Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Πολλές και επικίνδυνες οι προκλήσεις της εποχής- Γράφει η Ασπασία Ρηγοπούλου

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Ως κοινωνία δείχνουμε την περίοδο αυτή να παραπαίουμε πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί. Οι προκλήσεις της εποχής πολλές και επικίνδυνες. Τα διλήμματα, ο προβληματισμός και οι αμφιβολίες υπάρχουν παντού διάχυτα.
Σε πολλά πράγματα δείχνουμε να έχουμε χάσει το μέτρο και με υπερβολή να προβάλλουμε και να υπερτονίζουμε επιλογές και συμπεριφορές που θα έπρεπε να περνούν απαρατήρητες ή να επιτρέπουμε στις αρμόδιες αρχές να επιτελούν το έργο τους είτε σε επίπεδο ελέγχων είτε σε επίπεδο αποφάσεων.
Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι βλέπουμε ορισμένα ΜΜΕ – ευτυχώς είναι η μειοψηφία – και δη τα τηλεοπτικά πάνελ να στήνουν δικαστήρια και να εκδίδουν αποφάσεις και συμπεράσματα για ιδιαίτερα ευαίσθητα θέματα. Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά τους τελευταίους μήνες με την αθώωση ή την τιμωρία πολιτών που πρωταγωνιστούν σε διάφορα αρνητικά συμβάντα. Με εντελώς ωμό τρόπο κατακρεουργούν ανθρώπους και εκδίδουν αποφάσεις πριν μιλήσει η δικαιοσύνη και οι αρμόδιες αρχές.
Άραγε όλα αυτά δεν τα παρακολουθεί το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο; Ποιος είναι ο λόγος ύπαρξής του αν δεν παρεμβαίνει και δεν ελέγχει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο;
Έχουμε χάσει τα όρια και παραβεί προ πολλού τις κόκκινες γραμμές.
Το πιο ανησυχητικό είναι δε ότι κανείς από τους αρμοδίους δεν δείχνει να θορυβείτε απ όλα αυτά και πολύ περισσότερο να λαμβάνει μέτρα. Έχει χαθεί η ευγένεια και ο σεβασμός στα πιστεύω του άλλου και πολύ περισσότερο στη ζωή του άλλου.
Οι βασικοί κανόνες που διέπουν τη λειτουργία μιας κοινωνίας έχουν εκλείψει. Ενοχλήθηκε πολιτικό πρόσωπο της αριστεράς από τηλεοπτική σειρά που αφορά τη ζωή ενός Αγίου και μίλησε για «αποβλάκωση». Μπορεί γι’ αυτόν πράγματι το περιεχόμενο αυτό να τον αποβλακώνει διότι τα πιστεύω του είναι τοποθετημένα στο αντίθετο άκρο. Είναι απόλυτα σεβαστό. Αλλά οφείλει να σέβεται και τα πιστεύω των εκατομμυρίων Ελλήνων που είναι χριστιανοί Ορθόδοξοι και να μην εκφράζεται προσβλητικά. Αλήθεια στην περίπτωση αυτή δεν τίθεται θέμα προσβολής του πιστεύω του άλλου; Ή ο σεβασμός στην ελευθερία του άλλου αφορά μόνον συγκεκριμένους χώρους και επιλογές;

* Η Ασπασία Ρηγοπούλου είναι γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και δρ. της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ροή ειδήσεων

Advertisement