Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία – Βίντεο: Το διάγγελμα με το οποίο ο Πούτιν ανακοίνωσε την εισβολή

Δημοσιεύθηκε

στις

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες των ΗΠΑ για εισβολή της Ρωσίας. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε πως ρωσικές δυνάμεις έφθασαν και επιχειρούν πλέον στη Μαριούπολη και στην Οδησσό. Λίγο νωρίτερα, σε έκτακτο διάγγελμά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Ζήτησε από τους ουκρανούς στρατιώτες να πάνε σπίτια τους για να αποφύγουν την αιματοχυσία.

Αναφερόμενος στη Δύση, προειδοποίησε ότι θα υπάρξει άμεση απάντηση, σε περίπτωση που παρέμβει. Επικαλέστηκε τις «απειλές της Ουκρανίας», λέγοντας πως η ρωσική κυβέρνηση δεν μπορούσε πλέον να τις ανέχεται. Διαβεβαίωσε πως σκοπός δεν είναι η κατοχή του ουκρανικού εδάφους, αλλά η προστασία του λαού της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Πούτιν προειδοποίησε άλλες χώρες ότι θα υπάρξουν «συνέπειες που δεν έχουν δει ποτέ», αν υπάρξει απόπειρα παρέμβασης στην επιχείρηση της Ρωσίας, ανέφερε το Reuters. Μία προειδοποίηση που θα μπορούσε να εκληφθεί ως απειλή χρήσης πυρηνικών.

Αμέσως μετά το διάγγελμά του, δημοσιογράφοι έκαναν λόγο για απανωτές εκρήξεις και ομοβροντία πυροβολικού κοντά στο Κίεβο και στην περιοχή του αεροδρομίου Μπορισπίλ. Ρεπόρτερ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου Fox News μετέδωσε πως ακούγονται απανωτές εκρήξεις στο Κίεβο.

Σημειώθηκαν τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις, ενώ άλλες τρεις ακολούθησαν στο κέντρο και αμέσως μετά σειρήνες ασθενοφόρων και πυροσβεστικών. Κοντά στα σύνορα, στην Κραματόρσκ, ακούστηκαν επίσης διαδοχικές τέσσερις ισχυρές εκρήξεις. Εξακόσια χιλιόμετρα από εκεί, στη νότια Ουκρανία, στην Οδησσό υπάρχει αναστάτωση. Μερικές ώρες πριν το διάγγελμα, το Κρεμλίνο ανακοίνωνε ότι οι αρχές των δύο αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών της ανατολικής Ουκρανίας ζήτησαν στρατιωτική βοήθεια από τη Ρωσία για να απωθηθεί η «επίθεση» των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο αμερικανός πρόεδρος αντέδρασε, κάνοντας λόγο για μία«αδικαιολόγητη επίθεση» της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ υποστήριξε ότι αυτή θα φέρει «καταστροφικά δεινά και απώλειες ανθρωπίνων ζωών». Κατηγόρησε προσωπικά τον ρώσο ομόλογό του, λέγοντας ότι «επέλεξε» να εξαπολύσει «έναν πόλεμο εκ προμελέτης». «Η Ρωσία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τον θάνατο και την καταστροφή που θα προκαλέσει αυτή η επίθεση», επέμεινε.

«Ο κόσμος θα ζητήσει η Ρωσία να λογοδοτήσει», πρόσθεσε. Ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξουν συνέπειες και περαιτέρω μέτρα που θα λάβει σε συντονισμό με τους συμμάχους.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι είχε ζητήσει συνομιλίες από τον Ρώσο ομόλογό του, με τον τελευταίο να αρνείται. «Η απάντηση ήταν σιωπή. Σιωπή πρέπει να υπάρξει στο Ντονμπάς», ανέφερε ο Ζελένσκι σε δημόσια μήνυμά του. Η Ουκρανία είχε τεθεί σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Είχει, μάλιστα, προκαλέσει διάχυτη ανησυχία η παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στο Χάρκοβο, περιοχή μακριά από την επίμαχη περιοχής του Ντονμπας. Η ουκρανική βουλή έχει εγκρίνει και έκτακτο πολεμικό προϋπολογισμό, ενώ έχει ήδη πραγματοποιήσει επιστράτευση εφέδρων από 18 έως 60 ετών. Στην καταδίκη της «ασύνετης και απρόκλητης επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία» προχώρησε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι «θέτει σε κίνδυνο αναρίθμητες ζωές αμάχων».«Για άλλη μια φορά, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας και τις άοκνες διπλωματικές προσπάθειές μας, η Ρωσία επέλεξε τον δρόμο της επιθετικότητας εναντίον μιας κυρίαρχης και ανεξάρτητης χώρας», αναφέρει ο Στόλτενμπεργκ.


Ροή ειδήσεων

Advertisement