Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Ενέργεια – πρώτες ύλες διαλύουν τους αγρότες»

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση της Φέτας, σύμφωνα με τον κ. Σατολιά (αριστερά) θέλει να συνεχίσει και με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου στη βάση της καλής συνεργασίας που υπήρχε με την προηγούμενη ηγεσία και τον κ. Βορίδη (δεξιά)

 

Συνάντηση της νέας ηγεσίας του Υπ.Α.Α&Τ. με το προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών παρουσία και του προέδρου του ΑΓΣ Καλαβρύτων Παύλου Σατολιά

Η ηγεσία της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.) με τον πρόεδρο του ΑΓΣ Καλαβρύτων Παύλο Σατολιά και τα λοιπά μέλη της προσωρινής διοίκησης, πέρασε χθες Παρασκευή το κατώφλι του γραφείου του νέου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά.
Στόχος της πρώτης συνάντησης, σύμφωνα με τον κ. Σατολιά, ήταν να υπάρξει μια πρώτη ενημέρωση του υπουργού για τα συσσωρευμένα προβλήματα του αγροτικού κόσμου με κυρίαρχο την ακρίβεια και το ενεργειακό ζήτημα.
Περεταίρω ΕΘ.Ε.Α.Σ. επιδιώκει να διαμορφώσει μια ειδικότερη ατζέντα θεμάτων όπως το θέμα της Φέτας ΠΟΠ και ΠΓΕ προκειμένου να σταματήσει ο αθέμιτος ανταγωνισμός σε επίπεδο εξαγωγών.
Οι αγροτο-συνεταιριστές μέλη του προσωρινού προεδρείου της ΕΘ.Ε.Α.Σ. ξεκαθάρισαν χθες ότι επιθυμούν τη συνεργασία και όχι την αντιπαράθεση, τουλάχιστο στους δρόμους, προκειμένου να συμφωνηθούν μέτρα ουσίας τα οποία θα στηρίζουν την ανταγωνιστικότητα της Γεωργίας η οποία πλήττεται από την αύξηση του κόστους ενέργειας, καυσίμων, πρώτων υλών (εφόδια-φυτοφάρμακα ) και το μεταφορικό κόστος.
«To πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο κόστος καλλιέργειας και επηρεάζει όλα τα παραγόμενα προϊόντα και τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Το κόστος της ενέργειας μας έχει διαλύσει, με αποτέλεσμα, σε λίγο καιρό, να μην υπάρχουν προϊόντα για την εγχώρια κατανάλωση» αναφέρει οκ. Σατολιάς στη «Γ».
Στα πλαίσια των μέτρων στήριξης της εγχώριας κτηνοτροφικής παραγωγής ο κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε επιδότηση κτηνοτρόφων στο 7% του ετήσιου τζίρου τους, συμψηφισμό της έκπτωσης 80% στην ρήτρα αναπροσαρμογής για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2021, με τον επόμενο λογαριασμό ρεύματος και μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα, από 13% στο 6%. Αναφορικά με το ρεύμα, αναμένεται να εκδοθεί νέα απόφαση για έκπτωση 50% για την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2022.
«Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί προσεγγίζουν τα προβλήματα επιδερμικά. Όταν το κόστος του ρεύματος έχει τετραπλασιαστεί και η επιδότηση στο 80% δεν προσεγγίζει ούτε το διπλάσιο, πως θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε για να συνεχίσουμε στα Καλάβρυτα;» τονίζει ο κ. Σατολιάς.
Επισημαίνοντας ότι στόχος της χθεσινής πρώτης επαφής με τον κ. Γεωργαντά είναι «σε αυτή τη φάση να ενημερωθεί η κυβέρνηση για τα προβλήματα από τους θεσμικούς εκπροσώπους του αγροτικού και συνεταιριστικού κινήματος προκειμένου να υπάρξει ανταπόκριση και ένα καλό επίπεδο συνεργασίας που απαιτείται για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματά μας»
Η νεοσύστατη Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών εκπροσωπεί 200 οργανώσεις και το 80% του παραγόμενου συνεταιριστικού προϊόντος της χώρας. Εκπροσωπεί Αγροτικούς Συνεταιρισμούς καθώς και τα λοιπά νομικά πρόσωπα που είναι εγγεγραμμένα στο Εθνικό Μητρώο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (εκτός από τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις).
Όσον αφορά τη Διεπαγγελματική Οργάνωση της Φέτας, ο κ. Σατολιάς τονίζει ότι θέλει να συνεχίσει στη βάση της καλής συνεργασίας που υπήρχε με την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου και τον κ. Βορίδη.

ΕΝΘΕΤΟ ΣΠΑΣΜΕΝΟ

ΑΠΟ ΤΟ 1974 «ΦΕΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ»
49 χρόνια έκλεισε πρόσφατα ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός (ΑΓΣ) Καλαβρύτων ως μετεξέλιξη – βάσει του Νόμου 4015/2011 – της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Καλαβρύτων που ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1963 από τους κτηνοτρόφους της περιοχής της Επαρχίας Καλαβρύτων. Το 1974 το εργοστάσιο της πρώην ΕΑΣ Καλαβρύτων ξεκίνησε την λειτουργία του με την παραγωγή κυρίως παραδοσιακής βαρελίσιας φέτας, γνωστής ως «ΦΕΤΑ Καλαβρύτων» ή «ΦΕΤΑ της Ένωσης ή του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων» και η λειτουργία έχει συντελέσει τα μέγιστα στην στήριξη του εισοδήματος των κτηνοτρόφων της ευρύτερης περιοχής των Καλαβρύτων.
Από το 1982 και μέχρι το 2007 η Ένωση αξιοποίησε την ένταξή της σε τέσσερα αναπτυξιακά και επενδυτικά προγράμματα καθώς και την συνεχή επανεπένδυση ιδίων διαθεσίμων κεφαλαίων της, για τον συνεχή εκσυγχρονισμό του τυροκομείου της και την δημιουργία σύγχρονων υποδομών λειτουργίας.
Ταυτόχρονα προχωρά και η επέκταση κατά 3.000 τ.μ. των εγκαταστάσεων του εργοστασίου με τη νέα επένδυση 5 εκατ. ευρώ. Η επέκταση θα περιλαμβάνει νέες κτιριακές υποδομές, προμήθεια νέου μηχανολογικού εξοπλισμού και μεταφορικών μέσων, ενώ ο βιολογικός καθαρισμός θα έχει τη δυνατότητα παραγωγής βιοαερίου ως καύσιμη ύλη. Προβλέπεται επίσης η δημιουργία σύγχρονου συσκευαστηρίου των τυροκομικών προϊόντων στο χώρο των ψυκτικών εγκαταστάσεων στην περιοχή της Αγίας Άννας στο Σκεπαστό.
Ο Συνεταιρισμός Καλαβρύτων στηρίζει περισσότερες από 1100 κτηνοτροφικές μονάδες, παραγωγών μελών και μη, στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων, καθώς και παραγωγούς των ορεινών περιοχών Αχαΐας, Αρκαδίας και Ηλείας.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement