Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Υγεία

O εμβολιασμός «ασπίδα»

Ενάντια στο σοβαρό παιδικό σύνδρομο MIS-C σύμφωνα με μελέτη των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

Ο εμβολιασμός έστω και με μια δόση εμβολίου ενάντια στον SARS-CoV-2 φαίνεται ότι αποτελεί «ασπίδα» ενάντια στην εμφάνιση του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου των παιδιών (MIS-C). Αυτό έδειξε νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet Child & Adolescent Health», η οποία αφορούσε παιδιά και εφήβους 12-20 ετών που είχαν λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου για την COVID-19 κατά τους πρώτους εννέα μήνες διεξαγωγής του αμερικανικού προγράμματος εμβολιασμού για τον SARS-CoV-2.

Σε αυτή την εννιάμηνη περίοδο περισσότερα από 21 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι έλαβαν τουλάχιστον μια δόση εμβολίου και κατεγράφησαν συνολικά 21 περιπτώσεις MIS-C στη συγκεκριμένη ομάδα, γεγονός που μαρτυρεί ότι το σοβαρό αυτό σύνδρομο είχε συχνότητα εμφάνισης της τάξεως της μιας περίπτωσης ανά εκατομμύριο εμβολιασμένων παιδιών και εφήβων. Η αναλογία αυτή είναι πολύ χαμηλότερη σε σύγκριση με τις δημοσιευμένες αναφορές για 200 περιπτώσεις του συνδρόμου ανά εκατομμύριο ανεμβολίαστων παιδιών και εφήβων που μολύνονται με τον SARS-CoV-2, οι οποίες αφορούσαν την περίοδο Απριλίου ως Ιουνίου του 2020.

Πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι από το σύνολο των 21 καταγεγραμμένων περιπτώσεων MIS-C, σε έξι δεν υπήρχαν ενδείξεις για προηγούμενη λοίμωξη με τον SARS-CoV-2, γεγονός που μειώνει ακόμη την αναλογία σε 0,3 περιπτώσεις του συνδρόμου ανά εκατομμύριο εμβολιασμένων παιδιών και εφήβων ηλικίας 12-20 ετών.

Όπως ανέφερε η δρ Αννα Γιουσάφ από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) «στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας καταγραφής του προφίλ ασφαλείας των εμβολίων για την COVID-19, τα CDC παρακολουθούν στενά τις περιπτώσεις του συνδρόμου MIS-C στα εμβολιασμένα παιδιά. Τα αποτελέσματά μας μαρτυρούν ότι οι περιπτώσεις του MIS-C μετά τον εμβολιασμό είναι σπάνιες καθώς και ότι η πιθανότητα εμφάνισης του συνδρόμου είναι πολύ μεγαλύτερη στα παιδιά που είναι ανεμβολίαστα και μολύνονται με τον SARS-CoV-2. Ο εμβολιασμός για την COVID-19 συστήνεται σε όλους ηλικίας πέντε ετών και άνω για την πρόληψη της COVID-19».

Το MIS-C είναι ένα σπάνιο σύνδρομο που έχει συνδεθεί με τη λοίμωξη με τον SARS-CoV-2, το οποίο πρωτοαναγνωρίστηκε τον Απρίλιο του 2020. Θεωρείται ότι οφείλεται σε υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος η οποία λαμβάνει χώρα περί τις δύο ως έξι εβδομάδες μετά τη μόλυνση με τον ιό. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, εξάνθημα, ερυθρότητα των οφθαλμών και γαστρεντερικά προβλήματα (όπως διάρροια, πόνοι στο στομάχι, ναυτία) και τελικώς μπορεί να εμφανιστεί πολυοργανική ανεπάρκεια.

Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν αυτή τη στιγμή αν ο εμβολιασμός συνέβαλε στην εμφάνιση του συνδρόμου στις σπάνιες περιπτώσεις που αυτό «χτύπησε» τα εμβολιασμένα παιδιά. Συμπληρώνουν ότι είναι πιθανό ορισμένα από τα παιδιά να είχαν άλλες άγνωστες φλεγμονώδεις παθήσεις οι οποίες συμπτωματικά ήλθαν στο φως μετά τον εμβολιασμό.


Ροή ειδήσεων

Advertisement