Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Έρχεται η δικαστική αστυνομία

Στην ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης συμμετέχει και ο εφέτης Πατρών Αντώνης Αλαπάντας

Δημοσιεύθηκε

στις

Με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας για την επεξεργασία του σχεδίου νόμου για να ιδρυθεί η Δικαστική Αστυνομία.
Την ομάδα εργασίας αποτελούν ο Κωνσταντίνος Σαργιώτης, Εφέτης στο Εφετείο Αθηνών, ο οποίος έχει οριστεί και πρόεδρος της ομάδας εργασίας, ο Δημήτριος Νικολόπουλος, Εφέτης στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, ο Αντώνιος Αλαπάντας, Εφέτης στο Εφετείο Πατρών, η Ευθυμία Βερροιώτου Αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών, η Χριστίνα Σαλάππα, Πρωτοδίκης – Ανακρίτρια στο Πρωτοδικείο Αθηνών και Ευρωπαία Εντεταλμένη Ανακρίτρια, η Πόπη Παπανδρέου, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών και Ευρωπαία Εντεταλμένη Εισαγγελέα, ο Ιωάννης Παναγόπουλος, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών και ο Κωνσταντίνος Τσιμάρας Αναπληρωτής Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Η δικαστική αστυνομία έχει καθιερωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο, καθώς αποτελεί παγκόσμια πρακτική. Συγκεκριμένα, δικαστική αστυνομία λειτουργεί και είναι ενεργή, σε πολλές χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο.
Η ομάδα εργασίας συγκροτήθηκε με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα με αντικείμενο να επεξεργαστεί τον ιδρυτικό νόμο της Δικαστικής Αστυνομίας, ενός Σώματος που θα επικουρεί σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα το έργο των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών.
Η ίδρυση της Δικαστικής Αστυνομίας, που αποτελεί πάγιο αίτημα δεκαετιών των Δικαστικών Ενώσεων. Στόχος της είναι η ενίσχυση και η υποβοήθηση του έργου δικαστών και εισαγγελέων, με επιστήμονες και πραγματογνώμονες οι οποίοι θα συνδράμουν το έργο τους και θα τους «λύσουν» τα χέρια, ειδικά σε υποθέσεις που απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό όπως τα οικονομικά εγκλήματα ή οι σοβαρές πολυδαίδαλες ποινικές υποθέσεις τις οποίες στην πράξη καλείται να λύσει ένας δικαστικός λειτουργός, με τη βοήθεια ενός μόνου δικαστικού υπαλλήλου και ενώ ταυτόχρονα χειρίζεται και δεκάδες άλλες υποθέσεις.
Μάλιστα, η υλοποίηση της μεταρρύθμισης της αποτελεί προϋπόθεση και για την εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό.
Το σχέδιο νόμου αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθεί και να κατατεθεί προς διαβούλευση, ενώ, ακολούθως, η ίδια ομάδα εργασίας αναμένεται να επεξεργαστεί την αναγκαία για την λειτουργία του θεσμού αυτού δευτερογενή νομοθεσία προκειμένου αυτή να είναι έτοιμη έως το τέλος Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους.

Θ. Ζούπας: «Είμαστε υπέρ των νέων θεσμών, αρκεί να προάγουν τη δίκαιη δίκη»


Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Αθανάσιος Ζούπας ερωτηθείς σχετικά από την «Γ» ανέφερε: «Είμαστε υπέρ νέων καινοτόμων θεσμών, οι οποίοι συμβάλλουν στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, αλλά για μας το κυρίαρχο είναι η δίκαιη δίκη και η προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών. Εφόσον, λοιπόν, οι νέοι θεσμοί συμβάλλουν σε μια δίκαιη δίκη, αυτοί μας βρίσκουν σύμφωνοι. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο της Ομάδας Εργασίας και αναμένουμε τα αποτελέσματα για να τοποθετηθούμε σχετικά».

ΠΟΑΣΥ: Ναι, αλλά χωρίς αποδυνάμωση της ΕΛ.ΑΣ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων εκφράζει την ικανοποίησή της, χαιρετίζοντας την απόφαση για την ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας, τονίζοντας πως «ευελπιστούμε ότι αυτή τη φορά ο νομοθέτης θα απαλλάξει την Ελληνική Αστυνομία από τα πάρεργα που την επιβαρύνουν, όπως: οι επιδόσεις δικογράφων και άλλων δικαστικών εγγράφων, η απασχόληση σε σωφρονιστικά καταστήματα και οι μεταγωγές. Την ίδια ώρα, ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη προσπάθειες του παρελθόντος περί ίδρυσης και στελέχωσης του ειδικού αυτού σώματος με αποσπάσεις-μετατάξεις αστυνομικών προειδοποιούμε ότι μια τέτοια δυσμενής εξέλιξη θα μας βρει αντίθετους». Και καταλήγει: «Η νέα υπηρεσία να λειτουργεί όχι «στα χαρτιά», αλλά με επάρκεια δικών της στελεχών και κονδυλίων, και βεβαίως, χωρίς να αποδυναμώνεται η Ελληνική Αστυνομία μας».

 

Τι προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα
Ενισχύεται το Εφετείο και το Πρωτοδικείο Πατρών
«Πράσινο φως» για την αύξηση κατά 50 του αριθμού των οργανικών θέσεων Εφετών, Προέδρων Πρωτοδικών και Πρωτοδικών στα Εφετεία και Πρωτοδικεία της χώρας δίνει Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Σύμφωνα με αυτό οι θέσεις Εφετών αυξάνονται κατά 23, των Προέδρων Πρωτοδικών κατά μία και των Πρωτοδικών κατά 26. Αναλυτικά, η κατανομή όπως προβλέπεται στο Προεδρικό Διάταγμα, που υπογράφει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας:
Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής για την περιοχή μας:
-Για το Εφετείο Πατρών: Αυξάνεται ο αριθμός των οργανικών θέσεων των Εφετών κατά μία (1), οριζομένου του συνολικού αριθμού αυτών σε δεκαεπτά (17).
– Για το Πρωτοδικείο Πατρών: Αυξάνεται ο αριθμός των οργανικών θέσεων των Πρωτοδικών κατά δύο (2), οριζομένου του συνολικού αριθμού αυτών σε είκοσι (20).

 

Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement