος ήταν πίσω από τα κιγκλιδώματα και παρακολουθούσε τον αγώνα».
ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙ
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, οι πραγματογνώμονες έχουν διαπιστώσει τα εξής:
1. «Δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας όσον αφορά τις αποστάσεις και την σηματοδότηση.
2. Τα κιγκλιδώματα δεν ήταν στερεωμένα στο έδαφος με αποτέλεσμα να μην παρέχουν καμία παθητική ασφάλεια.
3. Τα πλαστικά jersey που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ακατάλληλα για αγώνες και χρησιμοποιούνται μόνον για οριοθέτηση περιοχών σε οδούς που εκτελούνται έργα, συνεπώς δεν παρείχαν καμία προστασία σε τέτοια δραστηριότητα. Επίσης λόγω του υλικού τους μετά την πρόσκρουση διαλύθηκαν σε κομμάτια, τα οποία ιπτάμενα πλέον άλλα έπεσαν στο οδόστρωμα με κίνδυνο να τα πατήσουν ή να ανατραπούν άλλα διερχόμενα καρτ άλλα δε κατευθύνθηκαν προς τους θεατές και είναι θαύμα στην κυριολεξία που δεν υπήρχαν και άλλοι τραυματισμοί. Τα συγκεκριμένα jersey δεν ήταν δυνατόν να γεμίσουν με νερό ή άμμο διότι θα υπήρχε επιπρόσθετος κίνδυνος σε περίπτωση σύγκρουσης και για τους υπόλοιπους αγωνιζόμενους.
4. Τελικά από καθαρή τύχη δεν είχαμε περισσότερους και πιθανόν θανατηφόρους τραυματισμούς από την αποκοπή και πτώση της πινακίδας, η οποία δεν κατευθύνθηκε προς τους θεατές αλλά σαν δρεπάνι θα προκαλούσε σοβαρούς τραυματισμούς τουλάχιστον».
Στο πόρισμα, επίσης, γίνεται αναφορά στο ρόλο του αλυτάρχη και στις επιμέρους αρμοδιότητές του, ως επόπτη του αθλητικού γεγονότος, της τήρησης των κανονισμών και των γενικότερων ζητημάτων ασφαλείας, ενώ υπογραμμίζουν πως «είχαν καταγραφεί ατυχήματα και παλιότερα στους ίδιους αγώνες» προσκομίζοντας στοιχεία μαζί και με την ανακοίνωση της διοργανώτριας αρχής.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement