Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Διεθνή

Κρίση στην Ουκρανία: Εισβολή Ρωσίας στην Ουκρανία βλέπει ο Μπάιντεν – Απελάθηκε ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα

Δημοσιεύθηκε

στις

«Κάθε ένδειξη που έχουμε είναι ότι (οι Ρώσοι) έχουν ετοιμαστεί να εισχωρήσουν στην Ουκρανία, να επιτεθούν στην Ουκρανία». Αυτή ήταν η ατάκα του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μιλώντας νωρίτερα την Πέμπτη σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου, συντηρώντας το τεταμένο που έχει διαμορφωθεί στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με την ρεπόρτερ του CNN, Νατάσα Μπέρτραντ, ο Μπάιντεν φέρεται να είπε για την εισβολή πως «αισθάνομαι ότι θα συμβεί μέσα στις επόμενες μέρες». Παράλληλα, τόνισε πως δεν σχεδιάζει να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

Απελάθηκε ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα

Στην απέλαση του αναπληρωτή πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Μόσχα Μπαρτ Γκόρμαν, προχώρησε η ρωσική κυβέρνηση, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA Novosti, δίνοντας συνέχεια στον «πόλεμο νεύρων» Ρωσίας – Δύσης.

«Η Ρωσία απέλασε τον Αναπληρωτή Αρχηγό Διπλωματικής Αποστολής (DCM) στη Ρωσία Μπαρτ Γκόρμαν. Ο Γκόρμαν ήταν ο δεύτερος σημαντικότερος αξιωματούχος στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα μετά τον πρεσβευτή και βασικό μέλος της ανώτερης ηγεσίας της πρεσβείας», δήλωσε ο Τζέισον Ρέμπχολτζ, εκπρόσωπος Τύπου της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ.

Η αμερικανική πρεσβεία χαρακτήρισε «παράλογη» την απέλαση, καθώς η βίζα του Γκόρμαν δεν έχει λήξει και ο χρόνος παραμονής του στη χώρα δεν έχει υπερβεί τα τρία χρόνια.

Στο μεταξύ, νωρίτερα σήμερα ο Αμερικανός πρέσβης Τζακ Σάλιβαν επισκέφτηκε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ η Μόσχα ανακοίνωνε πως θα δημοσιοποιήσει την απάντησή της στην επιστολή των ΗΠΑ για τις εγγυήσεις ασφαλείας. Σύμφωνα με το πρακτορείο RIA, η επίσκεψη του Σάλιβαν δεν κράτησε περισσότερα από 15 λεπτά, ενώ ακολούθησε επίσκεψη της Βρετανίδας πρέσβη, Ντέμπορα Μπρόνερτ. 

Οι ΗΠΑ έλαβαν την απάντηση του Κρεμλίνου για το ζήτημα των εγγυήσεων ασφαλείας

Το παιχνίδι με τη φωτιά που παίζουν στην ανατολική Ουκρανία φιλορώσοι αυτονομιστές και ουκρανικός στρατός συνεχίζεται, ρίχνοντας ο ένας στον άλλο το μπαλάκι των ευθυνών για τις εκρήξεις που ακούστηκαν κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ και το Ελενόβκα, ένα χωριό στην επαρχία αυτή της ανατολικής Ουκρανίας, το οποίο ελέγχουν φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ έλαβαν σήμερα την εντεκασέλιδη απάντηση του Κρεμλίνου για το ζήτημα των εγγυήσεων ασφαλείας, σύμφωνα εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Νωρίτερα το ρωσικό πρακτορείο TASS μετέδωσε ότι ο Αμερικανός πρέσβης στην Μόσχα Τζον Σάλιβαν αποχώρησε, έπειτα από 15 λεπτά παραμονής, από το κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών χωρίς να προβεί σε σχόλια. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, είχε δηλώσει ότι εντός της ημέρας η Ουάσινγκτον θα έχει τα χέρια της την επιστολή της Μόσχας για τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Εκρήξεις στο Ντονέτσκ, ανησυχεί το ΝΑΤΟ

Σήμερα το πρωί, το Reuters επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα, μετέδιδε ότι μία σειρά από εκρήξεις που παραπέμπουν σε βομβαρδισμούς, ακούστηκαν στο Ντονέτσκ με τους φιλορώσους αντάρτες και τον στρατό της Ουκρανίας να αλληλοκατηγορούνται ότι παραβιάζουν συμφωνίες εκεχειρίας και ότι χρησιμοποιούν βαρέα όπλα.

Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ εκφράζει την ανησυχία του για τις πληροφορίες των ΗΠΑ ότι στην περιοχή εξακολουθούν να αναπτύσσονται χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες επισημαίνοντας ότι η Ρωσία «προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για να προχωρήσει σε ένοπλη επίθεση κατά της Ουκρανίας».

Μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ με τους ομολόγους τους στην Ουκρανία και τη Γεωργία, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι «ανησυχούμε ότι η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει πρόσχημα για μια ένοπλη επίθεση κατά της Ουκρανίας. Δεν υπάρχει ακόμη σαφήνεια, καμία βεβαιότητα για τις προθέσεις της Ρωσίας».

«Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στην περιοχή τη μεγαλύτερη δύναμη που έχουμε δει εδώ και δεκαετίες», τόνισε όταν του ζητήθηκε από την εφημερίδα «Wall Street Journal» να τοποθετηθεί για τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου πως «το Κίεβο ενισχύει τις προβοκατόρικες ενέργειές του» το τελευταίο 24ωρο κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής του ουκρανικού εμφυλίου στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Στόλτενμπεργκ επανέλαβε, ακόμη, ότι η συμμαχία δεν έχει δει «καμία σημαντική αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων μέχρι στιγμής» από τα ουκρανικά σύνορα. Νωρίτερα, και το Βερολίνο προέβη σε ανάλογη ανακοίνωση.

Η θέση της Ουκρανίας

Ο στρατός της Ουκρανίας κατηγόρησε σήμερα τους φιλορώσους αντάρτες στα ανατολικά ότι έριξαν οβίδες εναντίον ενός χωριού στην επαρχία Λουχάνσκ με αποτέλεσμα να πληγεί ένα νηπιαγωγείο.Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν υπάρχουν τραυματισμοί.

Παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επεσήμαναν ότι έχουν καταγράψει πολλά περιστατικά ρίψης οβίδων κατά μήκος της γραμμής επαφής μεταξύ των φιλορώσων ανταρτών και του ουκρανικού στρατού, δήλωσε διπλωματική πηγή, προκαλώντας ανησυχίες για κλιμάκωση της έντασης.

Νωρίτερα, οι αντάρτες είχαν καταγγείλει ότι το Κίεβο βομβάρδισε τις περιοχές τους με όλμους, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στην ήδη ταταμένο κλίμα μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Το Κίεβο διέψευσε ότι επιτέθηκε στις θέσεις των αυτονομιστών.

Για τον Στόλτενμπεργκ, η Ρωσία «αμφισβητεί θεμελιώδεις αρχές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και δείχνει πρόθυμη να χρησιμοποιήσει βία όπως έκαναν στην Ουκρανία και τη Γεωργία».

«Έχουν αρκετά στρατεύματα, αρκετές δυνατότητες για να εξαπολύσουν μια πλήρη εισβολή στην Ουκρανία με πολύ λίγο ή καθόλου χρόνο προειδοποίησης και αυτό είναι που κάνει την κατάσταση τόσο επικίνδυνη. Αλλά μένει να δούμε τι κάνουν στην πραγματικότητα… Το να υπάρχουν τόσα πολλά στρατεύματα γύρω από την Ουκρανία, δεν μπορεί να είναι συμμετοχή σε μια κανονική άσκηση. Ποτέ δεν είναι αργά για αποκλιμάκωση, ποτέ δεν είναι αργά για να βρεθεί μια πολιτική λύση» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Η θέση της Ρωσίας

Για « κλιμάκωση» της κατάστασης στην περιφέρεια Ντονμπάς μίλησε σήμερα ο Ντμίτρι Πεσκόφ, επισημαίνοντας ότι θεωρεί εξαιρετικά πιθανή μια επίθεση από την πλευρά της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, ο εκπρόσωπος του Πούτιν κατηγόρησε και το ΝΑΤΟ ότι διεξάγει απροκάλυπτα «επίθεση πληροφοριών» ενάντια στη Ρωσία.

Ο Πεσκόφ ανέφερε επίσης ότι ο Πούτιν δεν έχει απαντήσει ακόμα στην έκκληση αναγνώρισης των αποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία. Υπενθυμίζεται ότι η ρωσική Δούμα έστειλε πρόσφατα ψήφισμα προς επικύρωση στον Ρώσο πρόεδρο, ζητώντας να αναγνωριστούν ως «κυρίαρχες λαϊκές δημοκρατίες» οι αποσχισθείσες επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.

Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον προειδοποίησε τον Πoύτιν να μην προχωρήσει σε παράνομη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονμπάς.

Η θέση των Ευρωπαίων

Οι Ευρωπαίοι προετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις που θα πλήξουν την οικονομία της Ρωσίας, σε περίπτωση επίθεσής της κατά της Ουκρανίας.

Οι κυρώσεις που προετοιμάζει η Κομισιόν, σε συνεννόηση με τα κράτη-μέλη της ΕΕ και σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό, ωστόσο έχει ανακοινωθεί ότι αναμένεται να επικεντρωθούν στον χρηματοοικονομικό τομέα, τον τομέα της ενέργειας και τις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

«Μην επιλέξετε τον πόλεμο», ήταν η έκκληση της επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρουλα φον ντερ Λάιεν προς τη Μόσχα, κατά τη χθεσινή ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Ο δρόμος της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας είναι ακόμα δυνατός», είπε, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι σε περίπτωση που το Κρεμλίνο επιλέξει τη βία, η απάντηση της ΕΕ θα είναι «άμεση, ισχυρή και ενωμένη».

Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα εγγυηθεί την ασφάλειά μας, διαμηνύει ο Ουκρανός πρόεδρος σε συνέντευξή του στο BBC

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνέντευξή του στο ΒBC εμμένει στον στόχο του, την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, η οποία όπως είπε, θα εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας του».

Αρνήθηκε πάντως τα σχέδια περί ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία επισημαίνοντας ότι, κάποιοι από τους 100.000 στρατιώτες που συγκεντρώθηκαν στα σύνορα, αποχωρούν.

«Το ΝΑΤΟ είναι εγγύηση για την ασφάλειά μας. Πώς μπορούμε λοιπόν να επιλέξουμε οποιοδήποτε άλλο δρόμο; Για εμάς είναι εγγύηση ότι δεν θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν είναι μόνο η Ρωσία που δεν θέλει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι πυροδότησε μια κρίση σχετικά με το ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ «για να δικαιολογήσει την παρουσία της στα σύνορα… πως υποτίθεται ότι προστατεύουν την κυριαρχία τους… όλα αυτά είναι παραπληροφόρηση», δήλωσε.


Ροή ειδήσεων

Advertisement