Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΕΦΙΑΛΤΗΣ η ακρίβεια!- Γράφει ο Νίκος Γ. Σουγλέρης

Published

on

 

 

Δεν ήταν και το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί τόσο στην παγκόσμια Οικονομία όσο και στην Ελληνική- ιδιαιτέρως και ακόμα χειρότερα. Γράφω για την Ενεργειακή κρίση και το” τσουνάμι” ακρίβειας που προκαλεί

Μετά την οικονομική κρίση του 2010, την χρεωκοπία και το μνημόνιο (με την ευγενική χορηγία της κυβέρνησης Παπανδρέου). Με την ακίνητη περιουσία της Ελλάδας υποθηκευμένη για 100 χρόνια (με την ευγενική χορηγία της κυβέρνησης Τσίπρα). Με την πανδημία  να ταλανίζει την οικονομία μας με εξοντωτικούς περιορισμούς για κάποιους κλάδους και ιδιαίτερα της βαριάς βιομηχανίας μας, του τουρισμού. Και ακόμα την επίδραση στο οικονομικό κλίμα που έχουν επιφέρει οι 26.000 (μέχρι στιγμής) θάνατοι. Ηρθε και η ενεργειακή κρίση και έφερε τα πάνω κάτω στην αγορά.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ στο 6,2 διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο σπάζοντας ρεκόρ 25ετίας.

Έχουμε αυξήσεις 154,8% στο φυσικό αέριο, 56,7 στον ηλεκτρισμό, 36% στο πετρέλαιο θέρμανσης. Επίσης, σε 12μηνη βάση αυξήσεις 21,6 σε καύσιμα και λιπαντικά, 14,4 σε νωπά λαχανικά, 6,3% στα τυριά, 6,1 στο γιαούρτι, 5% στο ψωμί, 6,6 στο αλεύρι και 7.1 στα ζυμαρικά.

Ο υψηλότερος πληθωρισμός είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο του 1997 (6,8%) όταν ακόμη η χώρα είχε ως εθνικό νόμισμα τη δραχμή. Οι τιμές στην ενέργεια έχουν ξεφύγει. Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος είναι κοντά στα 218 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το φυσικό αέριο κινείται στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα και το πετρέλαιο Brent στα 95 δολάρια το βαρέλι, ενώ η μέση τιμή της αμόλυβδης κυμαίνεται στο 1,865 ευρώ ανά λίτρο, σπάζοντας καθημερινά το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Και εδώ ερχόμαστε στην πολιτική κυβέρνησης Μητσοτάκη. Που θα μπορούσε να πάει σταδιακά στη μείωση των έμμεσων φόρων (πχ ΦΠΑ στα τρόφιμα, φόρος στα καύσιμα κλπ). Κατά την γνώμη μας δεν φταίει η κυβέρνηση για την ακρίβεια.

Ναι, έχει δώσει 40 δις σε επιδόματα λόγω πανδημίας. Ναι, δεν γίνεται να “ρίξει έξω” τον Προϋπολογισμό γιατί οι δανειστές και οι αγορές μας έχουν πάντα στο μικροσκόπιο.

Ήδη λόγω των παροχών το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων του Δημοσίου σκαρφάλωσε στο 2.62 από μόλις 0.53 που ήταν τον Αύγουστο που μας πέρασε.

Και αυτά δεν είναι καθόλου καλά μαντάτα για να μπορέσει η χώρα να δανείζεται και να βοηθούνται οι πολίτες στην αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Το ευτύχημα είναι πως ο χειμώνας τελειώνει και θα γλυτώσουμε από τα έξοδα για πετρέλαιο και air-condition για να ζεσταθούμε. Και ας ελπίσουμε όλη αυτή η περίεργη κατάσταση με το Ουκρανικό να τελειώσει σύντομα και αναίμακτα και να αποκατασταθεί σταδιακά η ομαλότητα στην αγορά ενέργειας .Αλλά η ακρίβεια ήρθε για να μείνει για πολύ καιρό μάλλον. Και η Κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να λάβει δραστικά μέτρα (όχι άλλα επιδόματα σε “ευάλωτους”) για να βοηθήσει ΟΛΑ τα νοικοκυριά ΚΑΙ τις επιχειρήσεις και αγρότες όπως υποσχέθηκε που στενάζουν υπό το βάρος της καλπάζουσας ακρίβειας. Διότι, εάν δεν γίνει κάτι σύντομα για να ελαφρυνθεί ο ξεπαγιασμένος, απελπισμένος και καταχρεωμένος πλέον Έλληνας και να αισθανθεί το κράτος δίπλα του, σίγουρα το εκλογικό κόστος θα είναι μεγάλο για την Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement