Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Διεθνή

Εισβολή στην Ουρανία: Η Δύση παρακολουθεί από μακριά ενώ η Ρωσία συνεχίζει να «χτυπά» το Κίεβο, λέει ο Ζελένσκι

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε νέο διάγγελμά του προς τον ουκρανικό λαό το πρωί της Παρασκευής, ο Ουκρανός πρόεδρος επιβεβαίωσε τις αναφορές που υπήρχαν από το πρωί για νέες πυραυλικές επιθέσεις από τις ρωσικές δυνάμεις σε διάφορες πόλεις της χώρας του.

Σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι επιθέσεις ξεκίνησαν στις 4 π.μ. τοπική ώρα και είχαν στόχους όχι μόνο στρατιωτικές υποδομές αλλά και αμάχους. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας διαβεβαίωσε εξάλλου ότι οι δυνάμεις της χώρας του σταμάτησαν την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στα περισσότερα μέτωπα.

«Οι κυρώσεις δεν αρκούν» 

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι η συνεχιζόμενη ρωσική επίθεση εναντίον της χώρας του δείχνει ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα από τη Δύση δεν αρκούν.

Ο αρχηγός του κράτους επέκρινε το ότι συνεχίζει απλά να παρακολουθεί τι συμβαίνει στην Ουκρανία από μακριά, μερικές ώρες μετά τα νέα πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων στο Κίεβο, στη Ζαπορίζια και ενώ ηχούν σειρήνες της αεράμυνας σε πόλεις της δυτικής Ουκρανίας, ιδίως τη Λβιβ.

Σύμφωνα με την Guardian, στο σημερινό του διάγγελμα ο Ζελένσκι συνέχισε να απευθύνει έκκληση στη γειτονική χώρα για κατάπαυση πυρός. «Η Ρωσία θα πρέπει να μιλήσει μαζί μας αργά ή γρήγορα για το πώς θα τερματιστούν οι εχθροπραξίες και θα σταματήσει η εισβολή, όσο νωρίτερα ξεκινήσει αυτός ο διάλογος τόσο μικρότερες θα είναι οι απώλειες της Ρωσίας», ανέφερε ο Ουκρανός πρωθυπουργός σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα.

Κατήγγειλε επίσης ότι ο ρωσικός στρατός πλήττει περιοχές όπου ζουν άμαχοι στο Κίεβο, υμνώντας ταυτόχρονα τον «ηρωισμό» των ουκρανών έναντι της ρωσικής εισβολής και διαβεβαιώνοντας ότι οι ουκρανοί στρατιώτες κάνουν «το παν εντός των δυνάμεών τους» για να υπερασπιστούν τη χώρα. «Απόψε άρχισαν να βομβαρδίζουν συνοικίες. Αυτό μας θυμίζει το 1941», είπε ο Ζελένσκι, αναφερόμενος στην επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας. Πρόφερε τη φράση αυτή στα ρωσικά, απευθυνόμενος προφανώς στους ρωσόφωνους Ουκρανούς και στους πολίτες της ίδιας της Ρωσίας.

Οι ρωσικές αρχές «λένε ότι οι περιοχές όπου ζουν άμαχοι δεν είναι στόχοι, αλλά αυτό είναι ένα ακόμη από τα ψέματά τους. Στην πραγματικότητα, δεν κάνουν καμιά διάκριση», είπε, στα ουκρανικά αυτή τη φορά. «Οι Ουκρανοί έδειξαν ηρωισμό», επέμεινε ο αρχηγός του κράτους. Εξαπολύοντας την εισβολή χθες οι ρωσικές δυνάμεις «νόμιζαν ότι οι δυνάμεις μας θα ήταν κουρασμένες, αλλά δεν είμαστε κουρασμένοι».

Απευθυνόμενος, ξανά στα ρωσικά, στους Ρώσους που διαδήλωσαν χθες κατά του πολέμου –έγιναν εκατοντάδες συλλήψεις–, είπε «σας βλέπουμε, μας ακούσατε και μας πιστέψατε. Αγωνιστείτε για εμάς, αγωνιστείτε εναντίον του πολέμου».

«Η Δύση άφησε μόνη της την Ουκρανία να πολεμήσει»

Είχε προηγηθεί και άλλο διάγγελμα προς τον ουκρανικό λαό στο οποίο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε εκφράσει την απογοήτευσή του γιατί «η Δύση άφησε μόνη της την Ουκρανία να πολεμήσει». Ο Ουκρανός πρόεδρος πρόσθεσε πως είναι διατεθειμένος να μιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, για τους όρους παράδοσης που έθεσε νωρίτερα μέσω ανακοίνωσης του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Στο μήνυμά του, ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρθηκε στις επαφές που είχε με τους συμμάχους της Δύσης τόνισε: «Ρώτησα τους 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πότε η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Όλοι τους ήταν φοβισμένοι, κανείς δεν απάντησε». «Εμείς όμως δεν φοβόμαστε» υποστήριξε, τονίζοντας πως θα υπερασπιστεί τη χώρα του.

Ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρθηκε στους όρους του Πούτιν για παράδοση της Ουκρανίας. Όπως τόνισε ο κ. Ζελένσκι, «είμαστε διατεθειμένοι να μιλήσουμε για ένα ουδέτερο καθεστώς, καθώς δεν ανήκουμε στο ΝΑΤΟ», προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι προβληματισμένος για τις εγγυήσεις που θα λάβει και ποιες θα είναι οι χώρες που θα τις δώσουν.

«Λάβαμε την πληροφορία ότι ομάδες δολιοφθοράς του εχθρού μπήκαν στο Κίεβο», ανέφερε στο μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας, καλώντας τους κατοίκους της πρωτεύουσας να επαγρυπνούν και να τηρούν την απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας που επιβλήθηκε.

Παράλληλα, ανέφερε πως ο ίδιος αλλά και η οικογένειά του, αποτελούν τους βασικούς στόχους της Ρωσίας. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο εχθρός με θεωρεί ως στόχο νούμερο 1. Την οικογένειά μου, ως στόχο νούμερο 2. Θέλουν να καταστρέψουν πολιτικά την Ουκρανία καταστρέφοντας τον αρχηγό του κράτους. Έχουμε πληροφορίες ότι ομάδες σαμποτάζ του εχθρού έχουν εισέλθει στο Κίεβο», προσθέτοντας πως «μένω στην κυβερνητική συνοικία μαζί με άλλους».


Ροή ειδήσεων

Advertisement