Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022
Connect with us

Ελλάδα

Κορονοϊός: Γιατί αποφασίστηκε η χαλάρωση των μέτρων – Σε τεντωμένο σχοινί έως το Πάσχα

Δημοσιεύθηκε

στις

Η 19η Φεβρουαρίου 2022 θα γίνει, άλλη μια, μέρα που θα συνδεθεί με χαλάρωση των μέτρων κατά του κορονοϊού. Ποια δεδομένα έκαμψαν τις αμφιβολίες των ειδικών.

Ύστερα από σκληρή στάση και πολλά… όχι, η επιστημονική Επιτροπή του υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε τελικά να χαλαρώσουν τα μέτρα κατά του κορονοϊού, με «επιστροφή» των ορθίων στα νυχτερινά κέντρα, του κόσμου στα γήπεδα και των σχολικών εκδρομών, μεταξύ άλλων.

Ύστερα από πολλά «όχι» και αφού πλέον όλοι οι πανδημικοί δείκτες βρίσκονται σε σαφή αποφόρτιση, στη χθεσινή (16.02.2022) συνεδρίαση οι ειδικοί εισηγήθηκαν τελικά την κατάργηση, ή μερική χαλάρωση περιοριστικών μέτρων που ίσχυαν μέχρι σήμερα σε χώρους ψυχαγωγίας, γήπεδα, σχολεία, αλλά και την εργασία.

«Η επιδημία δείχνει μια τάση υποχώρησης και αποκλιμάκωσης. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει και πολλά πράγματα, με την έννοια ότι έχουμε ξαναδεί αποκλιμάκωση πολλές φορές», αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος και εξηγεί: «Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη διασπορά του ιού σε όλη την Ελλάδα έτσι κι αλλιώς».

Οι περιορισμοί έχουν κλείσει τον κύκλο τους
Σχολιάζοντας το επιστημονικό σκεπτικό πίσω από την απόφαση να χαλαρώσουν τα μέτρα στην Ελλάδα, όπως ακριβώς συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ο καθηγητής λέει πως παρά το αναμενόμενο ρίσκο αναζωπύρωσης που παραμένει, τα μέτρα δεν θα μπορούσαν να παραταθούν άλλο, γιατί πλέον δεν τηρούνταν και ως εκ τούτου ήταν αναποτελεσματικά.

Συγκεκριμένα, τονίζει ο ίδιος: «Η αναστολή και κατάργηση των περιοριστικών μέτρων οφείλεται περισσότερο στο γεγονός ότι έχει φανεί τον τελευταίο καιρό ότι υπάρχει πολύ μεγάλη δυσκολία στην εφαρμογή τους και πολύ μεγάλη αντίδραση της κοινωνίας. Και πολιτικά και κοινωνικά, αλλά και πολύ μεγάλη πίεση στην οικονομία. Δηλαδή αν δει κάποιος την ευρύτερη εικόνα -κάτι που φυσικά ισχύει και για άλλα ευρωπαϊκά κράτη- βλέπει κανείς, πως μια στρατηγική που στηρίζεται κυρίως στους περιορισμούς ουσιαστικά έχει κλείσει τον κύκλο της», λέει ο ίδιος.

Η προσπάθεια για τον περιορισμό της πανδημίας θα επικεντρωθεί πλέον στους εμβολιασμούς και το testing, σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο: «Οπότε γίνεται μια προσπάθεια να αλλάξει λίγο το μείγμα των μέτρων και να είναι κυρίως οι εμβολιασμοί, τα rapid test, τα μέτρα ατομικής προστασίας και αυτά τα πράγματα. Με αυτή τη λογική γίνεται το άνοιγμα».

Και φυσικά η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει, όπως υπογραμμίζει, πως η πορεία προς το Πάσχα από τώρα και στο εξής, θα είναι ομαλή. «Είναι λίγο τεντωμένο σκοινί. Γίνεται μια προσπάθεια άρσης των μέτρων. Τώρα τι θα γίνει και πως θα συμπεριφερθεί ο κόσμος και ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα; Αυτό ελπίζουμε να είναι ευνοϊκό. Υπάρχει, όμως, και μια αβεβαιότητα», σημειώνει συγκεκριμένα.

Διευκρινίσεις για τους όρθιους στα νυχτερινά κέντρα
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η κυβέρνηση προχώρησε σε επικύρωση των μέτρων που αποφάσισαν οι ειδικοί. Συγκεκριμένα:

στην άρση του μέτρου της απαγόρευσης των όρθιων θαμώνων στους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας (μόνο για εμβολιασμένους),
στην αύξηση από το 10%, στο 50% της χωρητικότητας στα γήπεδα (μόνο για εμβολιασμένους),
στην επανέναρξη των σχολικών εκδρομών,
στην επανέναρξη των συνεδρίων στο 100% της χωρητικότητας (μόνο για εμβολιασμένους)
στη μείωση του ποσοστού τηλεργασίας στο 20%.
Τα νέα μέτρα που αφορούν στα γήπεδα και τους χώρους διασκέδασης θα αρχίσουν να ισχύουν από το ερχόμενο Σάββατο.

Στα νυχτερινά κέντρα, μάλιστα, αναμένεται πλέον να μεταφερθούν τα αποκριάτικα γλέντια, που έχουν απαγορευθεί φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στους δρόμους και τις πλατείες. Οι ειδικοί έκριναν πως στους περιορισμένους χώρους ψυχαγωγίας (μπαρ, νυχτερινά κέντρα, πολιτιστικά κέντρα) που λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους πολίτες, θα είναι ευκολότερο να περιοριστεί η διασπορά, ειδικά με την υπερμεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον.

Ένας άλλος λόγος που συνέτεινε στο να συναινέσουν οι επιστήμονες, αλλά δεν έχει αποσαφηνιστεί επαρκώς, σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, είναι πως το μέτρο του περιορισμού του αριθμού των θαμώνων στα κέντρα ψυχαγωγίας και εστίασης δεν καταργείται αλλά θα εξακολουθήσει να ισχύει.

«Κάτι που δεν έχει γίνει μάλλον πολύ κατανοητό είναι πως όταν λέμε επιτρέπεται χορός στα κέντρα, εννοούμε στον αριθμό των ανθρώπων που επιτρέπεται να μπουν στο κέντρο. Αν ένα κέντρο δηλαδή είχε άδεια πριν από τον κορονοϊό για 500 ανθρώπους και μετά τον Covid-19 και την αραίωση των τραπεζιών έγιναν 300 τα άτομα, παραμένει αυτός ο περιορισμός. Απλώς αυτοί οι 300 θα μπορούν και να χορέψουν. Δεν ξέρω πόσο κατανοητό έχει γίνει αυτό. Δηλαδή, παραμένει ο περιορισμένος αριθμός θαμώνων. Απλώς θα μπορούν να ρίξουν και μια … ζεμπεκιά», λέει χαριτολογώντας ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Έτσι, το «βάρος» πέφτει πλέον για μία ακόμη φορά στους καταστηματάρχες και ιδιοκτήτες των νυχτερινών κέντρων. Θα πρέπει να φροντίσουν οι ίδιοι για την τήρηση των μέτρων, ώστε να μην προκληθεί μεγάλη διασπορά και αναγκαστούν να κλείσουν ξανά, όπως έγινε πριν από τα Χριστούγεννα.

Διευκρινίσεις για τις σχολικές εκδρομές
Ως προς τις μονοήμερες σχολικές εκδρομές, αυτές θα εφαρμοστούν άμεσα, ενώ οι πολυήμερες από την 1η Μαρτίου.

Όπως διευκρινίστηκε μάλιστα από το υπουργείο Παιδείας για τις πενθήμερες εκδρομές, οι μαθητές -εμβολιασμένοι και μη- θα πρέπει να υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο (rapid test) 48 ώρες πριν από την αναχώρηση, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδρομής θα πρέπει να διενεργούν τα τακτικά τεστ της εβδομάδας (self ή rapid αναλόγως την περίπτωση), όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί.

Άρση μέτρων… επόμενο βήμα
Εντωμεταξύ, οι επιστήμονες σχεδιάζουν νέες άρσεις μέτρων το επόμενο διάστημα, αλλά και χαλάρωση σε βασικούς κανόνες που μέχρι σήμερα ήταν σχεδόν αδιαπραγμάτευτοι, όπως παραδείγματος χάριν, την κατάργηση της μάσκας στους ανοιχτούς χώρους.

Και όλα αυτά, υπό τον φόβο της εμφάνισης μιας νέας μετάλλαξης του κορονοϊού, πιθανότητα που δεν έχει απομακρυνθεί ακόμα. «Δεν έχουν ανησυχητικές ενδείξεις για την Όμικρον 2 στη χώρα μας, γιατί τα νούμερα είναι ακόμη πολύ μικρά. Μας ανησυχεί, όμως, η πιθανή εμφάνιση μιας άλλης μετάλλαξης και η πιθανότητα να υπάρξει μια τόσο μεγάλη διασπορά, που έτσι κι αλλιώς θα έχουμε βαριά περιστατικά», κατέληξε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Ελλάδα

Στο νοσοκομείο 3χρονο αγοράκι που το δάγκωσε σκύλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Επίθεση από δεσποζόμενο σκύλο, δέχτηκε ένα τρίχρονο αγοράκι, την ώρα που έκανε βόλτα, συνοδευόμενο από συγγενικό του πρόσωπο, σε δρόμο στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου της Λάρισας.

Το παιδί, τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι του, και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Λάρισας για τις πρώτες βοήθειες.

Τι συνέβη

Σύμφωνα με το onlarissa.gr, όταν το παιδί με τον συγγενή του, πέρασαν μπροστά από αυλή, το αγοράκι, ακούμπησε άθελά του τα κάγκελα πίσω από τα οποία ήταν ο σκύλος του, με αποτέλεσμα το ζώο να ορμήσει και να του δαγκώσει το χέρι.

Η οικογένεια του μικρού δείχνει αποφασισμένη να προσφύγει στη δικαιοσύνη, ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί η παρέμβαση του δήμου για να διαπιστωθεί αν ο σκύλος είναι επικίνδυνος ή όχι.

Περισσότερα

Ελλάδα

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχονται ισχυρές βροχές και πτώση της θερμοκρασίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, καθώς οι ζέστες φεύγουν από αύριο, Παρασκευή 8 Ιουλίου, και τη θέση τους παίρνουν έντονες βροχοπτώσεις, ενώ παράλληλα αισθητή θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας.

Πιο αναλυτικά:
Αύριο Παρασκευή (08-07-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από τις προμεσημβρινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, βαθμιαία στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία και από το απόγευμα στη Θεσσαλία. Τα φαινόμενα το βράδυ στα δυτικά θα εξασθενήσουν, ενώ τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο θα επεκταθούν στην ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια.

Το Σάββατο (09-07-2022) τα ισχυρά φαινόμενα θα συνεχιστούν στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια, ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα επηρεάσουν κατά τόπους όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. Ύφεση των φαινομένων αναμένεται το βράδυ.

Επισημαίνεται ότι η θερμοκρασία το Σάββατο (09-07-2022) θα σημειώσει πτώση στα κεντρικά και βόρεια, της τάξης των 4 με 6 βαθμών Κελσίου
και δεν θα ξεπεράσει στα βόρεια τους 23 με 26 βαθμούς και στα κεντρικά τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίoυ.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θόδωρη Κολλυδά, η αλλαγή του καιρού θα προκληθεί από μια διαταραχή που έρχεται από την Κεντρική Ευρώπη.Οι ισχυρές βροχές θα επηρεάσουν κυρίως τα βόρεια και τα κεντρικά από τα ξημερώματα έως και το μεσημέρι του Σαββάτου.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Παρασκευή

Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα με αυξημένες νεφώσεις, τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, την Εύβοια και τις Σποράδες. Τα φαινόμενα κυρίως στην Ήπειρο, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία είναι πιθανό να είναι κατά τόπους έντονα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 που βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 5 με 6 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα βόρεια όπου θα φτάσει τους 28 με 30 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 31 με 34 και στη νησιωτική χώρα τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση για το Σάββατο
Στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια και βαθμιαία στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τα οποία στα κεντρικά και βόρεια είναι πιθανό να είναι κατά τόπους έντονα, από το απόγευμα στα δυτικά θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση σε όλη τη χώρα.

Αρναούτογλου: Φαινόμενα που χρήζουν προσοχής
Συγκεκριμένα, ο κ. Αρναούτογλου αναφέρει:

«Οπως σας είχα ενημερώσει εδώ και πάνω από ένα δεκαήμερο μέσα από τα δελτία καιρού της ΕΡΤ3, επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός το επόμενο 48ωρο (8-9 Ιουλίου) σε αρκετές περιοχές της χώρας!
Κάντε κλικ στο χάρτη για μεγέθυνση για να δείτε τις περιοχές που φαίνεται να επηρεάζονται αύριο Παρασκευή 8/7 και κυρίως (ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ – ΒΡΑΔΥ) περισσότερο, από έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία και χρήζουν προσοχής καθώς είναι ικανά να δημιουργήσουν και προβλήματα.
Οσο πιο πορφυρα τα χρώματα στον χάρτη, τόσο μεγαλύτερη είναι αυτή η πιθανότητα!
Για το Σάββατο 9 Ιουλίου θα υπάρξει νέα ενημέρωση μέσα από τη σελίδα μου στο facebook».

Δείτε την ανάρτηση και τον χάρτη

Δείτε την ανάρτηση και τον χάρτη

in.gr

Περισσότερα

Ελλάδα

Μητσοτάκης: Εκλογές στο τέλος της 4ετίας–Παίρνω το ρίσκο κι ας έχει πολιτικό κόστος

Δημοσιεύθηκε

στις

Μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. «Δεν θα θέσω σε κίνδυνο τη σταθερότητα της χώρας, για να υπηρετήσω το κομματικό μου συμφέρον», τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

Σε έναν νέο απολογισμό, με αφορμή τη συμπλήρωση σήμερα (07.07.2022) τριών ετών από τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2019, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την πρόθεσή του να μην οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Καν αν αυτό σημαίνει πολιτικό ρίσκο για τον ίδιο, είπε πως είναι διατεθειμένος να το αναλάβει. Και επανέλαβε (απαντώντας στον Νίκο Ανδρουλάκη ουσιαστικά) ότι πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος. Κι αν πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ τότε πρέπει αυτός να είναι ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «είναι πάντα χρήσιμο να μπορούμε να στεκόμαστε με αυτοκριτική διάθεση. Αυτό το οποίο έχουμε πετύχει, σε δύσκολες συγκυρίες ομολογουμένως, είναι να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να φροντίζουμε πάντα να κρατάμε στη ζωντανή τη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα, έτσι ώστε να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και ταχύτητα στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων και στην υλοποίηση του προγράμματός μας.

Όσο για το αν είναι οριστική και αμετάκλητη η απόφαση για εκλογές το 2023, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Καταλαβαίνω γιατί κάθε φορά μπορεί να κινούνται σενάρια πρόωρων εκλογών, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι δεν ψάχνω κάποιο δημοσκοπικό ξέφωτο για να κάνω εκλογές. Εξάλλου δημοσκοπικά εικόνα της κυβέρνησης καθ’ όλη τη διάρκεια της τριετίας, με κάποια σκαμπανεβάσματα, ήταν εξαιρετικά θετική και επίσης υπάρχει η βόμβα της απλής αναλογικής, για να το πούμε με απλά λόγια».

«Δεν με νοιάζει το πολιτικό κόστος»

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «έχουμε μια κυβέρνηση που έχει ισχυρή πλειοψηφία και υποχρέωσή μου είναι να διατηρήσω τη σταθερότητα της χώρας και αν έχω κόστος δεν με νοιάζει. Το έχω πει πολλές φορές ότι θα κριθώ στο τέλος της 4ετίας. Η βαθιά μεταρρύθμιση της πατρίδας δεν είναι μια αποστολή που μπορεί να ολοκληρωθεί σε μια 4ετία. Θα κρίνουν οι πολίτες τι πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ στα 4 χρόνια και τι εμείς».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να είναι… εκρηκτικό το φθινόπωρο και αν είναι σώφρων να υπάρξει υπηρεσιακή κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός είπε: «Παίρνω το ρίσκο της σταθερότητας και αν αυτό έχει πολιτικό κόστος ας το έχει. Με μια απρόβλεπτη Τουρκία απέναντί μας δεν είναι πράξη εθνικά υπεύθυνη».

Η ενισχυμένη αναλογική 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού χαρακτήρισε την απλή αναλογική «βόμβα», τόνισε ότι το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής είναι το κατάλληλο για τη ΝΔ. «Σε δύσκολους καιρούς η χώρα χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα και αυτή υπηρετείται καλύτερα από μονοκομματικές κυβερνήσεις. Για σκεφτείτε πχ τον Έβρο και να παίρνουμε τηλέφωνα τον κυβερνητικό εταίρο για να πάρουμε αποφάσεις. Είναι ένα σύστημα αναλογικό, που βοηθάει το πρώτο κόμμα με κλιμακωτό μπόνους».

Πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αυτοδυναμία, ο πρωθυπουργός είπε: «Σας είπα οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. Θα έχουμε χρόνο να τα απαντήσουμε αυτά. Υπάρχουν και κόμματα τα οποία θα μπορούσαν να είναι ρυθμιστές που έχουν πει ξεκάθαρα ότι δεν θέλουν για πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Αυτό είναι λάθος κατά τη γνώμη μου».

Μιλώντας για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, ο πρωθυπουργός είπε: «Όταν λέει ότι δεν σέβεται την απόφαση του ελληνικού λαού αυτό ενέχει χαρακτηριστικά αλαζονείας και μου έκανε εντύπωση η δήλωσή του».

«Κάναμε πολλά, μπορούσαμε καλύτερα»

«Παρά την ανάγκη να διαχειριστούμε πολλαπλές κρίσεις, ήμασταν συνεπείς στον πυρήνα των προεκλογικών μας δεσμεύσεων. Για παράδειγμα μειώσαμε τους φόρους, μεταρρυθμίζουμε το κράτος, έχουν γίνει βήματα στην ψηφιοποίηση του κράτους. Μεγάλη πρόκληση για το μέλλον, για την ατζέντα της δεύτερης 4ετίας, είναι η αλλαγή του κράτους.

Ενισχύσαμε το κύρος της χώρας, τις ένοπλες δυνάμεις. Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα θέλαμε να είχαμε κινηθεί πιο γρήγορα. Για παράδειγμα το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, θα θέλαμε να το είχαμε φέρει νωρίτερα. σΣο ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας θα μπορούσαμε να είχαμε κινηθεί νωρίτερα. Θα κάνει όμως την εμφάνισή της το Σεπτέμβριο για να μην είναι τα ΑΕΙ ορμητήριο μπαχαλάκηδων. Στον πυρήνα των προεκλογικών μας δεσμεύσεων ήμασταν συνεπείς».

«Η πιο δύσκολη στιγμή οι περσινές φωτιές»

Η πανδημία, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «ήταν μια κρίση που ανέδειξε κρυφές δυνάμεις του ΕΣΥ αλλά και τις παθογένειές του. Η πανδημία ήταν μια κρίση που στην αρχή κανείς δεν γνώριζε πως να διαχειριστεί. Έπρεπε να διαχειριστούμε τα επιστημονικά δεδομένα και το αισθητήριό μας».

Ωστόσο, «βιωματικά η πιο δύσκολη κρίση ήταν οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, γιατί αντιλαμβάνεσαι ότι είσαι αντιμέτωπος με ένα φυσικό φαινόμενο που σε ξεπερνά».

Φέτος, απάντησε, ανησυχεί λιγότερο γιατί απ’ όσα έγιναν, η κυβέρνηση έμαθε. «Κάναμε μια ειλικρινή ακτινογραφία των αδυναμιών μας και αλλάξαμε τον σχεδιασμό. Έχουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι μπροστά μας αλλά έχω ήσυχη τη συνείδησή μου ότι έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε να κάνουμε».

Σε ερώτηση για το Μάτι και τους χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Η κριτική μου δεν αφορούσε την υπηρεσιακή διαχείριση. Αν είχαμε συστήματα όπως το 112 θα πηγαίναμε καλύτερα. Αφορούσε τον άθλιο επικοινωνιακό χειρισμό που αφορούσε το σόου που έγινε εκείνο το βράδυ. Ήταν μια τραυματική εμπειρία».

www.newsit.gr

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα