Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Διεθνή

Κρίση στην Ουκρανία: Μερική επιστράτευση ανακοίνωσε ο Ζελένσκι- Μπάιντεν: «Δεν θέλουμε πόλεμο με τη Ρωσία – Ξεκινάμε με οικονομικές κυρώσεις»

Δημοσιεύθηκε

στις

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο στα ρωσοουκρανικά σύνορα. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε μερική επιστράτευση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι καλεί εφέδρους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ απέκλεισε για την ώρα το ενδεχόμενο γενικής επιστράτευσης, μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι στέλνει στρατιωτική δύναμη στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι εξακολουθεί να επιδιώκει την έξοδο από την κρίση μέσω της διπλωματικής οδού, χαιρέτισε την πρόθεση της Τουρκίας να συμμετάσχει σε πολυμερείς συνομιλίες, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία.

Απευθυνόμενος προς τον ουκρανικό λαό, μετά τη διακομματική συνάντηση στο κοινοβούλιο, ο πρόεδρος Ζελένσκι ανακοίνωσε επίσης ένα πρόγραμμα «οικονομικού πατριωτισμού» που περιλαμβάνει κίνητρα για την εγχώρια παραγωγή και μείωση του ΦΠΑ στη βενζίνη.

Ασκήσεις με αλεξίσφαιρα και γνώσεις πρώτων βοηθειών για τους μαθητές

Οι μαθητές στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, μαθαίνουν πώς είναι τα αλεξίσφαιρα γιλέκα και τα εκρηκτικά, ενώ κάνουν επίσης ασκήσεις εκκένωσης και χορήγησης πρώτων βοηθειών, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για μια πιθανή μεγάλη επίθεση του ρωσικού στρατού.

Η πόλη απέχει μόλις 40 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρωσία και έχει πολλά εργοστάσια κατασκευής αρμάτων, αεροσκαφών και αγροτικών μηχανημάτων. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να γίνει στόχος για τους Ρώσους αλλά ο εκπρόσωπός του διευκρίνισε ότι μιλούσε υποθετικά.

Η Ρωσία διαψεύδει ότι σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία, όμως οι τοπικές αρχές δεν το διακινδυνεύουν, ιδίως μετά την αναγνώριση των δύο αυτονομιστικών επαρχιών του Ντονμπάς από τη Μόσχα.

«Αρχίσαμε να κάνουμε συχνότερα ασκήσεις στα παιδιά, για να αποφύγουμε καταστάσεις κατά τις οποίες μικρά παιδιά τραυματίζονται ή, Θεός φυλάξει, σκοτώνονται» είπε ο ειδικός σε θέματα πολιτικής άμυνας, Αλεξάντρ Σέβτσουκ. «Τα αφήνουμε να δοκιμάζουν τις στολές μας, τα αλεξίσφαιρα γιλέκα και τα κράνη μας. Τους δείχνουμε πώς μπορεί να μοιάζουν οι εκρηκτικοί μηχανισμοί, ώστε να έχουν κάποια εικόνα του τι μπορεί να τους συμβεί».

Ένας μαθητής, ο Ναζάρ, είπε: «Είναι πολύ επίκαιρη (η άσκηση), δεδομένης της κατάστασης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Και ναι, είναι πολύ, πολύ τρομακτικό».

Πάνω από 100 φορτηγά με στρατιώτες κατευθύνονται στα σύνορα

Ολοένα και πιο δυνατά ηχούν τα τύμπανα πολέμου, με στρατιωτική αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από περισσότερα από 100 φορτηγά γεμάτα με στρατιώτες να κατευθύνεται προς τα ουκρανικά σύνορα, στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, όπως ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Reuters.

Μετά την έγκριση που έλαβε από το Κοινοβούλιο της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει στρατό στο εξωτερικό, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, σε συνέντευξη Τύπου, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε νωρίτερα πως «η καλύτερη λύση αυτή τη στιγμή, είναι το Κίεβο να εγκαταλείψει την πρόθεσή του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», προσθέτοντας πως «η Ουκρανία είναι οπλισμένη ως τα δόντια».

Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι κινήσεις των σημερινών αρχών του Κιέβου έχουν φέρει τα πάντα στο μηδέν.

«Οι συμφωνίες του Μινσκ ‘πέθαναν’ πολύ πριν από τη χθεσινή αναγνώριση των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονμπάς, όχι από εμάς, όχι από εκπροσώπους αυτών των δημοκρατιών, αλλά από τις σημερινές αρχές του Κιέβου», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στα όρια εντός των οποίων η ρωσική πλευρά αναγνωρίζει τα ανεξάρτητα κράτη των Ντόνετσκ και Λουχάνσκ.

«Σε ποιο βαθμό θα αναγνωρίσουμε αυτές τις δημοκρατίες; Τους έχουμε αναγνωρίσει συνολικά, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε αναγνωρίσει όλα τα θεμελιώδη έγγραφά τους, συμπεριλαμβανομένου του Συντάγματος. Και το Σύνταγμα καθόριζε τα σύνορα εντός των περιοχών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, την εποχή που αποτελούσαν μέρος της Ουκρανίας», είπε ο Πούτιν.

Η Ουάσινγκτον ενισχύει τη στρατιωτική δύναμή της στη Βαλτική με F-35

Η ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για αναδιάταξη στρατευμάτων στην Ευρώπη περιλαμβάνει την αποστολή 800 στρατιωτών στις χώρες της Βαλτικής και μέχρι οκτώ μαχητικών αεροσκαφών F-35 σε διάφορες τοποθεσίες της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο αμερικανό αξιωματούχο που δεν κατονομάζεται.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ΗΠΑ θα στείλουν επίσης 32 επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι AH-64 στην περιοχή της Βαλτικής και στην Πολωνία, προερχόμενα από άλλες τοποθεσίες της Ευρώπης.

Αυτές οι ενισχύσεις έχουν σκοπό «να καθησυχάσουν τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, να αποτρέψουν ενδεχόμενες επιθετικές ενέργειες εναντίον τους και να εκπαιδευτούν με τις δυνάμεις στις χώρες υποδοχής», φέρεται να είπε ο ίδιος αξιωματούχος.

Το διάγγελμα Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την πρώτη δέσμη κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Πρόκειται για εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις σε τρία επίπεδα: Σε εταιρείες, σε πρόσωπα και σε επίπεδο διακίνησης εμπορευμάτων που χρησιμεύουν στη βιομηχανία.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «η Ρωσία κατέλαβε δύο περιοχές της Ουκρανίας», διευκρινίζοντας ότι τα μέτρα που ανακοινώνει η Ουάσινγκτον είναι αμυντικά, καθώς η Ρωσία πιστεύεται ότι θα κλιμακώσει τη δράση της και στρατιωτικά το επόμενο διάστημα.

«Ανακοινώνω την επιβολή κυρώσεων ως απάντηση στις κινήσεις της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Εάν η Ρωσία προχωρήσει περαιτέρω με αυτήν την εισβολή, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε επιπλέον κυρώσεις», δήλωσε αρχικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Και συνέχισε: «Ποιος έδωσε το δικαίωμα στον Πούτιν να αναγνωρίζει την ανεξαρτησία εδαφών που ανήκουν στην επικράτεια γειτονικών χωρών; Πρόκειται για μία κατάφορη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και απαιτούμε καθολική αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα».

O Τζο Μπάιντεν εξειδίκευσε τα μέτρα εναντίον της Μόσχας, λέγοντας πώς θα επιβληθεί αποκλεισμός στις δυτικές τράπεζες για δανεισμό της Ρωσίας προς εξυπηρέτηση του εξωτερικού της χρέους, κυρώσεις σε δύο τράπεζες τη VEB και τη Russian Military Banki, καθώς και μποϊκοτάζ στο εμπόριο προϊόντων που σχετίζονται με την προμήθεια της βιομηχανίας τεχνολογίας και όχι μόνο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στη στρατιωτική προετοιμασία της Μόσχας, λέγοντας πως «αν δεν είχε σκοπό να επιτεθεί, δεν θα συγκέντρωνε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και οπλισμό στα σύνορα με την Ουκρανία, ούτε θα μετέφερε φιάλες με αίμα και θα έστηνε νοσοκομείο στην περιοχή. Δεν θέλουμε πόλεμο με τη Ρωσία και το ξεκαθαρίζω, ότι οι ενέργειές μας είναι αμυντικές.

«Εξαιτίας των ενεργειών της Ρωσίας, ο αγωγός Nord Stream 2, για τον οποίο εργαζόμασταν με τη Γερμανία, δεν θα προχωρήσει. Η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ τίμημα αν επιμείνει στις επιθετικές ενέργειές της, με επιπλέον κυρώσεις», πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν στο διάγγελμά του.

«Απαντώντας στις κινήσεις της Ρωσίας και στην τακτική της να μην αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Λευκορωσία, ενέκρινα πρόσθετες κινήσεις αμερικανικών δυνάμεων και όπλων, τα οποία διαθέτουμε στην ευρωπαϊκή ήπειρο, προκειμένου να ενισχύσουν τους συμμάχους μας στη Βαλτική, δηλαδή τις Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία. Δεν θέλουμε πόλεμο με τη Ρωσία. Όμως δεν θέλω να περάσω λάθος μήνυμα. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας, θα κάνουμε τα πάντα ώστε να αμυνθούμε και να διαφυλάξουμε κάθε ίντσα της εδαφικής ακεραιότητας του ΝΑΤΟ».

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Αναλυτικά οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας που ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν:

– Πλήρεις κυρώσεις αποκλεισμού σε δύο μεγάλα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα: τη VEB και τη Russian Military Bank».

– Πλήρεις κυρώσεις στο δημόσιο χρέος της Ρωσίας. Αυτό σημαίνει ότι αποκοπή από τη δυτική χρηματοδότηση προς τη ρωσική κυβέρνηση. Η Μόσχα δεν θα μπορεί πλέον να συγκεντρώσει χρήματα από τη Δύση και δεν θα μπορεί να ανταλλάξει το νέο της χρέος στις αγορές των ΗΠΑ ή στις ευρωπαϊκές αγορές.

– Κυρώσεις στην ελίτ της Ρωσίας και στα μέλη των οικογενειών τους. «Μοιράζονται τα διεφθαρμένα κέρδη των πολιτικών του Κρεμλίνου και θα πρέπει επίσης να συμμετάσχουν στον πόνο», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

– Δεν θα προχωρήσει το σχέδιο με τη Γερμανία για τον αγωγό Nord Stream 2

– Κυρώσεις στη διακίνηση και προμήθεια προϊοντων για τη βιομηχανία στην τεχνολογία και όχι μόνο

Πηγή: https://www.protothema.gr/world/article/1214909/krisi-stin-oukrania-meriki-epistrateusi-anakoinose-o-zelenski/

Ροή ειδήσεων

Advertisement