Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022
Connect with us

Υγεία

Πόσο «κοστίζει» στο περιβάλλον ο ιός;

Κορωνοϊός: Πού καταλήγουν τα self-test και οι μάσκες μιας χρήσης;

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

Tα τελευταία δύο χρόνια η ανθρωπότητα κλήθηκε να αντιμετωπίσει έναν νέο φονικό ιό και μαζί με αυτόν νέες συνήθειες. Οι μάσκες, οι ασπίδες, τα self-test, τα αντισηπτικά και τα γάντια έγιναν ένα απαραίτητο «αξεσουάρ» στα νοικοκυριά, χωρίς ωστόσο, απαραίτητές οδηγίες ως προς την απόρριψη και ανακύκλωση τους.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 26.000 τόνοι πλαστικού έχουν μολύνει τις θάλασσες και τους ωκεανούς από την αρχή της πανδημίας, με το πλαστικό να έχει «πνίξει» όπως φαίνεται το οικοσύστημα, όπως δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση του υπουργείου υγείας, στην Ελλάδα έχουν διατεθεί συνολικά από την αρχή της πανδημίας περίπου 108.000.000 συσκευές self-test σε περίπου 7,8 εκατομμύρια πολίτες.

Μια συσκευασία διαγνωστικού τεστ περιλαμβάνει τη πλαστική δοκιμαστική ταινία, μια μπατονέτα, τον σωλήνα εκχύλισης με το ρυθμιστικό διάλυμα και η υπόλοιπη συσκευασία.

Όπως εξηγεί στο in η Ελένη Στρομπούλα, υποψήφια Διδάκτορας στο Τμήμα Υδραυλικής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικό Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), η ουσία που περιέχεται στο ρυθμιστικό διάλυμα ονομάζεται αιθοξυλιωμένη οκτυλο-/εννεϋλοφαινόλη, η οποία έχει χαρακτηρισθεί ως SVHC (Substances of Very High Concern) δηλαδή ουσίες που προκαλούν μεγάλη ανησυχία ως προς την τοξικότητα τους.

Η χρήση της ουσίας αυτής προβλέπεται μόνο ως μέρος μιας διαγνωστικής διαδικασίας in vitro και υπό ελεγχόμενες συνθήκες, σύμφωνα τον κανονισμό REACH (κανονισμός για την καταχώριση, αξιολόγηση, αδειοδότηση και περιορισμούς των χημικών προϊόντων).

«Σίγουρα τα self tests επιβαρύνουν το περιβάλλον καθώς βρίσκονται πλέον σε πολύ μεγάλες ποσότητες στην κοινότητα, που ακόμα δεν μπορούν να εκτιμηθούν με ακρίβεια, εξηγεί» η κ. Στρομπούλα.

«Εκτός των tests, πλέον, σε μεγάλες ποσότητες βρίσκονται και οι μάσκες, τα προστατευτικά γάντια, τα μπουκαλάκια των αντισηπτικών υγρών και άλλα προϊόντα που χρησιμοποιούνται κατά κόρον αυτό το διάστημα και βρίσκονται ανεξέλεγκτα πεταμένα. Για να πούμε όμως αν μια ουσία ή υλικό (το οποίο μετά τη χρήση του θα γίνει απόρριμμα και στην συγκεκριμένη περίπτωση μικροαπόρριμμα) αποτελεί απειλή για το περιβάλλον θα πρέπει πρώτα να εξετάσουμε όλη την πορεία του μέχρι την απόρριψη» εξηγεί.

Σύμφωνα με την κ. Στρομπούλα, θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες μετρήσεις ώστε να δούμε κατά πόσο είναι ή όχι τοξικά ή μολυσματικά τα απόβλητα των self tests και σε ποιο βαθμό, κάτι που όμως παίρνει χρόνο ενώ η ενημέρωση και η δράση θα πρέπει να είναι άμεση.

Στην περίπτωση των self tests η απειλή για το περιβάλλον ξεκινάει από τις τεράστιες ποσότητες μη ανακυκλώσιμου υλικού που βρέθηκαν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα στην αγορά, σύμφωνα με την κ. Στρομπούλα.

Όπως εξηγεί, η πολυσυσκευασία που το συνοδεύει, σε τόσο μεγάλες ποσότητες ασκεί μεγάλη πίεση στο ήδη επιβαρυμένο σύστημα ανακύκλωσης, ειδικά στην Ελλάδα. Αγοράζοντας ένα self test αγοράζουμε μαζί, την σακούλα του φαρμακείου (πλαστική τις περισσότερες φορές), το χάρτινο κουτί της συσκευασίας, την πλαστική θήκη της μπατονέτας, τις οδηγίες χρήσης, το πλαστικό σωληνάριο και το ίδιο το test. Βλέπουμε λοιπόν ότι υπάρχουν και ανακυκλώσιμα υλικά μέσα στο πακέτο (χαρτί και πλαστικό).

Στην Ελλάδα η ενημέρωση ως προς την ανακύκλωση των προϊόντων είναι δυστυχώς ελλιπής, όπως αναφέρει η κ. Στρομπούλα.

«Το διακύβευμα δεν είναι μόνο ο τρόπος με τον οποίο θα πετάξουμε τα self-tests στον πράσινο κάδο και αυτά απλώς να φτάσουν στους ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ, αλλά τι γίνεται μετά. Ήδη πολλές χώρες της Ευρώπης προχωρούν σε ταφή ή καύση των αποβλήτων αυτών».

«Σήμερα για να έχει πρόσβαση στη σχετική πληροφορία ο πολίτης θα πρέπει να ψάξει ο ίδιος στο internet ή στο site του υπουργείου, κάτι που προϋποθέτει να είναι ήδη ευαισθητοποιημένος. Για το λόγο αυτό χρειάζεται μια πιο άμεση ενημέρωση όπως για παράδειγμα να υπάρχει στο τέλος του επίσημου ενημερωτικού βίντεο και μια μικρή προσθήκη για το πως απορρίπτουμε το test ώστε αυτή η πληροφορία να φτάσει σε περισσότερα σπίτια. Επίσης η ενημέρωση βαραίνει και τις εταιρίες παραγωγής των test οι οποίες θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν την αντίστοιχη πληροφορία εμφανώς στη συσκευασία του προϊόντος το οποίο προμηθεύουν στην αγορά».

 

Υγεία

Τρεις 24ωρες απεργίες από τους νοσοκομειακούς γιατρούς για το νομοσχέδιο που αλλάζει τις εργασιακές τους σχέσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων ξεκινά για τους νοσοκομειακούς γιατρούς μετά την κατάθεση στις επιτροπές της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Το νομοσχέδιο που το χαρακτηρίζουν “έκτρωμα” έχει απορριφθεί από την ΟΕΝΓΕ και όλες τις Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών. Οπως αναφέρουν οι νοσοκομειακοί γιατροί έχει στον πυρήνα του την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ και την είσοδο ιδιωτών με μερική απασχόληση. “Πρόκειται για νομοσχέδιο -τομή που ανοίγει επικίνδυνες κερκόπορτες στην κατεύθυνση της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, της παραπέρα ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης της δημόσιας υγείας και της γιγάντωσης του ιδιωτικού τομέα υγείας”, αναφέρει η ΕΙΝΑΠ.

Ειδικότερα οι γιατροί προγραμματίζουν:

1. Δευτέρα 28/11, ημέρα ακρόασης φορέων στη Βουλή για το νομοσχέδιο24ωρη απεργία και συγκέντρωση στη Βουλή
2. Τρίτη 29/11 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας
3. Πέμπτη 1/12 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στη Βουλή με κάλεσμα σε Εργατικά Κέντρα, σωματεία, ΑΔΕΔΥ κτλ.

Περισσότερα

Υγεία

Παιδίατροι για έξαρση γρίπης: «Εμβολιασμός για όλα τα παιδιά από 6 μηνών και άνω και διπλό self test»

Δημοσιεύθηκε

στις

Συμβουλές προς τους γονείς δίνει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία (ΕΠΕ), καθώς υπάρχει αυξημένη ανησυχία για τη μεγάλη έξαρση που παρατηρείται στα κρούσματα γρίπης στα παιδιά. Ο πρόεδρος της ΕΠΕ, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, υποστηρίζει πως θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά της γρίπης όλα τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο και να κάνουν το διπλό self test (γρίπης-Covid) στο σπίτι, για έγκαιρη διάγνωση και λήψη αντιιικής αγωγής.

Αυξημένα περιστατικά γρίπης εντοπίζονται στα σχολεία, στα ιδιωτικά ιατρεία των παιδιάτρων, αλλά ακόμη και στα νοσοκομεία, όπως σας είχε ενημερώσει από την προηγούμενη εβδομάδα το iatropedia.gr.

Στη επιδημιολογική έκθεση της Πέμπτης (24/11) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) οι επισκέψεις σε γιατρό ατόμων όλων των ηλικιών που εμφανίζουν γριπώδη συνδρομή (με πυρετό, καταβολή, πονοκέφαλο, μυαλγίες, βήχα, πονόλαιμο και δύσπνοια) κατά την εβδομάδα 14–20 Νοεμβρίου 2022, παρουσιάζουν αύξηση (29%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Επίσης, μια ηλικιωμένη γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή σε ΜΕΘ από επιπλοκές της γρίπης, ενώ ένα ακόμη άτομο δίνει μάχη για τη ζωή του.

Ακόμη μεγαλύτερη εμφανίζεται η αύξηση των συμπτωμάτων γριπώδους συνδρομής στα παιδιά από 0 έως 14 ετών, ενώ λιγότερες επισκέψεις σε γιατρούς καταγράφονται στους ηλικιωμένους.

Στα βρέφη 0 έως 4 ετών μάλιστα καταγράφεται η μεγαλύτερη αναλογία, με σχεδόν 100 κρούσματα ανά 1.000 επισκέψεις σε γιατρούς ή δομές Υγείας.

Δείτε τον σχετικό πίνακα του ΕΟΔΥ, με τα κρούσματα “γριπώδους συνδρομής” ανά 1.000 επισκέψεις σε γιατρό, ανά ηλικιακή ομάδα:

Περισσότερα

Υγεία

Καρκίνος του πνεύμονα: Η προληπτική αξονική χαμηλής ακτινοβολίας σώζει ζωές

Δημοσιεύθηκε

στις

Η διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα με ετήσιες προληπτικές εξετάσεις αυξάνει θεαματικά την πιθανότητα επιβίωσης, διαπιστώνει μεγάλη διεθνής μελέτη.

Οι ασθενείς που διαγνώστηκαν στα αρχικά στάδια με προληπτική αξονική τομογραφία χαμηλής ακτινοβολίας έχουν 80% πιθανότητα να ζουν 20 χρόνια αργότερα, αναφέρουν ερευνητές του δικτύου νοσοκομείων «Όρος Σινά».

Συγκριτικά, το ποσοστό επιβίωσης στην πενταετία για τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα είναι μόλις 18,6%.

Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς αποβιώνουν εντός ενός έτους από τη διάγνωση, κάτι που καθιστά τον καρκίνο του πνεύμονα πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο.

Μέχρι να εμφανιστούν συμπτώματα που οδηγούν τον ασθενή στο νοσοκομείο είναι συνήθως πολύ αργά: μόνο το 16% των περιστατικών εντοπίζονται στα αρχικά στάδια, όταν υπάρχει πιθανότητα αποτελεσματικής αντιμετώπισης με χειρουργείο.

Στις ΗΠΑ, η ετήσια προληπτική εξέταση με αξονική τομογραφία χαμηλής ακτινοβολίας συστήνεται για ενήλικες 50-80 ετών που με ιστορικό καπνίσματος ενός πακέτου τσιγάρων την ημέρα για 20 χρόνια, ακόμα κι αν το έχουν κόψει τα τελευταία 15 χρόνια.

Η νέα μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας Βορείου Αμερικής, εξέτασε δεδομένα για 1.285 άτομα που συμμετείχαν σε πρόγραμμα προληπτικής εξέτασης και διαγνώστηκαν τελικά με καρκίνο.

Τουλάχιστον 8 στα δέκα κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα αποδίδονται στο ενεργητικό ή παθητικό κάπνισμα, ενώ η εισπνοή ινών αμιάντου θεωρείται επίσης παράγοντας κινδύνου.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα