Τρίτη 5 Ιουλίου 2022
Connect with us

Υγεία

Νεότερα δεδομένα  στην ενδοκρινολογία

Ενδιαφέρουσες ομιλίες στο διήμερο συνέδριο «ΕΝΔΟΡΑΜΑ 21» που πραγματοποιήθηκε  στο Συνεδριακό του Πανεπιστημίου

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

Ξεχωριστές παρουσιάσεις με ξεκάθαρες απόψεις σε όλα τα πεδία της επιστήμης της Ενδοκρινολογίας διεξήχθησαν στο Συνέδριο «ΕΝΔΟΡΑΜΑ 21» που διοργανώθηκε από την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία και την Πανελλήνια Ένωση Ενδοκρινολόγων, στην Πάτρα.

Η διευθύντρια της Προληπτικής Καρδιολογίας στο Metropolitan Hospital, Γενοβέφα Κολοβού μίλησε για τον ρόλο των λιποπρωτεϊνών σε ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις και χρόνια ενδοκρινολογική πάθηση.

Για τις πιο ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις, στις κλινικές μελέτες και τα ιατρικά αποτελέσματα του 2021 που αφορούν στη γυναικεία αναπαραγωγή και κυρίως στο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, μίλησε η ενδοκρινολόγος διδάκτωρ του Παν/μίου Ιωαννίνων, Νεκταρία Ξήτα.

Η ενδοκρινολόγος. Ευαγγελία Μπίλλα ανέλυσε τις τελευταίες δημοσιεύσεις στον χώρο της ανδρολογίας.

Ενδιαφέρουσα ήταν η διάλεξη του γενετιστή, Κωνσταντίνου Στρατάκη ο οποίος αναφέρθηκε στη γονιδιακή θεραπεία, πού βρίσκεται σήμερα, ποιες είναι οι εφαρμογές της στην ιατρική, κυρίως σε θεραπείες που αφορούν στην επιγενετική, πώς συμβάλλει στην αναγέννηση ενός κυττάρου σε άτομα που πάσχουν από καρκίνο ή από μεσογειακή αναιμία ή από παθήσεις του μιτοχονδρίου ή ακόμη και από κορωνοϊούς, όπως ο Covid_19, στα προβλήματα που την συνοδεύουν, καθώς και τις εξελίξεις που υπάρχουν στο γενετικό τομέα.

Η πρώτη μέρα του συνεδρίου ολοκληρώθηκε με το Πολιτιστικό ΕΝΔΟΡΑΜΑ με τίτλο «Το ’22 και οι πρόσφυγες από υγιεινής απόψεως», το οποίο προλόγισε ο Κ. Μάρκου, ομότιμος καθηγητής Ενδοκρινολογίας και μέλος της οργανωτικής επιτροπής, την επίβλεψη και εισαγωγή του οποίου την έκανε η ιστορικός Ανδρονίκη Χρύσαφη και παρουσίασε ο ιστορικός, Αντώνης Λιάκος. Παράλληλα στον χώρο του συνεδρίου λειτουργούσε έκθεση του εικαστικού Νικολάου Γερασιμόπουλου αφιερωμένη στη γυναικεία φύση και τα έσοδα της οποίας διατέθηκαν στο «Άλμα Ζωής».

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΣΕ ΜΙΚΡΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

H ενδοκρινολόγος Παίδων, διευθύντρια Κλινικής Παιδιατρικής-Εφηβικής Ενδοκρινολογίας «Μητέρα», Μαρία Καράντζα επικεντρώθηκε στις νοσηρότητες που δημιουργεί η πανδημία του Covid_19 και στις επιπλοκές που επιφέρει σε μικρούς ασθενείς με ενδοκρινολογικό πρόβλημα. Αναφορά στις δημοσιεύσεις και κλινικές μελέτες του 2021 που σχετίζονται με τη λειτουργία της υπόφυσης και τις υποτροπές που εμφανίζονται σε ασθενείς με καρδιοαγγειακά, νευρολογικά κ.ά. προβλήματα υγείας θεραπείας έκανε η ενδοκρινολόγος επιμελήτρια Α’ στο ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός Οφθαλμιατρείο-Πολυκλινική», Γεωργία Ντάλη.

Για τις νεότερες εξελίξεις στον τομέα του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1 έκανε λόγο η MD, PhD ενδοκρινολόγος-παθολόγος, αναπλ. καθηγήτρια Παθολογίας – Σακχαρώδη Διαβήτη, ΕΚΠΑ, Βάια Λαμπαδιάρη. Ο Νικόλαος Τεντολούρης, καθηγητής Παθολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσίασε τις τελευταίες κλινικές μελέτες και τα ιατρικά δεδομένα που υπάρχουν στην πάθηση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Georgia των Η.Π.Α, Dan Benardot παρουσίασε νέα διατροφικά μοντέλα με ποιοτικές τροφές που αλλάζουν τον τρόπο ζωής μας προς το καλύτερο.

Στις τελευταίες μελέτες και τα ιατρικά δεδομένα του καρκίνου των επινεφριδίων και στις αιτίες που οδηγούν στα επινεφριδιακά αδενώματα διαβήτη αναφέρθηκε η ενδοκρινολόγος ακαδημαϊκός υπότροφος στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Κρυσταλλένια Αλεξανδράκη. Στη νέα φαρμακολογική τεχνολογία για την αντιμετώπιση ενδοκρινολογικών παθήσεων αναφέρθηκε η ενδοκρινολόγος καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Εύα Κασσή.

Ο ενδοκρινολόγος – διαβητολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Aachen Γερμανίας, Εμμανουήλ Σουβατζόγλου εστίασε στα ιατρικά δεδομένα αναφορικά με φαρμακευτικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση μάκρο και μίκρο-αγγειακών επιπλοκών του διαβήτη. Με δημοσιεύσεις σχετιζόμενες με τη θεραπεία της οστεοπόρωσης και με τις διαταραχές του μεταβολισμού του ασβεστίου ξεκίνησε την ομιλία του ο ενδοκρινολόγος επιμελητής του 424 ΓΣΝΕ, Αθανάσιος Αναστασιλάκης. Στις κακοήθειες του θυροειδούς αδένα και ειδικότερα στις μοριακές μελέτες που αφορούν στο μυελοειδές καρκίνωμα, στη συσχέτιση των μεταλλάξεων, αλλά και σε ποιες περιπτώσεις ένας ασθενής πρέπει να οδηγείται στο χειρουργείο, επικεντρώθηκε ο τελευταίος ομιλητής του φετινού Ενδοκρινολογικού Συνεδρίου, ο ενδοκρινολόγος – διαβητολόγος, επιμελητής του Ενδοκρινολογικού τμήματος του 401 ΓΣΝΑ, Γιώργος Σημαιάκης. Στην ομιλία προήδρευσε ο Consultant endocrinologist Γρηγόρης Ευφραιμίδης.

Τη λήξη του διήμερου υβριδικού Ενδοκρινολογικού Συνεδρίου έκανε ο Νεοκλής Γεωργόπουλος, καθηγητής Ενδοκρινολογίας – Αναπαραγωγής και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά και από καρδιάς για το υπόδειγμα επικοινωνίας και αλληλοϋποστήριξης σε όσους εργάστηκαν.

Υγεία

Καπραβέλος για μεταλλάξεις: Η Όμικρον 5 πιο επικίνδυνη από την Όμικρον 2

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην πορεία της πανδημίας και στις μεταλλάξεις του κοροναϊού αναφέρθηκε ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας το στην ΕΡΤ.

Ο ίδιος ξεκίνησε επισημαίνοντας πως η μεγάλη διασπορά του ιού οφείλεται και στη χαλάρωση των μέτρων.

«Είμαστε σε μια μεγάλη έξαρση του έκτου κύματος της πανδημίας με πάρα πολλά κρούσματα» σημείωσε, αναφερόμενος στην διασπορά του κοροναϊού. «Η παραλλαγή Όμικρον 5 επικρατεί και προσβάλλει το κατώτερο αναπνευστικό και οι ασθενείς δεν επισκέπτονται άμεσα το νοσοκομείο» δήλωσε ο διευθυντής ΜΕΘ στο «Γ. Παπανικολάου», μιλώντας για τις μεταλλάξεις της COVID-19.

Διαβάστε επίσης: Ο κοροναϊός πάει… διακοπές στα νησιά – Ποια βρίσκονται στο «κόκκινο»
Σύμφωνα με τον Νίκο Καπραβέλο αυτό είναι αποτέλεσμα της απουσίας κάθε στοιχειώδους μέτρου προστασίας που περιλαμβάνει τη χρήση μάσκας και τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ. Μιλώντας για τις μεταλλάξεις και τις παραλλαγές του ιού που ξεπερνούν την ανοσία τόνισε ότι «η Όμικρον 5 είναι πιο επικίνδυνη από την Όμικρον 2 και επομένως οι πολίτες που μολύνονται το περνούν πιο βαριά».

Όπως δήλωσε ο διευθυντής ΜΕΘ στο «Γ. Παπανικολάου», η κατάσταση στα νοσοκομεία δυσχεραίνει καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων έγινε τριψήφιος και οι θάνατοι για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα είναι πάνω από είκοσι. Γεγονός που όπως είπε σημαίνει ότι «αρχίζουν και επηρεάζονται οι σκληροί δείκτες της πανδημίας. Αυτή η διασπορά του ιού μπορεί να μην δώσει τρομακτικές συνέπειες γιατί είναι καλοκαίρι».

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι η Πολιτεία πρέπει να δώσει το σήμα «τέρμα στη χαλάρωση» και να γίνει μια επανεξέταση του θέματος. Αναφορικά με την χορήγηση της τέταρτης αναμνηστικής δόσης και ποιους αφορά ο κ. Καπραβέλος υποστήριξε ότι «η 4η ενισχυτική δόση στους άνω των 60 είναι απαραίτητη».

in.gr

Περισσότερα

Υγεία

Αυτό είναι το κόκκινο καλοκαιρινό φρούτο που βοηθά την καρδιά και βελτιώνει τον ύπνο

Δημοσιεύθηκε

στις

Κόκκινα, τραγανά και ζουμερά. Τα κεράσια μπορεί να μην είναι το διάσημο φρούτο του καλοκαιριού, κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με το καρπούζι, αλλά ανήκει σίγουρα στους πρωταγωνιστές.

Τα κεράσια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, σε βιταμίνη C και έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας.

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για υγιές ανοσοποιητικό και για την υγεία του δέρματος. Το κάλιο είναι σημαντικό για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, τη λειτουργία των νεύρων, τις συσπάσεις των μυών και πολλές άλλες σωματικές λειτουργίες. Οι δε φυτικές ίνες συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Άλλα συστατικά που περιέχουν τα κεράσια είναι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες και βιταμίνη Κ. Η περιεκτικότητα όμως και το είδος των θρεπτικών συστατικών παρουσιάζει διαφοροποίηση αναλόγως με την ποικιλία τους. Ωστόσο όλες οι ποικιλίες περιέχουν συστατικά με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Έτσι, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες που αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων και πρόωρου γήρατος.

Σωτήρια για την καρδιά
Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ούτως ή άλλως ωφελεί την καρδιά. Πόσο μάλλον τα κεράσια που είναι πλούσια σε πολυφαινόλες και κάλιο, τα οποία διαθέτουν προστατευτικές ιδιότητες για να μην… «ραγίσει» η καρδιά μας.

Το κάλιο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση του καρδιακού παλμού στα φυσιολογικά επίπεδα. Διεγείρει επίσης την αποβολή του περιττού νατρίου (άλατος) από τον οργανισμό, συμβάλλοντας στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Γι’ αυτό τον λόγο τα πλούσια σε κάλιο διαιτολόγια έχουν συσχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Στις πολυφαινόλες που περιέχουν τα κεράσια συμπεριλαμβάνονται οι ανθοκυανίνες, φλαβονόλες και κατεχίνες. Όλες φαίνεται πώς βοηθούν την καρδιά να παραμείνει υγιής, καθώς προστατεύουν τον οργανισμό από τις κυτταρικές βλάβες.

Eπιταχύνουν την αποκατάσταση των μυών
Όπως αναφέρεται σε επιστημονικές μελέτες, πολλά από τα συστατικά τους μπορεί να καταπραΰνουν τον μυϊκό πόνο και τις βλάβες που προκαλεί η έντονη γυμναστική.

Βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου
Το όφελος αυτό αποδίδεται στις αντιφλεγμονώδεις φυτοχημικές ουσίες που περιέχουν τα κεράσια, όπως η μελατονίνη.

Η μελατονίνη αποτελεί την ορμόνη που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης, γνωστή και ως «ορμόνη του ύπνου».

www.in.gr

Περισσότερα

Υγεία

«Μήλον της έριδας» οι τομογραφίες..

ΕΟΠΥΥ: Κριτήρια ποιότητας για τις τιμές, κλιμακωτές χρεώσεις με κριτήρια

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Ποιοτικά κριτήρια για τους αξονικούς και μαγνητικού τομογράφους προτίθεται να εφαρμόσει ο ΕΟΠΥΥ για την τιμολόγηση των αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών. Τα κριτήρια όμως που φαίνεται πως έχει επιλέξει, βρίσκουν αντίθετους τόσο τους εκπροσώπους των ιατρικών φορέων πρωτοβάθμιας περίθαλψης που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ, τους εκπροσώπους των εταιριών που παράγουν τα ιατρικά μηχανήματα, αλλά και την Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία.

Οι εκπρόσωποι των γιατρών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη των ασφαλισμένων ασθενών, παραπέμπουν στην επιστημονική τεκμηρίωση που εφαρμόζεται στις χώρες του εξωτερικού και επισημαίνουν ότι «η μελέτη που έχει γίνει από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ» αποδομείται από έγγραφο της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας. Ταυτόχρονα καταγγέλλουν ότι η ίδια μελέτη του ΕΟΠΥΥ «επικαλείται αποσπασματικά δεδομένα που εφαρμόζονται σε χώρες του εξωτερικού» και «καταλήγει σε συμπεράσματα αλά καρτ».

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνουν οι πρόεδρο πέντε φορέων εργαστηριακών γιατρών και εκπροσώπων των διαγνωστικών κέντρων σε επιστολή τους προς την Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, τα «ποιοτικά κριτήρια» που προτίθεται ο ΕΟΠΥΥ να εφαρμόσει δεν έχουν καμία επιστημονική βάση, σύμφωνα με έρευνα από εκπροσώπους των εταιριών που παράγουν ιατρικά μηχανήματα αξονικών και μαγνητικών τομογράφων, αλλά και σύμφωνα με την επιστημονική γνωμοδότηση της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας.

Το συντονιστικό όργανο των φορέων ΠΦΥ, αναφέρει πως «οι κατασκευάστριες εταιρείες αξονικών και μαγνητικών τομογράφων, παρουσίασαν επιστημονικά δεδομένα τα οποία αντιτίθενται στην συλλογιστική και στο αποτέλεσμά της, που χρησιμοποίησε ο ΕΟΠΥΥ για να παρουσιάσει τα ποιοτικά κριτήρια που προτίθεται να εφαρμόσει.

Από την πλευρά της, η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία σε έγγραφο που έχει στείλει ήδη στον ΕΟΠΥΥ αποδομεί ουσιαστικά την «μελέτη» που έχει γίνει από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ, έχοντας σίγουρα την κατάρτιση και την επιστημονική γνώση που καθιστά αδιαμφισβήτητα αξιόπιστη και έγκυρη την γνωμοδότησή της.

Συμπεραίνεται λοιπόν ότι η μελέτη η οποία καταρτίστηκε από τον ΕΟΠΥΥ φαίνεται να καταλήγει σε αλά καρτ συμπεράσματα, προφασίζεται επιστημονική τεκμηρίωση και επικαλείται αποσπασματικά δεδομένα που εφαρμόζονται σε χώρες του εξωτερικού, προκειμένου να καταλήξει στα συμπεράσματα στα οποία ήθελε να καταλήξει!

Ζητείται να υπάρξει κατ’ αντιπαράθεση διαβούλευση με τους CEOs ή τους βιοτεχνολόγους των κατασκευαστριών οίκων ιατρικών μηχανημάτων αξονικών και μαγνητικών τομογράφων, με την Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία και με την ΕΕΑΕ, για την παρουσίαση από πλευράς τους των επιχειρημάτων που καθιστούν αναξιόπιστη την τεκμηρίωση των στελεχών του ΕΟΠΥΥ».

Αντίστοιχα, η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία, στην επιστολή της προς την κ. Καρποδίνη,  μεταφέρει την έντονη διαμαρτυρία των μελών της για τη σύνδεση των ποιοτικών κριτηρίων με την τιμολόγηση των ιατρικών πράξεων στον αξονικό και μαγνητικό τομογράφο.

Οι ακτινολόγοι, σχολιάζοντας τις προτάσεις και τα στατιστικά που τους έχουν σταλεί από τον ΕΟΠΥΥ για το θέμα, επισημαίνουν τα παρακάτω:

Στις προτάσεις περιλαμβάνεται κατηγοριοποίηση των εξετάσεων αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας σε απλές και σύνθετες. Χαρακτηρίζουν την κατηγοριοποίηση αυτή ως άστοχη, αδόκιμη και χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση.

Προτείνεται οριζόντια αντιμετώπιση των κριτηρίων για τις μεθόδους χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι πρακτικές που εξασφαλίζουν ποιότητα και αξιοπιστία και οι οποίες δεν σχετίζονται μόνο με τον αριθμό των τομών ενός αξονικού ή την ένταση πεδίου του μαγνητικού τομογράφου.

Τα προτεινόμενα κριτήρια που σχετίζονται με την τεχνολογία των μηχανημάτων θεωρούν ότι είναι ανεπαρκή και η εφαρμογή τους δεν θα οδηγήσει στην επιθυμητή ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ προς τους πολίτες, αλλά θα αποτελέσουν ακόμη ένα λόγο, ώστε οι νέοι ακτινολόγοι να «φλερτάρουν» με τη φυγή τους στο εξωτερικό.

 

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα