Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
Connect with us

Υγεία

Νεότερα δεδομένα  στην ενδοκρινολογία

Ενδιαφέρουσες ομιλίες στο διήμερο συνέδριο «ΕΝΔΟΡΑΜΑ 21» που πραγματοποιήθηκε  στο Συνεδριακό του Πανεπιστημίου

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

Ξεχωριστές παρουσιάσεις με ξεκάθαρες απόψεις σε όλα τα πεδία της επιστήμης της Ενδοκρινολογίας διεξήχθησαν στο Συνέδριο «ΕΝΔΟΡΑΜΑ 21» που διοργανώθηκε από την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία και την Πανελλήνια Ένωση Ενδοκρινολόγων, στην Πάτρα.

Η διευθύντρια της Προληπτικής Καρδιολογίας στο Metropolitan Hospital, Γενοβέφα Κολοβού μίλησε για τον ρόλο των λιποπρωτεϊνών σε ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις και χρόνια ενδοκρινολογική πάθηση.

Για τις πιο ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις, στις κλινικές μελέτες και τα ιατρικά αποτελέσματα του 2021 που αφορούν στη γυναικεία αναπαραγωγή και κυρίως στο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, μίλησε η ενδοκρινολόγος διδάκτωρ του Παν/μίου Ιωαννίνων, Νεκταρία Ξήτα.

Η ενδοκρινολόγος. Ευαγγελία Μπίλλα ανέλυσε τις τελευταίες δημοσιεύσεις στον χώρο της ανδρολογίας.

Ενδιαφέρουσα ήταν η διάλεξη του γενετιστή, Κωνσταντίνου Στρατάκη ο οποίος αναφέρθηκε στη γονιδιακή θεραπεία, πού βρίσκεται σήμερα, ποιες είναι οι εφαρμογές της στην ιατρική, κυρίως σε θεραπείες που αφορούν στην επιγενετική, πώς συμβάλλει στην αναγέννηση ενός κυττάρου σε άτομα που πάσχουν από καρκίνο ή από μεσογειακή αναιμία ή από παθήσεις του μιτοχονδρίου ή ακόμη και από κορωνοϊούς, όπως ο Covid_19, στα προβλήματα που την συνοδεύουν, καθώς και τις εξελίξεις που υπάρχουν στο γενετικό τομέα.

Η πρώτη μέρα του συνεδρίου ολοκληρώθηκε με το Πολιτιστικό ΕΝΔΟΡΑΜΑ με τίτλο «Το ’22 και οι πρόσφυγες από υγιεινής απόψεως», το οποίο προλόγισε ο Κ. Μάρκου, ομότιμος καθηγητής Ενδοκρινολογίας και μέλος της οργανωτικής επιτροπής, την επίβλεψη και εισαγωγή του οποίου την έκανε η ιστορικός Ανδρονίκη Χρύσαφη και παρουσίασε ο ιστορικός, Αντώνης Λιάκος. Παράλληλα στον χώρο του συνεδρίου λειτουργούσε έκθεση του εικαστικού Νικολάου Γερασιμόπουλου αφιερωμένη στη γυναικεία φύση και τα έσοδα της οποίας διατέθηκαν στο «Άλμα Ζωής».

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΣΕ ΜΙΚΡΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

H ενδοκρινολόγος Παίδων, διευθύντρια Κλινικής Παιδιατρικής-Εφηβικής Ενδοκρινολογίας «Μητέρα», Μαρία Καράντζα επικεντρώθηκε στις νοσηρότητες που δημιουργεί η πανδημία του Covid_19 και στις επιπλοκές που επιφέρει σε μικρούς ασθενείς με ενδοκρινολογικό πρόβλημα. Αναφορά στις δημοσιεύσεις και κλινικές μελέτες του 2021 που σχετίζονται με τη λειτουργία της υπόφυσης και τις υποτροπές που εμφανίζονται σε ασθενείς με καρδιοαγγειακά, νευρολογικά κ.ά. προβλήματα υγείας θεραπείας έκανε η ενδοκρινολόγος επιμελήτρια Α’ στο ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός Οφθαλμιατρείο-Πολυκλινική», Γεωργία Ντάλη.

Για τις νεότερες εξελίξεις στον τομέα του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1 έκανε λόγο η MD, PhD ενδοκρινολόγος-παθολόγος, αναπλ. καθηγήτρια Παθολογίας – Σακχαρώδη Διαβήτη, ΕΚΠΑ, Βάια Λαμπαδιάρη. Ο Νικόλαος Τεντολούρης, καθηγητής Παθολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσίασε τις τελευταίες κλινικές μελέτες και τα ιατρικά δεδομένα που υπάρχουν στην πάθηση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Georgia των Η.Π.Α, Dan Benardot παρουσίασε νέα διατροφικά μοντέλα με ποιοτικές τροφές που αλλάζουν τον τρόπο ζωής μας προς το καλύτερο.

Στις τελευταίες μελέτες και τα ιατρικά δεδομένα του καρκίνου των επινεφριδίων και στις αιτίες που οδηγούν στα επινεφριδιακά αδενώματα διαβήτη αναφέρθηκε η ενδοκρινολόγος ακαδημαϊκός υπότροφος στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Κρυσταλλένια Αλεξανδράκη. Στη νέα φαρμακολογική τεχνολογία για την αντιμετώπιση ενδοκρινολογικών παθήσεων αναφέρθηκε η ενδοκρινολόγος καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Εύα Κασσή.

Ο ενδοκρινολόγος – διαβητολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Aachen Γερμανίας, Εμμανουήλ Σουβατζόγλου εστίασε στα ιατρικά δεδομένα αναφορικά με φαρμακευτικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση μάκρο και μίκρο-αγγειακών επιπλοκών του διαβήτη. Με δημοσιεύσεις σχετιζόμενες με τη θεραπεία της οστεοπόρωσης και με τις διαταραχές του μεταβολισμού του ασβεστίου ξεκίνησε την ομιλία του ο ενδοκρινολόγος επιμελητής του 424 ΓΣΝΕ, Αθανάσιος Αναστασιλάκης. Στις κακοήθειες του θυροειδούς αδένα και ειδικότερα στις μοριακές μελέτες που αφορούν στο μυελοειδές καρκίνωμα, στη συσχέτιση των μεταλλάξεων, αλλά και σε ποιες περιπτώσεις ένας ασθενής πρέπει να οδηγείται στο χειρουργείο, επικεντρώθηκε ο τελευταίος ομιλητής του φετινού Ενδοκρινολογικού Συνεδρίου, ο ενδοκρινολόγος – διαβητολόγος, επιμελητής του Ενδοκρινολογικού τμήματος του 401 ΓΣΝΑ, Γιώργος Σημαιάκης. Στην ομιλία προήδρευσε ο Consultant endocrinologist Γρηγόρης Ευφραιμίδης.

Τη λήξη του διήμερου υβριδικού Ενδοκρινολογικού Συνεδρίου έκανε ο Νεοκλής Γεωργόπουλος, καθηγητής Ενδοκρινολογίας – Αναπαραγωγής και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά και από καρδιάς για το υπόδειγμα επικοινωνίας και αλληλοϋποστήριξης σε όσους εργάστηκαν.

Ροή ειδήσεων

Advertisement