Τρίτη 5 Ιουλίου 2022
Connect with us

Υγεία

O εμβολιασμός «ασπίδα»

Ενάντια στο σοβαρό παιδικό σύνδρομο MIS-C σύμφωνα με μελέτη των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

Ο εμβολιασμός έστω και με μια δόση εμβολίου ενάντια στον SARS-CoV-2 φαίνεται ότι αποτελεί «ασπίδα» ενάντια στην εμφάνιση του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου των παιδιών (MIS-C). Αυτό έδειξε νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet Child & Adolescent Health», η οποία αφορούσε παιδιά και εφήβους 12-20 ετών που είχαν λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου για την COVID-19 κατά τους πρώτους εννέα μήνες διεξαγωγής του αμερικανικού προγράμματος εμβολιασμού για τον SARS-CoV-2.

Σε αυτή την εννιάμηνη περίοδο περισσότερα από 21 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι έλαβαν τουλάχιστον μια δόση εμβολίου και κατεγράφησαν συνολικά 21 περιπτώσεις MIS-C στη συγκεκριμένη ομάδα, γεγονός που μαρτυρεί ότι το σοβαρό αυτό σύνδρομο είχε συχνότητα εμφάνισης της τάξεως της μιας περίπτωσης ανά εκατομμύριο εμβολιασμένων παιδιών και εφήβων. Η αναλογία αυτή είναι πολύ χαμηλότερη σε σύγκριση με τις δημοσιευμένες αναφορές για 200 περιπτώσεις του συνδρόμου ανά εκατομμύριο ανεμβολίαστων παιδιών και εφήβων που μολύνονται με τον SARS-CoV-2, οι οποίες αφορούσαν την περίοδο Απριλίου ως Ιουνίου του 2020.

Πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι από το σύνολο των 21 καταγεγραμμένων περιπτώσεων MIS-C, σε έξι δεν υπήρχαν ενδείξεις για προηγούμενη λοίμωξη με τον SARS-CoV-2, γεγονός που μειώνει ακόμη την αναλογία σε 0,3 περιπτώσεις του συνδρόμου ανά εκατομμύριο εμβολιασμένων παιδιών και εφήβων ηλικίας 12-20 ετών.

Όπως ανέφερε η δρ Αννα Γιουσάφ από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) «στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας καταγραφής του προφίλ ασφαλείας των εμβολίων για την COVID-19, τα CDC παρακολουθούν στενά τις περιπτώσεις του συνδρόμου MIS-C στα εμβολιασμένα παιδιά. Τα αποτελέσματά μας μαρτυρούν ότι οι περιπτώσεις του MIS-C μετά τον εμβολιασμό είναι σπάνιες καθώς και ότι η πιθανότητα εμφάνισης του συνδρόμου είναι πολύ μεγαλύτερη στα παιδιά που είναι ανεμβολίαστα και μολύνονται με τον SARS-CoV-2. Ο εμβολιασμός για την COVID-19 συστήνεται σε όλους ηλικίας πέντε ετών και άνω για την πρόληψη της COVID-19».

Το MIS-C είναι ένα σπάνιο σύνδρομο που έχει συνδεθεί με τη λοίμωξη με τον SARS-CoV-2, το οποίο πρωτοαναγνωρίστηκε τον Απρίλιο του 2020. Θεωρείται ότι οφείλεται σε υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος η οποία λαμβάνει χώρα περί τις δύο ως έξι εβδομάδες μετά τη μόλυνση με τον ιό. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, εξάνθημα, ερυθρότητα των οφθαλμών και γαστρεντερικά προβλήματα (όπως διάρροια, πόνοι στο στομάχι, ναυτία) και τελικώς μπορεί να εμφανιστεί πολυοργανική ανεπάρκεια.

Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν αυτή τη στιγμή αν ο εμβολιασμός συνέβαλε στην εμφάνιση του συνδρόμου στις σπάνιες περιπτώσεις που αυτό «χτύπησε» τα εμβολιασμένα παιδιά. Συμπληρώνουν ότι είναι πιθανό ορισμένα από τα παιδιά να είχαν άλλες άγνωστες φλεγμονώδεις παθήσεις οι οποίες συμπτωματικά ήλθαν στο φως μετά τον εμβολιασμό.

Διεθνή

Θεραπεία αμέσως μετά το (θετικό) τεστ!

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Κινητές μονάδες που κάνουν test για κορωνοϊό στη Νέα Υόρκη, προσφέρουν άμεσα και χωρίς κόστος το αντιικό φάρμακο Paxlovid σε όσους διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορωνοϊό σύμφωνα με τους New York Times. Πρόκειται για μία δράση που αποκαλείται «Test to Treat» και έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προετοιμασία εν όψει μελλοντικών κυμάτων κρουσμάτων. Οι υγειονομικές αρχές θέλουν να βελτιώσουν την πρόσβαση των Νεοϋορκέζων -που μπορεί να μη γνωρίζουν για την εν λόγω θεραπεία ή να μη διαθέτουν ασφάλιση- σε αντιικά φάρμακα. Το συγκεκριμένο φάρμακο είναι το αντιϊικό της Pfizer και σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί, μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης για ασθενείς υψηλού κινδύνου, εάν τη λάβουν έγκαιρα. Οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν τη χρήση του φαρμάκου για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης στα τέλη του περασμένου έτους, ενώ την Πέμπτη η Pfizer δήλωσε ότι έχει υποβάλει αίτηση στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για έγκριση της θεραπείας. Προφανώς, για ακόμα μία φορά, βλέπουμε στις ΗΠΑ, κάποιες «σκηνές από το μέλλον» και σε ευρωπαϊκό επίπεδο…

 

 

Περισσότερα

Υγεία

Καπραβέλος για μεταλλάξεις: Η Όμικρον 5 πιο επικίνδυνη από την Όμικρον 2

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην πορεία της πανδημίας και στις μεταλλάξεις του κοροναϊού αναφέρθηκε ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας το στην ΕΡΤ.

Ο ίδιος ξεκίνησε επισημαίνοντας πως η μεγάλη διασπορά του ιού οφείλεται και στη χαλάρωση των μέτρων.

«Είμαστε σε μια μεγάλη έξαρση του έκτου κύματος της πανδημίας με πάρα πολλά κρούσματα» σημείωσε, αναφερόμενος στην διασπορά του κοροναϊού. «Η παραλλαγή Όμικρον 5 επικρατεί και προσβάλλει το κατώτερο αναπνευστικό και οι ασθενείς δεν επισκέπτονται άμεσα το νοσοκομείο» δήλωσε ο διευθυντής ΜΕΘ στο «Γ. Παπανικολάου», μιλώντας για τις μεταλλάξεις της COVID-19.

Διαβάστε επίσης: Ο κοροναϊός πάει… διακοπές στα νησιά – Ποια βρίσκονται στο «κόκκινο»
Σύμφωνα με τον Νίκο Καπραβέλο αυτό είναι αποτέλεσμα της απουσίας κάθε στοιχειώδους μέτρου προστασίας που περιλαμβάνει τη χρήση μάσκας και τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ. Μιλώντας για τις μεταλλάξεις και τις παραλλαγές του ιού που ξεπερνούν την ανοσία τόνισε ότι «η Όμικρον 5 είναι πιο επικίνδυνη από την Όμικρον 2 και επομένως οι πολίτες που μολύνονται το περνούν πιο βαριά».

Όπως δήλωσε ο διευθυντής ΜΕΘ στο «Γ. Παπανικολάου», η κατάσταση στα νοσοκομεία δυσχεραίνει καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων έγινε τριψήφιος και οι θάνατοι για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα είναι πάνω από είκοσι. Γεγονός που όπως είπε σημαίνει ότι «αρχίζουν και επηρεάζονται οι σκληροί δείκτες της πανδημίας. Αυτή η διασπορά του ιού μπορεί να μην δώσει τρομακτικές συνέπειες γιατί είναι καλοκαίρι».

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι η Πολιτεία πρέπει να δώσει το σήμα «τέρμα στη χαλάρωση» και να γίνει μια επανεξέταση του θέματος. Αναφορικά με την χορήγηση της τέταρτης αναμνηστικής δόσης και ποιους αφορά ο κ. Καπραβέλος υποστήριξε ότι «η 4η ενισχυτική δόση στους άνω των 60 είναι απαραίτητη».

in.gr

Περισσότερα

Υγεία

Αυτό είναι το κόκκινο καλοκαιρινό φρούτο που βοηθά την καρδιά και βελτιώνει τον ύπνο

Δημοσιεύθηκε

στις

Κόκκινα, τραγανά και ζουμερά. Τα κεράσια μπορεί να μην είναι το διάσημο φρούτο του καλοκαιριού, κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με το καρπούζι, αλλά ανήκει σίγουρα στους πρωταγωνιστές.

Τα κεράσια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, σε βιταμίνη C και έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας.

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για υγιές ανοσοποιητικό και για την υγεία του δέρματος. Το κάλιο είναι σημαντικό για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, τη λειτουργία των νεύρων, τις συσπάσεις των μυών και πολλές άλλες σωματικές λειτουργίες. Οι δε φυτικές ίνες συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Άλλα συστατικά που περιέχουν τα κεράσια είναι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες και βιταμίνη Κ. Η περιεκτικότητα όμως και το είδος των θρεπτικών συστατικών παρουσιάζει διαφοροποίηση αναλόγως με την ποικιλία τους. Ωστόσο όλες οι ποικιλίες περιέχουν συστατικά με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Έτσι, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες που αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων και πρόωρου γήρατος.

Σωτήρια για την καρδιά
Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ούτως ή άλλως ωφελεί την καρδιά. Πόσο μάλλον τα κεράσια που είναι πλούσια σε πολυφαινόλες και κάλιο, τα οποία διαθέτουν προστατευτικές ιδιότητες για να μην… «ραγίσει» η καρδιά μας.

Το κάλιο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση του καρδιακού παλμού στα φυσιολογικά επίπεδα. Διεγείρει επίσης την αποβολή του περιττού νατρίου (άλατος) από τον οργανισμό, συμβάλλοντας στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Γι’ αυτό τον λόγο τα πλούσια σε κάλιο διαιτολόγια έχουν συσχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Στις πολυφαινόλες που περιέχουν τα κεράσια συμπεριλαμβάνονται οι ανθοκυανίνες, φλαβονόλες και κατεχίνες. Όλες φαίνεται πώς βοηθούν την καρδιά να παραμείνει υγιής, καθώς προστατεύουν τον οργανισμό από τις κυτταρικές βλάβες.

Eπιταχύνουν την αποκατάσταση των μυών
Όπως αναφέρεται σε επιστημονικές μελέτες, πολλά από τα συστατικά τους μπορεί να καταπραΰνουν τον μυϊκό πόνο και τις βλάβες που προκαλεί η έντονη γυμναστική.

Βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου
Το όφελος αυτό αποδίδεται στις αντιφλεγμονώδεις φυτοχημικές ουσίες που περιέχουν τα κεράσια, όπως η μελατονίνη.

Η μελατονίνη αποτελεί την ορμόνη που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης, γνωστή και ως «ορμόνη του ύπνου».

www.in.gr

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα