Κυριακή 26 Ιουνίου 2022
Connect with us

Υγεία

Εμβόλιο Novavax: Έρχεται στην Ελλάδα-Η αποτελεσματικότητα και οι παρενέργειες

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα ακόμη όπλο προστίθεται στη φαρέτρα των επιστημόνων για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού, τα πρωτεϊνικά εμβόλια, με αυτό της Novavax να είναι το πρώτο που αναμένεται στη χώρα μας.

Με πρώτο αυτό της Novavax (Nuvaxovid), οι πρώτες ποσότητες του οποίου αναμένονται στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα.

Το αργότερο έως τις αρχές Απριλίου αναμένεται να ενταχθεί στο πρόγραμμα εμβολιασμού και το εμβόλιο της Sanofi. Στα πρωτεϊνικά εμβόλια στηρίζουν τις ελπίδες τους οι επιστήμονες, αλλά και οι υγειονομικές αρχές, ώστε να πειστούν και οι τελευταίοι πολίτες που έχουν μείνει ανεμβολίαστοι.

Πρόκειται για πολίτες που δεν εμπιστεύονται τη νέα τεχνολογία των mRNA εμβολίων, οπότε με τα πρωτεϊνικά εμβόλια ενδέχεται να προχωρήσουν πιο εύκολα στο βήμα του εμβολιασμού.

Για τα πρωτεϊνικά εμβόλια της Novavax μίλησε στην τελευταία ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

“Είναι πρωτεϊνικά εμβόλια- για όσους έχουν ακόμη αμφιβολίες για τα mRNA- που βέβαια έχουν πλήρη έγκριση από το FDA. Περιμένουμε 474.000 δόσεις και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είναι ένα καινούριο όπλο στη φαρέτρα μας, γιατί έχουμε σιγά–σιγά μία ήπια απελευθέρωση των μέτρων, αλλά είναι πολύ σημαντικό να είμαστε προστατευμένοι”, ανέφερε συγκεκριμένα. Οι πρώτες 168.000 δόσεις αναμένεται να παραδοθούν στη χώρα μας μέσα σε αυτήν την εβδομάδα. Ωστόσο, μέχρι να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία παράδοσης από την παρασκευάστρια εταιρεία, δεν θα ανακοινωθεί το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα ραντεβού. Το σύνολο των 474.000 δόσεων θα παραδοθεί σταδιακά έως τα τέλη Μαρτίου.

Να σημειωθεί ωστόσο πως το Novavax θα χορηγείται μόνο σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου και δεν θα χορηγηθεί ως αναμνηστική δόση. Έγκριση από τον ΕΜΑ αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες και για το εμβόλιο της Sanofi, οι πρώτες δόσεις του οποίου αναμένεται να παραδοθούν στην Ελλάδα στο τέλος Μαρτίου ή το αργότερο στις αρχές Απριλίου.

Τρόπος χορήγησης
Το εμβόλιο χορηγείται ενδομυϊκά σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω και σε δύο δόσεις. Χορηγείται με ένεση σε υγρή μορφή και μπορεί να αποθηκευτεί και να διανεμηθεί σε συνήθεις θερμοκρασίες ψυγείου (1,7°C έως 7,5°C), χωρίς να απαιτείται βαθιά κατάψυξη. Η δεύτερη δόση συνιστάται 3 εβδομάδες μετά από την πρώτη.

Ασφάλεια και ανεπιθύμητες ενέργειες
Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του σε παιδιά και εφήβους ηλικίας κάτω των 18 ετών δεν έχουν ακόμα τεκμηριωθεί και δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα. Ως προς τις ανεπιθύμητες ενέργειες αυτές εμφανίζονται ως «ήπιες» με κυρίαρχες, τις εξής: μυαλγία (51%), κεφαλαλγία (50%), κακουχία (41%), αρθραλγία (24%), ναυτία ή εμετό (15%), ερυθρότητα στη θέση της ένεσης, οίδημα, πυρεξία, ρίγη και πόνος στα άκρα. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συνήθως από ήπιας έως μέτριας βαρύτητας με διάμεση διάρκεια μικρότερη ή ίση με 2 ημέρες για τα τοπικά συμβάντα και μικρότερη ή ίση με 1 ημέρα για τα συστηματικά συμβάντα μετά από τον εμβολιασμό.

Kλινική αποτελεσματικότητα
Τα αποτελέσματα κλινικής μελέτης φάσης 3 PREVENT-19 στην οποία συμμετείχαν 29.960 ενήλικες εθελοντές σε ΗΠΑ και Μεξικό έδειξαν ότι το ερευνητικό εμβόλιο της Novavax είχε 90,4% αποτελεσματικότητα ως προς την πρόληψη της Covid. Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι το νέο εμβόλιο έδειξε 100% προστασία από νόσο μέτριας και σοβαρής βαρύτητας. Σε άτομα με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών (άτομα 65 ετών και άνω και άτομα κάτω των 65 ετών με συννοσηρότητες), το εμβόλιο έδειξε 91% αποτελεσματικότητα ως προς την πρόληψη της συμπτωματικής νόσου Covid, όπως τονίζουν σε ανασκόπηση της κλινικής μελέτης επιστήμονες του ΕΚΠΑ.

Η μελέτη PREVENT-19 σχεδιάστηκε, όπως λένε, για να αξιολογήσει εάν το εμβόλιο μπορεί να αποτρέψει τη νόσο, επτά ή περισσότερες ημέρες μετά τη δεύτερη δόση σε σχέση με το εικονικό φάρμακο. Κατά την περίοδο πραγματοποίησης της μελέτης τα κυρίαρχα στελέχη σε αυτές τις χώρες ήταν το Άλφα, το Βήτα και το Δέλτα.

Τα δεδομένα για την ακριβή αποτελεσματικότητα έναντι της μετάλλαξης Όμικρον συλλέγονται τώρα σε πραγματικό χρόνο. Κλινικές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για να συλλεχθούν δεδομένα ασφάλειας και ανοσογονικότητας για άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών.

Συνδυασμός με άλλα εμβόλια
Το εμβόλιο Novavax μπορεί να συνδυαστεί με άλλα εγκεκριμένα εμβόλια, αν και η διαδικασία συλλογής δεδομένων για την αποτελεσματικότητα αυτής της στρατηγικής είναι σε εξέλιξη, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Προκαταρκτικά δεδομένα, όπως λένε, έχουν δείξει ότι η χορήγηση του εμβολίου της Novavax μετά από μια δόση του εμβολίου της AstraZeneca οδηγεί στην παραγωγή υψηλών τίτλων εξουδετερωτικών αντισωμάτων και ιδιαίτερα ισχυρής Τ-ανοσιακής απόκρισης, η οποία υπερτερεί του συνδυασμού δύο δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς και τα δύο εμβόλια διατηρούνται στη ψύξη και όχι στην κατάψυξη και επομένως είναι ευκολότερη η ευρεία διάθεσή τους χωρίς την ανάγκη ειδικών υποδομών.

iatropedia.gr

Υγεία

Δώσε ένα λεπτό από τη ζωή σου»-Εθελοντική αιμοδοσία σήμερα από την «ΠΑΛΕΙΑ» και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Δημοσιεύθηκε

στις

«Δώσε ένα λεπτό από τη ζωή σου, δώσε αίμα και χάρισε ζωή» είναι το μήνυμα  που στέλνει ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Αχαΐας «ΠΑΛΕΙΑ», ο οποίος διοργανώνει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εθελοντική αιμοδοσία με τη συμμετοχή επιστημόνων ιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και εθελοντών.

Στις 20.00 στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Προδρόμου, πολιούχου της Κάτω Αχαΐας που πανηγυρίζει με τη δέουσα θρησκευτική λαμπρότητα, παράλληλα με την αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί και η εκδήλωση με τίτλο: «Οι μυρωδιές της ρίγανης για τ’ Αγιαννιού τη χάρη»!..» κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί μία μουσική αναδρομή στο παραδοσιακό, σμυρνέϊκο και ρεμπέτικο τραγούδι με την ταλαντούχα μουσικό, Αρετή Κετιμέ που με τη φωνή και το σαντούρι της μας ταξιδεύει στους δρόμους του μυαλού και της καρδιάς, ενώ την εκδήλωση θα πλαισιώσουν και τα χορευτικά τμήματα των Συλλόγων “Πάλεια”, Αλισσαίων “Πείρος”, Χορευτικής Ομάδας Αλισσού, Σχολής Χορού Παναγιώτη Τσεκούρα και Σχολής Χορού, Βασιλικής Διακάτου, αναδεικνύοντας το ελληνικό στοιχείο και ηχόχρωμα.

«Είναι πολύ σημαντικό να στηρίζουμε δράσεις όπως αυτή που συνδυάζουν την εθελοντική αιμοδοσία η οποία είναι ακίνδυνη, απόλυτα ασφαλής και αποτελεί πραγματικό δώρο ζωής με τις ψυχαγωγικές εκδηλώσεις που συμβάλλουν στην εξίσου σημαντική ψυχική μας υγεία και ευεξία, ειδικά όταν λαμβάνουν χώρα σε περιοχές , όπου οι πρόσφυγες προσέφεραν τα μέγιστα στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου», τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας και αρμόδιος για θέματα δημόσιας υγείας, Χαράλαμπος Μπονάνος.

Περισσότερα

Υγεία

Το προσαρμοσμένο εμβόλιο της Moderna θα είναι έτοιμο για παραδόσεις τον Αύγουστο

Δημοσιεύθηκε

στις

Εφόσον λάβει έγκαιρα το πράσινο φως των ρυθμιστικών αρχών, η Moderna θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει τον Αύγουστο τις παραδόσεις του νέου, προσαρμοσμένου εμβολίου της για τον κοροναϊό, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει την παραγωγή προκειμένου να μην χάσει χρόνο.

«Στόχος μας είναι ακόμα και τον Αύγουστο δεδομένου ότι θα υποβάλουμε όλα τα δεδομένα τον Ιούνιο, μέχρι το τέλος Ιουνίου […] ελπίζουμε ότι γύρω στον Αύγουστο το εμβόλιο θα έχει λάβει έγκριση» δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Στεφάν Μπανσέλ.

«Μπορούμε να αρχίσουμε τις παραδόσεις γύρω στον Αύγουστο. Για ορισμένες χώρες μπορεί να είναι το Σεπτέμβριο, αυτό όμως είναι θέμα των ρυθμιστικών αρχών. Επειδή αυτό πιέζει τώρα είναι τα ρυθμιστικά ζητήματα. Από άποψης παραγωγής, παρασκευάζουμε το εμβόλιο» είπε.

Παραμένει ωστόσο ασαφές σε ποια στελέχη του κοροναϊού θα στοχεύει η νέα βερσιόν του εμβολίου Covid-19, καθώς η σύσταση των νέων εμβολίων θα αποφασιστεί αφότου εκδώσουν συστάσεις ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι ρυθμιστικές αρχές.

Στις αρχές Ιουνίου πάντως η Moderna είχε ανακοινώσει ότι ένα προσαρμοσμένο διδύναμο εμβόλιο, το οποίο στοχεύει ταυτόχρονα την Όμικρον και το αρχικό πανδημικό στέλεχος, προσφέρει καλύτερη ανοσιακή απόκριση έναντι της Όμικρον συγκριτικά με το σημερινό εμβόλιο.

Την Τετάρτη ανέφερε ότι το εμβόλιο προσφέρει ισχυρή ανοσιακή απόκριση έναντι των υποπαραλλαγών BA.4 και BA.5 της Όμικρον.

Νέες βερσιόν του εμβολίου της αναπτύσσει στο μεταξύ και η Pfizer. Την περασμένη εβδομάδα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ξεκίνησε την κυλιόμενη αξιολόγηση νέου εμβολίου των Pfizer/BioNTech, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί ποιες υποπαραλλαγές του κοροναϊού θα στοχεύει η νέα βερσιόν.

in.gr

Περισσότερα

Υγεία

Ψηφιακή ημερίδα με θέμα: «Καρκίνος Δέρματος η Ορατή Απειλή»

Δημοσιεύθηκε

στις

Με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τον Καρκίνο του Δέρματος, η Ιατρική Εταιρία Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου (Ι.Ε.Δ.Ε.Π.) διοργανώνει μαζί με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και σε συνεργασία με την Ογκολογική Μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας» και τη Δερματολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Παναγία η Βοήθεια», ψηφιακή ημερίδα με τίτλο «Καρκίνος Δέρματος η Ορατή Απειλή».

Σκοπός της ημερίδας είναι η πληροφόρηση του κοινού για τους τρόπους πρόληψης, την έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία και την αποκατάσταση του καρκίνου του δέρματος, περιστατικά.
Στη θεματολογία της ημερίδας θα συζητηθούν από έγκριτους επιστήμονες, καίρια ζητήματα που αφορούν τον καρκίνο του δέρματος, μεταξύ των οποίων:
– Ακτινικές υπερκερατώσεις και άτυποι μελανοκυτταρικοί σπίλοι
– Μη μελανοκυτταρικός Καρκίνος του Δέρματος
– Oι ακάλυπτες ανάγκες στην αντιμετώπιση ασθενών με μη μελανοκυτταρικούς όγκους του δέρματος: Θεραπευτικές Εξελίξεις
– Μελάνωμα Δέρματος: Διάγνωση και Πρόληψη
– Εξελίξεις στη θεραπεία του Μελανώματος.
Εισηγητές θα είναι οι:
– Ελευθερία Βρυζάκη, Δερματολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ, Δερματολογική Κλινική ΠΓΝΠ
– Σοφία Γεωργίου, Καθηγήτρια Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας ΠΓΝΠ, Διευθύντρια Δερματολογικής Κλινικής ΠΓΝΠ
– Νικόλαος Καποδίστριας, Παθολόγος-Ογκολόγος, PhD, Επιμελητής Β’ ΠΓΝΠ
– Χρύσα Οικονόμου, Δερματολόγος, Επικουρική Επιμελήτρια, Δερματολογική Κλινική ΠΓΝΠ
– Αθηνά Χριστοπούλου, MD, PhD, Διευθύντρια Παθολογικής Ογκολογίας-Υπεύθυνη Ογκολογικής Μονάδας του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας»
Το συντονισμό της ημερίδας θα έχει η δημοσιογράφος Μαρίνα Ριζογιάννη
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί ψηφιακά στις 22 Ιουνίου 2022 και ώρα 19:00. Θα υπάρξει ζωντανή μετάδοση μέσω της ιστοσελίδας της Ι.Ε.Δ.Ε.Π. (www.iedep.gr), της synedra.gr και των Social Media.
Με αφορμή την ημερίδα αυτή ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας κ. Χαράλαμπος Μπονάνος δηλώνει: «Βρισκόμαστε στην έναρξη του καλοκαιριού και όλοι αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη για δράσεις που ευαισθητοποιούν και ενημερώνουν τους πολίτες γύρω από το θέμα του καρκίνου του δέρματος και του μελανώματος. Ειδικά για εμάς τους Έλληνες και πολύ περισσότερο το καλοκαίρι, λόγω της έντονης ηλιοφάνειας, τόσο τα μέτρα προφύλαξης όσο και ο τακτικός έλεγχος των σπίλων μας είναι επιβεβλημένα. Φέτος ας αγαπήσουμε τον εαυτό μας λίγο περισσότερο από το καλοκαίρι.»

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα